-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz norkov84 #76623 üzenetére
Tényleg jó lehet ez a full Silvia
A fejbe épített (csakis a pogira érkező vizet mérő, tehát nem a PIDet szabályozó) hőelemről van fényképed? Hogy és honnan, milyen felfüggesztéssel, hőszigeteléssel stb oldottad meg a hőelem fixálását és azt hogy valóban csak a pogácsa előtti víz érintkezzen vele hőtanilag, se a vízterítő se a felső szűrő ne érjen hozzá?
És milyen megoldással oldottad meg hogy a nyomás miatt ne spricceljen sehol ahol ez a hőelem be van vezetve a nyomástérbe?
Egy ideje én is gondolkodom, hogy az űrgaggiamba tennék valahova egy 1mm hőelemet, valahova a vízterítő és a felső szűrő közé valahogy...
Ha megoldható lenne én is nézegetném a pogácsára érkező víz pontos hőfokát minden csapolásnál, de közben nem szeretnék szétcseszni semmit.
Fejben már meg is van valami, de még nem léptem, szóval jól jönne bármi hasznos infó egy már működő jó megoldásról. -
SoundON
tag
válasz norkov84 #76652 üzenetére
Köszi Ja értem, legalább is azt hiszem értem.
Szóval van a PIDet vezérlő, felülről befúrt hőelem a bojlerben és van egy ami alul, a fejhez lett röviden befúrva.
De ha jól sejtem ez nem érintkezik vízzel, tehát igazából nem a ténylegesen kilépő pogácsára érkező vizet méri ahogy azt írtad, csak a fej hőmérsékletét. De az biztos, hogy a léte valóban segíthet jobban megfejteni kitalálni hogy kb hány fokos lehet a pogácsára érkező víz.
Jól sejtem?[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz norkov84 #76675 üzenetére
Igen, ilyesmi eltéréseket írtak korábban is a Silviaknál.
És az a nem mindegy, hogy amikor a csapolásnál a 110C fokos víz rámegy a 94C fokos fejre, akkor a csapolás első pillanatában a pogácsára sacc/kb 102C fokos víz érkezik, ami rommá is perzseli az egészet...
...a továbbiakról meg már csak találgatni lehet hogy a 5-10másodperc után mi történik, hiszen a fej már 104fokos, a bojler meg már elkezd hűlni a bele érkező rézcsöves kicsit hidegebb víztől, de közben a pid bekapcsol, a lefolyás meg egyre csak felgyorsul így az egész sok tényezős reakció is stb stb stbEinstein legyen a talpán aki ki tudja számolni mi történik odabent
Na pont ezért szeretném én is látni az űrGaggiaClassicomban, hogy valóban mi folyik csapolások közben a kávéra.
[ Szerkesztve ]
-
-
John3:16
csendes tag
válasz norkov84 #77857 üzenetére
Attól függ, milyen csatlakozójút veszel. Én 1/2 collos csatival vettem acél testtel.
Szerintem célszerű átbeszélni azzal, akivel megcsináltatod a beszerelést (nekem Fragola szerelte be):A Silviában több hely van, ott szerintem kisebb szívás, mint a GC-ben.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz norkov84 #77862 üzenetére
A pangó víz miatt szerintem célszerű arra figyelni, hogy közvetlenül a főágra tedd, ne egy hosszú oldalági leágazásként.
Pozitív tapasztalataim vannak, de megmondom őszintén, hogy nem tudom neked megmondani, hogy a gépemben levő szűkítő-tágulási-Quick Mill pulsor hármasból melyik mennyit tesz hozzá a produkcióhoz. A 9 bar kb 7-8 mp alatt épül fel, de ez inkább a szűkítőnek köszönhető.
Az biztos, hogy szépek a lefolyások és nem köpköd a naked kar (csak azt használok).
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz norkov84 #77862 üzenetére
A T Idomot mindenképpen forrasztani kell a rézcsőhöz.
Viszont Fragola mester tágulásija fele annyiba kerül, nem kell hozzá semmilyen átalakító, mert csak rácsavarod az 1/8-os T idomra, és nem mellesleg egy magyar termék.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
John3:16
csendes tag
válasz norkov84 #77888 üzenetére
A Sioux szerelhető vízszintesen is, mert van benne dugattyú. Nekem GC-n nem csörög a rézkígyó, ezt vélhetően orvosolni fogja. A manométert is szelíditeni fogja valószínűleg valamennyire. A mutató rezgésével GC-n én is sokat küzdöttem. Végül egy Gaggia EVO gőzcsapra kötöttem. Tökéletes sosem lett, néha még így is enyhén berezeg, de már nem elviselhetetlen mértékben.
Van olyan eszköz egyébként, ami arra hivatott, hogy megszelídítse a manométer mutatóját, de ezt én végül nem vettem meg. Több gyártónál is elérhető pl.:Guglin "pressure dampener" ill. "pressure snubber" címszavak alapján érdemes kutakodni.
(Nyilván önmagában ez az eszköz csak tüneti kezelés, az alap problémát, a vibrációs pumpa pulzálását nem szelídíti meg, csak a manométert kíméli.)[ Szerkesztve ]
-
PeterAgos
csendes tag
válasz norkov84 #78839 üzenetére
Szia, nagyon köszönöm a választ. Még nem kísérleteztem ilyen világos pörköléssel, de ma egy győri kávézóban (Wizard kolléga) ittam egy nagyon ízletes CasMo eszpresszót, gyorsan vettem is némi pörkölt alapanyagot :-)
Akkor holnap a javasolt beállításokkal indul a kóstoló. -
thomasrc
tag
válasz norkov84 #79232 üzenetére
Köszi, akkor tényleg jó úton haladok, mert én 101 °C környékén próbálkoztam eddig 16 gramm őrleménnyel. Illetve az alatt is próbáltam már, de akkor már savanyodott. Megpróbálom 105 környékén is, meglátjuk mi lesz.
Egyébként, hogy őszinte legyek, az egész pideléshez nem értek, fragola építette be nekem és rábíztam mindent. Ha jól néztem, akkor a bojler tetején van bevezetve a víztérbe, de ennél többet nem foglalkoztam vele. Első bekapcsolásnál talán 104 °C-ra volt állítva, ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz norkov84 #79287 üzenetére
Most próbáltam, bevált! Kösz a hasznos tippet mindenkinek akinek benne volt a keze 😉
A másik tippet is kipróbáltam: nem a szűrőbe, hanem egy mércés üvegpohárba daráltam a szegény ember Roburjával 😅. Háát, így egy csapolás után inkább nem mondok véleményt, mert pont ugyanolyan jó volt az etióp Guji, mint az előzőnél, ahol csak wdt volt. Szerencsére van még a kávéból és időm is van tesztelgetni, megnézem majd nyitott karral is, hátha úgy látható különbséget találok.
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
válasz norkov84 #79977 üzenetére
Nalam most a black sand van, de marad benne valami kesere, ami nem tetszik annyira. Ha nem tolok neki eloaztatast, akkor sav nem erzodik, ha kicsit eloaztatok, akkor van savassaga. Kovetkezo csapolasra levittem a homersekletet 91rol 88ra, meglatjuk eloaztatas nelkul mi lesz a differencia.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ghost of Tsushima technikai teszt
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- kissgábor007 károsultjai
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Politika
- Galax GeForce RTX kártyák jönnek a szűkösebb házakba
- Az LG elengedi a feltekerhető tévéket
- Xbox tulajok OFF topicja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest