Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz Blue_Absolut #58371 üzenetére

    Ez ahogy salaud is írta nem lesz jó. Viszont nem értek teljesen egyet azzal az érveléssel amit ő leírt.

    Először is mindig úgy kell hozzáállni paraszti ésszel (nekem sajnos csak az van) az elektromossághoz, azon belül is az áramerősséghez, hogy "az áramot húzzák és nem tolják a vezetékben a fogyasztó irányába". ;] :P

    Vagyis hiába áll rendelkezésre nagyobb áramerősség pl. a venti részére a tápegység felől, az nem fogja felvenni azt, ha nem kell neki (ellentétben a feszültséggel). Vagyis attól sem a tápnak nem lesz baja (pláne ilyen kicsi áramerősségnél), sem a ventinek, ha a 0,5 A-es ventit kicseréled egy 0,2 A-esre. Ha nem így lenne, akkor nem tudnánk egy hasraütve 12 V-on 5 A-t igénylő Celeront járatni egy 12 V-on 100 A-t tudó 1000 W-os tápegységről.

    DE!!!

    A fő problémát a légszállítás okozza. Ha ez sokkal kevesebb, mint amihez igazították a bordák méreteit stb.-t, akkor nem lesz megfelelő a hűtésed és na akkor lehet az, amit salaud is írt, hogy megölheted / rövidítheted az élettartamát a tápodnak és/vagy a gépednek.

    Ahhoz kell igazodni, hogy csak nagyon hasonló légszállítású ventit használhatsz (meg még van pár paraméter (statikus nyomás, indítási feszültség (mármint az a minimum feszültség, ami egyáltalán hajlandó elindulni a venti) stb.) amit figyelembe kellene/lehetne venni). De, ha a légszállítás passzol nagyságrendileg, akkor az egy megfelelő csere ventinek tekinthető, fordulatszámtól és igényelt áramerősségtől függetlenül, ezek inkább csak "mérvadóak". Azért csak "mérvadóak", mert egy modern venti, komolyabban megtervezett lapátokkal hasraütve 1800 RPM-en is tudhatja mondjuk 0,3 A-es motorerővel azt a légszállítást, amit egy régi venti mondjuk 2200 RPM-el és 0,4 A-es motorerővel.

    RÖVIDEN:
    Próbálj egy a gyárihoz első körben legközelebbi légszállítású és csak másodsorban legközelebb álló igényelt áramerősségű és fordulatszámú ventit keresni (a te esetedben mondjuk 0,4-0,5 A-eset és kb. 1800-2500 RPM-eset).

    Amit én kicseréltem ventit az a gyári 0,4A-es és 2500 RPM-es venti helyére ment 0,35A-el és fix 1800 RPM-el. 10 éve hibátlanul üzemel. Tehát nincs kőbe vésve semmi sem, de azért törekedni kell az ideális donorra. Másik "józan paraszti eszű" megközelítés, hogy cseréld ki "bármire" a ventit és ha még full terhelés mellett (Furmark + CPU stress) sem fúj a venti meleg levegőt, csak mondjuk jó langyosat, akkor az egy megfelelő cserének tekinthető (ezzel csak az a baj, hogy ha mondjuk egy év múlva veszel egy 3x annyit zabáló dVGA-t, akkor meg már lehet, hogy füstölöd a tápot, ha akkor nem ellenőrzöd újra a dolgot, szóval ez csak szigorúan egy adott összeállítású és állapotú (por, kábelezés milyensége, többi venti száma és helye) gépre lehet igaz... ;)

Új hozzászólás Aktív témák