Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    Topikgazda

    válasz lugosi #7213 üzenetére

    Van egy mondás, amit már mindenféle híres fotósnak tulajdonítottak (aztán ki tudja melyik mondta tényleg), hogy válassz ki egyetlen látószöget és csak azt használd amíg a mestere nem leszel.

    Miért?

    1. Mert az agyad már keresőbe kukucskálás nélkül is rááll arra, hogy a környezeted ezzel a látószöggel tapogasd le, élből kizárod azokat a megközelítési módokat, amiket nem tudsz megoldani és arra fókuszál, hogy kreatív ötlettel álljon elő.

    2. A zoom objektív nem egy látószög, hanem egy sokdimenziós képlet, nem csak a képkivágást változtatod, de a perspektívát is, ez egy sokkal nehezebb agymunka, mint a fix objektív és az elméd a kisebb ellenállás irányába megy, azaz könnyebben gyártasz vele középszerű, esetleg dögunalmas fotókat. Aki igazán mesterien kattint fantasztikus fotókat egy zoom objektívvel, rendszerint nem ma kezdte.

    3. Egyetlen fix látószöggel könnyen le tudod fedni a kreativitás szélesebb tárházát, tudod rekeszelni ha kell, de ILC rendszereken nincsenek f/1.4 zoomok.

    Életem egyik legjobb döntése volt, amikor felraktam a polcra a zoomot és egy évig kizárólag ekv. 50mm-ben fotóztam az egyetem utolsó évében. Bárkinek örömmel javaslom ugyanezt (bármilyen szimpatikus látószöggel).

Új hozzászólás Aktív témák