Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nestor16
senior tag
Üdv.
Olyan disztrót keresek, ami faék egyszerű, mert nagyinak lesz. Egy tök alap régi gép, 2 GB rammal.
Még egy apróság, jó lenne ha nem kérné be mindig a jelszót amikor a böngészőt megnyitjuk (vagy bekapcsolásnál aminél kivettem direkt), mert az itthoni Mint ezt csinálja és zavaró, nem lehet kikerülni mint a Windows rendszerben? Kikapcsolni a jelszó bekérését.Köszi.
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Nestor16 #34817 üzenetére
Nos, köszönöm a segítséget mindenkinek, a legtöbb dolgot sikerült megoldanom magamtól is. Bocsi, hogy ennyire legyalultam a topikot, valahogy elő szokott fordulni velem és a topikkal.
A qbittorrent működik egész jól, a fájlok helye már fix lett és rögtön seedbe tud állni újraindítás után is. A zenelejátszó progit is lecseréltem Clementine nevű programra, sokkal jobb az egész struktúrája, több lehetőség, korrekt, pedig még csak a rádiót és zenemappákat próbáltam vele lejátszani, de már tetszik. Rengeteg (online) rádiót lehet fogni kategorizálva.
Egyedül a passzív port probléma maradt, annak majd egyszer megint nekiugrok, de akkor már terminálba konfigolom.Újra szeretet és béke a Linuxszal.
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz ubyegon2 #34819 üzenetére
Köszi.
Egyelőre még a qbittorrenttel próbálkozom, jó ötlet. Már emlékszem, hogy a port dologhoz meg feltelepítettem egy tűzfal nevű programot, de azt akárhogy engedélyezem ezen az oldalon tesztelve mindig closed-et ír... aztán kiderült, hogy "csak" a terminálba elég lenne beállítani, de arra se feküdtem még rá, hogy egy port nyitás miatt megtanuljam az IP táblát kezelni vagy mit, de lehet az lesz, mert már muszáj mennie...A többit is meg fogom még nézni, csak nem megy minden egyszerre.
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Nestor16 #34817 üzenetére
Na a chrome dolog talán megoldódott, hogy töröltem a böngészési előzményeket, és a háttérben tovább futást kikapcsoltam. (Lehet emiatt záródott be rosszul mindig...)
A torrent kliens... hát érdekes a működése. Ugye úgy van rendszerezve, ahogy az logikus. .../Tiny/Filmek és letöltöm oda az anyagot, leellenőrzi majd restart és elkezdi letölteni a /Tiny helyre...
Az utorrent - vagy hol - win alatt az alapérzelmezett hely megadása azt jelentette, hogy a Tiny mappát ajánlja fel és én kiválasztom majd, hogy azon belül az hova tartozik az anyag (ugye magától úgyse tudná). Itt van kusza az egész... hogy lehet hasonlóan beállítani?Bocsi a félig offért, de lehet legalább végre sikerül megszabadulni a szenvedős dolgoktól...
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Rimuru #34815 üzenetére
Hát megcsináltam, de ettől nem sok minden változott, csak megváltozott az eszköz elérési helye, de ezt átállítva Bittorrent kliensben még mindig rossz, hibát ír a fájl elérésére...
A másik a Rhythmbox zenelejátszó... ezzel már a zenéket sem tudom importálni... eddig is kiakasztott, hogy állandóan kellett.
A harmadik szenvedős dolog, hogy újraindítás után a chrome mindig azt írja ki, hogy rosszul záródott be a chrome és a Visszaállítás gombra kell kattintanom mindig...Meg kéne oldani, nincs kedvem szenvedni ezekkel...
Na igen ezen kívül még az is ott van, hogy nem tudok seedelni, mert passzív módban vagyok, ezen is már végigmentem egyszer, de nem tudtam megoldani...
Azért köszi az eddigieket is.
[ Szerkesztve ]
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz ubyegon2 #34801 üzenetére
Ubuntu LTS van a laptopon, a képeket Debian alatt készítettem, mert ajánlották, hogy így nézzem meg a partíció kiosztást. (gparted-live-0.21.0-1-i586)
(#34809) colomb2: Semmit nem ír rá a terminálban, csak végrehajtja
(#34810) ubyegon2: Próbálom, egyébként milyen opciókat érdemes megadni?
(#34812) Claude Leon: Próbálom így is.
Restart. Ezzel a beállítással fel sem ismeri és fel sem csatolta:
LABEL=Tiny /mnt/Tiny auto nosuid,nodev,nofail 0 1
Téves. Felismeri, csak nem tette ki az eszközök menüpontba a fájlkezelőbe.[ Szerkesztve ]
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Claude Leon #34800 üzenetére
Az első részét azt értem is. Ha jól emlékszem én az ubuntu.hu oldalon tanulmányoztam a partíció kiosztást még, amikor telepítettem.
Most erre írtam át:
UUID=01D032A51F1496A0 /mnt/Tiny auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0Ezek után sem működik, az amit még mindig szeretnék: fixen ismerje fel a HDD-t és legyen bejegyezve NE hordozható eszközként. Vagy hogy kell ezt fogalmazni.
Meg azt is megfigyeltem, hogy már a Chrome is mindig elveszti a mentett lapokat bekapcsolás után és a Visszaállítás gombbal kell visszahozni a lapokat... (kb egy hete egyfolytában így működik). Pedig semmi köze nem kéne, hogy legyen a fenti problémához, ugye sda a kiosztása az SSD-nek...
(#34802) spammer: Néztem és se a bebootolt USB-n se ott, ahol írtad nincs.
[ Szerkesztve ]
Üdv, Dávid
-
-
Nestor16
senior tag
válasz CPT.Pirk #34780 üzenetére
Értem. Beírtam és ezt írta az outputra a HDD részhez:
Lemezazonosító: 0xa33b6c03
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 2029 976769023 488383497+ f W95 kiterj. (LBA)
Partition 1 does not start on physical sector boundary.
/dev/sdb5 2048 976769023 488383488 7 HPFS/NTFS/exFATKissé furcsa, hogy ez is ketté van szedve, amikor csak adatok vannak rajta és egy partícióként formáztam mind az 500 Gb-t.
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
Hali.
A Transmission Bittorrent kliensem minden újraindítás után azt írja a torrentekhez, hogy nincs adat, tehát rosszul van konfigolva a meghajtó. Illetve a zenei könyvtárat is mindig újra meg kell adni.
Egy laptopba tettem bele még egy merevlemezt az SSD (optibay) mellé immár és ezért kezelheti így.
Hogyan is lehet jól beállítani? Légyszi valaki mondja el, nem akarok most ezzel is szenvedni, ha nem sikerülne rendesen. Inkább segítséget kérnék.
Mit írjak az fstab fájlba? Addig megvan. Most ez van benne:
UUID=5d77423b-79d1-4c3d-904a-a61e07bdbb91 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=d7f223e3-54e5-4b50-9544-f90fc61a64bb none swap sw 0 0
LABEL=Tiny /mnt/Tiny auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0Az utolsó bejegyzést már én alkottam e szerint, de nem segített. Tiny a neve és csak adatok vannak rajta, itt vannak a filmek stb, a linux természetesen az SSD-n. Azt hiszem minden infót leírtam.
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
Hali.
Egy Asus Xonar U7-es hangkarit szereztem be és már szívok vele egy ideje, most feltettem a Mint helyére az Ubuntut és sikerült felismernie, mint Kimeneti opció és meg is szólaltatja a hangfalakat, de sokkal halkabb maximum hangerőn, mint akár alaplapi hangnál. 2.0-s állásban van az U7-es hangkártya rácsatlakoztatva.
Valami ötlet?Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz lev258 #33339 üzenetére
Hm, egyelőre megpróbálom akkor másik driverrel. Eredetileg a 2. volt bejelölve, de amikor láttam, hogy az első az ajánlott, be is jelöltem...
Egyébként melyiket is érdemes választani?Tetszik ez a rendszer amúgy, az pl. hiányzik, hogy a start menüben lehessen keresni a könyvjelzők között is, meg minél kényelmesebbre kéne varázsolni a használatot, főleg laptop és tapipad mellett, ehhez sokat kell ismerkedni vele és sok bill kombinációt is tudni kéne.
De most rá leszek kényszerülve, mert laptopra váltottam és csak linux lesz rajta, az előzőn win 7 is volt és gyakrabban használtam azt, aztán nem sokat fejlődtem. (Játékok miatt)Köszi a segítségeteket!
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz lev258 #33335 üzenetére
Okés, megtaláltam.
Azóta próbáltam terhelni is a glxgears paranccsal: kép róla - nem tudom hogy hasznos infó-eIntegrált alatt is teszteltem, 60 FPS-t mutatott. A lényeg, hogy így még nem fagyott meg, de Nvidia alatt igen. Még tesztelem így, de mi a teendő, ha (valószínűleg) az nvidia a ludas?
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Nestor16 #33330 üzenetére
Képek frissítve nvidia driverrel és hőmérsékletadattal...
Új fejlemény, hogy a Crtl + Alt + 1 -re reagál és be tudok lépni konzolba. Viszont shutdown parancsra nem állt le, csak valami speech-dispatcher meg Virtualbox didabled-et írt.
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Nestor16 #33292 üzenetére
Egyébként ezen a képen is furcsa az a cirka 300 giga, amit ír, mert 120-as SSD van benne. Na mindegy, csak javulna már meg a masina.
Most ott tartok, hogy nem tudom. Mem teszt lefuttatva, elvileg nincs hiba. Új flash cucc is fent van. Kernel tényleg nem frissült. Nos, de beszéljenek helyettem a képek, amiket nagy nehezen sikerült csinálnom.
Remélem valakinek van még valami ötlete, mert nekem már az sincs...
Van mikor 5 másodperc múlva már megfagy. Elég gyakori.(#33311) lev258: "Személy szerint nem vagyok nagy Samsung rajongó.
Driverek rendben vannak (zárt, ha van)? RAM teszt volt? Fagyásnál Ctrl+Alt+F1-gyel be tudsz jutni? top parancs mutat valamit?"
Szerintem semmit sem tettem fel driverből, mert minden ment egyből szépen, (illetve nem is tudom mi az a zárt). Ram teszt volt. Bill. kombinációt még nem néztem, elfelejtettem. Top parancs mutat sok mindent, de nem tudom mit kéne észrevenni a folyamatok között.Még arra lettem figyelmes most, hogy alapjáraton az előbb felpörgött (gondolom a venti) aztán csendesedett. Aztán fagyás. Hőmérséklete kézmeleg Hirtelen nem tudom hogy mérjem le.
[ Szerkesztve ]
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz lev258 #33319 üzenetére
Na igen. Viszont kép mentés előtt egy parancs írt valami olyasmit, hogy fél tízkor volt valami a kernel verzió után. Nem néztem meg pontosan hogy mit jelent a dátum, nem is volt írva az. Meg pont össze illett a kép úgy, de akkor jobban meg fogom nézni, most memória teszt fut.
Bocsi egyébként, hogy nem írok kellően pontosan, de csak teló maradt.Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz spammer #33300 üzenetére
Valószínűleg frissült, igen. Pont csinaltam volna képernyő képet, de pont akkor adta meg magát. Restart. Nyomtam shift, de 17 verzió van, recovery indításnál is.
Videókártya gtx 520, de van benne integrált is elvileg.
Nem is figyeltem, hogy mit frissít, így is fontos aztán kell és kész. Köszönöm az eddigi segítséget.Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Vidual001 #33290 üzenetére
Samsung np300 e5z s03 hu
Annyi, hogy nemrég került bele SSD,volt is róla szó itt. Az egy samsung 830.
Előbb már alapból nem volt egér, bekapcsolás után.
Pedig eddig jó volt. Lehet egy frissítés miatt lett ilyen. Egy órája tettem fel a három új frissítést. Pedig volt egy egyes szintű és két kettes.Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
Tudnátok abban segíteni, hogy miért fagy le a kép ?linux mint 17.1 a rendszer. Chrome indítás, majd kis idő után fagyás. Nem reagál egérre, se billentyűzetre. Samsung laptop.
Már másodszor csinálta, szóval azért érdeklődöm.
Lehet a youtube miatt? Vagy a gyenge Wi-Fi? Bár ez elképesztő lenne. Egyébként a hang rendesen fut a háttérben...Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz ubyegon2 #33186 üzenetére
Köszi, az utolsó kettőre már rátaláltam, de nem értettem meg, de kicsit ráálltam és sikerült.
Igazából elvileg tényleg nincs vele semmi teendő, mert a SATA teszt és a TRIM teszt is be van kapcsolva auto-n (8 szektor a limit). Hibernálás is off alapból. Okos ez a linux
Egyébként meglepődtem, hogy Sata3-mat tud a laptop. a Tesztet lefuttatva meg be is bizonyosodott. 520MB/s olvasási és 270MB/s írási sebesség az eredmény.Még annyi érdekelne, hogy mi az a kiterjesztett partíció? Swapot tudom, de ez nem ugrik be. Nem én csináltam a particionálást, hanem a rendszer. Köszi!
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
Hali.
Samsung laptopba vettem egy SSD-t és linux mint 17.1-et raktam rá.
Csak ellenőrző kérdés, hogy van-e valami teendő így még vele? ASHI auto-n van. A swap meg ezek, amik terhelik, túlzottan nem érdekel, mert bírják elvileg, ha mégis érdemes valamit letiltani, bekapcsolni írjátok le.
Kerestem egy keveset, de nem tiszta, hogy melyikre miért lenne szükség és, hogy mit csinál, inkább rákérdezek.A másik, hogy hogyan lehet letesztelni a sebességét az SSD-nek?
Köszi!
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz Nestor16 #31089 üzenetére
Nos, mondjuk akkor a merevlemez szektor hibás. Live futtatás során kb. 5 jött elő, ezzel kezdte a betöltést azután restart és Windows boot. Ilyenről még nem hallottam, hogy szektor hiba miatt bukta a telepítés. Van neki sok másik szektor vagy akár tartalék szektor is.
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz lev258 #31088 üzenetére
A Peppermint menü előjön és van olyan pont, hogy disk ellenőrzés. De lehet igazatok van és a merevlemezt ellenőrizni. Még xp van rajta, lehet megnézem majd a Hard sentiel programmal vagy mi is a neve.
Arra még nem jöttem rá hogy hogyan jön be a BIOS. Rögtön egy Toshiba logó jön be, f12 és az alatta lévő 5 icon közül lehet választani. Lehet, hogy csak ennyit tud. Onnan tudtam bootolni a CD - t is.
Majd akkor délután mégegyszer átnézem. Csak nekem nem volt több ötletem.
Jah illetve live vagy install módban egy fehér képnél áll meg(a bal felső sarokban egy negyed képernyőnyi, a többi rész fekete) és nem megy tovább.[ Szerkesztve ]
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
Hali.
Adott egy régi gyenge Pentium 4-es laptop. 2 GHz CPU, 1 GB RAM. Usb csak 1.1 elvileg, tehát arról nem tudok rá tenni semmilyen OP rendszert. Legutóbb a DVD - t sem olvasta be, pedig kéne, CD - t azért viszi.
Tehát egy egyszerű, gyors és stabil rendszert kerestem rá, csak családi képek, videókhoz kell a masina. Peppermint 5 volt a választott. CD - re pont rá is fér, csak abban nem voltam biztos, hogy tudja a magyar nyelvet. Tehát CD kiír, ellenőrzésnél már volt rajta szektor hiba, nem is ment. Oké másik CD, kiír, 4x a sebesség, tutira megyek. Sikeres. Aztán a laptop mégis dobálta a szektor hibákat. Valakinek van erre ötlete? Már csak egy írható CD maradt
Köszi!Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
Azt nem tudjátok miért szokott beakadni jó pár másodpercre a Ktorrent és az Aramok program Mint 17 alatt?
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
Hali.
Azt hogyan lehet megoldani, hogy automatikusan induljon egy program (torrent), de késleltetve?
Lassabban tölti be a többi partíciót (gondolom én) így sima automatikus indításnál egy ideig irkálja a hibaüzeneteket miatta, hogy nem találja, viszont ha fájlkezelőbe rámegyek az eszközre, akkor megszűnik. Mint KDE 17. Köszi!Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
Üdv.
Valaki tud a Volume^2 programhoz hasonlót Linux (Mint 17 KDE)-re?
A leghasznosabb abban az volt, hogy az egész tálcán ha görgetek, akkor a hangerőt tudom változtatni, Linuxon egyenlőre csak annyira jöttem rá, hogy ez alapból benne van, de csak a tálcai ikonon működik.Üdv, Dávid
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest