Hirdetés

Új divat? Atomerőmű mellé építik az adatközpontokat

Az Amazon AWS-adatközpontot költöztet a Talen Energy egyik atomerőművének udvarára, utóbbi azt kéri az USA-tól, ne piszkálják a megállapodást.

A Talen Energy azt kéri az amerikai hatóságoktól, hogy ne piszkálják az Amazonnal kötött megállapodásukat, amit több energiacég is ellenez, azzal az aggodalommal, hogy az átlagemberek számláit emelik majd meg végeredményben.

A Talen azt mondja, hogy a panasz alaptalan és az AWS adatközpont sem jelent majd kiugró költséget a többi ügyfélnek, valamint a hálózat stabilitására sem fenyegetés. Szerintük a többiek csak törvénytelenül próbálják akadályozni ezt az üzletet, amitől kimaradtak – közölték a FERC-cel (Federal Energy Regulatory Commission).

Miközben a tech cégek igyekeznek gigantikus áramkapacitások lekötni az adatközpontok működtetéséhez és hűtéséhez, addig az energiaipar figyelme az atomenergiára terelődött, mivel az karbonmentes és elegendő energiát adhat.

A FERC döntése elemzők szerint precedenst teremthet, és ha az együttműködés zöld utat kap, több példát is látunk majd arra, hogy az adatközpontokat atomerőművek mellé telepítik a problémamentes és gyors energiaellátás érdekében. A Talen márciusban közölte, hogy a Pennsylvania államban működő atomerőműve nem csak áramot ad az AWS-nek (960 megawattot, ami 1 millió háztartásnak elég), de kampuszt is az adatközpontjának.

Több energiacég is kritizálta az üzletet és a megállítását kérte, mert szerintük évi 140 millió dollárnyi költséget háríthatnak a fogyasztókra.

A Talen szerint ha megállítják az üzletet, akkor az nagy akadály lesz az adatközpontok terjeszkedésére nézve, valamint eltántorítja az új erőművek építését egy olyan időben, amikor évtizedes csúcson van az áramigény az USA-ban.

A riválisok szerint azonban ha az üzlet zöld utat kap, akkor a fogyasztók fizetik meg az őket nem szolgáló infrastruktúra költségeit, a váratlan adatközpont-leállások pedig a hálózat instabilitásához vezetnek majd.

Azóta történt

Előzmények