-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tag
válasz cekkk #132850 üzenetére
Fenntartom, hogy a rögök az őrleményben legfeljebb néhány ember szemét zavarják. A rögök összetartó ereje jelentéktelen tényező a tampereléskor fellépő erőkkel szemben.
A nagyjából egyenletes őrleményelosztásnak van nagyobb jelentősége. Arra meg tökéletesen megfelel egy rakat megoldás, pl. az is, amit iatti írt :-)
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
hoffman_
nagyúr
válasz #85578752 #132848 üzenetére
én sokáig győzködtem a párom, hogy csináljuk ezt az újratöltős dolgot, a ragasztóssal némi gyakorlással valószínűleg jó eredmény érhető el. végül nem lett belőle semmi, mert amennyit pepecselni kellene vele, előbb kész két dupla. arról nem beszélve, hogy grab&go fajta főzés is kuka, mert nem darálok le és töltök be előre 10 kapszulát vasárnap, hogy péntekre ne legyen friss. itt ezért maradt a sima gyári kapszula, meg bagóért az akciós Costa (meg mert podos nem fér már).
plusz amit bbuffy is ír, árban már 15k/kg fölé is nevetve beszalad, még akciókat lesve is.
#132851, iatti
ha valaki gyorsan szeretne viszonylag jót, én tartom a véleményem, hogy a LaPiccola 100k alatt és 100ft körül Vergnano pod bele. bőven felülmúlja, amit az emberek 90%-a megszokott az olaszos vonalon, relatív friss, a papír meg nem alu.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz hoffman_ #132854 üzenetére
A lapiccola remek kis cucc, csak a kiindulópont a "mi a jó max 50 alatt" kérdés volt és arra ezek mind durván overkill megoldások. Ráadásul a töltetre egy év alatt elkölti, amit egy használható gépre\őtlőre adna ki az elején.
Amúgy a pod egyszerűen jobb megoldás a kapszulánál.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #132855 üzenetére
valamelyik nap lentiben voltam fuvarba. nagyon ritkán megyek ehhez a maszekhoz. bolt, kis kocsma résszel. kaptam egy koffit, látom a la piccola van szolgálatban. mondom a pultos csajszinak, komoly kis podos gépetek van. válasz, igen kapszulással főzzük a kávét
-
hoffman_
nagyúr
válasz RetepNyaraB #132855 üzenetére
az elejéről lecsúsztam, nem néztem a keretet, szkuzi. az alapián, amit amit iatti ír, még így is megoldás lehet. egy-két év alatt biztos, hogy be tudja hozni egy másik setup az árát, de a kényelem tagadhatatlan egy pod/kapszula esetén.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
cekkk
veterán
válasz qvik27 #132853 üzenetére
Szia,
Mai tapasztalat, semmit nem változtattam, csak egy hústűvel elkevertem az örleményt. Ennek következtében sokkal lassabb lefolyást kaptam a szokásos idő alatt még meg sem indult a kávé, a következőnél már kisebb nyomást alkalmaztam és ott éppen elindult.
Ezt mivel magyaráznád? Én nem akarok hitvittá indítani, de ezt ma tapasztaltam. -
pinnacle
nagyúr
válasz #85578752 #132848 üzenetére
Köszi! Akkor nekem ez a megoldás 50k-ért, amit lejjebb írtak. Majd tegyétek be az ajánlóba is.
Nekem régebben mondták autóhifivel kapcsolatban, hogy az alapminőség is jó, utána már nagyon sok pénzért csak kicsiket tudok javítani. Nem ez van a kávénál is, hogy ezzel a 50k-s Lollinával elérek 90%-ot, 2-3x annyival meg 99%-ot?[ Szerkesztve ]
-
-
tag
válasz cekkk #132859 üzenetére
A kérdésedre félig válaszolva: az első tippem az, hogy az őrlemény egyenletesebb elosztású lett.
(Persze arra nyilván nem vállalkoznék, hogy egy egy elemű mintán végzett észrevétel alapján, amit itt leírsz két mondatban, egzakt ok-okozati viszonyt igazoljak vagy cáfoljak ilyen feltételezést )
Hitvita egyáltalán nincs szerintem. Részben azért nincs, mert az egyenletes elosztást én biztosan nem vitatom (bár annál is a tömörítés utáni egyenletes tömörség és vastagság a mérvadó), részben pedig azért, mert az őrlemény rögöket összetartó erő több nagyságrenddel kisebb a tömörítéskor ható ekőknél. Aki nem hiszi, mérje ki egy erőmérővel, hogy mennyit kell kifejteni egy kávérög szétzúzásához (szurkolok, hogy sikerüljön, persze műszer az kell hozzá).BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
tag
válasz zolnagy #132863 üzenetére
Pod megoldást nézegettem én is, hogy a Kedvesem tudjon normálisabb kávét inni, amikor nem vagyok itthon, de a normálisabb töltények qtya drágák voltak emlékeim szerint.
Ha tévedek, és van elfogadhatónak mondható, szívesen veszem a segítséget!BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
tag
válasz qvik27 #132864 üzenetére
Elnézést, a Picilányom néha hagy csak időt pár értelmes mondat leírására...
Szóval: ...arra nyilván nem vállalkoznék, hogy egy egy elemű mintán végzett észrevétel alapján, amit itt leírsz két mondatban, egzakt ok-okozati viszonyt igazoljak vagy cáfoljak.
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
zolnagy
őstag
válasz qvik27 #132865 üzenetére
Szerintem arra jó lehet a pod. Én próbáltam már több félét, de nekem egyik sem ért fel egy karos géppel készülthöz. De nyilván ez viszonyítás kérdése. Én itthon egyedül kávézom a családban, így nem is kell senkihez alkalmazkodnom és a jelenlegi eszközeimből próbálom a legtöbbet kihozni. Ehhez képest a pod visszalépés volt.
Viszont Balatonon a strandon a kajáldák közül ott volt a legjobb a kávé, ahol podból csinálták. Mert azt nem tudták elrontani. A többi helyen meg vmi olcsó és valószínű döglött kávéból készült a lötty, még ha a gép az jobb is volt. Tehát itt a podos kávé megváltás volt.
Még tavaly a kávé napján ittam vmi csodapodot, ami tényleg nem volt rossz, de az sem ért fel egy jó duplához. Ettől függetlenül elég jó volt ízben. De az ára már nem tetszett… -
cekkk
veterán
Régen szabad volt ezzel is Gondolom azóta változtak a dolgok.
Régi beidegződések. Ez a biztos mitől biztos? Nem kötözködöm csak érdeklődőm.#132864qvik27
Nem pont a cél, hogy egyenletesebb legyen? Erre írtam azt, hogy egyből volt különbség. Azóta még pár kávé elfogyott ma és mindnél ez volt a tapasztalat. Na most ha lehet venni pár ezer forintért egy ilyen kis eszközt akkor ha valakinek ez a vágya akkor ne pezsgődugós tűs megoldást válassza vagy hogy azért ne vegyek már 100 tűt, hogy abból használjak 4 darabot. -
ShadowLac
addikt
Szasztok. SAGE Smart Grinder Pro vagy Lelit Fred érdemesebb venni? Eszpresszóhoz.
Xperia Neo, S Avance, S 2,3,4,5,6,7,8,9,Xiaomi MI8,Pixel 2XL,MI9,S10plus,Pixel 4A5G,MI11,S21plus,Pixel 6,S20 Fe, S21 Fe, S22 utra,s23ultra, s24Ultra
-
balazs1956
senior tag
válasz balazs1956 #132802 üzenetére
Sziasztok!
Leszűkült a választék erre a két gépre:
Bambino plus
Dedica 885A cél, hogy az Asszony reggel munkába menetel előtt finom espresso cremás kávét tudjon készíteni. Műszaki érzék =0, tehát semmi bonyolult feladat .
90 %-ban minőségi előre darált kávéból készülne.
Melyik lenne ár/érték/minőség/szerviz szempontjából a jobb választás?Előre is nagyon szépen köszönöm a hozzáértő segítségeteket
-
törölt tag
válasz balazs1956 #132872 üzenetére
Egy automata.
-
tag
válasz balazs1956 #132872 üzenetére
Konzumpro kurta válasza mögött valójában ott vannak azok a részletek, amik indokolják az automatát inkább. Ilyen pl. az, hogy az előre darált kávé hamar "megdöglik", és akkor már semmilyen gép nem csinál belőle finomat. A másik, hogy ha jó kávéból jó italt akarunk, azt rendesen kell előkészíteni, mielőtt a gombot megnyomjuk. Ezt viszonylag jól, de legalábbis következetesen teszi az automata gép.
Szóval valami ilyesmi. Vegyél bele jó szemes kávét, állítsd be hozzá a gépet, amennyire engedi, és akkor az Asszonynak már elég lesz a gombot megnyomni, hogy jó kis ital legyen.BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
balazs1956
senior tag
válasz qvik27 #132874 üzenetére
Köszönöm szépen, de a helyzet az, hogy pont ennyi helyünk van a kévéfőzőnek, tehát ebből a kettőből szeretnénk választani az ajánlásotok alapján.
Pillanatnyilag kapszulás kávét iszik (Dolce Gusto), én meg az Aeropressel nyomom, de az neki nem ízlik, és türelme sincs hozzá... -
RetepNyaraB
veterán
válasz balazs1956 #132875 üzenetére
Mivel nem létezik minőségi őrölt kv (kivéve esetleg, ha te este leőrlöd neki és reggel elkészíti), ez a kettő együtt paradoxon, maradjon a dolce gustonál sztem. Amúgy a Sage persze jobb gép minden szempontból. Ez az árán is jól látszik.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
törölt tag
qvik27: Köszi a kiegészítést, teljesebb mint amit kifejtve írhattam volna.
Vannak igen kicsi automaták. A Tchibo Cafissimo például.
[ Szerkesztve ]
-
lojzi1
csendes tag
Tanácsot kérnék. Jelenelg dupla pressót főzök: 16g bab, 40g kávé, 93 fok, 8.5 bar, kb 30mp alatt. Fölmerült az igény hosszú kávéra, mondjuk 80g-ra. Próbáltam, hogy durvábbra veszem az őrlőt 5 ricnivel, minden más marad ugyanaz, le is jött kb. 35-40 mp alatt, de még mindig túlextraktált. Mit javasoltok, min állítsak a fentiek közül?
-
aradebil2
senior tag
Milyen kávékat iszol AP-vel, hogy nem ízlik neki? Lehet az lenne a legegyszerűbb ha az ízlésének megfelelő kávéval készülne. Venni kell 3-4 féle kávét és végigkóstolni őket otthon (pl. klasszik brazil, klasszik délamerika/india, közép/világos natural+mosott). Ha meg a hosszával van a baj, akkor lehet próbálkozni presszó-szerű italokkal is AP-vel, akár Prismo nélkül is.
-
kmarci25
veterán
válasz aradebil2 #132879 üzenetére
Az én feleségemnek sem jön be az AP. Több félét próbáltunk, prismo-val is, egész egyszerűen nem ízlik neki. Van, aki nem tud megbarátkozni a "teás" vonallal, mert azért a prismo-val készült is inkább filter/kotyesz, mint presszó. (A kotyogós is csak akkor megy, ha nincs más. )
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
gboszi
senior tag
válasz pinnacle #132861 üzenetére
Én már ott feladtam volna, hogy linkeltél egy 1millios gépet, hogy izlet a végeredmény és akkor erre lenne 50ezred Csoda, hogy a többiek ilyen lelkesek. Szerintem mindenki (tisztelet a kivételnek) átment azon, hogy áhh biztos nem ennyi, meg lehet olcsobban is és mindek nekem olyan cucc stb. Mindenki meg akarja úszni low budgetből, de nem lehet.
Ha elindulsz ezen az úton x év mulva röhögni fogsz magadon, hogy az összeg amit írtál nem hogy a kávézásodra, de igazából még egy összetevőjére sem elég.
Hogy legyen ON is : Ennyi pénzért nespresso és az a kapszula amelyik izlik."If you're good at something, never do it for free!"
-
pinnacle
nagyúr
válasz gboszi #132881 üzenetére
Összefoglalóban ez szerepel, ezt próbáltam inflációval követni.
Milyen eszpresszóképes kisgépet vegyek 30e ft-ig?
Egyébként simán lehet, hogy amit én ittam szállodában régen, ilyen géppel, az kijön most 50k-ból. Omnia volt akkoriban a kávé. Gondolom azt nem nehéz hozni és habja is van az új gépekkel. Nekem igazából az hiányzik, mert a kotyogóban nincs. -
kmarci25
veterán
válasz pinnacle #132882 üzenetére
10 éves hsz-ből felesleges kiindulni. Durva hasonlat, de ez olyan, mintha 10 évvel ezelőtti ajánlat alapján akarnál pc-t venni. Ha csak abból indulunk ki, hogy hány fajta új őrlő jelent meg tavaly...
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Flashback
addikt
válasz pinnacle #132847 üzenetére
Gyors megoldások:
- Ha igénytelen vagy kävéra, de gyrsan és egyszerüen kell -> Nespresso.
Igénytlen fekete lötty. A gép relatíve olcsó, viszont 5gr kávéért fizetsz 100-300 forintot. Ez 20-60e forintos kilós ár
- A következö szint a mär említett pod. De ott is hasonlóan alakul a kávé ára, egy picit talän olcsóbb. Izben jobb, de még ez is messze van.
- Automata kávéfözö: felújított vagy új. De jellemzöen a belépö szint itt is 100k. Kävé árban ez már jobb, de sosem lesz igazi presszó kávé.Karos gépek:
Innen indul az igazi kávézás. A legolcsóbb belépö szett egy hasznält 58-as karos gép (Gaggia), és egy alap örlö Graef. Ällapot és találás függöen ez 120-150e
Esetleg a Dedica de ott mindenböl speci méret kell.
Innen a hatär a csillagos ég. Még ide kell egy mérleg és egy tamper, tüs wdt.A legjobb är érték arány a filter kávé lenne. Egy aeropress/tricolate meg kézi öröl.
Ez kb 40-böl mär össze jöhet.De a jó kävét árát nem fogod megúszni. 10-15€/kg...
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
lojzi1
csendes tag
válasz RetepNyaraB #132884 üzenetére
Igen, ez megvan, így csinálom, csak fölmerült az igény, hogy inkább hosszú legyen, "mert az jobb". Szerintem nem, de gondoltam akkor megcsinálom és akkor jöhet az "érzékszervi bírálat". De érzem, hogy technológiailag hibás még az a hosszú kávé, lehene jobb is.
-
lojzi1
csendes tag
válasz RetepNyaraB #132889 üzenetére
PID-del, OPV-vel ne bohóckodjak, maradjon ugyanaz?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz lojzi1 #132890 üzenetére
Mindenesetre ne egyszerre piszkáld el az összeset... Általában az őrlő állítás megoldja. Icm pl. először a vizet szokta tekergetni. Én utoljára. persze valami robi blendet nem 93 fokon próbálgatnék, az is világos.
Mi is ez a bab?"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
lojzi1
csendes tag
válasz RetepNyaraB #132891 üzenetére
Roastopus 'Treasure Box' tesztpörkölés, espresso, Guatemala.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Van még valakinek kínai "blind shaker"-e? Mi a nyitja, hogy ne maradjon rögös az őrlemény? AVX-ről rendeltem egyet, de hát ilyen a végeredmény:
[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
RetepNyaraB
veterán
válasz TheProb #132893 üzenetére
Ez nem a shaker hibája, inkább őrlő. De a Major őrleménye is így néz ki, ha elrázogatom a shaker dombot a kosárban. Nem csinál csatornát, teljesen egységes a pogácsa. Innentől nem érdekel. Ha csámpás a domb, akkor viszont egyértelműen ott fog folyni, ahol kisebb az ellenállás, tehát az kerülendő. Megoldás: nem rázogatom, csak ha nem középre terült a domb. Tampert neki azt szevasz.
-
TheProb
veterán
válasz RetepNyaraB #132894 üzenetére
Áhhá, akkor részben megnyugtattál. Remélem a héten megjön az IKAPE tamper, utána meglátjuk.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
pinnacle
nagyúr
válasz Flashback #132885 üzenetére
Köszi! Tudom ha minőség kell, akkor azt nem lehet olcsón megúszni. Monitorból is mindent kipróbáltam, EIZO maradt a végén.
kmarci25 persze régi, de akkor frissíteni kellene. Akár Flashback összefoglalójával, kiegészítve a korábban említett Lollina, DeLonghi EC230, EC235, EC 685, gépekkel.
-
Paulie86
tag
Az asszony és/vagy barátnő is tudjon espresso szerű italt magának könnyen készíteni problémakörre én is tudom ajánlani a dolce gusto újratöltő kapszulákat. Emlékszem a tavalyi bazáron is említettem ezt Krajcsi-nak.
Munkahelyre évek óta használom. 8.5- 9 grammot mérek ki előző este egy ilyenbe : [link]
Viszonylag ennyi időre jól tartja a frissességet. Daráló persze kell a történethez, Kingrinder K4-et használok egy ideje már. Az újratölthető kapszulákból időközben rájöttem, hogy a fémből készültek nem jók, elviszik a hőt, tehát műanyagot kell találni. Ez persze foodsafe műanyag nyilván...Az elkészítés csak annyi, hogy a kis tároló kaniszterből áttöltöm, utána én használok wdt-t is, majd rátömörítek 40 mm tamperrel, . [link]. Próbálom szintben egyenesen... A peremét letisztítom, hogy jobban zárjon a gumigyűrű a fedelén, lecsuk és mehet is.
Az eredmény nem teaszerű, van crema, az őrlemény finomsággal lehet játszani ugyanúgy. Mindenféle pörkölés is volt vele, és ihatatlan még a világossal sem lett. Egy elmegy szintet mindig tudott hozni úgy, hogy az irodába alkalmazkodni kellett a lehetőségekhez.
Ami tapasztalat még, hogy volt már úgy, hogy visszanyomta főzés közben a tetejét, ki lehet fogni egy ilyent is közülük, de a tömítőgyűrűjével kell akkor korrigálni, vagy cserélni. Jelenleg amit használok, már megmondani sem tudom mióta van szolgálatban a melóhelyi kávézáshoz, szóval bírják ezek hosszú távon is. -
balazs1956
senior tag
válasz kmarci25 #132880 üzenetére
Erről van szó! Csinálhattam neki 5 féle kávéból, 12-féle variációban, neki nem ízlett, nem volt szimpatikus.
Nem beszélve arról, hogy amikor kora reggel elmegy , akkor pont 5 perce van arra, hogy lefőzzön egy kávét, és megigya. Nincs az a hatalom, hogy nekiálljon barkácsolni a AP-el.
Be akar nyomni egy gombot, oszt kész.
Ezért gondoltam arra, hogy egy Dedica/Bambinó talán előrelépést jelent a kapszulás Dolce Gustóhoz képest, de sajnos egy nagyobb automatához nincsen meg a szélesség. -
tag
válasz RetepNyaraB #132894 üzenetére
Ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Gumi és felni topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- LEGO klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok