Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    válasz Brandynew #61045 üzenetére

    "Ami miatt én továbbra is a MÁP+-t részesítem előnyben az az, hogy meggyőződésem, hogy azért emelt kamatprémiumot az állam a PMÁP-nál, mert jövőre az infláció drasztikus csökkenésére számít, ahogyan én is, tehát 5 éves távon nem fogja jobban megérni a PMÁP a MÁP+-nál, de 5 év előtt feltörni nem igen éri meg az 1 (jelenleg), 2, de lehet, hogy még magasabb (simán behozhatják) visszaváltási díj miatt. Persze ez a saját véleményem, senki nem tudhatja biztosan, hogy mi lesz."

    Én viszont pont arra számítok, hogy a PMÁP jobban fog hozni, ezért is váltok át pár frissebb MÁP+-t fordulónapon.
    MÁP+ 4.95%-ot hoz, 3.5/4, 4.5, 5, 5.5, 6%-os lépcsőkben.
    PMÁP 6.6%-kal indul. 2022-re minden hír arról szól, hogy hasonló infláció várható (lehet kicsit alacsonyabb, de új hírek alapján lehet rosszabb is: kínai termelés az omikron lezárások miatt megint akadozik, az ellátási gondok tovább súlyosbodhatnak); ha a választáson a kormány nyer, akkor cél teljesítve, nem kell már lefelé nyomni a farhátat; ha az ellenzék, kétlem, hogy lesz ennyi erejük - legyen 5%, azaz 6.5% kamat. Tegyük fel, hogy valami csoda folytán 2022 végétől tényleg lemegy az infla, előbb 2023-ra 3.5, majd 2024-től a kitűzött cél 3%-ra - az még mindig 5%, majd 4.5%.
    Szóval a 3.5/4, 4.5, 5, 5.5 és 6%-kal szemben van 6.6, 6.5, 5, 4.5 és mondjuk 4%, tehát az évek többségében magasabb, még ebben az optimista inflációs szcenárióban is.
    A kockázata, ahogy írod is, hogy a visszaváltást megváltoztathatják 1%-ról vissza 2-re vagy akár 3-ra; de ha valaki végig tartja, akkor ez egy non-issue.

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák