-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #98690560 #127499 üzenetére
"Nekem fura, hogy simán mehet a "szegeden kínai cuccokat árulnak", meg a "kapucíner kávéiban drog van", vagy hogy "a fecoter víz pofátlan lehúzás" ".
Őszinte legyek, szerintem is gázok ezek is. Helyenként szólok is, de amikor már sokadszor jön elő akkor van, hogy nincs erőm hozzá."de ha beírom, hogy a pörkölő szerint sem 100%-os tesztpörkölést én cuppingban is fanyarnak, keserűnek érzem, akkor mindjárt károgó amatőr vagyok és írják a feljelentést"
Szerintem ilyen sose történt. A mostani konkrét eset innen indult:
"Ha valaki belefutna mostanában a Gardelli kávéiba, bottal se piszkálja! " ( [link] )
És ez legalább olyan gáz, mint a fenti három idézet. Főleg úgy, hogy saját bevallása szerint technikailag nem tudta jól lefőzni:
"Viszont egész zacskó alatt küzdöttem a csatornásodással." ( [link] )
Tehát annyit tudunk, hogy vett egy kávét ami neki nem ízlik, amit valamiért nem tudott jól lefőzni, és ebből az a konklúzió, hogy soha senki semmilyen kávét ne vegyen a pörkölőtől. Ez így tényleg ok?Nincs azzal senkinek gondja, hogy valaki leírja hogy vett egy kávét ami nem ízlik neki és szerinte pénzkidobás volt. Nem egy példa volt rá a topikban, hogy valaki bedobta hogy van egy kávéja ami neki sehogy se jön be, kinek kell. Meg arra is volt nem egy példa, hogy valaki írt hogy sehogy se tud normálisat főzni egy kávéból mit csináljon vele.
De az, hogy az ember életében először vesz egy kávét egy pörkölőtől, és az a pörkölő rögtön értékelhetetlen szemét lesz, az azért kicsit túlzás, és szerintem érthetőek a rá érkező reakciók. Még ha azok között is van ami kicsit túlzás.
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #127502 üzenetére
Ha egyszer belőjük hogy itt mi a szokás, már nem illik eltérni tőle. Szerintem itt azért eddig voltak finom fokozatok, nem a lókupecek egymást ócsárló túlzásokkal teli minősítéseinek helye, szóval egyetértek, visszafogottan kritizáljunk, vagyis árnyaltabban és a haza fényre derül.
Ja meg van egy jolly jokerünk, a "Szerintem..." bevezető formula.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
Remélem jó nagy lesz a kép
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék majd elvégezni egy barista tanfolyamot a közeljövőben. Mindenképpen egy jó, elismert helyen szeretném elsajátítani a szakma alapjait. Van tapasztalatok arról, hogy hova érdemes jelentkezni Budapesten?
Köszi!
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #127486 üzenetére
én annyiban csatlakoznék ehhez, hogy egymást sem ismerjük igazán, nem tudjuk, hogy tényleg mit tart finomnak xy user, hogy készíti a kávét stb. ennek megfelelően a véleményét sem igazán lehet kontextusba tenni, amikor valamiről lesújtóan ír (vagy épp felmagasztal). időnként adódik összehasonlítási alap, például amikor olyan eszközről írják, hogy nem jó vele a kávé, amit évek óta használok és tudom, hogy de
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
#98690560
törölt tag
válasz Safi1988 #127507 üzenetére
Madal-ban voltam (Barista Campus), alap barista képzés, aztán később egy latte art tanfolyam is megvolt, nagyon profik, komoly gépeken ment minden, saját kávéval, kicsi csoportokban, szóval rendesen odafigyeltek ránk. Szerintem elég alapos volt a "tananyag", rengeteget tudtunk kérdezni és mindenre kaptunk részletes választ, nagyon sokat tanultam náluk, én abszolút ajánlom őket. Nyilván kávézót nem fogsz tudni nyitni ezzel, de bőven elég és stabil alapot ad ha a továbbiakban is érdekel a szakma.
-
TDX
tag
válasz Jhonny06 #127503 üzenetére
Kb. egy hónapja utána számolgattam, egy délutánom elment hogy megértsem pontosan mennyi GH és KH-t változtat egységnyi (tömegre) epsom só (=keserűsó) és szódabikarbóna hozzáadása. Azért is annyi idő volt mert nem jó egységekben számoltam egy jó ideig. Itt (és általában kávézásnál azt vettem észre) a GH és KH értékek mind ppm CaCO3-ban vannak megadva.
A recept: 1 GH = 0.01232382 g epsom só, 1 KH = 0.008400661 g szódabikarbóna 5 liter vízre!!
Ez alapján ha azt szeretnéd hogy X legyen a GH és Y a KH értéked, könnyen kiszámolhatod mennyi epsom só és szódabikarbónát kell hozzáadj 5 liter 0-ás vízhez.
Néhány gyakori recept (GH/KH): CasMo filter 20/40, WOC Budapest 50/40, SCA optimal 68/40, Barista Hustle 80/40, Rao-Perger 90/42.
Alábbi képeken összefoglaló ábra különböző receptekről/zónákról. Az első képen Total Hardness ~ GH, Alkalinity ~ KH (általában véve úgy emlékszem ez nem igaz, de ha valamit rosszul írnék, valaki úgy is kijavít).
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
WarLock07222
tag
válasz Jhonny06 #127503 üzenetére
Pont azért, mert nem igazán van. Annyira recept-, őrlő-, kávé- és ízlésfüggő az összetétel, hogy hiába esküszik a topicban valaki valamire, annyira nagy mozgástér van az arányokat illetően, hogy egy baselineon túl igazából az a fontos, hogy azt kitapasztald, melyik változó mi a fenét csinál és hogy neked mi ízlik.
Amúgy itt van hozzá minden matek az Excelben
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
Goosebumps egy éve felhagyott vele. Hacsak nem kezdték újra.
Nekem továbbra is plusz egy a coffee education centerre. A Döniz végtelenül profi oktató.TDX kettővel ezelőttije mehetne összefoglalóba, tök hasznos és így nem kell külön keresgetni
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #127515 üzenetére
Oh azt nem tudtam, azert a penzert lehet nem volt akkora kereslet.
-
Safi1988
csendes tag
Köszi az ajánlásokat! A Coffee Education Center szimpatikusnak tűnik.
-
vendingo
veterán
Ma rengeteg ázsiai kávés videót dobott fel a yt, amiben narancslére öntik rá a kávét. Próbált már valaki ilyet?
8. perctől látható.
[link][ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
SoundON
tag
válasz Zen42 #127489 üzenetére
Ott csúsztál el szerintem hogy tök laikusnak nézhettek amikor feldícsérték ezt a kávét. Biztos hogy a sárga kockához meg az amerikai frencsájz plázakávéhoz szokott 95%-nak talán az is extra lehet hogy nincs szénné pörkölve. Valszeg ennek a marketingdumáját kaptad el és Te többet vártál... pedig egy 85pontos kávé azért az nagyon az alja.
Másik:
Szerintem nincs olyan hogy sztenderd recept. Pont ezt mondom, hogy míg egy CM-nél pl 18g a kiindulás a legtöbbnél, addig pl egy 42-nél 20-21, az előbbinek jó tud lenni néha kis előáztatás a másiknál nem igazán és akkor bele se mennék a többi 20paraméterbe.
Én szerintem pörkölőnként van kiindulási reci, amit valószínű ennél a kávénál nem találtál el. Amúgy a honlapjukon ott van filter és presszó recept is. Érdemes abból kiindulni.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #127515 üzenetére
Nekem most több ismerősöm is volt Döniznél, és üdítő volt hallgatni amit tanultak, teljesen használható, naprakész és specialty fókuszú tudást kaptak. Ha lenne 3-4 napom, még én is beneveznék egy barista képzésre.
Anno Antalóczy Gyuri és Boross Gergely Sensory Foundation képzésén voltam, mikor még a Keletben tartották, nagyon élveztem (most a Flowban mennek).
Illetve egy többnapos zöldkávéson Nagy-Bertók Anitánál, szintén bátran ajánlom.
---------------------------------------------
A kávés véleményekhez amúgy szerintem is annyi a kulcs, hogy a mondatokat érdemes úgy kezdeni, hogy "Szerintem..." vagy "Én azt tapasztaltam, hogy....".
Rengeteg a kinyilatkoztatás, amiről egy betévedő tényleg elhiheti, hogy az úgy van. Kúpos vagy síktárcsás őrlő? IMS, VST vagy Reneka? Kevert víz vagy Fecoter? "A" pörkölő vagy "B" pörkölő?
Közben meg látjuk, hogy lassan naponta dőlnek meg dogmák, meg bukkannak fel újabb trendek. -
RetepNyaraB
veterán
válasz mézespálinka #127524 üzenetére
BH azt hiszem semmilyen DIY vizét nem ajánlja presszógépekhez, vagy a galvánkorrózió, vagy a furcsa lerakódások miatt. Ettől még sokan használják és aztán vagy van gondjuk, vagy nincs...
Acélbojler legalább nyugodtan citromsavazható; az aluval kínosabb bánni, de tejsavas keverék azt se bántja. Viszont ott korrózió és lerakódás is lehet.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz RetepNyaraB #127525 üzenetére
És a sima "boiler safe" lágyított vizet lehet használni? Csak nem finom? Vagy de? Az ilyen gyantás lágyítóknál mindegy milyen az input? Nem kerül bele túl sok nátrium/hidrogén ion ha kemény a víz? Manuális vízlágyítók. Ez meg (asszem) belelógatós patron.
[ Szerkesztve ]
-
#98690560
törölt tag
válasz RetepNyaraB #127525 üzenetére
Az én gépemre azt írja az internet, hogy nikkelezett sárgaréz bojler, erre viszont elég ellentmondásos infók jönnek, hogy ezt hogyan pucoljam majd a későbbiekben. Bár csak kevert vízzel megy, de szeretném legalább évente átmosni, itt mehet a citromsav vagy vegyek valami dedikált folyadékot hozzá?
-
Zen42
tag
válasz SoundON #127522 üzenetére
Valószínűleg, pedig nem szoktam az ilyesminek felülni.
SO-knál nincs standard recept, teljesen igaz, de a blendeknél azért törekedni szoktak rá, hogy 92 fokon, 25-30 sec között muzsikáljon egy kávé. Ennél is csak egy fokkal tér el fölfelé az ajánlott hőmérséklet espressohoz, igaz 18 g-os kosarat ajánl.
Ok, én 15g-os kosarat használok, nem 18-ast, de megszoktam. Némi eltérést okozhat talán ízben, de akkorát azért biztosan nem amit tapasztaltam. Meg picit eltérésekkel ki lehet igazítani, hogy jó legyen de itt nem sikerült. -
icm
tag
válasz vendingo #127520 üzenetére
Freiben találkozott a kedves NEJEM evvel (neki ízlett), így otthon is kellett készítsek. Sőt mondta, hogy próbáljam ki mert ízleni fog. Szkeptikus voltam aztán kellemesen csalódtam. Én az E.T.-t is szeretem, ezt is megkedveltem. Valami közepes pörkölésű babból készítettem az is lehet klasszik kolumbiai volt, nem emlékszem már. 3-4 jégkocka arra a kb. 200ml narancslé és a jégkockára öntöttem a kávét (akár egy kanállal akár kicsi kiöntővel). Akkoriban nem voltam túl nyitott kísérletezni, most simán eldobok egy adag kávét ha nem jön be (oké én szimplázom, de a lényeg ugyanaz), de kipróbáltam.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Tomace91
senior tag
válasz RetepNyaraB #127525 üzenetére
Te milyen keveréket hazsnáltál a GC-dhez? Kellett vízkőtlenítened?
-
paljoc
tag
válasz SoundON #127522 üzenetére
“…pedig egy 85 pontos kávé azért az nagyon az alja.”
Független attól h az adott tétel amiről szó volt épp, az jó volt e avagy sem, ill. a pontérték témában való elmélyülést határozottan mellőzve, azért ezt idemásolom. 😊
“The widely accepted definition of specialty coffee is coffee scoring 80 points or above on the 100-point scale used on the Specialty Coffee Association Cupping form. Coffee scoring from 90–100 is graded Outstanding, coffee that scores 85–89.99 is graded Excellent, while coffee scoring 80–84.99 is graded Very Good.”
-
ribarszki
őstag
Kedves "otthon pörkölők!" A Danetti oldalon található zöld kávékat próbálta valaki? Egészen baráti az áruk. Vagy AVX-en kívül más forrás zöld beszerzésre? Nincs nagy igény, tisztességes brazil/kolumbiai már tökéletes
-
Zen42
tag
válasz Cathfaern #127502 üzenetére
Elismerem, az első mondatom tényleg nem volt korrekt. Kissé túltoltam.
Ám egy egyszerű blend esetén az én hibámnak betudni az esetet, az is túlzás.
Úgy vélem, hogy túl vagyok már néhány kiló kávén ahhoz, hogy alapvetően a kávéban és ne a technikámban keressem a hibát egy ilyen kirívó esetben. -
SoundON
tag
válasz paljoc #127531 üzenetére
Köszi, igen, ezeket pontosan tudom. Én a kávégííkek és podcastosok számrendszerében gondolkodva írtam le mindezt. De ha megnézed a Gardelli kínálatát ez a 85pont a legalja. 85 alatti nincs is, viszont ezután már csak 87-91 közöttiket találtam. Ennél a Gardelli számozásnál szerintem az nagyobb baj hogy ez a saját pontszámuk ha jól tudom tehát azt írnak amit akarnak.
Ettől függetlenül sokszor néztem a zöldkávé kereskedői honlapokat egy adott kávénál amiket ittam és azért ott sem számít tigrisnek, sőt még kismacskának sem egy 85pontos tétel. Ettől függetlenől biztos azokból is jó kávét lehet csinálni, sőt az is biztos hogy van aki ezeket jobban szereti.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz SoundON #127537 üzenetére
Mondjuk a számrendszerben elmélyedve szívesen kóstolnék akár egy 70pontosat ( hogy a 30pontosról ne is beszéljek ) hogy azok mik lehetnek??? Ha a 85 és 90között is óriási a difi akkor azok mik lehetnek? Vagy ez olyan mint az Xfaktor ahol a legszarabb pontszám a 8as mert mégis csak cuki aki énekli?
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz ribarszki #127533 üzenetére
Let's Roast Coffee-nál most jó áron vannak zöldek.
-
Petyb00
aktív tag
Szeretnék tanácsot kérni, első karos kb. főzőre.
Kedvtelésből iszom a KV-t, 95%-ban espresso minden nélkül.Nem szeretnék vagyonokat ráköltani, 100K HUF alatt maradnék a géppel. használt gép is számításba jöhet.
Ami feltétel lenne, hogy nem szeretnék 10 percet várni, mire elkezdhetem a KV-t lefőzni, és nem lenne állandóra bekapcsolva, nem kell beépített örlő, a tejhabosító kell asszonynak, víztartályos legyen mert nem szeretnék, külön vizet melegíteni.Nagyon köszönöm a segítségeteket, tudom kicsi a keret egy tökéletes gépre, valahonnan el kell kezdeni.
Köszönöm! -
Cathfaern
nagyúr
válasz Zen42 #127536 üzenetére
Én ezért szoktam javasolni a cuppingolást. Ha lefőzök egy kávéból 3-4 adagot és sehogy se akar jó lenni, akkor mindig csinálok egy cuppingot. Ha ott se ízlik, akkor ez a kávé tényleg ilyen. Ha ott jó, vagy legalábbis jobb, akkor én csinálok valamit rosszul.
Nyilván filter viszonylatban nagyobb az átfedés, de espressora is releváns a cupping ízvilága. -
rastacsz
tag
válasz Petyb00 #127540 üzenetére
Van itt aprón egy Flair neo 50k körül, ahhoz egy nyomásmérő 29, meg egy bottomless szűrő 10. Ez így 90 kb.
Vagy újonnan egy Flair classic 80+ nyomásmérő 29,de ezzel már 110 az a 100.
De lehet, hogy van használtan is valahol classic vagy signature.
Ezekhez még kellene egy normálisabb őrlő, ami ha kézi, akkor kingrinder k4, k6, ez 54? Vagy van kis szépséghibás 1zpresso jmax 65-ért.
Elektromos őrlőre is kell szánni, ha 70-80 körül lenne jó mazzer, az nyerő.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
JackFeryll
őstag
válasz Petyb00 #127540 üzenetére
(kávé kezdőknek topik lehet jobb irány)
Kérdés hogy van-e jó őrlőd, mert az legalább olyan fontos ha nem fontosabb.
A legolcsóbb őrlő amivel érdemes is 55 ezer forint és kézi (K6), ha nem kézi kell akkor drágább.
Egyik bojleres gép se fog 10 percnél hamarabb hőstabil lenni (inkább 15-45 perc), okos konnektor lehet a megoldás.
A legolcsóbb HC kávés espresso-s setup egy jó kézi őrlő és egy manuális dugattyús gép (flair, cafelat robot stb) amihez külön kell vizet melegíteni, de ez is picit túlmutat a kereten.
A tejhabosításra meg egy french press (nekem most ez a kedvenc ami nem gépi) vagy egy nanofoamer lehet jó irány.
(átlag speciality kávé úgyis 12-20K/kg az azért 6 számjegyű tétel éves szinten, ezért sem érdemes annyit a gépek árával foglalkozni)[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Petyb00 #127540 üzenetére
Az összes feltételedet csak egy nespresso kapszulás gép fogja kielégíteni tejhabosítóval
Vagy az árat kell fentebb tolni, vagy a többi paraméterből engedni.
Illetve ahogy a többiek is írták már, ha nincs őrlő (vagy pengés darálód van), akkor azzal is számolni kell.
Ha pedig őrölt és/vagy bolti kávéval akarod majd etetni, akkor tényleg célszerűbb a másik topikban kérdezni, ott több tapasztalat lesz: [link] -
Petyb00
aktív tag
válasz JackFeryll #127543 üzenetére
Köszi a válaszokat mindenkinek, meg fogok nézni mindent amit írtatok/javasoltatok.
Nespresso nem pálya, bolti őrölt KV sem.
Örlőben van elképzelésem, azért nem kérdeztem.Karos gép alatt nem a manuálisra gondoltam, lehet kosarasnak kellet volna írnom, úgy talán helytállóbb. Megmondom őszintén, ha csak magamnak kellene, akkor kézi örlő, és manual gép, ezeknek a folyamata egy szeánsz, ami a KV-zási élményt emeli.
Nem tudom, hogy a kezdő és a komoly kávézás közt mi a különbség, nem feltétlen a gépben keresem, egy kotyogósat is lehet kezdő és haladó szinten művelni, és elérni, az adott eszköz nyújtotta lehetőségek maximumát, ezért kérdeztem itt. -
kmarci25
veterán
válasz Petyb00 #127545 üzenetére
Sajnos az eszközök ára nagyban befolyásolja hogy profi vagy kezdő. Értem ezt úgy, hogy egy olcsóbb gép egyszerűen nem alkalmas arra, hogy a jó minőségű kávét úgy készíthesd el vele, hogy érezd rajta a jó minőséget. Az én Sage Bambino Plus-om sem alkalmas világosabb pörkölésű kávéra, mert nincs lehetőségem befolyásolni olyan tényezőket, amik ehhez kellenének.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
rastacsz
tag
válasz Petyb00 #127545 üzenetére
Magyar nyelvben a karos=szűrőtartó karral rendelkező gép sajnos. Angol, német nyelvben lever, Hebel Espressomaschine gépek az emelő karos, ahol a kar segítségével nyomod át a vizet.
Azért írtuk ezeket, mert ezek a manuálisak sokkal jobban használhatók, ha kicsi a büdzsé és nem a bolti tégla, vagy erősen sötétre pörkölt kávé a cél. Pl robottal, flairrel rengeteg paraméterrel tudsz játszani. És tíz-tizenöt perc egy adag, a kettő pedig nem a duplája.
A szeánsz dolgot sosem értettem. Nekem nem szeánsz, ahogy a filter sem. Tizen perc odafigyelés és kész.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
konzumpro
senior tag
válasz kmarci25 #127546 üzenetére
Bambinoval tudsz hosszabban előáztatni, megment sok világos pörkölést. A sorozatgyártás ellenére akadnak forróbb példányok... Nekem az első ilyen volt, csak más bajai voltak, a többi meg sajnos hőfokilag nem jól sikerült, így aztán Barista Proval folytattam. Abból is volt már kettő. Sagenél a black trufle a jó bevonat, a többi hamar le fog amortizálódni.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz kmarci25 #127549 üzenetére
Manuális módban megy egy darabig. A hőfokon lehetne emelni kicsit a hőérzékelő mókolásával, ki kéne deríteni milyen érzékelő és milyen értékeket ad vissza üzemi hőfokon meg gőzölésnél... Ha már raknak bele dimmert akkor ez se lenne nagy valami, csak egy kapcsoló, ellenállások.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Bestbuy játékok
- Videós, mozgóképes topik
- Drágább lett a Pixel 8a
- Gaming notebook topik
- Az akkumulátor AI lehet a Galaxy S25 fegyvere
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS ROG Ally
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Acqua di Giò Profondo Parfum Acqua di Giò Pour Homme EDT
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mavic Mini Fly More Combo
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest