- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pisti_zzZZ
tag
Csináltam próbanyomtatást. ha nagyon közelről nézem a képet egy picit pixeles, de csak a hajszálaknál meg a vékonyabb betűknél lehet észrevenni, de egy 30-40 cm távolságból szinte tökéletesnek tűnik a kép. Szóval nem lesz vele gond.
Thax to all of you!!
A téma felőlem zárható.
[Szerkesztve] -
Pisti_zzZZ
tag
Ja és még valami, igazad van a számolásban, csak én nem a pixel méretét akartam kiszámolni, hanem azt hogy egy milliméterre hány pont jut, azt pedig így kell osztani: 96/25,4 és így kijön az általad is említett majdnem 4 képpont. Szal mindaketten jól számoltunk, csak egy kicsit hülyén fejeztem ki magam, bocs
-
Pisti_zzZZ
tag
Köszönöm mindenkineg a segítséget, a hozzászólásokat, most már tiszta minden! Egy ismerősömet elküldtem ma a nyomdába, majd ős is utánakérdez, meg kipróbálom mindjárt a nyomtatós tesztet.
Szóval még egyszer is köszönet! -
L3zl13
nagyúr
DPI nak csak annyi jelentősége van, hogy abból ki tudják számolni a kép normál méretét.
De ha ettől a mérettől eltérnek, akkor pont a DPI fog változni.
Ezért szokott idegesíteni, mikor valami gyökér ''szakértő'' mindenáron 300 DPI-s képet akar tőlem egy újsághoz, ahol a kép kb 2x2cm-es lesz, és hiába küldök neki két megapixeles 72DPI-os képet ő nyavajog... -
válasz
Pisti_zzZZ #5 üzenetére
Izé, egy tizedest elszámoltam.
Helyesen egy pixel 25,4/96 = 0,265. Te mindenképpen rosszul számolod, fordítva kell elosztani. De igazad van, elég jó minőség lesz így is, 1mm durván 4 pixel lesz. -
válasz
Pisti_zzZZ #5 üzenetére
Ha nincs rajta szöveg, akkor teljesen jó lesz. Ha van szöveg is, akkor lehet gáz, de szerintem még bőven bele fog férni a nagyon jó kategóriába. Nemrég nyomtattam egy tablóképet, ami 72 dpi-s volt A/4-es méretben. Na ebből akartak egy 160x120-as tablót
Szerencsére szöveg nem volt, csak valami absztrakt ábra. Feltettem a méretét eredetibe, a felbontását 100 dpi-re, és nyomtam neki egy durva radial blur-t. Én láttam a hibákat, de amegrendelő tökéletesnek látta...
-
Flashy
veterán
válasz
Pisti_zzZZ #5 üzenetére
''vedd azt hogy egy normál PC-s jpeg 72 dpi felbontású'' nem, ilyen nincs. a dpi azt jelenti, hogy ha a képet papírra veted, akkor a nyomtató hány pixelt képes egy inchen belül kinyomtatni (scannernél ugyanez, hány pixelt képes megkülönböztetni). a digitális képnek csak felbontása van (lehet a formátumban ajánlott dpi érték megadva, de az a sima képeknél nem számít). a dpi érték akkor derül ki ha kinyomtatod, hogy mekkorában nyomtatod. gondolj bele, vegyél egy 72x72 pixeles jpg-et, akkor azt ha cd borítónak kinyomtatod akkor 12 centire jut 72 pixel. hol a 72 dpi? sehol. akkor lesz 72dpi, ha 1x1 inchben nyomtatod ki. de már ha félxfél inchben nyomtatod akkor 144dpi lesz, ugyanaz a kép. (nyilván ez a nyomtató fizikai maximális felbontásáig növelhető, egy 300dpi-s lézer nem tud 300nál többet nyomtatni 1 inchen)
szerintem tablónak nem lenne szerencsés így. a fényképek miatt közelről is megnézik az emberek és úgy már zavaró hogy ''átlátni'' a pixelek között. de egyszerűen ki tudod próbálni, fogj egy tintasugaras nyomtatót, számold ki hogy hány x hányas képet kéne pl teljes A4-esben kinyomtatnod hogy pont ekkora pixeleket kapj és nézd meg milyen. 4914 pixel jut 130 centire, akkor centinként 37.8 pixel, A4-es lap 297mm széles, tehát 29.7*37.8 pixel széles képet nyomtass teljes A4-esben. körülbelül így nézne ki a tabló. -
Pisti_zzZZ
tag
Lehet akkor hogy félreértek valamit. Azt tudtam ugy hogy a dpi dot per inch-et jelent, de ez nem azt jelenti, hogy 25.4 mm-ként 96 keppontot rak? Ami azt eredményezi, a nyomtatott képen egy mm 3,78 (96/25,4) pixelból fog állni? Ez végülis úgy is kijön ha a képméretből számolom: 1300×1000 mm-est akarok nyomtatni, a képméret pixelben: 4914×3780.
4914/1300=3,78
3780/1000=3,78
Milliméterenként majdnem 4 pont az már 20 centi távolságból is jónak tűnik nem?
De vedd azt hogy egy normál PC-s jpeg 72 dpi felbontású, és ha ezt kinyomtatod cd borítónak akkor teljesen oké a minősége nem?
Szóval akkor lehet hogy valamit nagyon nem értek. Konkrétan egy tablóképről lenne szó. A hátteret két épület fotojáról montíroztam össze, ezeket se tudom jó minőségbe kinyújtani kb 15000 px (ez adná a 300dpi-t) méretbe, mert iszonyatósan elcsúnyul, pedig egy 5 megapixeles géppel csináltam a képeket. De ezt még meg is lehetne oldani egy akvarell efekttel mondjuk, de a kép többi részét már nem tudnám szerkeszteni mert nem bírja a photoshop, azaz a gép (1 giga rammal).
Szóval akkor tényleg gagyi lesz ha én ezt a 4914×3780 (a dpi-ket most akko hagyjuk) képet 130×100 cmresre nyomtatom? -
válasz
Pisti_zzZZ #1 üzenetére
A kérdés, hogy mit tartasz jó minőségnek.
A 96 dpi annyit jelent, hogy 96(x96) pont (pixel) van egy collban (dpi= dot per inch).
Ez anyit jelent, hogy a 2,54 cm-et 96 pixel hosszú mátrixokra bontja fel, vagyis 1 képpont (pixel) 2,64 mm lesz, ami barátok között is nagyon nagy. Képzeld el, hogy az egész kép 2,64mm-es négyzetekből fog állni. A kép elég szép lesz pár méterről, de közelebbről nagyon pixeles. Kb. 300 dpi-nél kezdődik az elfogadható minőség, a jó meg - embertől függően - 600-1200 között. -
Flashy
veterán
válasz
Pisti_zzZZ #1 üzenetére
attól függ mire kell a kép. ha elég messziről kell nézni, akkor még jó is lehet, nézz meg egy óriásplakátot mekkorák a képpontjai. ahhoz kell viszonyítani, hogy mire kell a kép, az emberi szem felbontása adott, a dpi meg a távolság adja együtt hogy milyen képet érzünk jónak és melyik a ''pixeles''.
régi mátrixnyomtatók voltak 72-144dpi-sek, teljesen felismerhető képeket lehetett nyomtatni velük. nem fotó, de pl feketefehér illusztrációnak valami jegyzet mellé tökéletes.
digitális képeknél nem szokás dpi-ben megadni a felbontást, hiszen a dpi akkor derül ki amikor valamekkora méretben papírra kerül. ha fele ekkorában nyomtatnád ki, akkor dupla ennyi dpi-s lenne. bár gondolom ezzel bőven tisztában vagy, csak gondoltam hátha megzavar valakit a fogalmazás hogy most akkor minden képnek van mérete is meg dpi-ben kifejezett felbontása is vagy mi
[Szerkesztve] -
válasz
Pisti_zzZZ #1 üzenetére
Lehet, hogy este van és fárad vagyok, de: Ez elvileg egy 18 megapixeles kép. 2 megapixeles kép 130x100mm-re nyomtatva egy jó képminőséget jelent. Ez ennek a 100x-osa. A felbontás meg csak a 9x-ese. Így gondolkodva egyáltalán nem lesz jó minőségű a képed.
Ha egyszerűen gondolkodok, akkor annyi, hogy 96dpi az nagyon silány minőség. -
Pisti_zzZZ
tag
Üdvözlök mindenkit!
A következő a kérdésem: Van egy 96 dpi felbontású jpg képem, ami 4914×3780 pixel méretű, ez ugye 130×100 cm-re jön ki. Ha én ezt ekkorába ki is nyomtatom egy nyomdába, akkor milyen lesz a minősége? Elég ide ez a 96 dpi? Mert szerintem nem igazán, megpróbálkoztam nagyobb dpi-s képpel dolgozni, de nem bírta a gépem. Tehát a konkrét feladat az lenne, hogy egy 130×100 cmes jó minőségű képet kapjak a végén.
Ha valakinek van ötlete vagy egyéb bármilyen hozzászolás akkor ne tartsa magába, köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- Samsung Galaxy A12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest