Új hozzászólás Aktív témák

  • ztsoft

    őstag

    Sziasztok!

    Már egy ideje olvasom a topikot, sokat is tanultam belőle (igaz, nem tartozom ide a "házimozim" miatt, egy 11 éves Sony AVR-el). Eddig nem írtam ide (mint fentebb írtam is), de most a 4 - 8 Ohm miatt úgy döntöttem, hogy mégis írok. Nem vagyok szerelő, nem dolgozom szervizben, de valamelyest értek az elektronikához (hobbi szinten javítok készülékeket).

    Nem ismerem a hangra gyakorolt hatását a kapcsolónak (mind ahogy a különböző gyártók másképp oldják meg a feladatot), de abban biztos vagyok, hogy az alkatrészekre, nyomtatott áramkörökre károsan hat a magas(abb) hőmérséklet.

    Egyes gyártók a saját maguk által fejlesztett végfok IC-kbe integrálják az átkapcsolást (pl.: Technics), mások a transzformátoron elkészített dupla tekerccsel oldják meg (pl,: saját Sony STR-DB795-ös AVR). A régebbi (még védelemmel nem rendelkező) erősítők egyáltalán nem tolerálják a kisebb hangsugárzó impedanciát, füsttel tiltakoznak ellene (tudom, sokat javítottam közülük), persze, ez nagy hangerőn jön csak igazán elő.

    Egy szó, mint száz, van káros hatása a 8 Ohm-osra kapcsolt erősítőre (AVR-re) 4 Ohm-os hangsugárzót kötni. Lehet itt külön ventilátort tenni a tetejére (gondolom itt a haladóban senkit nem zavar a ventilátor hangja), meg egyéb megoldásokat eszközölni, de az alkatrészek alatt lévő nyomtatott áramköri lapok akkor is megkapják a magukét (főleg a mostani több rétegből álló lapok).

    (#156228) python1

    Szerinted egy kapcsoló valamit változtat a trafó tekercselésén

    Esetemben igen a válasz. Pontosan így van megoldva, van egy magasabb feszültségű, kisebb áramerősségű tekercs, és egy kisebb feszültségű, nagyobb áramerősségű tekercs. Ezeket lehet a kapcsolóval kapcsolgatni, hogy éppen melyik kerüljön az egyenirányítóra és a puffer kondenzátorokra.

    Képek az említett AVR kapcsolási rajzából, első a trafóról, második a tápegységről.

    Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.

Új hozzászólás Aktív témák