- A pápa egyre jobban tart a romlott AI veszélyeitől
- Az USA nem akarja visszafogni Kína növekedését
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Windows 10
- OpenMediaVault
- YouTube
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen program, ami...?
- Microsoft Excel topic
- Otthoni hálózat és internet megosztás
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #88350 üzenetére
Ha konzisztens az orlemenyed, akkor - az arra fogekony embernel - a dugattyus gepek hasznalatakor megeshet :-), h sokkal nagyobb oromet okoz a kavekeszites folyamata, mint egy gomb megnyomasa, ami utan keves rahatasod van az esetek tobbsegeben a dolgok (kave) folyasara. Ezt az elvezetet/oromot leirni/megerteni nem egyszeru. Nem nehany napnyi hasznalat utan tapasztalja meg (altalaban) az ember. De total elfogadhato az is, ha valakinek ez nem oromforras. Az, hogy kifogastalan kavehoz meg elektromossag sem kell (lasd Robot vagy Flair), mert orias fakirsag nelkul, jol menedzselheto a homersekletuk, az egy ujabb oriasi fricska.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #88351 üzenetére
Lennék én fogékony, de amíg a “normál” géppel jobbak a kávék, addig ez megmarad utazósnak. Pedig nálam abszolút jó lenne a Flair, mert csak egyedül kávézom otthon. Gyanakodtam az örlőre, de a mazzer mini-e (most f64 evo késekkel) és a commandante sem hozott áttörést. Kínosan ügyelek minden részletre pedig. Megbeszéltem ismerősökkel, hogy valamikor a szünetben összefutunk és kipróbáljuk Kinuval. Ők kíváncsiak a Flairre, én meg a Kinura.
Még anno megosztottál egy videot a műveletről, de most nem találom. Megnézném, hátha tudok ötletet meríteni belőle. -
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #88351 üzenetére
szó sincs semmilyen fricskáról, ezek a gépek nem ellenségek, még csak nem is feltétlenül ellentétek, maximum emberek csinálnak ebből is vallási kérdést. érthetetlen egyébként számomra, hogy miért kellett az utóbbi évekig várni arra, hogy legyen egy normálisan használható full manuális gép, amikor a pumpással ellentétben nem egy túl bonyolult feladat, de akárhogy is, végre van, vannak: normális méretű víztér, normálisan menedzselhető hőmérséklet, normális szűrő és már kész is.
kézzel kávét préselni pedig valóban különleges élmény
nagyjából eldöntöttem, hogy vételezek egy robotot magamnak, abban végre látom szegény öreg és távolról sem ideális pavonim utódját
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
norby_42
aktív tag
Pont ezen gondolkodtam, hogy a Pavoni miért nem futott be ekkora pályát. Tanulható és szerethető a működtetése, legalábbis szerintem mindenképp. És ha a 49 mm ennyire jó, akkor miért az 58 mm a szabvány? Vagy itt az ipari gépek otthoni használata üt vissza?
Eat pasta, run fasta
-
HÁZIGAZDA
válasz norby_42 #88355 üzenetére
szerintem eléggé befutott a pavoni, megnézem, hogy mikor éri utol eladásokban bármelyik másik ilyen manuális. viszont tagadhatatlan, hogy a pavoninál a gőzölési "funkció" miatt a hőmérséklet beállítása messze nem ideális, ergo, ha valaki nem készít vele cappuccinót, előny nélkül jár jelentős hátránnyal.
engem a pavoniban ez zavart
a caravelben a pici víztér és számomra gyenge anyagminőség (pontosabban vastagság)
a flairt nem ismerem
de kis zoli annyit áradozott a robotról, amikor legutóbb itt volt st.endrén, hogy......[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mutyi
őstag
Mit értünk az alatt, hogy egyenletesebben? Én amit láttam videot, abban pl a távol-keleti srác egy jó ideig valóban tudta nyomni egyenletesen, de a végén már 3-4 alkalommal is új erőre kellett kapnia és látszódott is hogy a nyomás visszaesik rendesen,majd újra belekezd.
Az ulka-nál ha felépül a nyomás,akkor azért végig meg marad nem?
Mindenesetre kipróbálnék én is egy Flair-t,mert meg van a maga szépsége az egész kávékészítés folyamatának és kíváncsi lennék milyen produktumot készít.
A jelenlegi Gaggia Baby-nél valszeg jobbat,mert most azzal szenvedek,mióta vagy jön a víz vagy nem jön csak éppen csepereg. -
verti1
tag
Kávé Kálmán:
Egész biztos vagyok benne, hogy a sikerhez a Kinu is nagyban hozzájárul, fontos nagyon az őrlő. Az a szép egyébként a dologban, hogy kávét rengeteg módon lehet készíteni. Ahány ház, annyi szokás. Az én elvárásaimnak nagyon megfelel a Flair, ennyi. Gyors, hordozható, tökéletes presszót készít.
zolnagy:
Nem értem mi lehet a gond, de lehet semmi. Jobb a nagy gép és ennyi. Azért a Kinu-s tapasztalatról számolj be itt vagy privátban. Nyomásmérőt vettél már hozzá egyébként?
Parci:
Persze, ilyen szempontból nem összehasonlítható, de abból a szempontból, hogy egy adott géppark, egy adott kávéból mit hoz ki abból a szempontból igen. Elvégre ez a lényeg. Itt minden kávénál megvannak az ízjegyek, nem csak halványan a nyitás utáni első kávékban. A legutóbbi példa pl. a Roastopus Siren. Végig domborított az édes szilva íz, két és fél hét után is megvolt, pedig a saját zacskójában pihent. Ugyan ez a GC-n az első pár kávénál megvolt talán és ellaposodott. De ez tényleg csak az én véleményem, saját tapasztalat. Sok más változó is lehet még a dologban.
mutyi:
Tökéletesen kézben tartható és kontrollálható a nyomás. Hamar ráérez az ember és szépen folyamatosan tudja nyomni a kart.
-
adriankoooo
senior tag
A kéziknél még egy óriási előny van: 0 hanggal működnek. Nem elhanyagolható dolog, ha a alvó párod miatt nem tudtál inni reggel egy presszót. Ha a Gaggiát bekapcsolom, akkor a szomszéd is felkel.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz norby_42 #88355 üzenetére
A gasztroban az 58 praktikusabb ennyi. A kis fej, gyorsabb felmelegedés otthon fontosabb. Pavoni és karrier: a Pavoni 74 óta tudatosan silányítja az Europiccolát. Az egykori robusztus elnyűhetetlen gépből egy néhány hónap után rozsdásodó tucatterméket "fejlesztett".
Fricska: még néhány éve is általános volt az a kijelentés a kis manuál dipperekről, hogy égetik a kávét, még néhány hónapja is, hogy alkalmatlanok a világos eszpresszó pörkölések elkészítésére. Ezek az általánosító kijelentések leginkább a userek szerény tapasztalatairól árulkodtak. Ebben az értelemben bizony fricska, amikor egy fűtés nélküli gép meglehetősen tág tartományban kiváló minőségű eszpresszót produkál. Zoli pont a Robot miatt ugrott be hozzánk. Akinek nem probléma a Robot-ra a Flair árának több mint kétszeresét áldozni, az boldogabb lesz az előbbivel. Ha csészében landoló kávé minőségét vesszük csak figyelembe, akkor totál indokolatlan az árdifferencia.
Caravel anyagminőség: a másik eklatáns példa, hogyan silányította a gyártó az eredeti terméket vállalhatatlanná (aztán tönkre is ment bele). Nekem konkrétan az első generációs Caravel-ek megmunkálásának minősége példaértékű, amire az olasz ipar, csak az 50-es, 60-as években volt képes.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Kávé Kálmán #88361 üzenetére
Gábor: nekem a sima Classic van, amihez nincs az a kis szilikon sapka, ami segít a kamrát előmelegíteni. Lehet nálad ilyet külön venni? Meg esetleg tartalék fejet?
-
adriankoooo
senior tag
válasz Peti...(16v) #88362 üzenetére
Szerintem Classichoz nem létezik sapka, csak a Pro-hoz, de az meg talán nagyobb.
A home-barista fórumon pont most vetettem fel ezt én is, arra jutottam, hogy találtam az Alin food grade silicon sapkákat, rendeltem több méretet. Ha valamelyik jó lesz, elosztjuk itt egymás közt (Alin csak 5öt tudsz venni + posta, összesen kb 10€ fizettem). Könnyebb lenne ezzel melegíteni, kár, hogy a gyártónak nincs megoldása.
Apropó az én Classicom már fém felsőszűrővel jött, nem a régebbi szilikon szélűvel. Utóbbi megy leghamarabb tönkre a fórumok szerint, szerintem Gábor rendeljen ebből is, ha fog rendelni.
Egy naked fejen gondolkodom még, de annyira gyorsan történik minden csapoláskor, hogy szvsz lehet felesleges. Bár a tisztítást jóval megkönnyítené.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Peti...(16v) #88362 üzenetére
Én az eredeti dugattyúval zárom le a hengert és öntöm fel zubogó vízzel. Szerintem jobb megoldás mint a Pro sapkája (lásd itt: https://www.instagram.com/p/B2BmsNkhe1p/?utm_source=ig_web_button_share_sheet) A Pro-nál ez kényszer, mert a dugó kivétele a hengerből meglehetősen macerás.
A "naked" szűrőből még van néhány. Nem jutottam el a shop-ra rakásig vele, mert elviszegetik így. Amúgy a "hosszú szoknya" miatt nem nevezném naked-nek, max "bugyinincsrajtá"-nak. Nagyon természetellenesen alá kell hajolni, vagy tükröt használni, hogy lásd a kifolyó kávét. Ez már általános iskolában sem volt elegáns módszer :-). Könnyebben tisztítható és jól jön, ha több kávé készül egymást követően.
Amúgy, ha a jelenlegi fémszűrőről legyilkolódik a szilikon perem, akkor használható anélkül is. De van némi készlet abból is. Ki fogom próbálni az új fém szűrőt is. Abból is szívesen rendelek, ha van igény rá.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #88361 üzenetére
a néhány hónapja inkább néhány éve volt, amikor flair, robot és ilyesmi még hallomásból sem kerültek elő az itteni fórumokon. a caravel és a pavoni pedig részben hendikepesek e téren, nem minden kávénak áll jól például a ristretto töménység, világosaknak jellemzően nem. a caravelnél a kellő vízhőfok is neccesebb volt emlékeim szerint.
amúgy nekem is régi caravelem volt (és régi pavonim van), az utóbbi 64-es, a caravelt meg kéne néznem, de az is ilyesmi. egyszerűen az egyiknél figyelni kell arra, hogy ne bukjon orra stb., a másik érzetre masszívabb. nálam egy ilyen gépnél eléggé számít az érzet, hiszen ott préselem a kávét vele.
de ez az én tapasztalatom, másnak meg más.
az általánosító kijelentések nem jók, egyik irányba sem...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
az ajándéknak nem illik kifizetni minden fillérjét
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz mdav88 #88376 üzenetére
láttam egy ilyen szétpimpolt pavonit szuper igényesen megcsinálva a bécsi úti kávégépszervizben ("árpi" csinálta anno az én pavonimat is), tényleg látványos, de akkor sem vállalnám be, esztétikai okokból. ez van, a caravel túl könnyű, a pimponi túl csicsa, finnyás vagyok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
senior tag
Szokták mondani, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Egy ideig a pavoni volt a fő gép (2.3 professional), azt lehetett és kellett módosítani, hogy jól működjön. De után tök konzisztens lett, egyedül a mennyiség volt kevés. Napi egy-két kávéhoz egyedül (tejes)kávézóknak szerintem főnyeremény. -
Peti...(16v)
tag
válasz adriankoooo #88363 üzenetére
Ha lesz jó méretű a sapkák között, akkor lecsapnék egyre! Természetesen beszállok a költségekbe
igen, az látszik, hogy a kis szilikonos felsőszűrő a leggyengébb láncszem. Nem is a működés során fog tönkremenni, hanem a szétszedéskori cibálástól. Aztán lehet hogy felesleges para, majd meglátom. Azt meg jó tudni, hogy van már tartósabb alternatíva.
-
Kávé Kálmán
tag
"ha ennyire egyértelmű a különbség a flair javára, akkor érdemes megpróbálni megfejteni, hogy mi az oka. már csak a kollektív tudás gyarapítása végett is."
Már többször elhangzott jó pontok a Robot/Flair mellett:
1. Alig van versenytársuk, ha gyorsan eszpresszóra van szükséged (kevesebb mint 5 perec hidegstart-ról)
2. Gyakorlatilag shot-ról shot-ra játszhatsz/hasonlíthatgatsz akár kotyvasztott vízzel is, de mindenképp friss vízzel készíted az eszpresszód minden esetben
3. Jól kontrollálható a hőmérséklet, jó rutinnal konzisztens shot-ok (egy klasszikus kis dipperrel hőmérőcsík nélkül a fejen kicsit vakrepülésszerű játék ez).
4. Húzhatod őket akár közvetlenül egymás után is, nincs túlhevülés (két ember nagyobb csapatot is kiszolgálhat eszpresszóval). Pavonival ez mission impossible.
5. 0 vízkőprobléma
6. lehet, hogy más júzerek még sorolnak néhányat...[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz Kávé Kálmán #88366 üzenetére
Nem látom pontosan a videón hogy hogyan csinálod. Csak simán ráteszed a dugattyúra, és nem nyomod bele? Nekem nincs (még) feles dugóm, de így is meg tudom próbálni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Peti...(16v) #88382 üzenetére
Épp csak bele van nyomva a dugattyú, és zutty bele a forró víz
-
mdav88
senior tag
válasz Kávé Kálmán #88381 üzenetére
Engem spec meggyőz a Flair, kéne is venni, de nálunk most autóprojekt visz mindent. Plusz itthonról dolgozva nemigen van rá kedv a roto pumpás gép mellett. Ha utazok, akkor meg arra sincs általában időm, hogy ebédeljek. Szóval, a jelenlegi felállás mellett nem látom értelmét.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #88381 üzenetére
6. nem kell áram se: https://www.instagram.com/p/B54hcqOh-Yu/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
7. Kompakt utitárs, nemkicsit
8. ?[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Parci:
Flair egyértelmű előnye a tökéletes vízterítése, egész pontosan a vízterítő hiánya. Valamint a tökéletes áramlás és nyomás profil. Amit tegnap is beszéltünk. Ez átbillenti a mérleg nyelvét, hiába a durva hőmérséklet szabályozás. Valamint amit Gábor is ír, mindig friss víz, tökéletes tisztaság. A harmadik tényező egyébként ami nagy javulást hozott a Norda lecserélése BWT kancsós vízre. A GC-vel ugye Nordan szocializálódtam. A Flair-nél viszont volt mindig egy enyhe kesernye ami a BWT-vel eltűnt.adriankoooo:
A szilikonos szűrő tönkremenetele 99%-ban user error. Túlságosan bele nyomják előkészítesnél a kosárba vagy a dugattyúval nyomják bele húzásnál. Helyes használatnál amikor széthúzod a hengert akkor a pogi elindul kifelé a vákuumtól és ki is löki a felsőszűrőt. Ha nem akkor is könnyű kivenni.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Kávé Kálmán #88383 üzenetére
Már meg is próbáltam, működik. Kösz a tippet!
Ja és hogy ne csak dicsérjük a Flairt: én azért egy párszor már megégettem a kezem össze- és szétszereléskor Belejön az ember, de azért ezt a hátrány oldalára írnám.Leva: vendég vagy saját?
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Peti...(16v) #88388 üzenetére
“Leva: vendég vagy saját?“
3 fejű, saját?! nem vok megalomán :-). Tuningra jött. Ismerkedünk. De egyelőre csak súlyzóztunk vele :-). -
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #88381 üzenetére
ezek általános ismérvei egy normálisabb kézi gépnek, nem erre gondoltam, de ha már így összefoglaltad, kiemelem az utókornak.
én amúgy azt kérdeztem verti1-től, hogy ő mivel magyarázza, hogy ízben ennyire egyértelműen jobb a kávéja, miközben a pimp gaggiája is hőstabil arra az egy presszóra, ami aztán rosszabbul sikerül vele.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #88387 üzenetére
na, ha közben vizet cseréltél, akkor nem teljesen flair az összehasonlítás. ezért is jó kibeszélni ezeket, mert árnyalódik az eredeti kijelentés.
a többit értem és igen, hiába jó a gaggia vízterítése, van annál jobb... ámde, próbáltad a gaggiát úgy, hogy aeropress filtert tettél a pogira és úgy csapoltál?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
Nah, akkor még annyi, hogy egy dugattyúsnál (akár rugós, akár manuál) van egy totál individuálisan alakítható előáztatás és ramp-up és hiába manuál (nem rugós) a gép, a nyomás természetes módon esik. Másként kifejezve: ha stabil 9 bart akarnál nyomni a karral, akkor egyre nagyobb erőt kéne kifejtened (egyre kifacsartabb pozícióban). Sonst noch was? A profilozós pumpás monszterek gazdái leggyakrabban ezeknél a profiloknál landoltak...,
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #88394 üzenetére
mondjuk ezt verti1 gc-je már tényleg nem tudja (az enyém igen)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adriankoooo
senior tag
válasz Kávé Kálmán #88394 üzenetére
"9 bart akarnál nyomni a karral, akkor egyre nagyobb erőt kéne kifejtened (egyre kifacsartabb pozícióban)." Itt magamra ismerek egyenlőre.
Had hozzak fel még egy ötletet: merülő forralóval nem lehetne előmelegíteni?
-
HÁZIGAZDA
pörköltem egy sidamo - jamaica blue mountain - etióp gesha villages megatriót, most bontok egy barna belga sört, úgyhogy per pillanat azt sem bánom, hogy pumpás gépem van
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
Parci:
A víz csere a három hónapos Flair pályafutásom felénél volt kb. A leírt "hű-ha" érzés és a különbség a Flair javára az elejétől megvolt, nem a BWT hozta az igazi pluszt. A Norda elhagyásával csak az enyhe kesernye tűnt el. Mindig volt vele egy kellemetlen íz a kávéban és a számban a kávé után. Próbáltam Nordával, MG-s Nordával is, de ugyan az volt. Utána váltottam BWT kancsósra. Szóval volt előtte is tapasztalat. A GC-t mindig filter papírral használom. Egyébként egy PID-es, rézcsöves (OPV a rézcső előtt), szűkítős, tágulásival ellátott darab. Pumpa szabályzó nincs benne. A profil egy lassú felépüléssel kezdődik ugye, utána 9 bar és puff vége. Ez így is több mint az átlag, de nem olyan mint a szabályzóval azt tudom.
zolnagy:
Sajnálom, hogy nem akar össze jönni. Azt tudom felajánlani ha erre jársz akkor ugorj be és húzunk egy kávét. Várom a beszámolót minden esetre.
vilike:
Ki kell próbálni, sokkal több egy utazósnál az biztos. Örülök, hogy így felfutott a téma egyébként, de tényleg nem arról van szó, hogy én most itt meg akarom váltani a világot. Ezek az én személyes tapasztalataim. Ha valaki ilyenben gondolkodik akkor már elég sok infót találhat itt is róla.
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #88398 üzenetére
pedig a filterpapír mögött nem hiszem, hogy csatornásodott volna a pogácsa, szóval ez így egyre misztikusabb nekem, főleg, hogy a vizet is kizárhatjuk. ráadásul úgy rémlik, hogy mérnök vagy, szóval még placebónak sem csúfolnám, amit állítasz.
na, majd a robottal tesztelgetek én is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
Ims kosár van hozzá. Gyönyörűek a pogik, nem csatornásodnak. Gondoltam én is, hogy csak bebeszélem magamnak, meg lila köd, de nem. 😀 Van egy “kontrol csoport”egyébként. Kedves barátom PID-es silvia, szűkítővel, tágulásival, flow control-lal mazzer mini-e-vel. Ő sokkal szkeptikusabb volt a Flair-rel kapcsolatban. Már majdnem vett egyet...😀
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Mata összteleszkópos kerékpár