- Hálózati / IP kamera
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Windows 10
- Proxmox VE
- OpenWRT topic
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Microsoft Excel topic
-
IT café
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
evo87
őstag
Azért megosztanék egy negatív tapasztalatot: a gumirendelés ügyében azt mondta a gumis, hogy nemzetközi raktárban érhető el, ezért 2-3 nap míg az országba ér, onnan ismét 2 nap a házhoz szállítás. Ehhez képest: múlt kedden rendeltem meg a 4évszakos szettemet, ma pedig azt mondta a gumis, hogy ha szerencsém van akkor csütörtök-péntek, de inkább jövő hétfőre kiszállítják. Az előzetes tájékoztatás szerinti 4-5 munkanap helyett ez 7-9 munkanap.
iPhone 13 Pro 128GB / MacBook Air M2/ Seiko Samurai / Fujifilm X-T30 / Mazda RX-8
-
bandus
veterán
válasz BigBlackDog #16254 üzenetére
kicsit tanácstalan vagyok, mert amikor felkerültek a nyári gumik, akkor kétszeri centírozás ellenére is rázott a kerék. elvittem arra a helyre ahol harmadik nekifutásra jól megcsinálták, és most átszerelés után sajnos megint ráz. szóval elviszem egy részletesebb átvizsgálásra, csak nem tudom hova. jó lenne egy megbízható pesti cég, mert nincs mindig időm tatabányán megállni.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
lenko
aktív tag
10-ből 8 autón még mindig nyári gumi van, ebből a 8 ból, 6-on nem ér 2Ft-ot sem a nyári sem.
Bejött a hideg, esett is hó vagy eső, megállt az élet az utakon. Kanyarban abszolút félve mennek.
Én meg kerülgethetem ezeket....Az embereknek fáj az igazság!
-
rbalint88
addikt
Suzuki splashen a het eves pirelli -gyari- teligumi jol erzem, hogy kukas mar a garazsban tarolas ellenere is? Evi 5-6k km varosi kozlekedesre kellene nezni egy CC-t, jol erzem? Tapadasbeli nyugot nem ereztem az auton, de oooolyan hangja van, mint egy traktor hadosztalynak
-
Qru
MODERÁTOR
válasz brumi1024 #16247 üzenetére
Rükiben felment volna szvsz. Legközelebb próbáld ki. Amíg a Hondával jártam fel a Mátrába sokszor így sikerült csak felmenni.
Amúgy jól tapad nekem is csak a fékúttal van bajom.
mod:
rbalint88: Futófelület mennyire kemény? Nincs kigrepedezve? De amúgy igen, a 8 éves gumi az már öreg nagyon.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
brumi1024
veterán
Elképzelhető, egy helyi próbálkozott (egyszer) rükiben az octijával, de még addig se jutott, mint én, bár ez leginkább a téligumijának volt betudható, ahogy néztem nem mai darab volt. Erről van szó egyébként, mivel hátrafele a leereszkedés (pontosabban lecsúszás) a patakba való leparkolástól félve elég izgalmas volt, így inkább nem próbálkoztam többet. Ma már sokkal kiírtották a fák nagy részét és az a korlát is 20-20cm-re beljebb van, mert szalagkorlátot raktak ki (gondolom valaki autótmosott az egyik ilyen havas napon).
Volt a társaságban egy Civic, egy (ugyan keveset futott, ~10k km) 10 éves téligumival ("jóazmég, alig futott"), na az életveszély volt. Se megállni se elindulni nem tudott, hazafele párszor megnézte az út szélét.
[ Szerkesztve ]
-
Tacso
aktív tag
Olvastam, hogy itt a ph.-n többen Laufenn téli gumit használtok. Most végül is milyenek a gyakorlati tapasztalatok? A korábban linkelt autónavigator-os cikk nekem néhol ellentmondásosnak tűnik, így inkább a tapasztalatokra hagyatkoznék. Sajnos a méretben ami nekem kéne, elég nagy az árdifferencia, akár a "testvér" Hankook-hoz képest is:
Laufenn LW31 205 / 60 R 16 92H téli - 13 221 Ft
Hankook W320 205 / 60 R 16 92H téli - 20 688 Ft
Kérdés megéri-e a felárat a "jobb" gumi, főleg városi, elővárosi alacsony futásnál....[ Szerkesztve ]
No Stress on Cres - I love my Cruze
-
Bozso68
őstag
Végülis a Qashqai-ra megrendeltem a Dunlop WinterSport 5 gumikat. A Michelin Alpin 5 és a GoodYear UG Performance Gen_1 volt még versenyben. 215/65 R16. Régebben az Astra-H-n használtam Dunlop WinterSport 4D-t. Azzal nagyon meg voltam elégedve, talán amiatt is választottam ezt.
-
trialboj
őstag
Téli gumit vásárolnék, online boltól, jelenleg emag: Semperit Speed-Grip 2 a befutó.
Visszakerestem és sok jót mondanak róla ezen a fórumon is, de [link] régebbi teszten is említésre méltó eredményt ért el, és még pont belefér a keretbe, szóval örö, és bódottá
Viszont arra lennék kíváncsi, megtörténhet hogy egy esetleg 3 éves abroncsot kapok majd kézhez? A minap tisztázódott hogyan is kell leolvasni a DOT számot, de ezt csak akkor tudom megoldani ha már megkaptam...
Az autó igen keveset fut, szóval sanszos hogy nem a kopás miatt fogja elérni a cserehatárt, ezért érdekelne, hogy miként megy ez? Egyáltalán mennyire "öreg" új gumi az átlagos? Lehet az is van 2 éves amit a szomszéd utcában lévő gumisnál árulnak?
Köszönöm
Csak a biztonság kedvéért, vennem kell 4 acélfelnit is, de a méreten kívül, itt ugyebár semmi egyébre nem kell figyelni? azt leszámítva hogy ne legyen megütve.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
S. Szabi
őstag
válasz trialboj #16267 üzenetére
Annyit tudsz tenni, hogy megjegyzésnél esetleg oda írod, hogy légyszi minél újabbat küldjetek Ha meg nagyon réginek találod, vissza küldöd pénzfisszafizetéssel, Csak úgy meg lehet, hogy bukod a visszaküldés költségeit. Vagy kiszállításkor várod a futárt, és nem veszed át, ha túl réginek találod. Úgy is max fóliába van becsomagolva, meg lehet nézni.
[ Szerkesztve ]
-
kisgyerek85
senior tag
-
choco01
addikt
-
_q
addikt
válasz trialboj #16267 üzenetére
Az, hogy 195/65 R15-ös teszten jó eredményt ért el, az nem egyenlő a te gumiméreteddel. A 185/65 R15-ös teszthez az ADAC 2016-os téli gumi tesztjét nézd. Igaz ott ez az általad megjelöl gumi nem volt tesztelve. Egyébként nekem is 185/65 R15-ös téli gumim van, amit pár hónapaj vettem. A teszten utolsó előtti lett a Firestone Winterhawk 3, eddig viszont nem votl panaszom. Igaz még csak száraz és kicsit esős úton használtam csak.
-
motoflug
őstag
Sziasztok!
Lenne egy láma kérdésem:
Adott egy Renault Scenic, melynek a következők a gyári felni paraméterei (nem tudom, miért van két ET számmal...):
185/65R15 6Jx15 ET43 4x100
195/60R15 6.5Jx15 ET35 4x100
195/60R15 6.5Jx15 ET35 4x100
205/55R15 6.5Jx15 ET35 4x100Kinéztem egy 17-es felnit nyárra, amit most elég jó áron tudnék megvenni, és a következők a paraméterei:
8j ET35 205/40r17 nyári gumikkal. Passzolhat ez módosítgatás nélkül? -
veterán
válasz motoflug #16275 üzenetére
Nem láma kérdés.
Csak a logika mentén elindulva: a 6x15 ET43 és 6,5x15 ET35 azt súgja nekem, hogy befelé korlátozottabb a hely, mint kifelé. Mert szélesebb felni (6,5) esetén csökken az ET - tehát az egész hóbelevanc kifelé terjeszkedik. A 0,5 coll az 12,7 mm, annak a fele 6,35 mm - ennyivel lesz szélesebb a felni mindkét irányba, de az ET 8 mm-rel kijjebb tolja a kereket, így befelé még nő is a hely 1,65 mm-t, kifelé meg jön a kerék 6,35+8 = 14,35 mm-t. Eddig csak a 15-ös kerekekről beszéltünk.
A 6,5x15 ET35-höz képest a 8x17 ET35 az 1,5 collal (38,1 mm) szélesebb, így a változatlan ET miatt befelé és kifelé is - tehát mindkét irányban egyformán - terjeszkedik 19,05 mm-t. Az nem kevés - oldalanként majdnem 2 centi és befelé a fentiek okán elég necces. Kifelé sem egyértelmű, az alap 6 collhoz képest 14,35+19,05= 33,4 mm-rel kijjebb lesz.
A gumiméreteket biztos, hogy jól írtad, mert a két középső egyforma? A 205/40r17 az optimálisnál kisebb lesz átmérőre.
[ Szerkesztve ]
-
motoflug
őstag
válasz focvis #16276 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes leírást.
Most a téli gumi az 185/65/R15. Az a baj, hogy a Renault Nevrasport felnit vettem alapul, mert azt már láttam ezen a Scenic-en. Viszont az csak 6,5J elvileg.(Nem találtam hivatalos adatot róla). Szóval felejtsem el ezt a felnit, vagy van még esély?
Egyelőre az jutott eszembe, hogy csütörtökön viszem az autót szerelőhöz, vele megnézetem, hogy a szerelőaknából hogy fest, ha 2cm-el beljebb lenne az egész. Más ötlet?
-
ginola
addikt
A Conti TS 860, Michelin Alpin A5 és Goodyear UG 9 között akad lényegi különbség?
195/65 R15 méretről lenne szó..... -
choco01
addikt
válasz ginola #16279 üzenetére
Hétvégén vettünk mi is egy céges autóra, pont ez volt a méret asszem, 1.?helyre UG9 2.helyre Alpin 5t raktam.Ezek feltehetően jobbak vízen mint a Conti
Végül amúgy az Alpin lett, mert nem volt a környéken UltraGrip.Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com
-
choco01
addikt
Nagyon király amúgy az A5 , PC5-t váltott, és ebbe a hideg dzsuvás időben is jól fogja a kanyarokat, nincs bizonytalanság, tökéletes a tapadása mint a Continak is.Majd nyomunk valami féktesztet vízen..
Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com
-
addikt
Üdv,
Tavasszal szeretnék új felniket venni, azonban amit kinéztem, nem nagyon forgalmazzák Magyarországon. Én legalábbis nem találtam viszonteladót.
Osztókörben találtam passzolót, de az Alfa 159 kis brembo-s féknyerge kicsit túllóg azon a síkon, ahol felfekszik a kerék az agyra. Ezért mindig para, hogy egy felni felmegy-e a kocsira, mert lehet, hogy beleér a féknyeregbe a küllő. Így nem szeretném vakon berendelni.
Nem ismertek olyan helyet, ahol esetleg berendelnének ilyen felnit, hogy rá tudjam próbálni a kocsira vétel előtt? -
addikt
Megvan az ET-szám, a performancealloys.com-ról be is tudnám szerezni 18x8-as méretben. Csak hát ez mégis csak egy ír(?) webshop és elég macera lenne a visszaküldés, ha mégsem jó.
Meg az ET sem jelent sokat ebből a szempontból. A küllő kialakításától, belső oldalától függ a dolog. -
addikt
Írtam nekik. Remélem hamarosan válaszolnak. Írtam a gyártónak is, de tőlük nem kaptam választ.
Amúgy egyszer már zaklattam ezzel a performancealloys-t, csak akkor még a NIU Y-t néztem. Arra azt válaszolták, hogy felmegy. A paraméterei ugyanazok, 18x8 ET32. Szóval remélhetőleg ennek is fel kéne mennie.Thanks for your enquiry.
17x8 (5x110) ET33 will fit with Brembo
18x8 (5x110) ET32 will fit with BremboWheels in stock 17 Inch Matt Black/ Matt Black Polished/ Matt Silver… 18 Inch Matt Black and Matt Black Polished Only.
Delivery to you 5 to 7 working days.
Thanks
Andy Gilliland - Alloy Wheel Expert ®
Sales ManagerViszont amikor az oldalon autó modell alapján keresek felnit, akkor nem dobja fel. Viszont rémlik, hogy régebben feldobta. Lehet, hogy a keresőalgoritmus változott. Most csak ET 35-ös felniket dobott fel (a gyári felnik ET41-esek), lehet, hogy már ezt is figyelembe veszi.
Már hetek óta nézegetem a felniket és valahogy nem tudok ettől elszakadni, annyira tetszik. Szar lenne, ha kiderülne, hogy nem jó.[ Szerkesztve ]
-
addikt
A válasz most is gyors volt, de csak annyit írt, hogy meg kell kérdeznie a gyártót. Remélem ő sikerrel jár majd.
-
rbalint88
addikt
Feldobtam az illetékeseknek a gumitémát, hogy hát akkor erre a nem egész évi 4000km-es futásra esetleg talán egy vredestein quatrac5 vagy misi cc lenne a tuti megoldás, de ők nem hisznek a négyévszakosban. Elmagyaráztam, hogy nekem apollo van, ami gyengébb, ellenben 2x olyan erős az autóm és 100x állatabb stílusban vezetek és nekem is tök jó, szóval esetleg léccilécci ne téligumit vegyünk, mert akkor ugye nyárit is kellene, mivel az is 7 éves már... De szerintük a négyévszakosnak még kell 10 év, hogy jó legyen Mondom oké, ezt még átbeszéljük.
Ja hozzáteszem, ha hó vagy jég van, nagynénikém ki se mozdul gyalog se, nem hogy kocsival ->emiatt a CC preferáltabb általam, mert nagyon halk, ami egy ilyen alig szigetelt dobozautónál nagyon sokat számít. Most a téli pirellivel olyan, mintha terepgumik lennének rajta Apolloból kiindulva a Vredi azért tudna búgni a téliesebb minta miatt.
Árban vredi 14k, CC 18k, de kevésbé mérvadó az ár, 6-7 évre oszlik el, még így is előbb fog elöregedni, mint elkopni -
Kornel
veterán
válasz rbalint88 #16294 üzenetére
Ilyen felhasználásra mást venni negyevszakoson kívül nettó pénzkidobás.
Azért a kuvik se gyenge autó, ennek ellenére továbbra se bántam meg.
Jeges úton se volt probléma vele tegnap, pedig dikert forsziroztam, munkatarsam vittem pár napig most oda vissza meloba, sokszor kapaszkodott, amikor a gumi határait probalgattam 😃
Mondjuk az utolsó tanknál a fogyasztásom is a 9 litert súrolta -
rbalint88
addikt
válasz choco01 #16296 üzenetére
165/70R14. ma direkt próbálgattam, hogy csak viccesen könnyen kipörög a kerék (ugye a sok póver, ja nem), mert azt leszarom, max marad a garázsban vagy fékezésnél is szar-e, de hát nyilván. megöregedett. nekem is ugyanezt csinálta szintén 2009-es pirelli, egyik évről a másikra tök jóból kuka lett.
itt ki volt fehéredve az út, volt rajta valami jegeces szar, de igazán nedves se volt.
na meg ugye a splashben 86 vadló tépi az aszfaltot, ammán nem viccöl!!!4!Kornél: ezer Ft különbség van apollo-vredestein viszonylatban, ezért nem merült fel igazából csak.
[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
válasz barnam_ #16271 üzenetére
Sajnos tényleg nem válaszol az emag a DOT számmal kapcsolatban. Megrendeltem ma már jön is.
Viszont azt nem mondtátok, hogy mennyire régi gumit érdemes még átvenni, és honnantól van az hogy jobb visszaküldeni? 2015 eleje még belefér? Habár már az is 2 éves gumi... szóval jó lenne valami támpont, hogy feleslegesen ne kavarjam a sz@rt, csak azért mert nem a múlthéten jöttek a gyártósorról.
Az oldalukon nincs egy db értékelés sem erről a gumiról, szóval gondolom már rajtuk rohad egy ideje, illetve nem külső cégtől érkezik hanem ők árulják, lehet nem 100%ban szakszerű körülmények között pihentetik, habár 1 nagy raktár átlag 10 fokkal biztos akad ott is.
A másik ami érdekelne, hogy a nyári gumit hol érdemes tárolni? Fedél alatt az világos, de hogy kb milyen hőmérsékleten?
Kösz még egyszer
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest