Új hozzászólás Aktív témák

  • haly

    őstag

    válasz Pfiucska #33601 üzenetére

    Jó kérdés, még nem jártam annyira utána, de szerintem jobb, vagy legalább hasonló, mint otthon. Szóval párként, diplomás, magasan képzett személyként, jó állással 30+ éves korra összejöhet. Baromi helyfüggő amúgy, hol szeretnél venni. Nekem ez biztos csak családdal jönne szóba, családot meg nem feltétlen városban képzelnék el, így nem lenne elérhetetlen az ingatlan. Azt hiszem 20% önerő az általános itt is és mondjuk számoljunk 1m-s lakással. Az 200k, ráadásul pledge-elhetsz nyugdíjat is lakáshitelre.

    Erről jut eszembe, még egy gondolat megszületett bennem. Általánosságban azt érzem itt, hogy felnőttként vagyok kezelve. Minden döntés rád van bízva és kevés dolog kötelező. Például az adózás is olyan, mint otthon a saját vállalkozások esetében. Le tudod írni a munkábajárást, kajálásod, mindenféle oktatást, extra nyugdíjbefizetéseid, stb. Asszem C permit esetében pedig a bruttódat kapod meg és évente 1x kell adóznod csak. Ugyan ez egészségbiztosítás esetén is, csomagokat lehet választani, annak függvényében, hogy mit gondolsz esélyesnek, hogy igénybe veszel majd.

    Nagyon konzervatív fejmatekkal számolva, 30 éves koromra tegyük fel, hogy 160k-t keresek, párom mondjuk 100-at. Amennyiben a megélhetési költségeket mondjuk 5.5-re belövöm havonta, nettóban kb. 10k marad megtakarításként havonta(!). Szerintem ebből 5 év alatt simán ki lehet hozni egy önerőt. But again, nem néztem még utána, lehet tök rossz számok ezek. :D Más kérdés amúgy, hogy megéri-e. Itt nem ritka, hogy egy bérlő 10+ évig elél a lakásban. Elég masszívan védenek a törvények és van érdekképviselet is (évi 100 CHF-ért), akik pl. kijönnek veled átadni a lakást a bérleti szerződés végén, hogy semmiképp ne tudjanak átverni. :K Otthon úgy gondolom a legnagyobb motiváció a saját lakásra a biztonságérzet, de itt ez alapból megvan bérlés esetén is.

    Amúgy a legnagyobb fejtörés esetemben inkább a nemzetiségem és a permit lesz lakásvásárlás esetén. Úgy tudom csomó szabályozás van erre, hogy csak akkor vehess ingatlant, ha tényleg itt akarsz élni benne. Más különben nem tarthatod meg. Én ezt abszolút fairnek gondolom, főleg a jelenlegi Zürichi lakáskrízist tekintve (rekord alacsony a kiadó lakások száma).

Új hozzászólás Aktív témák