- Linux - haladóknak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Milyen NAS-t vegyek?
- Microsoft Excel topic
- Crypto Trade
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- MinDig TV
- Rendszergazda topic
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
p.lac
tag
Ha már desztilláló készülék.
Én az alábbi készüléket rendeltem meg [link], de sajnos nem vált be, egyszerűen fémes íze volt a víznek, a kávé sem ízlett vele, szénpárnával se, ezért visszaküldtem.
A kereskedő nagyon korrekt volt, többször, hosszan beszéltünk, a kereskedőt ajánlom, de nekem kávévíznek ez a víz nem jött be.
A DM-es desztillált víz irányából érkeztem a desztilláló készülékhez, ugyan úgy sóztam vissza mindkettőt, volt RAO és 70/30-as víz is, a natúr vizek is vaktesztelve lettek, azonos hőmérsékleten stb., én nagyon éreztem a különbséget, a fémes ízt. (Valószínűleg az agresszív desztillált víz kissé oldja a lepárló egység fém részét.)
Pedig örültem volna, ha bejön, mert olcsó és környezetbarát víz lett volna.
[ Szerkesztve ]
-
-
qvik27
tag
-
qvik27
tag
válasz Melorin #116837 üzenetére
Nézd: valszeg mindenki érti, amit írsz.
Kancsós vízzel szerintem nem lehetetlen elfogadható kávét húzni, de sok dologtól függ, hogy milyen lesz az eredmény (még víz szinten is), és semmiképpen sem lesz konstans vízminőséged. Anno tapasztaltam. Pl. szűrőcsere után elég jól lehetett érezni a különbséget, és mindig a megadott élettertemon belül cseréltem, bespeizolt készletből. Epként én sima Müller kancsót használtam.
Azt is tapasztaltam, hogy lehet szép kávét húzni, ami csak akkor nem végezte a lefolyóban, ha épp mellélottyant. Gyakorolni, tanulni is akkor lehet jobban, ha a használt anyagok minőségi jellemzőit viszonylag jól tudod rögzíteni. ...és ha már a rögzítéssel bíbelődsz egy kicsit, miért ne tennéd ezt a legjobbnak ítéltek egyikére?Szerintem kb. erről szól a történet.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Eugene Roe
őstag
válasz p.lac #116851 üzenetére
Furcsa hogy itt a desztillálás a menő, nekem akvárium miatt RO van, szerintem felesleges a tökéletesre törekedni (mondom igazi kávétaapsztalat nélkül).
Öntsete össze deszt/RO vizet Mizse (kifejezetten alacsony oldottanyag tartalmú, szerintem ízletes) ásványvízzel 3:1 arányban, és már az is jó lesz. Hoffmann is azt mondta egyszer, hogy a kávénak szüksége van a vízben található elemekre. Matcha teát szoktak 0-ás vízzel inni.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
p.lac
tag
válasz Eugene Roe #116855 üzenetére
Visszasózzuk a nullás vizet, ezt le is írtam a hsz-ben. A kérdés az, hogy hogyan juthatunk jó minőségű/környezetbarát/jó ár/érték arányú nullás vízhez.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #116827 üzenetére
"Holott amiről beszélek az az, hogy jó vízből sem lesz jó kávé ha kb minden mást elrontok főzés közben."
Én is azt gondoltam, hogy a víz sokadrangú dolog, ami már csak felteszi a pontot az i-re, egészen addig amíg neki nem álltam összehasonlítani.
Ezt tudom javasolni neked is: ha jól értem Laica-s kancsód van, simán cupping-al hasonlítsd össze azt a vízet a sima csapvízeddel. Tapasztalatom szerint a kancsós szűrt víz és a kevert víz között megint lesz majdnem ugyanennyi különbség.A probléma a nem megfelelő vízzel nem az, hogy nem hoz ki bizonyos ízeket és ezért nem tudod kimaxolni a kávét. A probléma, hogy hozzátesz ízeket főzési módszertől függetlenül.
Nálam például a csapvíz (és kisebb mértékben a kancsós szűrt víz) rátesz egy nagyon erős kesernyés ízvilágot a kávéra (félreértések elkerülése végett: az itteni csapvíz ivásra kifejezetten finom, szerintem finomabb is, mint a legtöbb ásványvíz), ami önmagában is kellemetlen, ráadásul képes teljesen elfedni ízvilágokat a kávéban. Mindezt cupping mellett is, tehát teljesen függetlenül a főzési módszertől.Mit jelent ez összességében? Főzöl egy kávét, érzed hogy keserű. Próbálod állítani az őrlést, még mindig keserű. Próbálod állítani a hőfokot, még mindig keserű. Próbálod állítani a nyomást, még mindig keserű. Próbálod változtatni az arányokat, még mindig keserű. Mindeközben paramétertől függően lehet már érezhetően alulkivonatolt és savanyú is!
És ez a keserűség nem is fog változni, mert nem a főzési módszer hibája adja, hanem ahogy átmegy az az ásványi anyagtartalmú víz a kávén, kioldja ezt az ízt belőle. És ezen semmit se fog változtatni a főzési paraméterek változtatása.Röviden: lehet pontosan azért nem találod meg a megfelelő főzési módszert, mert a víz adja hozzá azokat a zavaró ízeket, amiket el akarnál tüntetni.
-
roBEEsz
csendes tag
Haló!
Kérdés:
Mennyire tré, hogyha a pogácsa fennragad a felső szűrőn? Ez az én olvasatomban azt jelentené, hogy kicsikét vissza kell venni az adagból, de az érdekesség, hogy ugyanúgy megcsinálta 17,5g-nál is, mint 19-20g-nál.. Van ennek bármi jelentősége? Foglalkozzak ezzel? Annak ellenére, hogy 17,5g-nál is fennakadt, én kevésnek éreztem egy "világosabb" pörinél ezt az adagot..
Más: Tudnátok ajánlani P&Y CM-hez hasonló pörkölésű, minőségű és frissességű cuccost? Jelenleg a Warda kávékkal próbálkozom, amelyek ugyan nagyon jók, de az én ízlésemnek eddig talán mind túl világos pöri volt
Köszi!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Eugene Roe #116855 üzenetére
Ahogy p.lac írja, senki se főz desztillált vízzel kávét, az valami borzalmas végeredményt ad
Sok esetben csapvízből sose lesz jó kávévíz kizárólag szűréssel. Ábrával egyszerűbb mutatni, hogy miért:
A grafikont Ad Astra blogról szedtem. Piros X-el bejelöltem, hogy a nálam lévő csapvíz hol helyezkedne el. Szűrési módszerekkel (kancsó, RO, stb.) egyféleképp tudsz mozogni: egyenes vonalban az origó felé. Ezt bejelöltem szürke vonallal. Szóval én akárhogy szűrögetem, meg keverem vissza a csapvizemet, ez sose fog beleesni az SCA ajánlásba (zöld csík).Nyilván ha kiinduló víz olyan (pl. az ábrán a montreali csapvíz), akkor szimplán szűrés is elég lehet. De akkor ki kell mérni, hogy mennyi szűrés meg visszakeverés kell, és valószínűleg akkor se lesz mindig egyforma, mert azért a csapvíz ásványi anyag tartalma nem állandó.
Szóval ezért egyszerűbb kiindulni teljesen mentes vízből, és visszasózni.
-
p.lac
tag
válasz Cathfaern #116859 üzenetére
Pontosan, ráadásul a víz nem csak a kávéital legnagyobb arányú összetevője, hanem maga az oldószer, érdemes ebbe kicsit belegondolni.
És a különböző kávék, sőt, a különböző őrlők (pl. a fine aránya), a különböző kivonatolási technikák (pl. PI ideje, hőmérséklete) is eltérő oldószert igényelnek. Pl. én hosszú, jellemzően (legalább) 15 másodperc körüli PI-t használok a Robotnál, 2-3 bar nyomáson, hogy a kávépogácsa megfelelően telítődjön és kissé "bloomingoljon", ráadásul az 1ZPresso JE-Plus azért termel fine-t egy síktárcsás őrlőhöz képest, és ehhez pl. nekem az alacsonyabb GH értékű víz érezhetően jobb ízeket ad. Ehhez a kávéhoz és őrlőhöz egy GC más (magasabb GH értékű) vizet kívánna szerintem. Az a jó a Robotban, hogy nagyon tág teret enged a kísérletezésnek, többek között a víz terén is, mivel nem korrodálódik.
[ Szerkesztve ]
-
bencefica13
csendes tag
Sziasztok!
Úgy látom valamennyire pont témába esik a kérdésem, új helyre költözök, ahol a konyha még építés alatt áll és gondoltam kihasználom a lehetőséget arra, hogy még most legyen beszerelve egy BWT szűrő a csap alá, úgy érzem az lenne a legjobb / legkényelmesebb megoldás tea és kávéfőzéshez.
Annyiban tudnátok segíteni, akinek van tapasztalata ezzel, hogy mekkora helyet foglal el a berendezés? Éppen Blanco kihúzható kukákat nézek és gondolom akkor olyat kéne néznem, ami kisebb és elfér mögötte a patron és az egész BWT szűrő? Úgy nézem ez a blanco select II compact kuka lenne, ha esetleg bárkinek van ilyenje, nagyon megköszönöm a segítséget! -
fragola.6035
aktív tag
válasz bencefica13 #116861 üzenetére
Egy V méretű patron átmérője 12 cm, magassága fejjel együtt kb. 48 cm.
https://caffe35.webnode.hu/
-
qvik27
tag
válasz Eugene Roe #116863 üzenetére
...persze a kérdés ugye az is, hogy ki mifélét érez finomnak.
Mondjuk igen, az a szabadság igazán irigylésre és tiszteletre méltó, ami úgy néz ki, hogy ember megrág egy kávészemet, ránéz az apparátusra, aztán alátámasztható ötlete van arra, hogy milyen vizet pocsolna ki, hogy a valamilyen kávéital neki finom legyen....aztán persze ittam évekkel ezelőtt a kávé napján a Gödörben olyan Bányai eszpresszót, amit lelkes büszkeséggel adtak, én meg csak annyit tudtam mondani, hogy "koszonom", mert a számat is összehúzta.
Nem a polipos volt. A poliposból később otthon húztam sztem. finomakat.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
szega89
csendes tag
Sziasztok!
Szerintem megtaláltam a világ legdrágább kávéfőzőjét:
Bezzera Unica PID - Price: 1.176.300,67 € (VAT Included)
(Németországba csak 1.1M EUR, mert csak 19% az áfa)
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz LazacX #116867 üzenetére
Ittam már tőlük jót is meg rosszat is. Sok múlik a pörkölőn is, illetve nyilván kávé mindig függ a szürettől, meg ők is dolgoznak többféle variánssal és többféle feldolgozási móddal. Szóval az, hogy "Bányai" az nem csak egyféle kávét jelenti, így pusztán név alapján kár ítélni (bármelyik irányba).
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz kemcso #116877 üzenetére
Megmozgatta a fantáziámat, ugyanis a Major VP kése, ami az új grocery őrlője a szériának. Csak félek, hogy a magas fordulatszám miatt nem lenne jó.
”Major VP
FAST BUT GENTLE ON THE COFFEE BEANS
The Mazzer Major VP is the fastest grinder of the V line. Its innovative technologies allow for higher grinding speeds with lower RPM (revolutions per minute – 900 rmp @50Hz). Thanks to the high torque asynchronous motor the Major VP is designed to grind high volumes of coffee without overheating. The lower-revolution motor results in less noise and a longer lifespan for the grinder and its components.”Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
WarLock07222
tag
válasz sz.zs. #116878 üzenetére
Így leírás alapján engem mondjuk nem hozott lázba. Egy olyan cucc, amit nagy mennyiségű kávé őrlésére teremtettek, nem hinném, hogy arról lenne lenne híres, hogy ízben kiüti a plafont. Ráadásul, ha már a marketing szöveg nagy része is a mennyiségi outputra és tartósságra irányul, akkor olyan sokat nem várnék tőle.
-
senior tag
válasz WarLock07222 #116880 üzenetére
A C kést is erre tervezték, mégis a Majorba való kések közül a legjobbat hozza ( szerintem )
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
rastacsz
tag
válasz sz.zs. #116874 üzenetére
Leginkább drága.
Anyagában a klasszik késekhez képest más, olaszosan: acciaio speciale. Kérdés, hogy edzett, vagy mi indokolja a felárat? Úgy rémlik, hogy tartósságra is többet ígértek valahol ezekkel a k előtagú késekkel kapcsolatban.Engem is érdekelne, hogy mit tud.
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
verti1
tag
A videón egyszerű kísérlet látható. A kérdés, hogy miért alszik el az égő pálcika? Január 10-én pörkölték a kávét, zötykölődött 200 km-t, feküdt az automatában és pihent ma reggelig egy nápolyis vödörben. Nem állítom, hogy minden kávénál hasonló mértékben van jelen, de jelen van a CO2 és nagyon jó védő közeget képez. Szóval a hitnél kicsit többről van szó…
https://youtube.com/shorts/pKKW0peEiiU?feature=share
[ Szerkesztve ]
-
McNamara
Ármester
Eladó mérlegem ha valakit esetleg érdekel: [link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz verti1 #116886 üzenetére
Ha van kedved még kísérletezni, meg tudnád ezt ismételni miután 2x vettél ki belőle kávét és utána állt mondjuk egy napot (hogy legyen azért idő a CO2-nek visszatermelődni)? Én arra tippelnék, hogy akkor már nem fog elaludni.
Szerk: legalábbis ha jól értem, pörkölés óta ez most volt először felnyitva. Ha már többször nyitva volt, akkor tárgytalan.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #116884 üzenetére
Írja, hogy ditting 54-es kések, csak egy kicsit a "de miért?" jut eszembe.
@sz.zs. Most láttam a shop oldalán, az még mindig egy fél ssp ára
Látom weber is jól bírja a kritikát [kép]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
verti1
tag
válasz Cathfaern #116889 üzenetére
Majd többször megnézem ahogy fogy a kávé. Nagyon újra termelődni nem fog, azt kell megőrizni ami keletkezett a pörkölés után. Erre írtam régebben, hogy nem nyomkodjuk már ki direktbe. Ha óvatosan kanalazol és függőleges ez a klasszikus kávé szedő kanál akkor kifolyik a nagy része a gáznak a szemek közül vissza a zacskóba annyival nehezebb a levegőnél. Három hete fejlesztettem szódabikarbónából és ecetből CO2-t. Egy befőttes üveget töltöttem meg vele úgy, hogy mellette 30 fokos szögben volt a palack amiben fejlődött a gáz. Simán megtelt a befőttes üveg simán ahogy a túlnyomás miatt folyt ki a gáz és egyből le is ült a befőttes üveg aljára. Azóta ezt az üveget nyitogatom, de még mindig majdnem teli van. Ez viszont nem jó sajnos kávé tartósításra. Akvarista fórumon olvastam ahol szintèn ezzel a módszerrel dúsították a vizet, hogy az ecet aromája benne marad. Én nem önteném kávéra. Ha valaki jártas kémiában és tudja hogyan lehet semleges CO2 -t fejleszteni az ne tartsa magában. Viszont akkor se biztos, hogy kihajtanám vele a meglévő gázt a zacskóból.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz verti1 #116893 üzenetére
Igen, kifejezetten arra lennék kíváncsi, hogy így a kanalazós módszer mellett tényleg megmarad-e a CO2 a zacskóban. Nekem az első gondolatom az volt, hogy eléggé felkavarja az ember a zacskóban lévő gázokat ahhoz, hogy elkeveredjen a levegővel és pár kanalazás után ne maradjon már érdemi CO2. De ez csak "megérzés", szóval ezért lennék kíváncsi
Ha viszont tényleg megmarad a CO2, akkor lehet érdemes lenne valami "lyukacsos" kanalat beszerezni, hogy biztos ne merjen ki az ember semmit a babokon kívül.
[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Miert pruszkol, es lesz erezhetoen gyorsabb a masodik shotom mint az elso?
Lassan 6 eve kavezgatok itthon, relativ rutinosnak tartom magam, de ez nem volt jellemzo eddig.
90% ban P&Y kavekat ittam, neha egy-egy proba mashonnan, az elmult nehany honapban
CM kavekat kostolgatok es most itt tobbszor elojon. Csak akkor ha valakinek pluszban is keszitek, tehat egymas utan 2x duplat.Ertelemszeruen mindent ugyanugy csinalok, megis a masodik shot sokkal sokkal gyorsabb, "szokebb is" es pruszkolosebb is.
Koszi
G,.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
ZeCse
csendes tag
Mégis jótékony a kávéfogyasztás? [link]
Régen minden jobb volt, pl. nem volt facebook sem!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Suzuki topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NBA és kosárlabda topic
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Egyszer összerakott, majd visszabontott LEGO Technic (42154) 2022 Ford GT eladó
- Veroval compact BPU 22 automata felkaros vérnyomásmérő, új állapot, nem használt, féláron eladó
- Meseszép Montblanc Summit XL Chronograph 7060 (Csere 1TB új Steamdeck-re is.)
- Eladó hibátlan Xiaomi Scooter 3.Alig használt!100km-el,garanciás!
- Daniel Wellington karóra