-
IT café
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Frawly #53848 üzenetére
Tényleg, mintha párszor már írtál volna az UEFI előnyeiről...... tuti, hogy itt is, amott kb 3-400x.
Erdei kopasznak is biztosan van ilyen témájú videója.Ez a Q sorozat egy igen érdekes valami, már annyian mondták, hogy ők azt vennének.....no de ténylegesen vett már valaki?
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
King Unique
titán
válasz Stooner #53850 üzenetére
Nyilván nem, mivel az USB-n csatlakoztatott SSD-ket nem támogatja az SSDOK. Sőt, vsz a HDS-nél a 80%-os teljesítmény (nem működő TRIM) is az USB-s csatlakozás miatt volt, meg ha valami gagyi, UASP-UNMAP nélküli külső házba raktad az SSD-t.
A klónozás idejére csatlakozhat a célmeghajtó (SSD) akár USB-n is. Viszont utána már értelemszerűen SATA-n kellene csatlakoztatni a gépbe történő berakáskor. Bár az újabbaknál akár át is lehet konvertálni a SATA-s Windows-telepítést WTG-re (USB), de ez esetben gondolom nem ez a cél. Vagyis a klónozás után nyilván SATA-n csatlakoztatva kell majd használni az új SSD-t és akkor már az SSDOK is kezelni fogja, a HDS is 100%-os teljesítményt fog mutatni stb.Legközelebb pedig a topik összefoglalójával kellene kezdeni...
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el!
Amennyiben már túl is vagy a vásárláson és kérdésed, észrevételed lenne, az alábbi topik a legmegfelelőbb ehhez: Flash SSD topik! -
Stooner
tag
válasz King Unique #53852 üzenetére
Értem,ki is próbálom!
Köszönöm!
-
Frawly
veterán
válasz Stooner #53850 üzenetére
Azt hittem belső SSD. USB-n keresztül csatlakoztatott SSD esetén más a helyzet, annál eleve a külső ház/adapter fajtája is számít. Ezzel át kéne fáradni tényleg a Flash SSD topikba.
ubyegon:
az erdei kopasz fószer legacy BIOS bootot használ MBR-rel. Csak úgy szólok.QLC SSD meg mindenki venni fog előbb-utóbb. Még néhány év, és mást nem is fognak gyártani. Úgy, ahogy MLC-s sincs már nagyon, az SLC-seket meg évek óta nem gyártják. Itt csak az a kérdés, hogy ki mennyire bátor, és mikor meri meglépni, hogy ilyet vegyen.
Már elég sokszor írtam róla, hogy egy SSD-nél nem a NAND fajtája a döntő általános esetben. Spéci felhasználás az más, ha előre tudja valaki, hogy videóvágásra vagy napi 1 TB letorrentezésére lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Stooner
tag
válasz King Unique #53852 üzenetére
A rendszerinditási kiválasztás nem sikerült,mert egy szükséges eszköz nem érhető el.
Nem indul el a klónozott SSD-el sajnos a rendszer,mára ennyi nem birom
Ha van ötletetek szivesen fogadom,reggel visszaolvasok.Köszönöm!
-
nagyúr
válasz Frawly #53854 üzenetére
Szimpi az az erdei kopasz akkor nekem! 😉
Ha kicsit hamarabb jön ki a Q- Samsung, tutira olyat vettem volna! Ja, hogy a vezérlő! Értelek én, azért fura, hogy vezérlő típusa meg cache mennyisége nem könnyen állapítható meg mezei vásárlóként.
-
King Unique
titán
válasz Stooner #53855 üzenetére
Az nem derült ki, mivel és hogyan lett klónozva, minden szükséges partíció át lett-e másolva a klónozás során, a BIOS-ban a boot beállítások megfelelőek-e stb. De ez már nem is ennek a topikban a témája, mint már említve volt, hanem a Flash SSD topiké, az utóbbiban kellene folytatni. Vagy az adott Windows topikjában attól függően, hogy pontosan melyikről van szó.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #53856 üzenetére
Sajnos nem csak mezei vásárlóként nem állapítható meg, de gyakran senkinek sem. Sok gyártó elég genyó, főleg a kisebbek, nem tesznek közzé a termékről rendes specifikációkat, csak ilyen általános marketingködösítéseket (5x gyorsabb, mint a Hagyományos ®©™ Mosópor, ultra durability, mint egy kondom, speeds up to... női felmenőjüket nekik is). Se a vezérlőt nem lehet tudni, se a cache-t, de sokszor még a NAND fajtája sem derül ki. Ilyenkor azt kell feltételezni, hogy planár TLC-s, DRAM cache nélküli, ótvar vezérlős cuccról van szó. Ha TBW limit nincs említve, akkor limitmentes.
A Samsung pont nem ilyen, bár a vezérlőről és a cache-ről nincs sok adat, bár ki tudja, utánakeresőzöl, lehet valami tech review oldal már szétszedett egyet, meg szénné tesztelték. Egyelőre rosszat nem olvastam róla, de tipikusan típushibákra csak egy idő után kezd fény derülni.
Új SSD-ről nagyon nehéz kideríteni bármit is, meg kell nézni mi van a chipekre írva, chipenként is utána kell keresni a specifikációknak, NAND gyártónál, vezérlő, DRAM gyártójánál, elég kuli munka mindent összekeresőzni róla.
Ha érdekel valakit a QVO, utánakereshetünk, hátha valakinek a részletesebb infók meghozzák a bizalmat. Épp úgy ki lehet vesézni a témát, ahogy az Adata SU650 esetén fény derült a tré NAND rejtélyére. Bár a Samsung saját NAND-ot használ, meg vezérlőből is saját hackelt változatot alkalmaz.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz fekete.puma #53860 üzenetére
Mostanában jobb híján ajánlva van a WD Blue. Elfogadható specifikációk, de egyelőre nem sok ember vett, panasz még nem jött rá, hogy belassulna, melegedne, megdöglene, fellépne valami inkompatibilitás. A vezérlő Marvell 88S1074 van a szintén ajánlott MX300-on is, így azzal sincs gond. A 64 rétegű NAND meg elvileg ugyanaz, ami a SanDisk Plus-on van.
Ami miatt sose volt favorit a WD Blue, az az, hogy általában alig néhány ezressel drágábban volt nála mindig jobb vétel, ezért nem próbálta be nagyon senki. Pedig nem mai modell.
-
fekete.puma
csendes tag
válasz Frawly #53861 üzenetére
A 256 GB kategóriában 14.000 Ft körül van itt inkább már az 545s venném nagyjából egy árban vannak.
Az 500 GB változat 19.000-20.000 Ft a BX500 van ezen az árszinten (szerintem a BX500 lazán veri) ha pedig valaki a melegedési aggályai miatt nem akar MX500 akkor az 545s 5000 Ft drágább a 860 evo meg + 6000-7000 Ft akkor meg már inkább az evo.
Ott vannak még a Kingston A400 és az UV500 ezek nem nagy durranások az ADATA-t meg megint ki vállalja be... -
fekete.puma
csendes tag
Feltűnt, hogy aránylag sok 860 evo van az aprón eladó 250-500 GB változatokban érdekes... Kíváncsi lennék, hogy miért szabadulnak tőle és mire váltanak?
Más termékkel kapcsolatban nem SSD ott is feltűnt, hogy sokan szabadultak az aprón a terméktől pedig fórumokban mindenki dicsérte mikor meg vettem egyet én is és használtam akkor már tudtam miért volt és én is passzoltam el.
-
nagyúr
válasz fekete.puma #53863 üzenetére
Ezt vették vagonszámra és a kedvező árak miatt sokan váltanak nagyobb kapacitásra.
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz fekete.puma #53863 üzenetére
Vélhetően nagyobb tárkapacitásúra váltanak, más okot nem tudok elképzelni, mert nagyon jó típus.
Volt egy időszak, amikor valamennyivel olcsóbb volt, ha akkor vették, most használtan is viszonylag jó áron eladhatják.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Kódos
aktív tag
Sziasztok ahogy igertem jelentkezek velemennyel a pm981 es a 545s paros rol,Nem sokat mentek az teny idom se volt annyira tesztelgetni hiszen tegnap reggel raktam ossze a gepet,ami feltunt is kicsit bosszant az a 545s sebbesege.Gyorsan reagal,gyorsan bootol egyaltalan nem lomha kiveve olykor amikor az atlagnal kicsit nagyobb faljokat kell neki olvasni,esetleg masolni a-b pontba itt max 2gbrol beszelek.Isten igazabol tobbet vartam nem volt draga nem errol van szo de ha kicsit hozza raktam volna lehet az kenyelmesebb lenne...A pm981 roviden tokeletes rohadt gyorsan tolt be mindent legyen az jatek,faljok hasznalt reszerol meg annyit hogy patika kondicioba van hofok is teljesen jo a passziv hutes alatt...amire ez bedoglik valszeg az egesz gep ez 20e jo vetel volt
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye
-
fekete.puma
csendes tag
Gyorsan reagal,gyorsan bootol egyaltalan nem lomha kiveve olykor amikor az atlagnal kicsit nagyobb faljokat kell neki olvasni,esetleg masolni a-b pontba itt max 2gbrol beszelek
Ezt, hogy érted? Pl nagyobb fájlok másolásánál milyen eredményeket mutat?
Mit vártál volna többet? -
nagyúr
Az tényleg csak érzetre lehet fura, hogy nem egy szempillantás alatt másol/tölt be 2 GB adatot. Engem az érdekelne, hogy most akkor a rendszered melyikről fut?
545s-ről írod, hogy gyorsan bootol, de a másikról meg, hogy rohadt gyorsan tolt be mindent.....
Nem az 545s-ről indul a betöltés? Vagy mindkettőn van külön oprendszer?
-
Frawly
veterán
A PM981 és a 545s nagyon nem egy ligában játszanak. Ez az árukban is kifejeződik, az előbbi min. 2× drágább is újonnan (újonnan nem is lehet PM981-et kapni, de a megfelelője a Samsung 970 Evo). Használtan lehet kisebb a különbség.
Aki nem mozgat nagy fájlokat, csak a betöltési időt, bootidőt akarja gyorsítani, annak egy 545-ös Intel is elég, sőt, akár még egy Kingston UV500 is. Amiben ezek az SSD-k főként különböznek, az pont az, amit írsz, hogy mikor nagyobb fájlt kezdesz mozgatni, akkor melyik mekkora sebességre lassul vissza, és ez pontosan mekkora adatmennyiség után következik be, ami függ a cache fajtájától, méretétől, NAND fajtájától.
Ezért van a topikban a kérdőív, amit sokan figyelmen kívül hagynak. Nem az árlisták alapján kell SSD-t venni, hanem a felhasználáshoz. Ha előre tudja valaki, hogy nagy fájlokat fog rendszeresen mozgatni, akkor ne a 6-10 ezres árkategóriában nézelődjön.
-
nagyúr
válasz Frawly #53869 üzenetére
No de a kollega mindkettőből vett egyet a nyugodt alvása miatt. A lassún fut a rendszer és van a roppant gyors tároló célokra meg játékok futtatására. Én ezért kérdeztem, hogy van most akkor, hogyan tud a másod SSD-ről játékot futtatni és miért a kis méretú lassabb SSD-n történik nagy fájlok mozgatása.
Viszont a fő cél volt a nyugodt alvás, az meg így meglesz, alvás közben még a rendszer SSD lassúsága sem annyira zavaró.
(Te egyébként érted, hogy jön a képbe az alvás minősége?)
[ Szerkesztve ]
-
Skynet258
veterán
Adata SX8200 Pro-ról nem nagyon találtam itt infót, vettem egyet, az 500-as egész jó árban van. Majd hosszútávon kiderül mennyire strapabíró, a sebessége több mint elég.
-
törölt tag
Sziasztok!
Ez a Crucial hová sorolható a 480GB-os mezőnyben?
CRUCIAL 480GB BX500 SATA 3 2.5" CT480BX500SSD1
Megbízhatóság, ár/technológia arány?[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
válasz TechN7ne #53877 üzenetére
Idézett tőled, a kezdő hozzászólásod:
(#53203) TechN7ne
Sziasztok skacokLegolcsobb ajánlott 500gb os ssd érdekelne egy 3 éves laptopba.
Szép napot!
Ezért volt ajánlva a bx sorozat, mert bár belépő kategória, de azon belül az ajánlott, és te kérted a legolcsóbb ajánlott modelt. Megkaptad.....[ Szerkesztve ]
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Frawly
veterán
válasz TechN7ne #53877 üzenetére
Erről valami link? A Crucialnál a BX-ben a B basic-et jelent, tehát belépő/legalsó kategória. Ez nem azt jelenti, hogy rossz, csak hogy költséghatékonyak voltak, nem olyan magas TBW, nincs DRAM cache, olcsóbb vezérlő van rajta, ez az árában is kifejeződik, mert olcsóbb. Az MX-ben az M meg feltehetőleg medium-ot jelent, ez középszintű SSD, ergo egy kategóriával felette van a BX-nek. Nyilván ha csak kicsi az árkülönbözet, érdemes az MX-re rámenni. Nyilván azt nem hihetted, hogy egy olcsóbb SSD a jobb ugyanazon a gyártón belül.
-
frank04
tag
Sziasztok,
Ez jó ár?
26.490 Ft Samsung 860 EVO 500GB, 5 év gari.Illetve gari szempontjából melyik jobb, kb ugyanaz az ár van, PCX, AQUA, IPON (basic gari)
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
frank04
tag
MX500-hoz csak 3év garit adnak. EVO-nál pedig aki olcsóbb az árukeresőn, mint amiket én linkeltem, az is csak 3 évet ad.
-
Frawly
veterán
válasz frank04 #53884 üzenetére
Van, ahol az MX500-ra is megadják az 5 évet, de a többiekkel ellentétben nem akarlak lebeszélni a 860 EVO-ról. Szerintem egyértelműen jobb SSD, és melegedési problémája sincs, gyorsabb is, megéri azt a +5-6k különbözetet, 26k nem rossz ár érte 5 év garival, simán ezt venném az MX500 helyett.
-
TechN7ne
nagyúr
válasz Frawly #53880 üzenetére
Nem értelek,...
Mikor kértem segítséget ,akkor kb. egy árban volt az MX és a BX ,de most is aránylag.
Leírtad amit linkeltem ,hogy szted melegedősebb fajta a MX és a BX jobb!
Most megint teljesen más a válasz.Nem gond ,nem fogok bele menni ,akkor is megköszöntem és most is köszönöm a segítséget ,működik hibátlanul a bx és nem is melegszik.
-
borix
őstag
válasz TechN7ne #53889 üzenetére
Van benned egy tüske sértettség mert utólag belegondolva az MX500 jobb választás lett volna mint a BX500 mert nincs nagy árkülönbség és emiatt megvezetve érzed magad csalódott vagy.
Az MX500 m.2 változata rendesen melegszik a SATA3 változaton ha minden igaz ugyan az a cucc van nem történt még meg ennek a cáfolása de a felépítéséből adódóan itt már nem olyan vészes.
Az MX500 SATA3 alapjáraton kb10-15 fokkal melegebb mint a társai 27-28 fok helyett 36-38fok gyengébb hűtésű laptopokban +15 fok is lehet az átlaghoz képest.
Az, hogy mindig van aki beírja, hogy nincs semmi melegedése mert nála így meg úgy meg az ismerős ezt meg azt mondta attól még ez van. -
Kódos
aktív tag
válasz TechN7ne #53892 üzenetére
Frawly Az egyik legjobb ssd guru itt,de ha megfogadsz egy tanácsot,máskor amit ő ajánl azt vedd meg mert ha nem,vagy azt látja hogy hajlasz más felé,már azonnal az arcodba áll szeret savazni,szurkálodni az megy neki meg itt 1-2 embernek,eléggé trigering ami itt megy Elöször azt hittem csak velem történt meg de ugy nézz ki nem
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye
-
borix
őstag
Berakja az emberke asztali pc-be ventilátor elé és nincs gond.
Másik ember berakja laptopba és nyáron lesz 55 fok akár még 60 is mikor egy másik SSD-vel ez 40-45 fokon megállna.
Na és?
Idővel ha megpurcan a vezérlő nem a memóriák fognak legfeljebb bukja a munkáit.
Miért nem mentett másikra gyakrabban gari van az a lényeg én csak a játékokat filmeket buknám nagy ügy így járt igaz?Kódos
Van ez így szinte minden téren, hogy ha 1-2 nappal vásárlás előtt rákérdeznek gyorsan akkor nem olyan rálátása lesz a vásárlónak mint ha 1-2 héttel előtte körbejárja, kérdezget a témában nagy ritkán még külföldi teszteket hozzászólásokat is átnéz majd visszajön kérdezni.[ Szerkesztve ]
-
zzola
titán
Aki egy meghajtóra menti a munkáját, az meg is érdemli.
Én pl. vállalati onedrive-ra mentek...
Tehát azt mondod, ha 10-15 fokkal hűvösebb a meghajtó, akkor nem lehet baja?
Értem.
Nincs is több kérdésem.A 60 fok még mindig belefér a gyárilag megadott 0-70 fok közé.
[ Szerkesztve ]
-
zzola
titán
-
x64emulator
tag
Sziasztok!
Olvastam az összefoglalóban is, meg most is, hogy néha megemlítitek a Crucial BX500 ssd-t.
Pár napja kinéztem magamnak a 240GB-os modellt.
Egy 10 éves mérnöki laptopot akarok gyorsítani vele
Ebből fakadóan (SATA II-es csatlakozás) felesleges volt ultra erős ssd-t nézni.Kérdésem az volna hogy ha OS, meg progik miatt akarom használni akkor mekkora érvágás az hogy nincs benne DRAM Cache? (amennyire tudom, ez inkább nagyobb adatok mozgatásánál szükséges)
PC-mben van egy 850 EVO ami fél giga cachel dolgozik és nagyon gyors, de nem tudom hogy ennek hiányában mire kell számítani.
jó volna ha később is jobb rendszerekben is használható SSD-t tudnék venni (jó áron)
Segítségeteket előre köszönöm.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest