-
IT café
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz Marcsello31 #69000 üzenetére
Erre talán a hobbielektronika alkalmasabb fórum [link], de nálunk is van ilyen topik ahogy nézem: [link]
Buliban hasznos! =]
-
Dani_kp
addikt
válasz lemmy71 #68962 üzenetére
Igen, az. A második sor után mentünk el egy hétre nyaralni. Előtte szép fehér volt, csak ennyire kiszáradt. Asszonypajti mondta, hogy jó van ez így most, én meg nem ellenkeztem, mivel mint írtad rengeteg időt tettem bele és van még jó pár dolog itthon amit csinálni kéne + házon is ablak csere előtt állunk. Majd jövőre kap megint 1 vagy 2 réteget, előbb utóbb szép fehér lesz .
qdak & Stylewars_kp: köszönöm .
Ahogy ígértem jön a folytatás...egy 2 éves projekt zárult le tegnap, azzal, hogy befejeztük a murvakövezést a kocsibejáró mellett.
De jöjjenek az előtte-utána képek.
Előtte: [kép] [kép] [kép] [kép]
Utána: [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Igen nyomokban fehér foltot tartalmaz , mivel pár helyen utána lett töltve tegnap és 2 év telt el a kezdetek óta. Mondjuk most az eső "összemosta", de majd összekopik, a lényeg, hogy kész lett.
A hátsó betonozott szekció a garázs mellett is durván nézett ki ( [kép] [kép] [kép] ), mondjuk most se jobb, mert lerakat van ott, idén azt szeretném tető alá hozni, és fedett bringa és kerti szerszámos és mindene egyéb más tárolót ott kialakítani.
De időnk az van és szerencsére egy keretháznál mindig lehet valamit csinálni és alakítani .[ Szerkesztve ]
https://ingatlan.com/33821564
-
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, adott egy forgácslap polcos szekrény. Kamrai tároló, nincs szem eőtt, de azért csúnya foltos, meg a felülete nem olyan "kézbarát" (sima). Mivel lehetne a legkönnyebben, legolcsóbban leburkolni?
-
fonok87
aktív tag
Rajzszöggel rögzítve
Na nem ilyen színesekkel, csakis a klasszikus, közepéből kihajtogatott tüskésTruss me, I'm an engineer.
-
Inhouse
őstag
válasz Marcsello31 #69000 üzenetére
Arra volnék kíváncsi majd később, már ha sikerül, hogy egy transzformátort el tudnék e indítani fordítva, úgy hogy felcserélve, a kimenet legyen a 220V és amit rá kötnék erre a kapcsolára az a 19V.
A transzformátor oda-vissza működik. Ha 19V AC-t kapcsolsz a 230/19V-os transzfomátor szekunderére, akkor kb. 230V-ot fogsz kapni a primeren. Ez a 230V is rázós, óvatosan! Elvileg földfüggetlen, mindkét kivezetést érintened kellene, de kellő elővigyázatossággal csinálj ilyen kísérleteket! A Tesla tekercs sem egyszerű játék.Üdv Inhouse
-
moleculez
veterán
Fiam (6) kosárlabdázni szeretne. Hát ne rajtam múljon a profi karriered:
[kép]Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
Stylewars_kp
őstag
Sziasztok,
Padozat szigetelés előtt állunk. 14cm lépésálló eps-t írt ki a tervező. (Új építésű ház). Sok anyagot rendeltem egybe, ezért nem figyeltem, mester nem szólt, Én megrendeltem egybe a 14cm-s szigetelőt. Most szól a mester, meg persze Én is rájöttem, hogy 2*7cm kellene. Ahol futnak a szenyvíz csövek ott kellene a 2*7cm. Könnyebb belevésni. Visszavásárlás nem játszik. Mit csináljak? Adjam el ami kimaradt és vegyek 2*7cm-t? Valahogy vágjam el? El lehet vágni valahogy hosszában? 130nmről van szó.
[ Szerkesztve ]
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
A Zéé
addikt
válasz Stylewars_kp #69017 üzenetére
létezik huzalos polisztirol vágó, amivel el lehet vágni hosszában is. Ha lehet valahol bérelni, akkor érdemes lehet vacakolni a szükséges részeknél a vágással. De ha nem nagy felületről van szó, akkor lehet, hogy olcsóbb megvenni pár bála szigetelést pluszban.
De biztos, hogy 7-es kell? Az egyrészt nem egy járatos méret, másrészt milyen cső mellé kellene? Mert ha 50-es a PVC, akkor lehet, hogy a 6+8 cm jobb választás. Az 50-es cső, és a 6 centis szigetelés közti magasságkülönbséget meg ki lehet tölteni, homokkal, pur--habbal, polisztirol golyókkal...Just a simple Lineman...
-
Bile Demon
őstag
válasz Stylewars_kp #69017 üzenetére
Én béreltem erre a célra állványos EPS vágót. (Olyan kell amin a vágási mélység lefixálható, van ütköző és/vagy rögzítő csavar és van rendes munkaasztala ami mellett csúsztatni lehet.) Simán megoldható vele. Kb. 20-30mp egy lap átvágása a 60cm szélességben.
Bruhe
-
Stylewars_kp
őstag
válasz Bile Demon #69019 üzenetére
Van a mesternek ilyen gépe. Max kölcsönkérem ha nem csinálja meg. Ezekkel nem szeret bajlódni.
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
törölt tag
válasz hegegabi80 #69020 üzenetére
Szép ez is! Bár a vezérlőchip lehet, hogy több hőt termel, mint a "többi", nem?
-
Astorian12
tag
Sziasztok, egy kis segtségre lenne szükségem nálam tapasztaltabb bárkitől
Elkezdtem építeni egy stereo erősítőt, szépen lassan érkeznek már meg a hozzá való alkatrészek...
És akkor a problémám, az egyik modul pw csatijánál AC12-14 szerepel, ezt jeleztem is az eladónak, erre azt mondta, hogy nem gond, DC12-vel is működik, kössem össze nyugodtan... ez tényleg így van ? Valahogy a fejemben ugy van, hogy aminek AC kell annak AC kell és szintén így a DC-vel...
Nem szívesen vágnám tönkre és várnék megint 30-40 napot -
Ribi
nagyúr
válasz Astorian12 #69025 üzenetére
Ha leírod miről van szó lehet tudunk segíteni, de így vaktában mégis mi alapján mondjunk bármit is.
-
Astorian12
tag
Tömören:
Az erősítőben amit építek van 1 táp ac220 ból csinál nekem dc12V-ot és dc34V-ot, az amp nek megy a 34 az össze többi mindennek (tone board, bluetooth modul, signal switch...) a dc 12v,
A signal switch modul viszont olyan formában jött meg h ac12v-t kéne neki, írtam a kínai srácnak, hogy ez így nem jó mert nekem a táp egyenáramot csinál a váltóból...
Erre annyit írt, hogy az mind1 mert hiába van ráírva, hogy ac12, az ac működik dc vel is csak visszafele nem jó ... én meg kicsit szkeptikus vagyok, hogy ez tényleg így lenne-e
A kérdés lenyegében annyi lenne, hogy tényleg lehet-e DC vel etetni az áramkört AC helyett.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Astorian12 #69027 üzenetére
De mi az aminek a 12V AC kell? Ez lett volna a kérdés.
Kép/link alapján lehet meg lehet mondani, hogy igen, rá lehet kötni.
Lehet, hogy megy vele, fene tudja mi elektronika van benne, de még mindig, vaktában nem lehet semmit se mondani.
Rövid válasz, van amit lehet, van amit nem. Naaaa?[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Astorian12 #69029 üzenetére
Van az ABCD után egy 12V felirat, nem oda kell kötni a 12VDC-t, ha nincs AC?
Vagy oda amúgy is kell kötni 12VDC-t?
Amúgy valszeg megy az egész 12VDC-ről is, csak lehet bizonytalanabb lesz, mert akkor már valahol 10.8V körül lap a tekercs.
Monnyuk 12VAC esetén meg vagy 15V (csak tipp mert nem látni a teljes kapcsolást) körül, ami 12-es relének nemtom mennyire tesz jót.[ Szerkesztve ]
-
Astorian12
tag
Az ABCD12v csatihoz egy külön áramkört lehet csatlakoztatni amin ledek és egy kapcsoló van és mutatja melyik channel az éppen aktív.
A tápon tudom állítani a kimenő ágat, 6vdc-től 24v dc-ig.
Igazából a többi cucchoz viszonylag nagy tartomány van megadva (6vdc-től 26vdc-ig) egyedül a tone board az amihez 12-24vdc az ajánlott. -
Ribi
nagyúr
válasz Astorian12 #69031 üzenetére
Valószínűleg egy 14VDC körül jó lehet neki.
Ja a külön nyákon van a relé kapcsoló.
Hát ha arra is 12-24VDC-t írtak akkor valszeg jó az neki.
Bár az a 12V nem tudom hogy lesz 12V de hát nem kell mindent tudjak[ Szerkesztve ]
-
Paul64
tag
válasz Astorian12 #69025 üzenetére
Nyugodtan köthetsz rá 12v DC-t, elromlani nem fog. A reléknek is kapcsolniuk kell már 9-9,5volt-tól. Ha jól gondolom a hűtőbordás alkatrész egy (valószínűleg 5voltos) stabilizátor lesz az elektronikának. Ha tudod nézd meg mi van ráírva.
-
Astorian12
tag
és Paul64
Köszönöm
Igen, viszont 12v van ráírva.
Akkor nem fogok félni, viszont akkor 12vdc helyett inkább 14-et adjak neki?
Esküszöm utolsó kérdés és nem nyaggatok tovább senkit csak ez a dc-ac mizéria megzavart kicsit.szerk.: Az eladó most írta, hogy ha dc akkor 12 és 15 volt között mehet neki
[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
válasz Astorian12 #69034 üzenetére
Én a diódahíd után adnék neki 12V-ot a puffer kondinál meg is találod a polaritást.
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
Paul64
tag
Ha úgy gondolod adj neki 14v-ot. Baj nem lehet belőle.
-
Inhouse
őstag
Mivel egyenirányítással kezdődik (Graetz híd 4 diódával), annyi, hogy ezek sorban lesznek a táppal, 2 dióda nyitófeszültséggel kevesebb lesz. Nem hinném, hogy gondot okozna. Ha mersz egy kicsit barkácsolni, akkor ahogy írták, kötheted a híd után, ahol (ha AC-t kapna) amúgy is DC12V lenne már. Így nem esik feszültség a diódákon.
Üdv Inhouse
-
T J
tag
Létezik erre olcsóbb alternatív megoldás, akár házi gányolással? Elektronikában és mikromotorokkal nulla tapasztalatom van, de ha az alkatrészek anyagköltsége töredékéből kijön, akkor lehet nekipróbálkoznék összetákolni. 6 db-ot is fel tudnék itthon szerelni ilyenből, de 5-7 ezer Ft /db-nál többet jelenleg nem ér meg nekem. Egyenlőre egy elszívás van a WC-ben, több gravitációs lamellával + vetexxel kitömve a cső. De tervbe van még egy WC és a konyhai elszívó. Ezekhez pedig nem árt 1-1 levegő-utánpótló nyílás is az elszívás normális működéséhez, így jön ki a 6 db.
Köszi előre is.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Az egész egy kapcsoló és egy ventilátor a burkolat alatt. Általában úgy szokták, hogy akkor indul, amikor felkapcsolod a világítást, és miután lekapcsoltad, azután még megy mondjuk 20 percig. Nem lehet egy nagy szám összetákolni házilag sem. A kapcsolónak kéne utánakérdezni elektronikás topikban [link], hogy milyen legyen, meg gondolom a ventilátor még érdekes, hogy ebben a méretben milyen kapható, és hogyan tudod rögzíteni a csőben. Biztosan össze lehet tákolni házilag is. Ami neked érdekes lehet, hogy ne kelljen forrasztani, mert ahhoz venned kéne még egy forrasztópákát is.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
T J
tag
& inf3rno:
Igen, az van amit Inhouse ír, nem ventilátor érdekel, hanem elektromos nyitású retesz. Késleltetés nem kell. Addig legyen nyitva, amíg megy az elszívó, aztán zárjon vissza. Illetve konyhai elszívónál több fokozat is van, az ezek közötti váltás ne zavarja össze.
Valójában csak 3db kellhet, mert az elszívók után elég a gravitációs billenő lamella is, mivel olyan ventilátort, ami a lamellát nem bírja felemelni, úgyse kötök be.
Megnéztem a műszaki pdf-et, semmi infó nincs benne a felépítéséről/ működéséről.[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
Köszi, találtam baráti áron ilyet hogy: AOL 120 AB, csak az a kérdés, hogy az automata zsalu mit takar? És hogy a sikló csapágyas ventilátor mennyire gáz? És ez asszem elszívó ventilátor, nekem akkor meg kéne fordítani a forgásirányt . . . vagy kikötni. De ha az "automata zsalu" gravitációsat takar, akkor nekem ez nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
Tothg86
tag
Sziasztok Szakik
Vettünk egy jó ideje már egy ingatlant, van a tetőn napkollektor. Puffertartaly vizét fűti, plusz rasegit a gazkazan. Gondolom ez egy klasszikus felallas. Nem foglalkoztam még vele, de most feltunt, hogy nyáron is 4-5 ezer a gazszamla. Elozo házban is ennyi volt -nyáron, két gázkazánnal. Normális ez? Ennyire sokat kell a kazánnak rásegíteni? 200 literes a puffer.
Kazánon 50 fokra van a hmv állítva[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest