Új hozzászólás Aktív témák

  • Pöttön

    őstag

    Sziasztok!
    Gondolkodom nagyon hogy belevágjak egy pár hangfal elkészítésében.
    A Visaton-ról mint márkáról van esetleg tapasztalata valakinek?
    Ha mondjuk a Visaton-nak a drágább hangszóróiból, és hangváltójából, meg valami értelmesebb kábellel bekábelezve építenék egy házi hangfalat, az hozna vajon hangzásban-minőségben előrelépést a mostani hangcuccomhoz képest?
    Mostani hangfalam az egy Magnat Vintage 320.
    5.1 szettem van, viszont zene hallgatásnál sokszor csak stereo-ban hallgatom, ezek pedig a frontok.

    A Másik kérdésem meg az lenne, hogy a surround hátsó hangfalaim pedig Magnat Vintage 410-esek, amikben elvileg jobb a hangváltó, és titán dómos magas van, viszont a 320-as meg a dupla méllyel jobban szól.
    Szerintetek lenne e értelme annak ha a 410-ből a hangváltót és a magast- átraknám a 320 ba, meg valami jó minőségű kábellel újra húznám a hangfalat?

    A sport a legjobb kikapcsolódás...

  • shalafi66

    veterán

    válasz Pöttön #31951 üzenetére

    A Visatonnak nincsenek jó hangszórói, és anélkül hangsugárzót építeni, hogy nem ismered az elméletet, nem tudsz mérni-ellenőrizni, rossz ötlet.

    Sok, viszonylag jó, legalábbis Magnat és Visatontól jobb hangsugárzót lehet használtan venni. Vifa-Peerless-SEAS hangszórókkal szerelt típusokat érdemes nézni, vagy a Canton-Heco-Braun egy bizonyos korszaka is jó, amikor német alkatrészekből készültek a hangszóróik.

    A hangszórócserét kipróbálhatod, de azt is úgy lenne érdemes csinálni, hogy legalább egy hangnyomás-frekvencia méréssel ellenőrizni kellene, hogy mit csinálsz. A kábeleknek igazából itt, nagy jelentősége nincs. Legalábbis olyan problémái nincsenek a hangsugárzóidnak, amin egy drágább kábel segítene. :) A hangváltó csere valószínűleg nem lesz jó, olyat nem szabad csinálni különböző típusok-konstrukciók között. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Pöttön

    őstag

    válasz shalafi66 #31952 üzenetére

    Értem, köszi.
    Utánaszámolva amúgy is sokba jött volna ki egy hangfal.
    Szinte már jobban megérte volna újat venni.

    Viszont a mostani szettemmel az a bajom, hogy az erősítőmön a magas-t -10-től +10-ig lehet állítani, és érezhetően jobb a hang, ha beállítom +6 körülire. Jobb térhatást ad, és a részletek is jobban átjönnek, 0-n eléggé dobozhangja van a szettnek tompák a magas hangok, és sok részlet elvész. Viszont ha beállítóm +6 ra a magast akkor néha olyan mint ha már kontrollálatlan lenne, és néha kicsit fárasztó-sziszegős hangja van. Ez a hallgatott zenétől is nagyban függ.

    A másik meg az, hogy a 410-esek egyértelműen szebben szolnak magas hangok terén, viszont mélyben kicsit nekem néha kevesek, ellenben a 320-asokkal, amik elég jól adagolják a mélyet, de ezeknek még inkább doboz hangjuk van a gagyibb magas - hangváltó miatt.

    Ezért is kérdeztem hogy lehetne esetleg "mókólni" hogy a kettőből összerakni egy számomra tuti nyerő kombinációt. :D

    Sokat olvasgattam a témával kapcsolatban, és sok helyen írják hogy a kábelek közt nagy különbség lehet leginkább így a magas hangok- részletek terén.
    Ezért is kérdeztem, hogy ilyesmi tuning használna e nekem, vagy se. :R

    A sport a legjobb kikapcsolódás...

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Pöttön #31951 üzenetére

    "A Visaton-ról mint márkáról van esetleg tapasztalata valakinek?"
    Viszonylag jól skálázódnak a hangszóróik (a cubehőr kevésbé), tehát viszonylag jól ki lehet kalkulálni, hogy milyen minőségre van szükséged, és az mennyibe kerül. De vannak jellemzően jobb ár-érték arányú és/vagy magasabb minőségig feljutó hangszórómárkák (hát még a cubehőr). Tehát Visatonból építeni ritkán és kevéssé költséghatékony.

    "Ha mondjuk a Visaton-nak a drágább hangszóróiból, és hangváltójából, meg valami értelmesebb kábellel bekábelezve építenék egy házi hangfalat, az hozna vajon hangzásban-minőségben előrelépést a mostani hangcuccomhoz képest?"
    A Vintage 320 egy jó ár-érték arányú, értelmesen szóló, de viszonylag belépő szintű hangdoboz, akár Visatonnal sem nehéz felülmúlni - drágábban. Annyi pénzből, amennyiből Visatonnal létrehozol valamit, kész hangdobozzal is el lehet érni azt a minőséget - például Magnatokkal, mert azok között sok a jó ár-érték arányú. És persze, kábelcserével is sokat lehet javítani hangminőségen - az esetleg nem is kerül nagyon sokba, ha jól választ az ember.

    "Szerintetek lenne e értelme annak ha a 410-ből a hangváltót és a magast- átraknám a 320 ba, meg valami jó minőségű kábellel újra húznám a hangfalat?"
    Nem lenne értelme. Át kéne tervezni a keresztváltót (újabb alkatrészköltség), és egy kevés javulást elérnél két hangdoboz szétbarmolása révén. Nem hatékony gyűszűvel/szitával merni a tengert.

    Hogy saját magadnak minőségi céllal akarjál hangsugárzót építeni, ahhoz sok tudás és tapasztalat kell, ami csak akkor éri meg, ha hobbiként, kedvtelésként, művelődésként fogod fel az ezzel való foglalatoskodást, nem pedig rezsiórabérként a hangdobozgyártók rezsiórabérével szembeállítva, mert utóbbi esetben komoly hátrányba kerülnél.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Pöttön #31953 üzenetére

    "az erősítőmön a magas-t -10-től +10-ig lehet állítani, és érezhetően jobb a hang, ha beállítom +6 körülire."
    Biztos, hogy rosszabb a hangszínszabályzással a hang. Ha bizonyos paramétereit jobbnak hallod úgy, a "hiba" benned van. Azért idézőjeles a "hiba", mert ízléskérdésről van szó. Nem tompa a hangzás a hangszínszabályzó nélkül, hanem "hibás" az elvárásod. Illetve, ha valóban feltűnően tompa lenne a hangzás, az nagyon rossz minőségű vagy hibás elektronikára utalna - inkább az elvárásod "hibás".

    "a kábelek közt nagy különbség lehet leginkább így a magas hangok- részletek terén.
    Ezért is kérdeztem, hogy ilyesmi tuning használna e nekem, vagy se."
    No persze, lehet kábelekkel "hangszínszabályozni", de amelyik kábellel lehet, az már régen rossz. A kábel legyen információáteresztő. Nem a hangolás a feladata, hanem az információáteresztés, azt meg ugye csak lineárisan lehet, mert a tónusváltoztató kábel torzító kábel. Persze, egy jó információáteresztő kábel sokat javít a magasak részletességén is, tehát ilyen szempontból is hasznos, nyerhetsz vele a saját elvárásaidhoz képest is.

  • Pöttön

    őstag

    válasz #71562240 #31954 üzenetére

    És persze, kábelcserével is sokat lehet javítani hangminőségen - az esetleg nem is kerül nagyon sokba, ha jól választ az ember.
    Ebben kérhetnék esetleg egy kis segítséget-tippet hogy mi a jó ár érték arány,és ami hozna is előrelépést. :R
    Lentebb kifejtettem részletesebben hogy mi is a gondom.

    Az erősítő és a hangfal között jelenleg egy Kácsa FLW-15 van olcsóbb nakamichi dugókkal szerelve.

    Ha pl ezzel a kácsa kábellel újra húznám a hangfalat az hozna javulást?
    Vagy inkább valami ezüstözött lenne a jobb?

    És köszönöm a részletes segítséget! :R

    [ Szerkesztve ]

    A sport a legjobb kikapcsolódás...

  • Pöttön

    őstag

    válasz Pöttön #31956 üzenetére

    ha valóban feltűnően tompa lenne a hangzás, az nagyon rossz minőségű vagy hibás elektronikára utalna
    Hát sok szaki szerint az erősítőm nem igazán való zene hallgatásra, csak mozira. (
    Onkyo TX SR608) Lehet hogy akkor csak ez okozná ezt a jelenséget?
    Lehet hogy az én izlésemmel van a baj, azt nem kérdőjelezem meg, de a jelenséget mások is hallják, nem csak én. :F
    Az utód erősítő amúgy már megvan, csak még nincs nálam. Az is egy házimozi avr, csak állítólag jelentősen jobb dac-al, és sztereo zenei képességekkel. (Arcam AVR-350)

    [ Szerkesztve ]

    A sport a legjobb kikapcsolódás...

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Pöttön #31957 üzenetére

    Ha mások is feltűnően tompának hallják, akkor esetleg valóban nem benned/bennetek van a "hiba", hanem a rendszerben, amihez persze az akusztikai körülmények is hozzátartoznak, ezeket is fontold meg.
    Házimozi erősítők sztereó csatornáját is hajlamosak úgy hangolni a tervezők, hogy házimozira legyen jó (kiemelt mélyek-alsóközepek, nyomott magasak), tehát persze, az erősítőnek sok szerepe lehet abban, ha túl tompának hallod a rendszert - és egy icipicit a hangdobozod hangolása is "házimozis". Az Arcam esetleg egy kicsit kevésbé lesz ilyen, mint az Onkyo, de akár lehet fordítva is, mert nem minden készülékben érvényesül a két márkára jellemző karakter - ami korszakonként változik is, másrészt az Onkyo és az Arcam mint márka jellemző hangkaraktere nem áll távol egymástól, tehát... tehát tehát, majd meglátjuk, ha megjön az Arcam.

    A hangdoboz belső átkábelezésére a szóbajöhető árfekvésben akkor lehetne értelmes tanácsot adni, ha konkrétan tudnánk, hogy konkrétan milyen kábel van a konkrét Magnatban (sok-sok pénzért persze lehetne látatlanban is javasolni, de az aránytalanul túl sok pénz lenne az adott rendszerhez). Meg kéne nézni a belső kábelt, ha arra kerülne a sor, hogy bele akarnál vágni a kábelcserébe. Valószínűleg nem lesz valami márkajelzett kábel belül, de azért valamennyi támpontot mégis adhat, ha látja az ember. A Kácsa hangszórókábeleddel való újrahúzása számottevő javulást biztosan nem hozna, és valószínűleg számottevő tónusváltozást se.
    Igen, ezüst (méginkább az ezüstözött) kábelnek a rézhez képesti minőségkülönbsége mellett általában olyanabb tónusa szokott lenni, mint amit szeretnél, nem is mindenki szereti az ezüst (méginkább az ezüstözött) kábelek többségére jellemző feltűnőbb fényességet, transzparenciát a magastartományban. De természetesen a két anyag jellemző hangzáskülönbsége is csak tendencia, rézből is és ezüstből is bármilyen hangzást létre lehet hozni, ha hozzáértő a tervező. Az ezüst alkalmasabb anyag hangjel vezetésére, de sokkal drágább, mint amennyivel alkalmasabb a réznél, tehát a költségek jobban megkötik a tervezők kezét az ezüst kábelek tervezésénél - ezért inkább ezüstözött rezet terveznek, nem tiszta ezüstöt. Mivel hangdoboz belső kábelezéshez szükséges/fontos egy bizonyos kábelvastagság, azt tiszta ezüstből veszett drága lenne megoldani, nem lenne hatékony, inkább az ezüstözött - de a magassugárzóhoz megfontolható az ezüst is, ha arra kerül a sor, egyelőre várd meg az Arcamot, próbálgasd azzal, és utána térj vissza a témára. El lehet játszani a magassugárzó szintezésével is, ha muszáj, de ha még nem tetted, próbáld ki a hangdobozt más rendszerben is - ha az Arcammal is feltűnő lesz a tompasági probléma.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Pöttön #31956 üzenetére

    A kábelezgetés nagyrészt humbug, azok csinálják főleg, akik nem értenek hozzá, de hallani vélnek változásokat tőle. :) Igazából semmit nem lehet elrontani vele, de pont ezért, érdemben, megjavítani sem. :)
    Az a kábel, ami képes lenne hogy helyrehozza egy hangsugárzó hibáit, vagy érdemben megváltoztassa annak a működését, az egy nagyon rossz kábel lenne. :) Ahogy nyilván nem lehet hangnyomást emelni/csökkenteni vagyis ""hangszínszabályozni"" sem, átlagos, egy méter hosszú hangszórókábelekkel. :)

    "ha valóban feltűnően tompa lenne a hangzás, az nagyon rossz minőségű vagy hibás elektronikára utalna"
    :D Vagy egy rossz magashangszóróra. :)

    Ismerem ezeket a magnatokat, javítottam már a hangszóróikat, magasat többször is. Nem kifejezetten jó hangsugárzók. Igazából olyan nincs, amit te írsz, hogy az egyiknek jobb a hangváltója, a másiknak rosszabb. Ez a rosszabb-jobb hangváltó inkább úgy írható le, hogy az egyik mondjuk jól méretezett pontos, a másik meg kevésbé, vagy egyáltalán nem az. Viszont ez csak akkor derülhet ki, ha valaki ellenőrzi és megméri. De mivel mindkettő gyári megoldás, valószínűleg egyik sem a legpontosabb. Magnat szinteken, félig-meddig univerzális szűrőkkel dolgoznak, de nincsenek beállítva normálisan, a hangszórók tulajdonságaihoz, egyenletes hangnyomás-frekvencia válaszra. :) Körülbelül ez az oka annak, hogy az egyik megfelel magasban az ízlésednek, a másik meg mélyben tetszik. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Pöttön #31953 üzenetére

    Egyébként azt egyértelműsíteni kéne, hogy
    1. a 410-essel is van-e tompaság, csak kevésbé
    2. vagy a 410-essel nem is tompa a hang hangszínszabályzás nélkül sem.

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Pöttön #31957 üzenetére

    Csatlakozom egy előttem szólóhoz, szerintem nem erősítő lesz, igaz szülőknek az én öreg 2007 körüli TX-SR601E van, sztereóban, két 1-éves Magnat állóval, de hibátlan. (Használható zenére, abszolút, persze ez tényleg nem audiofil liga, de tisztességes hang jön ki belőlük).

    Az évjárat is sokat számíthat .. de meglepődnék, ha az erősítőd szólna ennyire látványosan gyengén magasban, a review-k vállalhatónak tartják a hangját zenére (van ahol max pontos, ami még ha nem is mond semmit, annyit elárul, hogy nem egyértelműen szar).

    Szerintem hangfal magassugárzó lesz. A Magnatok nem túl részletezők-csilingelők, inkább visszafogottak. Szülőknél +1 fokozatot kapott a treble, ez csak épphogy egy pici, de így kiváló. Lehet a súlyos nappali függöny az üvegfal előtt.. passz.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Pöttön

    őstag

    válasz #71562240 #31960 üzenetére

    Igen, ez lemaradt, a 410-esekre vonatkozik a +6 magas beállítás.
    Ha a 320-asok szólnak stereoban akkor ezeknél ha feltolom +10-re akkor jönnek meg azok az "elveszett részletek" de ilyenkor meg már sok más hang sziszegős.
    Ha 5.1-ben van akkor meg a 410-esek, meg a centernek (Vintage 4, ugyan az a széria mint a 410) hangja meg már brutálisan magas.

    Lehet az lenne a legegyszerűbb, ha lecserélném a frontokat 410-re, vagy 450-re.
    Csak ezzel meg az a bajom, hogy a 410 mélyben nekem kicsit kevés, a 450 meg tuti sok lenne, már ránézésre is. :DDD
    Sajnos a használt piacon nem igen találni 420-asokat. :(

    Ha most a 320-ban kicserélném a magasakat valami külön vásároltra, gondolom kb semmi esély nem lenne rá, hogy úgy szóljanak majd mind a 410-esek.

    Minden esetre köszönöm az infókat, és a segítséget!
    Egyenlőre megvárom, hogy az Arcam lekerüljön végre hozzám. Aztán belevetem magam a tesztelésbe. :R

    A sport a legjobb kikapcsolódás...

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Pöttön #31962 üzenetére

    Azt hiszem, visszatérünk oda, hogy az igényeiden is kéne változtatni, és feltehetően az akusztikai viszonyokon is, ami szintén rengeteget számít. Meglátjuk az Arcammal, amellyel valószínűleg kicsit transzparensebb lesz.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Dißnäëß #31961 üzenetére

    +6 és +10-es beállításokat emleget. :) Ha 10-es skálán nézzük, akkor ez kb. 15dB emelés magasban. Egyrészt biztos út, hogy tönkremenjen a magashsz, másrészt ilyen mértékű változást erősítő cserétől fölösleges várni.

    "az akusztikai viszonyokon is, ami szintén rengeteget számít"
    :DDD Milyen lakószoba kell ahhoz, hogy az egyik hangsugárzóhoz kelljen +10-15dB emelés magasban, a másikhoz meg ne? Valljuk be elég esélytelen. :DDD

    (#31962) Pöttön
    Ekkora kiemeléssel minden sziszegős. :) Meg pillanatok alatt vezérelhető torzításba az erősítő is.

    Nem érted egészen jól. Ránézésre nem lehet megmondani, hogy egy hangsugárzó sok-e mélyben vagy kevés. Normális hangolással beállítható úgy a 410 is, hogy megfelelő legyen az átvitel egyensúlya és a 450 is. Attól mert nagyobb, nem kötelező, hogy erősebb legyen mélytartományban, vagy neadjisten kiemeljen.

    Már írtam, önmagában a hangszórócsere nem elég. Ez így nem megy. Először mérésekkel ellenőrizni kell, hogy miért hallod így jelenleg, és miért érzed szükségesnek a magas emelést, aztán ha ismered az okát, akkor meg is tudod szüntetni a problémát.

    Az ilyen cserélgetős tesztelések, amikor egy komponenst kicserélsz a rendszerben és próbálod arra kenni a hibákat, általában nem sok eredményre vezetnek. :) Ilyen tipikus HiFi-zős hozzáállás, mindenhez lehet magyarázatot gyártani, jelzőket találni, mint transzparens, stb. :) Az viszont nem ez a topik, hanem ez: [link]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #31964 üzenetére

    Akusztikai viszonyok ? Nem én említettem. Vagy igen ? :)

    A magassal egyetértek. Nem véletlen, h sziszeg neki ha odahúzza..

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • #71562240

    törölt tag

    "Milyen lakószoba kell ahhoz, hogy az egyik hangsugárzóhoz kelljen +10-15dB emelés magasban, a másikhoz meg ne?"

    "(#31962) Pöttön kammerer (#31960)
    Pöttön
    őstag
    "Igen, ez lemaradt, a 410-esekre vonatkozik a +6 magas beállítás.
    Ha a 320-asok szólnak stereoban akkor ezeknél ha feltolom +10-re..."

    Szerk. megj.: A 410 ugyebár egy audiósabb-minőségibb állványos doboz, a 320 ugyebár egy belépőbb-házimozisabb, bőséges állódoboz. A kettejük méretbeli és konstrukciós jellegének és gyári hangolási karakterisztikájának különbsége eleve kb. éppen grammra annyi, amennyit a +6-os és +10-es beállítás különbsége kompenzál. A 320-as kb. éppen grammra ennyivel mélyebb tónusú.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #31966 üzenetére

    Szerk. további megj.: Ugyebár a 410-es, mint állványos, valamelyest mélyhiányos "kisdoboz" is fel van húzva +6-os állásra az adott rendszer- (közte az akusztikai) - körülmények között. A másik, a mélytónusú állódoboz pedig +10-re van felhúzva. Éppen ennyi a különbség a két hangdoboz habitusa között.

    [ Szerkesztve ]

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #31967 üzenetére

    :) Ugye te is tudod, hogy ennek semmi értelme. :) Grammra mérni a decibelt. Kb. ennyi a különbség a HiFi és az elektroakusztika között. Habitus és tónus. :) Nyilván semmilyen egzakt adatod nincs arról, hogy milyenek a hangsugárzók hangnyomás frekvencia válaszai, csak találgatsz. :) És maszatolsz, fura, oda nem illő jelzőkkel. :)

    :) Akkor, ha már ilyen jól sikerült tisztázni, esetleg megpróbálhatnád megfejteni a saját rejtvényedet. :) Milyen lakószoba és "akusztikai körülmény" kell ahhoz, hogy 6 vagy 10dB (mert ezek dB-ek amúgy, nem állások) hiány keletkezzen 6-10kHz körül, ahol a szabályzás hat? Valószínűleg előre megmondható, hogy semmilyen. :) Mert nincs olyan átlagos helyiség, ami szelektíven ebben a tartományban tudna hiányokat okozni egy direktsugárzónál. :)

    (#31965) Dißnäëß
    Dehogy, nem te voltál. Nem is logikus ötlet. Csak lusta voltam odamásolni a hozzászólás számát/szerzőjét.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    Kivétel:

    "Milyen lakószoba és "akusztikai körülmény" kell ahhoz, hogy 6 vagy 10dB (mert ezek dB-ek amúgy, nem állások) hiány keletkezzen 6-10kHz körül,"
    Teljesen szokványos berendezett lakószoba, lehetőleg szőnyeggel (ha még függöny is van, az bónusz). Amely szokványos lakószoba elsősorban a mélyekben-alsóközepekben emel ki, hangzik vissz, zonál re, sajáthangjain modulál (ha teszik módusain sajáthangzik)... - lásd utózengés, állóhullámok, halmozott lecsengési spektrum, spektrális eloszlás... (Függetlenül attól, hogy a szóbanforgó erősítő 6-10Hz körül szabályoz-e treble-t - feltehetően feljebb, de ez most mindegy.) Berendezett lakószobák akusztikája jellemzően elsősorban "mélytónusú", azaz elsősorban mély- és alsóközépkiemelő, főleg, ha kevés a csörgővisszhang, amire felettébb jó esély van berendezett szobáknál. Adott frekvenciaintervallum kiemelése ugyebár relatív hiányként jelentkezik egyéb frekvenciaintervallumokon.
    Tehát a kérdés eleve nem igaz, de ha igaznak vesszük, teljesen átlagos lakószobák jellemzően eklatánsan teljesítik a kért feltételt. Általában éppen a kért feltétel áll fenn jellemzően a berendezett lakószobák akusztikai viszonyaiban.

    A jelenségérték kedvéért még egy tipikus jelenség ugyanattól a fórumozótól:
    Ő mondta Disznésznek:
    "+6 és +10-es beállításokat emleget. :) Ha 10-es skálán nézzük, akkor ez kb. 15dB emelés magasban."
    Azaz, a potméterbeosztáshoz képest másfélszeres decibelt mond a magasban.
    Négy órával később ugyanazon fórumozó mondja kammerernek:
    "hogy 6 vagy 10dB (mert ezek dB-ek amúgy, nem állások) hiány keletkezzen 6-10kHz körül, ahol a szabályzás hat?"
    Vagyis négy óra elteltével már 1:1-es a méretarány a potméterbeosztás és a decibel között, és nem a magassávban, hanem már a prezenszben hat a szabályzó, amely négy órával előtte még a magassávban hatott.

    Kivétel vége. Sapienti sat.

  • Pöttön

    őstag

    Hát hajtott a kíváncsiság, és végül kicseréltem a magasakat.
    A 410-ben található fmax magasakat beleraktam a 320-asokba, először csak 1-nél próbából és meghallgattam, és ugyan olyan részletező lett a magas tartomány mint a 410-nél.
    Aztán végül kicseréltem mindkettőnél és azt kell mondanom hogy határozottan szebben szól mint előtte!
    Azt is megnéztem hogy a 320 magasai mit csinálnak a 410-ben kb ugyan úgy szólnak mint a 320-as dobozban, ami egyáltalán nem gond, mert ezek úgy is csak 5.1 ben szólnak háttérhangokkal, erre nekem tökéletes ez a minőség is.

    Ezek szerint, a 2 széria közt csak a magas sugárzóban rejlik a különbség, belülről tök egyforma a két doboz ránézésre, annyi hogy a 320-ban 3 hangszóró van.
    (Ránézésre full átlagos réz kábellel van bekábelezve mindkét doboz).

    Szóval most nagy a boldogság, mert eddig nem szólt ilyen szépen ez a szett! :)
    Hallhatóak így már azok a részletek a magasból amit előtte hiányoltam, és elegendő a mély is.
    Érdekesség: fogalmam sincs mi az okozója, de így most elég csak 4-esre tolnom a plusz magast.

    Ezzel a hangminőséggel teljesen együtt tudok már élni. Így mint kiderült még erősítőt se kell cserélni, bár az Arcam már kivan fizetve. Mindegy végül is majd beszerelem, és amelyik jobban szól azt meghagyom. :D

    Köszi mindenkinek a segítséget, és a tippeket! :R

    [ Szerkesztve ]

    A sport a legjobb kikapcsolódás...

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Pöttön #31970 üzenetére

    Így persze szerencsés, ha meg tudtad cserélni. A jelek szerint (+4-es hangszín) a 410-es magassugárzójának magasabb az érzékenysége, tehát kívánnák a keresztváltók az áttervezést, de ha neked jó így, akkor jó.

    Állítsd 0-ra a hangszínszabályzót, és szokjál hozzá. Elég hamar átáll rá az agy, nagymértékben ki tudja egyenlíteni a tónusváltozásokat.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #31969 üzenetére

    Én általában egy kicsit előrébb járok (néha sokkal). :) Pont ezért kérdeztem, mert a szoba amit leírtál nem relatív, de semmilyen hiányt nem okoz 6-10kHz körül, és bizony itt leghatékonyabb a Treble szabályzás általában (ha csak mély- és magasemelés van), nézz utána, vagy mérj meg néhány integrált erősítőt. :) Nyilván annyi igaz, hogy a helyiség, főleg mélytartományban hat, de erre nem a magasemelés a válasz, mert akkor hiány lesz középen, ugyanis ott senki nem pótol, se a szoba, se az erősítő. ;)

    Ezért kérdeztem meg igazából, mert alapból hibás a feltevésed, a szűk tartományban jelentkező hangnyomáscsökkenésről. :)

    "Négy órával később ugyanazon fórumozó mondja kammerernek:"
    :DD Még mindig előrébb járok. Pár órával később az a fórumozó, vagyis én, vettem a fáradságot és utánaolvastam, és kiderült, hogy a hangszínszabályzó +-10dB-t vesz el, vagy add hozzá.

    Szóval én azt ajánlom kammerernek is, hogy nyugodtan olvasson utána ő is annak, amit nem tud, rá fér. :) És jobb ezt azelőtt, mielőtt megszokásból-általánosításokból kezd terelgetni másokat a hülyeségek felé, és harmadik személyben beszél/ír magáról. ;)

    Szóval már megint nekem van igazam. :) A bölcs meg csak bölcselkedni tud. :) De én is úgy hiszem, hogy elég már belőle.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz Pöttön #31970 üzenetére

    Első hozzászólásban írtam, hogy próbáld ki nyugodtan. :) Ezzel csak annyi a baj, hogy nem tudod ellenőrizni mi történt, persze, ha tetszik az eredmény, akkor nem is fontos.

    Általában az átviteli egyensúly problémáira nem válasz a kábel- és erősítőcsere. :) Természetesen. A 320-as magasakat viszont szerintem meg kellene nézni, mert alapból azok sem sokkal rosszabbak, viszont a membrán-lengőcséve ragasztás néha részben elválik, ha kicsit megmelegszenek, és képes ilyen jelenséget okozni (hangnyomáscsökkenés magastartományban).

    Hogy ránézésre milyen a két hangsugárzó, az itt, most, nem sokat jelent. A doboz nem befolyásolja a magastartomány hangnyomását, meg az átvitel egyensúlyát sem. :) És nálad azzal volt a gond alapból.

    (#31971) kammerer
    Nyugalom, a hangváltókkal már a gyárban sem foglalkoztak túl sokat. :) A kiigazítás-pontosítás mindegyik Magnatra ráférne.

    És erről "A jelek szerint (+4-es hangszín) a 410-es magassugárzójának magasabb az érzékenysége" semmilyen megbízható információ nincs. Csak találgatás. Lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem. De valószínűbb, hogy nem. Ami egész valószínű, hogy jelenleg, a 410-es magasa, hangosabban szól (ez nem egyenlő az érzékenységgel) a 320-ban, mint az eredeti magashsz.
    Viszont nem túl életszerű, hogy a két magashangszóró között normális állapotában 6dB érzékenységkülönbség lenne. :) És hogy a kisebb hangsugárzóban volt a négyszer érzékenyebb dóm magas. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Pöttön #31970 üzenetére

    Egyébként még érdemes tudni, hogy az erősítőd treble hangszínszabályzója a gyár szerint 20kHz középponttal emeli - vagy süllyeszti - a magashangokat, tehát ahogy az illik és szokás ilyen készülékeknél, valóban magashangszabályzó, és nem 6-10kHz közötti prezensz. A gyár szerint tehát bő egy oktávval magasabban szabályoz, mint amiről itt szó volt.
    De nem is ezért írok, hanem mert még az egy szempont lehet a "hibás" igényed, mélytónusú akusztika, kicsit házimozis hangolású hangdoboz, kicsit házimozis hangolású erősítő... és egyéb lehetséges felvetések mellett, hogy az erősítőd szoftveres hangeffektjei ki vannak-e kapcsolva a sztereó zenehallgatáskor. Ki vannak kapcsolva? Ellenőrzötten mindenféle (házimozis-loudness-es... célú) hangeffekt ki van kapcsolva, amikor zenét hallgatsz sztereón és afféle Pure Direct sztereó módban megy? - mert úgy kell, és úgy mérvadó.

  • Gyuresz67

    kezdő

    válasz shalafi66 #31928 üzenetére

    Szia shalafi66!
    Végre több honapos várakozás után megjöttek az Eminence kappa pro 10lf hangszórók! :)
    A várakozás alatt több ingyenesen letölthető programmal probáltam szimulálni a tervezett 100l es ládát, sajnos nemsok sikkerrel.Általában az lett az eredmény hogy túl nagy a láda és kicsi a reflexcsövek átmérője. Megkérnélek rá hogy ellenőrizd. A 100l láda még nincs össze építve tehát kissebre tudom venni ,mi lenne a leg megfelelőbb méret?Az alsó határ 50Hz a 2db reflexcsö 3 részes a hossza szabható mindkét vége tölcséres belső átmérője 10,5cm.

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #31976 üzenetére

    Szerintem félreértetted, és/vagy rosszul gondolod. Senki nem szabályoz kifejezetten 20kHz-en, azt nem is hallod, és az átlagos hanganyagok alig tartalmaznak ilyen frekvenciákat. Természetesen.
    Eleve középponti frekvenciáról szó sem lehet, a bass-treble control nem így működik. Egy alul- vagy felüláteresztő szűrőnek töréspontja van, középpontja nincs. Körülbelül ilyen módon:

    A max. állásban a magasemelő szűrő töréspontja 9kHz körül van, 90%-os potenciométer állásnál már 4500Hz-en, és így tovább.

    Amit a kézikönyvben olvastál nem azt jelenti, amire te gondoltál.

    A megadott 50Hz és 20kHz csak arra utal, hogy ezeken a frekvenciákon +-10dB a szabályzás hatékonysága, valószínűleg a fentihez hasonló karakter mellett. :)

    Én már 20 évvel ezelőtt kb. hangszínszabályzót építettem. :) Még emlékszem rá, hogy mit mutattak a diagramok. :) Tényleg nem akarok semmi rosszat, de ez kb. azóta is így működik. Az emberek által hallható spektrum nem változott meg két évtized alatt. :)
    De nyilván pontosan csak akkor tudnánk meg, ha valaki megmérné. :)

    A prezenszről mindig vitatkoznak, de az 4-7kHz környékére esik, inkább. Ezek nem egzakt dolgok. A 10kHz fölötti felső oktáv a magastartomány, nem a 20kHz-es középpont..
    Ha van kedved, olvass utána. :)
    [link]
    [link]
    [link]

    (#31974) kammerer
    Hát, a félreértéseid után... lehetne. Remélem segít. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz Gyuresz67 #31977 üzenetére

    A 100 litert te választottad végülis. :) Az kb. a maximum.
    [link] [link]
    A csőre ezt írtam: [link]

    A kisebb doboz nem biztos, hogy segít, akkor még hosszabb reflexcső kellene hasonló hangolási frekvenciához.

    Megpróbálom megnézni még egyszer. Miket modelleztél, miből gondolod, hogy nagy a doboz, és kicsi a csőátmérő? :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Gyuresz67

    kezdő

    válasz shalafi66 #31979 üzenetére

    Igen, azért mertem kicsit kisebbet venni a 110 -es nél mert mind a két vége kerekített enne a 105 nek is a tölcsér átmérője 172 mm éppen beférne a dobozba.a következő méret 160 mm annak a kerekített vége már 245mm sajna nem fér bele. Vagy hagyom a csöveket és megoldom saját anyagából reflex alagúttal. Csak így sokkal macerásabb az alagút hosszát beállítani. Modellezni a Boxsim mel próbáltam,ott túl nagy membrán kitérést és túl nagy reflex cső lég sebességet mutatott. De az is lehet hogy én nem jól csináltam valamit.

  • #71562240

    törölt tag

    Nem ide tartozó témákról.

    - Hogy a szóbanforgó Onkyo-ban lepke karakterisztikájú hangszínszabályzó van-e, nem ide tartozó téma, és lényegtelen, annak függvényében különösen, ha valaki csak amiatt terel ezzel, hogy az általa karakterisztikafüggetlenül forszírozott 6-10kHz "körül"-ről a felmerült tények miatt kénytelen (lenne) áttérni a 20kHz-re, ahonnan kezdve "szűr" a szóbanforgó "felüláteresztő szűrő" avégett, hogy 20kHz-en maximalizálja a kiemelést és elnyomást (és most felejtsük el, mert szintén nem ide tartozik, hogy valójában nem felüláteresztő szűrőről van szó, hanem speciális hangszínszabályzó aktív erősítőáramkörről, amelyben persze éppenséggel szűrőtagok is vannak - lényegtelen, nem ide tartozik).

    - Egyébiránt, bár nem ide tartozik, mindenki tudja, hogy a 20kHz - és az afeletti frekvenciák is - felettébb résztvesz(nek) a hifi készülékből hallható hangprodukció létrehozásában (lásd még super tweeterek, ha már hangsugárzós topikban vagyunk, lásd még az analóg formátumok helyettesítésére kitalált nagyfelbontású ún. hi-res hanghordozó-formátumok... satöbbi), de ez most ugyebár szintén mindegy, szintén nem ide tartozik, ne tereljünk arról, hogy az a szabályzó NEM 6-10 "körül" "emel", hanem 20 "körül", és a téma ez, nem pedig a szűrő karakterisztikája, és nem is az, hogy hol van az emberi hallás határa általában és egyedileg, és nem is az, hogy hol vannak és miért ott vannak a hifi készülékek, jelesül erősítők sávhatárai, ahol vannak (az ilyen hifi-házimozi erősítők jellemzően 100-200kHz-ig szoktak lineárisak lenni, megintcsak nem véletlenül - amelyik például csak kb. 50kHz-ig lineáris, már megemlítendő anómia). A szóbanforgó Onkyo tehát nem 6-10kHz "körül" "emel", hanem 20kHz "körül". Ezzel kell számolnia annak, aki - eléggé el nem ítélhető módon - használni akarja rajta a hangszínszabályzót.

    - No és ez attól is független, ergo szintén nem idetartozó téma, hogy mely frekvenciaintervallumra szokás gondolni, amikor a hifiben prezenszsávról beszélünk - jellemzően a 2-3kHz és 8-10kHz közötti intervallumra szokás gondolni, de ez most szintén nem ide tartozó téma.

    - Az olvasási tanácsadás sem idetartozó téma, függetlenül attól, hogy én egyébként sok évtized óta aktívan olvasom, tanulom, gyakorlom, hovatovább már akkor aktívan olvastam, tanultam, gyakoroltam a szóbanforgott témákat, amikor relatíve ifjú, és az erősítők hangszínszabályzó áramköreit tekintve csak hirtelenjében improvizatíve magát szakértőként feltüntetni próbáló olvasási tanácsadónk alkalmasint még meg se született.

  • Dißnäëß

    veterán

    T/S paraméterekben a Vas (literben megadva) túl a jelentésén, mit jelent a ládaméretezésre nézve a gyakorlatban ? Érdemes inkább pont ekörüli térfogatú ládát építeni a hangszóróhoz, vagy valamivel ez alattit, vagy valamivel e fölöttit, vagy vannak itt egyéb iránymutatások, tabuk, mit igen és mit ne ? Így tényleg csak Vas kapcsán.

    Annyit látok, hogy kisebb Vas-ú hangszórónak (mondjuk ugyanabból a méretből) elég kisebb láda is, ennyire persze nem egyszerű, de valami ökölszabályt lehet erre felállítani ?

    Pl. Eminence Definimax 4018LF (255L) vs. Omega Pro 18-C (639L). [link]

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • shalafi66

    veterán

    válasz Dißnäëß #31982 üzenetére

    Semmit. :) A Vas érték és a szükséges doboztérfogat között nincs összefüggés. A Vas annak a dobozba zárt levegőnek a térfogata, aminek engedékenysége megegyezik a hangszóró lengőrendszerének engedékenységével. :) :) Így nagy vonalakban erről van szó.

    A doboz térfogatát mindig a saját céljaidhoz (alsó határ, max. hangnyomás), és a felhasználási feltételekhez (pl. környezet hatásai) igazodva kell meghatározni. :) Kiválasztod a számodra szükséges alsó határfrekvenciát, és max. hangnyomást, aztán megnézed, hogy az ehhez tartozó térfogat a működőképes tartományba esik-e. Ha nem, akkor vagy az elképzeléseiden változtatsz, vagy a hangszórón. :)

    Mi a kérdés a két hangszóróval, kapcsolatban? :) A DEFINIMAX mélyhangszóró, a PRO-18C kevésbé, de hasonló méretű dobozokban működnek jól. Igazából, még a kisebb Vas-hez (Definimax) tartozik nagyobb lehetséges doboztérfogat. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #31981 üzenetére

    Szerintem ez csacsiság. :) És borzasztó kellemetlen stílusban fogalmazol. :) Fölösleges személyes sértésnek venni, de amit írtam, azzal nem lehet vitatkozni.

    A 6-10kHz mindenképpen érvényes, ugyanis a szabályzó attól a frekvenciától hatékony, amint látszik a diagramokon, kb. bármelyiket is nézed, az átlagba belefér ez a szám. És 10kHz fölött meg már átlagosan csökken az energiatartalom a legtöbb hanganyagban. :) Ott már nincs mit szabályozni, mert nem szól. :)

    "avégett, hogy 20kHz-en maximalizálja a kiemelést és elnyomást"
    "hanem speciális hangszínszabályzó aktív erősítőáramkörről,"
    Ezek csak feltételezések, semmiféle erre utaló információ nincs. :) Inkább az ellenkezőjére. Mérd meg nyugodtan, én szívesen megnézem. :) Utána lehet igazából beszélni róla. :)

    Ha megvizsgálnád az ország teljes felnőtt lakosságát, nem találnál 1%-ot, aki 90dB hangnyomáson, hallja a 20kHz-et. :) A hangszerek alaphangjai is jó távol vannak ettől a frekvenciától, amik ide kerülnek, azok a felharmonikusok, amiket alig-alig érzékelünk. :)

    Nyilván rengeteg HiFi-s pénzlehúzás létezik, szupertweetertől a kábelbeégetőig. :DDD , de ezek nem tudományos bizonyítékok, elektroakusztikai törvényszerűségek, csak üzleti modellek. :) Pénztermelésre jók. :)

    A végerősítők felső határfrekvenciája és a hangszínszabályzás között semmiféle összefüggés nincs. :D

    :D Megmondtam, a prezenszről mindig vitatkoznak. xD

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    Sokszor volt már dobozméretezésről szó, a helyi viszonyokból adódóan általában sommásan, pedig kiemelten fontos mérlegelési terület hangdobozépítéskor. Ha valaki azon gondolkozik, hogy adott paraméterekkel bíró, adott felhasználási célú hangszóró(k) esetében például a Vas milyen összefüggésben van a hangdobozméretezéssel, hozzáteszem, alapvető szemléletbeli eltérésekkel aszerint, hogy álló nagydobozról, kis állványos dobozról, zárt vagy reflexdobozról, esetleg zárt/reflex szubbasszusról beszélünk, érdemes például az alábbi írásokkal megalapoznia a gondolkodásmódját, ezekből egy viszonylag értelmes alapszemléletet nyerhet megalapozásként - például az alábbi sorrendben.
    Ökölszabályok nagyon leegyszerűsítve például úgy alakulhatnak, hogy nagydobozoknál, főleg, ha zártak, a Vb = Vas/3 összefüggés felé, a kisdobozoknál, főleg ha reflexesek, a Vb = Vas felé tendál a tervezés az egymás ellen játszó legalább három (de inkább négy-öt) alapparaméter között. Például az én 11literes reflex kisdobozom az adott paraméterű 13centis mélyközépsugárzóhoz éppen pontosan Vas méretű hangdoboz, tehát ebben az esetben mondhatni konkrétan a Vas határozta meg a dobozméretet, okkal, mivel annál nagyobbat már inkább káros, és annál kisebbet is inkább káros, és ez az értelmesen jellemző az ilyesmi dobozoknál. Nagyobb, más paraméterű hangszóró nagyobb dobozba, főleg ha zárt, Vb közelítendő a Vas/3 felé. Vas-nél nagyobb és Vas/3-nál kisebb hangdobozt igen ritkán építenek normál szobai normál felhasználáshoz. A Vas afféle viszonyítási pont.

    Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót - I.
    Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót - II.
    A hangszóró felépítése
    Thielle-Small paraméterek összefoglaló
    A három kívánság
    A hangdoboz hangolása
    Zárt hangdoboz modellezése
    Bass-reflex hangdoboz modellezése
    Band-pass hangdobozok modellezése
    Dupla kamrás bass-reflex (DCR) hangdoboz modellezése
    Három kívánság - hangdobozok mélyátvitel-érzékenység-dobozméret viszonya


  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #31985 üzenetére

    Abszolút hibás megközelítés. A linkelt anyagok sem erről írnak, inkább azokkal ellentétes, amit gondolsz. :) Ökölszabályok az elektroakusztikában nem léteznek, a Vas nem viszonyítási pont, hanem térfogategyenérték, és hangdobozokat nem képletekből számolunk, hanem mindig modellezünk. :)

    A HFM sok szempontból túlhaladott információkat is tartalmaz, az kihagyható a listából. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • #71562240

    törölt tag

    Ha én Prohardver! lennék, erőst aggódnék az emojiraktáraim végzetes kiürülése miatt...

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #31987 üzenetére

    Szerintem kár irigykedni, neked is jut belőle. Ha van kedved hozzá, használj nyugodtan több szmájlit, és piszkálódj kevesebbet. :) Mindenki jobban járna.
    Én egy vidám személyiség vagyok. xD

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #31983 üzenetére

    Nagyon jól megválaszoltad, köszi. Még értettem is :D :U Letisztult így bennem.

    A kettőt csak példának hoztam, egyébként egy "cheapo" aktív háromutast rakosgatok össze, még a dobozaik is külön vannak (közép és magas megvan már), mélyre szeretnék nézni valami 500+ W körüli "szörnyet", nagyjából (-3dB-vel) 22-24Hz-től indítva max. 120-ig (ez lenne a negyedfokú letörési neki).

    Tudom, több kisebbel nagyobb felületet érhetek el, de hajt a kísérletező kedvem, illetve én mindig is szerettem a hatalmas méretű mélyeket. Nagyon más a hangjuk, hiába nem gondolná ezt elsőre az avatatlan szem, én inkább beépítek egy 15-18-21-inch-es bivaly tányért, mint 2-4 20-centissel abszolváljam minimum ugyanezt (ha nem mégtöbbet, hiszen felületileg ugyanakkora alapterületre nézve több).

    Játszok... nappali hifi. :) De költözés előtt állok már nagyon, szóval bár a mostani helyiség sem kicsi, nem mérvadó, merek nagyobbat építeni és kifejezetten akarok is.

    Már vagy 10 hangszórófajtát lemodellezgettem WinISD-ben, van 1-2 kiszemeltem, de egyelőre még mindig csak orientálódok. Ráérek. Köszi mégegyszer.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • shalafi66

    veterán

    válasz Dißnäëß #31989 üzenetére

    :) Ha a 4 darab kis hangszóró összesített, kis- és nagyjelű paraméterei megegyeznek a nagy hangszóróéval, akkor pont ugyanúgy fognak szólni mélytartományban. :)

    A 22-24Hz-el az a gond, hogy azt a helyiséggel-elhelyezéssel együtt kell összehozni. Amit a modellezésben látsz, az végtelen lapba építve lenne érvényes, a te nappalidban egyrészt lesz egy kiemelés mélytartományban a legelső félhullámú rezonanciához tartozó frekvencia alatt 12dB/oktáv emelés, másrészt három állóhullámsorozat, és ha a padlóhoz, falhoz sarokhoz közeli az elhelyezés, akkor még némi kiemelés mélytartományban.

    Ha jó mélytartományt szeretnél, akkor első sorban, mindig a helyiséggel kell kezdeni, és csak utána a hangsugárzóval. :)

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #31990 üzenetére

    Megépítem a hangsugárzót recept szerint, helyiséget nem nézve.
    Két okból.

    Egyrészt a leendő még nincs meg, építeni fogom. Semmi extra.. csak rájöttem, hogy egy belvárosi vagy agglomerációs lakás árából kicsit kintebb, szép helyen, ha teheti az ember, házat épít nulláról.

    Másrészt miniDSP lesz és szobakorrekció, amit valszeg az itteni (mostani) társasházi kecómban lehet majd erősebben kellhet alkalmazni (vagy mákom lesz), mint az új helyen. Balról egyből fal, jobbról hűtő, úgyhogy számítok nem kis drámára majd, ahogy mondod :D Az új helyhez külső segítséget kértem és kapok; ha indul a tervezés, a leendő helyiséget úgy alakítjuk nulláról már papíron is, hogy audio barát legyen, mert utána 20+ vagy ki tudja hány évig azt hallgatom lényegében. Az más lemez lesz (meg könnyűszerkezetes is, az máshogy viselkedik, mint egy beton vagy tégla). Ezekből reményeim szerint össze fog állni egy olyan setup, hogy DSP alig, vagy semennyire sem kell, hogy belenyúljon, bár felőlem a mélyekbe nyúlhat, a többit hagynám natúrban és inkább ott is helyiségben diffúzorok, elnyelők vegyes kombója, de ezt nem akarom-fogom DIY-olni, segít nálam hozzáértőbb majd.

    Nagy fa, kis fejsze, de vannak favágó "haverok" :D ;]

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • shalafi66

    veterán

    válasz Dißnäëß #31991 üzenetére

    :) Pedig nem annyira nehéz jól működő, nem zavaró hangteret összehozni. :) Első a párhuzamosságok csökkentése, ha nem 90° van a sarkokban, az már nagyon jó. A helyiség állóhullámaival utólag mindig nehezebb valamit kezdeni. Diffúzorok elnyelők helyett megteszi a könyvespolc és a nehezebb bútorok, szőnyeg, stb. Nem kell feltétlenül valami stúdióhoz hasonlító állapotot elérni. :) Szerintem.

    Azért doboztervezésnél, legalább körülbelül érdemes figyelembe venni, hogy lesz-e kiemelés mélytatományban a helyiség mérete miatt, vagy nem. Például egy kisebb nappaliban könnyen egyenletes mélyátvitel érhető el zárt dobozzal, a szoba mélykiemelésésvel együtt. :)

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #31992 üzenetére

    Nagy szoba lesz. Könyv is lesz. Szerintem papíron skiccelünk egy "kretént", amin csodálkozni fog mindenki majd, aztán ha megépült, pont ahogy írod, az a 40-50 könyvem elfér majd ott, szőnyeg, stb. szóval .. kialakítjuk majd.

    Amúgy pont apám csinálja úgy, ahogy mondod. Zárt dobozok, de egész mélyre mennek, ez az ember érzése, pedig már semmi keresnivalójuk ott.

    Na hát mindegy is, nyálcsorgatok tovább mindenféle szörnyetegekre :D Élvezem az utat (is).

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • shalafi66

    veterán

    válasz Dißnäëß #31993 üzenetére

    Azért jó a zárt doboz, mert 12dB/oktáv akusztikai felüláteresztő, és pont ki tudja egészíteni egy kisebb helyiség mélyemelése a zárt doboz vágását. :) Ha jól csinálják.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Gyuresz67

    kezdő

    válasz shalafi66 #31979 üzenetére

    Találtam szürke pvc csövet 127mm-es belső átmérővel ,ez megfelelő lenne?

  • shalafi66

    veterán

    válasz Gyuresz67 #31995 üzenetére

    A mindkét végén tölcséres 105 van olyan jó, de lehet, hogy zaj szempontjából jobb is, mint az egyenes 127. :)

    Mekkora bemenőteljesítménnyel akarod ezt használni? Most nézegetem, de a 105mm körüli csőátmérő jó, és a kitérés is kitart 500W-ig.

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Gyuresz67

    kezdő

    válasz shalafi66 #31996 üzenetére

    Az erősítő 700 W os , de valószínü kültéren sem fog max teljesítményén üzemelni.

  • shalafi66

    veterán

    válasz Gyuresz67 #31997 üzenetére


    A cső az bőven jó, a kitérés túllép a lineáris tartományon, de a mechanikaiba még baj nélkül belefér (40Hz alatt vágni kell, ahogy korábban is írtam). Ez fb=45Hz-es hangolással, meg 700W bemenőteljesítmény mellett. Hosszabb ideig a lengőcsévék nem bírnak annyit valószínűleg.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz shalafi66 #31998 üzenetére

    Mennyire modellez máshogy egy WinISD és egy BB6 ? Az alapok nagyon azok (a végeredmény is), jól sejtem ? Dolgoznak mindegyikkel, ki-ki ízlése szerint, azt látom.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

  • Gyuresz67

    kezdő

    válasz shalafi66 #31998 üzenetére

    Igen ,az erősítőbe kapcsolható felüláteresztő szűrő van 35 vagy 45 Hz és DSP is. Tehát akkor nyugodtan megépíthetem a nettó 100l es dobozt a 105mm -es csövekkel 47-50 Hz alsó határral?

Új hozzászólás Aktív témák