Hirdetés

Az AI miatt újra öntik a pénzt a befektetők

Az elmúlt két év legmagasabb szintjére rúgott az amerikai tőkebefektetés az AI-üzletek révén.

Az amerikai kockázati tőkebefektetők a második negyedévben 55,6 milliárd dollárnyi tőkét osztottak ki, ami a legnagyobb az utóbbi két évben, emlékeztet a PitchBook.

Az első negyedéves összeghez képest ez 47 százalékos emelkedés, vagyis jóval több pénzt szereztek az amerikai startupok – ez a trend alapvetően a jelentős AI-befektetéseknek köszönhető, 6 milliárd dollárt szerzett például a Musk-féle xAI és 1,1 milliárdot a CoreWeave.

Az elemzők szerint az AI-technológiával kapcsolatos láz segített a kockázati tőkebefektetést talpra állítani, a befektetők nagy összegekben tesznek a startupokra. Azt remélik, az AI terjedésével megtérülnek a befektetéseik. A legtöbb AI-cég nagy tőkét kap, a kereskedelmi lehetőségek felbukkanásával pedig jöhetnek a valódi bevételek is.

Míg 2021-ben az amerikai kockázati tőkebefektetés 97,5 milliárd dolláros rekordra rúgott, tavaly 35,4 milliárdos mélységbe zuhant a magas kamatlábak és a gyenge megtérülések miatt.

Az AI-őrület megfordította a trendet, a befektetők nagy lázban égnek az AI-cégek kapcsán, legyen szó modellekről vagy kódgenerálásról, eszközökről.

Kiszállni azonban továbbra sem egyszerű, a kisebb üzletek 23,6 milliárd dollárt hoztak a második negyedévben és az IPO-piac sem ég nagy lázban, azután sem, hogy sok cég lépett tőzsdére az ágazatban.

Sokan a második félévtől remélnek javulást és sok felvásárlást.

Azóta történt

Előzmények