-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
válasz stingy2 #61047 üzenetére
Mennyi annak a valószínűsége, hogy nem váltják vissza? Ha ez megtörténik, érinti a MÁP-ot is? Nemrég tettük be a 2022-re tervezett fix kiadások összegét MÁP-ba, és havonta vennénk ki, ahogy éppen szükség van rá.
De pont most számolgattam, hogy PMÁP 2027/I-vel kétszer annyit hozna, a MÁP-ból pár ezer ft mínusszal már ki tudnánk szállni. Érdemes átnyergelni? -
.mf
veterán
válasz Genesist #61042 üzenetére
Szvsz: a további árfolyam-rontás érdekében inkább belső, forint-alapú finanszírozást akarnak, mint külső, €/$ alapút. Ezért terelték a MÁP+ felé az embereket, és csökkentették a PEMÁP kamatát még tovább. Most a megugró inflával a MÁP már nem hoz be új forrásokat, más, lakosság számára vonzó eszköz kellett a megtakarítások begyűjtésére, ezért megemelték PMÁP kamatát.
És/vagy: választás van, a megtakarítással rendelkezőket szavazatáért már nem elég a krumpli vagy farhát.A manyuppal van annyi párhuzam, hogy ott is forrást szereztek (államosítottak), amit később kell visszafizetni, nagy vonalakban az is egy hitel. De a nyugdíjfolyósítást, rá vonatkozó szabályokat ők alakítják, és az hosszú távú, míg egy PMÁP 5 éves, na meg a pénzpiacokat nemzetközileg is jobban figyelik, a kötvények nem-fizetését már államcsődnek értékelhetik. Ha ilyen Venezuela meg hasonlók is ilyen sokáig el tudták kerülni a hivatalos államcsődöt, akkor nem kell aggódni.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Moleman
addikt
válasz Brandynew #61055 üzenetére
A teljes befektetett összeg ki lesz véve idén, így a 14 hónapos fix időszakon belül kiszámítható.
Plusz itt jön a másik kérdés, hogy érdemes-e a 2021 májusi MÁP-ot is feltörni és átrakni ebbe az új PMÁP-ba? Az eredeti terv szerint abból fedeztük volna a 2023-as kiadásokat. Ha jól számolom, még akkor is pluszba jönne ki a MÁP-hoz képest, ha 2023 márciustól nem fizetnek semmi kamatot.
-
stingy2
senior tag
válasz Moleman #61052 üzenetére
"Mennyi annak a valószínűsége, hogy nem váltják vissza? " -szerintem nem sok. De annak sem volt sok, hogy megemelik a kamatprémiumot. Mivel most nem jön EU-s pénz, és ahogy fentebb idéztem, sok parlagon heverő lé van a népnél, nem hiszem, h ilyet lépnének, elijesztve a potenciális kötvényvásárlókat.
"Érdemes átnyergelni?"- ezt neked kell tudni. Nálam kb 3 évre elegendő kp. van MÁP+-ban, ami meg nem kell, az P€MÁP, PMÁP vegyesen, most a P€MÁP-ot növelem 4,4% kamatnál. Viszont a teljes megtakarítás 75%-a a tőzsdén "kamatozik", külföldön. Túl sok einstand volt Mo-on az elmúlt 100 évben -akár direkt, akár indirekt (pl. elinflálás) módon, hogy nagyobb pénzt itthon merjek hosszúra tartani.INTJ
-
.mf
veterán
válasz Brandynew #61045 üzenetére
"Ami miatt én továbbra is a MÁP+-t részesítem előnyben az az, hogy meggyőződésem, hogy azért emelt kamatprémiumot az állam a PMÁP-nál, mert jövőre az infláció drasztikus csökkenésére számít, ahogyan én is, tehát 5 éves távon nem fogja jobban megérni a PMÁP a MÁP+-nál, de 5 év előtt feltörni nem igen éri meg az 1 (jelenleg), 2, de lehet, hogy még magasabb (simán behozhatják) visszaváltási díj miatt. Persze ez a saját véleményem, senki nem tudhatja biztosan, hogy mi lesz."
Én viszont pont arra számítok, hogy a PMÁP jobban fog hozni, ezért is váltok át pár frissebb MÁP+-t fordulónapon.
MÁP+ 4.95%-ot hoz, 3.5/4, 4.5, 5, 5.5, 6%-os lépcsőkben.
PMÁP 6.6%-kal indul. 2022-re minden hír arról szól, hogy hasonló infláció várható (lehet kicsit alacsonyabb, de új hírek alapján lehet rosszabb is: kínai termelés az omikron lezárások miatt megint akadozik, az ellátási gondok tovább súlyosbodhatnak); ha a választáson a kormány nyer, akkor cél teljesítve, nem kell már lefelé nyomni a farhátat; ha az ellenzék, kétlem, hogy lesz ennyi erejük - legyen 5%, azaz 6.5% kamat. Tegyük fel, hogy valami csoda folytán 2022 végétől tényleg lemegy az infla, előbb 2023-ra 3.5, majd 2024-től a kitűzött cél 3%-ra - az még mindig 5%, majd 4.5%.
Szóval a 3.5/4, 4.5, 5, 5.5 és 6%-kal szemben van 6.6, 6.5, 5, 4.5 és mondjuk 4%, tehát az évek többségében magasabb, még ebben az optimista inflációs szcenárióban is.
A kockázata, ahogy írod is, hogy a visszaváltást megváltoztathatják 1%-ról vissza 2-re vagy akár 3-ra; de ha valaki végig tartja, akkor ez egy non-issue.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Moleman
addikt
válasz stingy2 #61057 üzenetére
Jórészt én is eurós ETF-et tartok, minden bevételem továbbra is oda megy (2 év múlva már közel 100% abban lesz).
Gyakorlatilag csak annyi a kérdés, hogy a 2 évre elegendő forint "kp" maradjon MÁP-ban, vagy rakjuk át 2027/I-be. Ha jól számoltam, összesen kb 230 ezer ft előnye van a PMÁP-nak a MÁP-pal szemben az 1%-os bünti ellenére (feltéve hogy 2023-ra sem változik az infláció), ha a tervezett ütemben fogjuk felhasználni azt a pénzt.#61058 .mf
Az én esetemben még 3%-kal is megérős lenne, igaz, úgy már csak pár tízezer forintot nyernék a MÁP-hoz képest.Kb mennyi idő a MÁP visszaváltás átfutása? Mikor kéne elindítani, hogy 21-én tudjak PMÁP-ot venni?
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
Érvek, ellenérvek, de leginkább lottó az egész Bármit is választ az ember, akár PMÁP-ot, akár MÁP+-t, jobb, mintha csak úgy állna a számládon vagy a párnacihában.
Én arra számítok, hogy 2022 végére 5% körüli lesz az infláció, 2023 folyamán 5% alá megy, 2024 második felében pedig 3,5% körül. Szerintem ez egy reális forgatókönyv, egyrészt azért, mert hamarosan vége lesz a covid őrületnek, másrészt a választások után kevesebb lesz a pénzszórás, és szerintem a CSOK-ot, Babavárót is át fogják alakítani.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
MÁP+ -nál nincs rá esély, hogy a visszaváltást ugyan úgy "büntihez" kötik mint pmap esetében?
-
Dare2Live
félisten
Már most is gigantikus a hiány, az államadóság brutál száll el.
Erre rájön az szja visszaadás. Bődületes összeg lesz.
A "rezsicsökkentés" már félmillió ft/ háztartásról hallani. Ez is egy írtózatosan magas szám.
EUs pénzek decembertől lényegében megálltak. Szerintem nem si fognak jönni OV a teljhatalmat nem adja semmiért. Az ellenzék ha véletlen nyerne nem tud mit csinálni 2/3al 9évre van lebetonozva minden. =akármi lesz nem is fog ez az évi 3-4%nyi GDP összeg bejönni.
Közben haveroknak az M0 kmenként 40milliárd ftbe kerül. Tiborcznak is megvettük a Gránit bankot.Erre jön rá, hogy a hitelezés baromira drágul és a kuszaszemű elképesztő mennyiségű "0%os" hitelt szórt ki. A marzsot ő fizeti.
Baromira kell a pénz.
@Brandynew
A manyup magán számla volt. Pont. Elvették? Igen. A MÁP/PMÁP semmiben se különbözik ezen a szinten.
A választások után vagy brutál fék költekezésekben vagy csőd.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
-
Ra3
őstag
[ Szerkesztve ]
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
julius666
addikt
válasz Genesist #61042 üzenetére
Elsőre nekem is meglepő volt, mint ahogy a pofátlanul alacsonyra hazudott inflációs mutató is (kb. az összes nem KSH-s inflációs kosár 10%+ éves inflációt mért...)
Kicsit jobban utánagondolva, meg a tágabb képet nézve azért lehet a döntés mellett racionális érveket is találni. A kamatbázist adó kamu inflációs mutatónk alig magasabb, mint a (kormány által nem befolyásolható) EU-s statisztika, ami ugye a PEMÁP alapja. Nyitni kellett hát valahogy a PEMÁP és a PMÁP hozama közti ollón, hogy kevesebb embernek jusson eszébe inkább átlapátolni a pénzét forintból euróba. Ehhez az elmélethez szépen passzol is, hogy tavaly decemberben lerontották a PEMÁP kamatbónuszát pont annyival, amennyivel most a forintos papírét emelték.
Nézheted úgy is, hogy inkább kifosztották a régi megtakarítókat az alacsonyabbra hazudott inflációs mutatóval, az új megtakarításoknál meg visszaadták bónuszként a különbség egy részét.
(Ezzel csak az nem vág össze, hogy miért csökkentették a papírok visszaváltási költségét 1%-ra 2%-ról, de lehet van statisztikájuk arról, hogy igazából tök mindegy, mert alig váltogatnak vissza az emberek lejárat előtt).Van annak bármi reális esélye, hogy olyan gond van a háttérben, hogy az állam rátegye a kezét az állampapírokban tartott megtakarításokra?
Most is ráteszi egy részére, mert bőven (a valós) infláció alatt hoznak.Ha arra gondolsz, mint amit a többiek írtak, hogy behúzza a kormány a kis megtakarításod mint a MANYUP pénzeket, attól én nem tartanék, az konkrétan államcsődöt jelentene. Olyan simán lehet, hogy az ÁK-nál tartott papírokra megszűnik a visszavételi opció (ideiglenesen egy válság esetében - tudod, pont amikor visszaváltanád, hogy részvényt vegyél belőle ), vagy ami még esélyesebb, hogy megemelik a visszaváltás költségét.
főleg, hogy itt többen sokkal jobban értenek a befektetésekhez, mint én.
Erre azért ne vegyél mérget. A technikai dolgokat véve lehet igaz az állításod, de az itteni jóslatok (pl. a Törökország jövendölések) nem sokkal érnek többet, mint amit a sarki kocsmában kaphatnál valamelyik helyi bútortól.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz nort_on #61066 üzenetére
Szuper, köszönöm!
#61063 Kukipapa_rr
Nem tervezem elkölteni, idővel szeretnék majd a hozamaiból megélni. Nyilván pszichológiailag nem esne jól egy beszakadás, de reménykedem, hogy hosszú távon kifizetődik a kockázat. Addig meg szoktatom magam a stresszhez, bő fél éve kezdtem el foglalkozni vele, azóta összesen 13 nap voltam csak pluszban. -
avl
senior tag
válasz nort_on #61066 üzenetére
jol ertelek, hogy meglevö MAP+ -ot adsz el es teszed PMAP-ba ?
gondolom a nagyobb hozam remenyeben.
milyen idötavra gondolva ?1-2 even at valoszinübb szerintem is a PMAP nagyobb hozama
viszont hosszabb idöre, mondjuk 5 evre legalabb 2 bizonytalansagot latok:
- ki tudja 2-3-4 ev mulvara milyen inflat hoznak ki (ha kell hatosagi arasitva tovabbi fö komponenseket)
- idö elötti visszavaltast 1%-rol érdek szerint modosithatjakvagy ezekre nem latsz jelentös eselyt ?
-
Lex Icon
senior tag
válasz axioma #61070 üzenetére
Az a baj, hogy félismeretekkel kezdenek pánikot kelteni egyesek. Pedig korábban ki lett tárgyalva. A MÁP+ kamatfizetést követő 5 banki munkanapban (tehát minden évben, sőt az 1. félévben is) 0% "büntivel" visszaváltható és ez fix, mivel benne van a kondícióiban. A 0,25%-os közbenső és a PMÁP teljes futamideje alatti 1% (korábban 2%) visszaváltási nincs benne. Tehát míg a PMÁP esetében megakadályozhatják a visszaváltást, addig MÁP+ esetében a kamatfordulós visszaváltást nem.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
A 6-12 havi vésztartalékot akarom diverzifikálni kicsit, most MÁP+ban van, de egy részét átteszem ide, van egy pár hónapos sorozatom, azt a pakkot. Másra nem tartok semmilyen kötvényt. Bár ugye a vésztartaléknak pont az lenne a lényege, hogy bármikor és azonnal hozzáférj, így a bankszámla és a KP lenne a legjobb, de azt meg az infláció zabálja meg. Mivel nem várok világvégét, ennyi kompromisszumot tudok kötni, hogy egy része állampapírban legyen.
-
avl
senior tag
válasz axioma #61070 üzenetére
nem gondolom, hogy azt nem valtoztathatjak, igy igazad van a nem értésben :-)
másrészt: szerintem érdek szerint modositjak a felteteleket, igy siman "aszimetrikus" feltetelmodositaasi riziko lehet
"berangatva" PMAP-ba, es ha kimutatott infla lemegy, az eladasi felteteleit rontva - a "kuncsaft" vagy az idö elötti eladassal vagy a rosszabb hozammal szembesül
..persze ezen logika menten, hogy infla nö(tt), növelhetnék a MAP+ visszavaltasi diját (viktor, lörinc, misi, kuszaszem: ismeritek a szamlaszamot, az ötletet szivesen :-) ...de lehet most a kiadas, merleg miatt nem akarnak visszavaltast mert hiany van ..és a helyzet fokozodik -
Dare2Live
félisten
gazdaságila a hatósági ár nem működik. 101 plda van rá a történelemből. Marketingtrükknek persze jó.
btw a lidl... nyeresége egy fillérrel se fog emiatt csökkenni. Majd megemelik vmi más árát.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Moleman
addikt
Ha variálnak is a feltételekkel, remélhetőleg nem valami ünnepnap éjszakáján, és hagynak legalább 1 napot visszaváltani.
#61076 Dare2Live
A Lidl nyereségét ez főleg nem érinti, mert eddig is és most is jóval a hatósági ár alatt adják a nevezett termékeket. A statisztikai árakat biztos házon belül a CBA-tól szerzik.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
persze !
logikailag nem is most, hanem mikor lemegy a kimutatott infla (ha lemegy ! 2-3-4 ev mulva), akkor; hisz 2023 marc.24-ig "tutti" a 6.6%, addig kevesen akarnak visszavaltani; utana meg mar "rég lesz" a -2%-rol -1%-rabizalom ? érdekli öket ? lasd hatosagi arak, sapkak, stb.
..persze erdekli, de - igen so - media a kezben -
Lex Icon
senior tag
Egyébként valaki kiszámolta már, hogy hogyan is alakulna pl. egy 2019-ben vett MÁP+ mostani feltörése és PMÁP-ba átrakása, majd 2 év múlva 1%-on a visszaváltása ha már nem lesz jó a kamata? Ha nem fordulóra esik, akkor a MÁP+-ból lejön 0,25%, majd 2 év múlva a PMÁP visszaváltáskor 1%. A 2019-es MÁP+-ok 2. félévben fordulnak 5-ről 5,5%-ra, majd jövőre már 6%-on ketyeg. Azt is érdemes kalkulálni, hogy míg a MÁP+ a kamatot saját sorozatába forgatja, tehát 5-5,5-6%-ra tudja berakni, míg PMÁP esetében nem biztos, hogy jövő márciusban lesz még ebből a sorozatból. Lehet lesz ilyen, de lehet rosszabb feltételű lesz.
Szerintem nem lehet olyan könnyen eldönteni, melyik a jobb.
Friss MÁP+ esetén inkább. Ha van friss.
Ezért mondjuk mindig, hogy: diverzifikálni! Ha mindkettő van, akkor ráadásul a korábbi PMÁP-ok jobb prémiumot fizetnek.[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz Lex Icon #61081 üzenetére
Ha nem fordulóra esik, akkor a MÁP+-ból lejön 0,25%
ez azért nem teljesen így van. illetve közvetlenül a megvásárlása után, vagy rögtön egy forduló után (de már akkor is a kamattal növelt újrabefektetett összegre vonatkozóan) lehet ilyen pillanat, de mivel napi kamatozású értékpapír, elég hamar pluszba kerül, ezért tartok minden likvid pénzt ebben
-
Fredo78
aktív tag
Mikor számolják át a PMÁP kamatát? 2024/J sorozatú PMÁP-om van. Létezik, hogy 3,3% + 1,7%= 5% kamattal megy most. 20019 szeptember-október körüli.
-
avl
senior tag
válasz Fredo78 #61086 üzenetére
https://www.allampapir.hu/dokumentumok/x3_6293985641706334844.pdf
A kamat megállapítására évente egy
alkalommal, a kamatfizetést megelőző
negyedik munkanapon kerül sor a következő
kamatperiódusra vonatkozóan...A kamat fizetése az alábbi napokon történik:
...
2020. szeptember 25.
2021. szeptember 25.
2022. szeptember 25.
2023. szeptember 25.
2024. szeptember 25 -
avl
senior tag
válasz Fredo78 #61088 üzenetére
igen.
egyreszt ravaszok
masreszt: majd esö inflaban jar(nál) jól, mert akkor tovabb menne a magas inflan alapulo hozamon....nem veletlen: az szept.-ben, a 2026/I juliusban a 2027-es meg marciusban fordul: lejarat tajara kisebb inflat tippelnek (fognak generalni papiron), igy az hamarabb ervenyre fog jutni
persze teljes tavon nezve kicsi a jateklehetöseg
-
Lex Icon
senior tag
válasz pictigjis #61084 üzenetére
ez azért nem teljesen így van.
De, teljesen így van. Lényegtelen, hogy a MÁP+ mennyi kamatot fizet, lejön belőle a 0,25%-os bünti, ha nem fordulókor veszed ki. Ennyivel kevesebb a kamat, amit összehasonlíthatsz.
elég hamar pluszba kerül
De az a "plusz" 0,25%-kal kevesebb, mintha nem büntivel váltanád vissza.
ezért tartok minden likvid pénzt ebben
Ez rendben is van, mert sokkal jobb, mint a bankbetét, de most a PMÁP-ra való váltásról van szó, hogy megéri-e vagy sem.
-
pictigjis
senior tag
válasz Lex Icon #61091 üzenetére
sokféleképpen nézhetjük, de akkor is elég nehéz lesz a napi kamatozású papírt évessel összehasonlítani. akkor fogalmazzunk úgy, hogy máp+ esetén elég sok olyan megfigyelési pont lehet, amikor büntetéssel együtt is hasznot hoz a papír, ráadásul még kamatforduló előtt is tudja ezt
-
.mf
veterán
válasz Lex Icon #61081 üzenetére
"Ezért mondjuk mindig, hogy: diverzifikálni! Ha mindkettő van, akkor ráadásul a korábbi PMÁP-ok jobb prémiumot fizetnek."
Kivéve az előző széria.
26I infla+1.25%, azt érdemes átváltani.
01.20 és 07.20-as kamatfizetés között a 26I még 4.55%-on ketyeg, vs a 27I már 6.6%-on. Fél évig 2.05% előnye van, azaz 1.025% - azzal már pont többet fizet, mint a visszaváltási díj; utána pedig évente +0.25% előnye van.De amúgy egyetértek. A 2019-ben vásárolt MÁP+-hoz én sem nyúlok már hozzá. A 2020-asok egy részéhez talán, mert jelenleg a portfólió nagyobb részét teszi ki a MÁP+ mint a PMÁP. A 21-es MÁP+-t viszont fordulókor kiveszem (azt direkt csak fél/egy évre tettem be egy felújítás miatt, a kisebb bünti miatt ez volt előnyösebb), és ha marad belőle, akkor azt MÁP+ helyett PMÁP-ba fogom visszatenni.
-
.mf
veterán
válasz pictigjis #61092 üzenetére
"elég nehéz lesz a napi kamatozású papírt évessel összehasonlítani"
Mindkettőnek napi árfolyama van, és (a MÁP+ első két félévét leszámítva) éves kamatozású.
A webkincstárban vagy mobilkincstárban megnyitod a papír részleteit, akkor látni fogod, hogy az eladási ár és bruttó eladási ár, illetve utolsó kamatfizetés óta felhalmozott kamat között pont 1% lesz a PMÁP esetén, és pont 0.25% lesz a MÁP+ esetén az akciós perióduson kívül.Az egy teljesen más tészta, hogy vételkor a piaci érték a visszaváltási díj miatt a névérték alatt lesz, majd pár hét, hónap múlva a piaci értéke beelőzi a névértékét, azaz már pluszban lesz.
-
julius666
addikt
válasz Moleman #61097 üzenetére
Így van.
A MÁP+ igazi előnye ott van, hogy van garanciád arra, hogy kamatfordulók után 5 napon belül ktg nélkül visszaválthatod, egyébként meg (várhatóan) 0.25% büntivel. Pár havi likvid tartalékra ezért nagyon jó.
Jelen inflációs környezetben viszont már éven belül is jobban járhatsz a PMÁP-al (feltéve ha a visszavételi bünti nem nő + nem szüneteltetik a visszavételt). Ha hosszútávon pedig legalább egy 4-5% inflával számolsz (ami azért egyáltalán nem garantált), akkor pedig az első pár hónap után bármikor jobban jársz vele.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Moleman #61097 üzenetére
Fuh, nem ártana tisztába kerülnöd az alapfogalmakkal. Nem napi kamatozású egyik sem, az azt jelentené, hogy napra bontva számolhatnád a kamatos kamatot. Napi árjegyzés van rájuk a másodpiacon, vagyis a kincstár meghatároz egy árat, amennyiért visszavásárolja. Ez a MÁP+ esetében, - de gondolom a PMÁP-nál is - nagyjából lineárisan növekszik az adott évi kamat mértékéig egy kamatperióduson belül, a visszaváltási büntetéssel csökkentve.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest