Hirdetés
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rtom
senior tag
E szerint egy kezdő számára a Freespire, Ubuntu, Mandriva és OpenSuse disztrók a kedvezőek, laptopra.
Az Ubuntu (distrovacsi: No.1) és OpenSuse (distrovacsi No. 3) OK, de Freespire (distrovacsi No. 33)? Ha abból indulok ki, hogy a linuxot használók többsége sem feltétlenül IT guru, akkor a lista elején a viszonylag egyszerűen és jól használhatóaknak kellene állni, a 33. hely nem feltétlenül erre utal
-
rtom
senior tag
Én is kérdeznék párat... Most a desktop gép van soron, noti szervízben, valszeg alaplap csere (sokba fog fájni)
Lehet, hogy már volt róla szó, de nem rémlik, hogyan tudom az XP-n lementett Favorites könyvtár tartalmát FF-be bevinni? Az importálást próbáltam, sikertelenül.
Másik: feltettem az FF3-at /usr/local/bin/firefox könyvtárba, chmod 775 a firefox fájlra, de amikor egy "vendég" accountról akarom elindítani, azt mondja "Cannot find mozilla runtime directory. Exiting". Azt értem, mit jelent, de mit és hogyan kéne megmutatni neki?
[ Szerkesztve ]
-
rtom
senior tag
válasz .-Cs0SzA-. #5221 üzenetére
Én Ubuntu LiveCD-vel próbálnám, bár ha a Gparted nem látja ...
Ubuntu 7.10-re ill. 8.04 beta-ra van repóban FF3, de csak ha a Synapticban a Tárolók->Frissítések fülön az előzetesen kiadott és nem támogatott frissítéseket engedélyezed. Frissítés és feltűnik a listában.
[ Szerkesztve ]
-
rtom
senior tag
válasz .-Cs0SzA-. #5217 üzenetére
ndiswrapper, élesítsd be a win-es drivert. Még GUI is van hozzá
-
rtom
senior tag
válasz Neil Watts #5135 üzenetére
Az Ubi 8.04-ben már alapból lesz AIGLX, reményeim szerint azzal jobban fog menni, nem biztos, hogy kell a fedora (nem mintha le akarnálak beszélni róla, mostanában tervezem a LinuxXP Desktop nevű fedora alapú disztro kipróbálálsát). A gyári driver egy ideje tud Composit-ot, így az AIGLX is elméletileg beállítható.
-
rtom
senior tag
válasz Tuschke #5106 üzenetére
Szerintem ez off, de megosztanám a véleményem:
MS megteheti, hogy pénz kér a szoftverérért, mert övé a piac 90 %-a. Amivel persze nem értek egyet, hogy létrehoztam valamit (lásd pl. egy zeneszámot) nem kell vele csinálnom semmit, dől a lé, lemásolom n+1 példányban, védettséget élvezek 20 évig, amíg a "szabadalom" él. Ha pl. egy vegyész egy új eljárást talál ki, az csak 5 évig védett és nehézkes többször eladni...Amiért szerintem pénzt lehetne kérni az a fejlesztés, de az MS-nél nem törik össze magukat, mert nem kell.Kicsi linux piaci részesedése kb. 6%, és a Novell, a Canonical és a Red Hat többet szeretne, de máris vannak rá legalább 3-an (+n^x kisebb-nagyobb még). És ha majd elterjedt lesz, akkor kérhetnek érte pénzt, addig csak kb. alapítványi támogatásuk van (Canonical), vagy mint a Novell, a nagy szoftver (SUSE szerver verzió, pénzért) egy részét kiadjuk nyitottként. Amíg csak a support-ot tudják eladni, menni fog a kemény marketing duma, hogy miért jobb az enyém (linux), mint az MS cucca. Ugye a demokrációban mindíg a monopólium a csúnya bácsi, és őt kell kritizálni.
A kóder meg vagy az említett cégek alkalmazásában áll, vagy IT hallgató aki feladatot csinál, hogy bekerüljön valamelyik céghez (ez is reklám), esetleg fűti a közösségi szellem. Én sem vagyok IT-s végzettségű, de ha valamit tudok segíteni linuxal kapcsolatban, szívesen teszem. Vagy te nem így vagy ezzel?
Ja, eszembe jutott még egy üzleti modell, úgy hívják, Google... Konklúzió: A végén úgyis mindenki pénzt akar belőle, csak nem mindegy, milyen úton.(na még egy példa: vehetsz Canonicaltól Ubuntu sapit, ha szeretnél, vagy az MS ad neked Win-es sapit, a szoftver árából, amit kényszerű voltál kifizetni...)
-
rtom
senior tag
Elkezdtem egy táblázatban összefoglalni, a linux alatt futó chat és voip-os kliensek mire képesek, hogy kiválaszthassam a nekem/nejemnek legjobban megfelelőt:
[link]Mivel nem ismerem kimerítően minden tulajdonságukat, felsoroltam pár jellemzőt, ami számomra érdekes. Az üres mezőkre várom a véleményeteket/tapasztalatotokat. Persze további jellemzők és kliensek felvétele is lehetséges.
Előre is kösz.
-
rtom
senior tag
Hali!
Felhasználóspecifikus xorg.conf-ot akartam csinálni, hogy a touchpad beállításait userenként különbözővé tehessem, de ahogy olvasgatom a neten, az X-server még a bejelentkezés előtt elindul. Nem lehetne másképpen megoldani hogy pl. a VertScrollDelta értékét változtatgathassam anélkül, hogy az X-et újra kéne indítani?
-
rtom
senior tag
válasz NovaBlue #4409 üzenetére
Ha a proci terheltségét akarod nézni, jobb klikk valamelyik panelra Hozzáadás és válogathatsz, a lehetőségek között van ez is.
A Desktopra a gDesklets telepítésével tudsz ilyesmit felhegeszteni, azt oda teszed, ahova akarod. Ubi-s repóban fenn van, hogy mivel telepíted, már rajtad áll.
-
rtom
senior tag
Belekukkantottam a driver-be, ott a readme mindent leír. Tehát driver kitömörítése: # tar xfvj install-???.tar.bz2
vagy
# bunzip2 -c install-???.tar.bz2 | tar xfv -
aztán
# cd DriverInstall
# ./install.sh (ez valszeg root-ként fog csak menni)
Válaszd a "driver installation mode"-t
végül
# modprobe sk98lin
teszt:
# ls /proc/net/sk98lin/ -
rtom
senior tag
válasz derossi #4296 üzenetére
A kukát a fullcircle magazin 3. kiadásában leírtak alapján csináltam: Getdeb.com-ról Gnome-hideseek nevű progi letöltése és telepítése, aztán Rendszer->Beállítások-> Hidden Preferences vagy Gnome Hide and Seek. Itt valamelyik fülön van olyan lehetőség, hogy "Wastebasket visible on desktop" és kész.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Chrome
- Az új Radeonok is a hagyományos tápcsatlakozóra szavaznak
- Eredeti játékok OFF topik
- World of Tanks - MMO
- Autós topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Renault, Dacia topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Külpolitika
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest