Aktív témák

  • P00By

    nagyúr

    válasz nepszter1 #9765 üzenetére

    A bőrszakadás igazánbiból ne feltétlenül szakadás. a bőröd egy többrétegű hám. az alsó sejtréteg a legaktívabb. itt tulajdonképpen egyfajta őssejt csoport ül, amelyek osztódásukal biztostják a bőr megújulását. ez a csírahám. ez a réteg normál esetben szép lassan, szinkronizált osztódásokkal képezi az új bőrsejteket, melyek a felszín felé vándorolnak, és szép fokozatosan felveszik a rájuk jellemző alakot, szerkezetet. a Bőröd hámja legalább 5 rétegből épül fel, melyek olyan szabályos elrendeződést mutatnak, mint a dobostortában a rétegek.

    amikor az izom nő, a bőrnek követnie kell a felület növekedést. ilyenkor az osztódó réteg vad tempóban kezd osztódni, és a sejtekben nincs ideje felvenni azt a szép szabályos réteges szerkezetet mint a tortában, ezért egy rendezetlen struktúra alakul ki, aminek más a színe, mert vélhetően a pigmentsejteket tartalmazó réteg ezekből hiányzik vagy nem megfeleőlen felépített. ezért is van hogy fini napozással meggyorsítható a tigriscsík eltűnése.

    beszúrtam két képet. az elsőn a bőr felépítése látható. a legfelső nagy réteg az epidermisz, ami tulajdonképpen az az elszarusodott felhám, amit látsz.
    Az alatta lévő rétegek azbirha és a bőralja, ill már erek, idegek futnak, izzadtság mirigyek vannak.
    a második képen látható csak a felhá, az epidermis rétegződése. az alsó réteget a képen stratum basale néven említik. ez magyarul alsó réteget jelent, ez az osztódó sejtréteg. fölötte van a stratum spinosum, ami tüskés réteget jelent, mert itt már a sejtek víztartalma csökken, ezért összezsugorodnak és mikroszkópban tüskésnek tűnnek. a lényeg, hogy ez a szerkezet a striák területén nem így néz ki.

    Ugyancsak Szász Máté. Nem tudsz mit csinálni, ha nem eléggé rugalmas a bőröd és "jó" ütemben nősz akkor meg fog repedni :)

Aktív témák