-
IT café
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
Sziasztok!
Elkezdenék futni
Előzmények/motiváció: foci (korábban egyesületben, ma már csak heti egyszer - de akkor 2 óra kispályán), egyébként teljesítménytúra felé kacsintgatok, illetve a statikus edzések mellé jól jönne (+ mozogniakaroook érzés, lehetőleg zöldben, terepen)cél: szálkásítás/jelenlegi súly megőrzése (76-78kg)/felkészülés túrákra, esetleg (terep)félmaratonra.
Igazából a fő kérdés jelenleg, hogy milyen cipőt ajánlanátok elsőre? Mi a vélemény erről a mostanában divatos minimalista stílusról (anno focin megtanultam "lábujjhegyen futni", de ott inkább a sprint miatt kell)? Érdemes ezzel kezdeni? Esetleg egy olcsóbb hagyományosban?
Köszi!
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
-
Alg
veterán
válasz tomcica #5202 üzenetére
NB-ből én a MO80-at néztem, aszfalton minimálisat futnék (ha nem terep, akkor is föld/murva) - ez még éppen határeset árban, 27K környékén
MT10 v2-t 30K környékén láttam itthon, 110, 1010 nem rémlik..."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz tomcica #5209 üzenetére
Köszi, még alszom rá párat - meg majd egy pár erőfelmérő kört megyek jövő héten, akár focis cipőben, annak sem nagyon lejt a talpa úgyis "szobafogság" lesz (államvizsgára készülök)
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz tomcica #5212 üzenetére
Az a baj az ilyen kifutó modellekkel, hogy a legritkább esetben van a méretemben (46-48 között...)
off:
foci megvolt, jól meghajtottam - de azért vicces hogy szinte meg sem éreztem, simán tudtam volna utána még egyszer ennyit, vagy hazakocogni, vagy bármit - aztán lehet folyamatos futásnál meghalok 3km alatt, majd kiderül, már kíváncsi vagyok...[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Nos... megvolt az első felmérés, kb mint amire számítottam...
Innen azért van hová fejlődni, első cél hogy ne sétáljak bele, második cél az óra alatti 10K...Kicsit szerintem gyorsan kezdtem, bemelegítés megvolt, de az első pár száz méter után kicsit beállt a vádlim/sípcsontom (fogalmam sincs hogy hívják azt a külső-első izmot ) - aztán elmúlt. A pulzusom is szerintem hullámvasutazott ezerrel, mikor belesétáltam akkor nem elfáradtam, hanem a levegő fogyott el... a végén levezető séta közben eszembe jutott, hogy tudnék még egy kört menni így simán, de úgy döntöttem elsőre ennyi elég lesz.
Felszerelés: Ilyen övtáskában vittem magammal GPS-t, mp3 lejárszót, kulcsot... viszont folyton felcsúszott a csípőmről, kicsit zavart.
Cipő most egy régebbi focicipő volt (jól betört-megszokott) - nem éreztem hogy több csillapítás/lejtés kellene, igyekeztem figyelni a technikára.Érdekes viszont, hogy a felkarom/bicepszem/vállam kezdtem el érezni a végére, mondjuk tegnap elég keményen ráedzettem erre a csoportra.
U.I.: A fél perces GPS-mintavétel kicsit ritka, legközelebb leviszem 10-re, talán úgy pontosabb lesz kicsit - ez nem futó-, hanem túra-GPS (magasság-adatokat ne nézzétek, az erősen becsült)
-
Alg
veterán
válasz gombi01 #5265 üzenetére
Grat... áhh pólólevevőset elképzelni is rossz volt (mármint az esést )
Tegnapi után nem jelentkezett izomláz, szóval szerintem ma is megyek egy hasonlót - úgyis egész nap ültem, meg legközelebb szerdán fogok ráérni... (+ lefújták egy programomat is, amitől nincs túl jó kedvem...)
-
Alg
veterán
válasz Apollo17hu #5276 üzenetére
-
Alg
veterán
válasz Apollo17hu #5278 üzenetére
Azért arra figyelj hogy ez el van forgatva kb 45 fokkal hogy beférjen egy képbe (az igazából a fürdőtől dél-délnyugatra van)
-
Alg
veterán
Apropó, első cipőért hova érdemes menni, ahol hozzáértők, és hajlandóak a "fotelból" tetsző, de egyébként nem nekem való cipőről lebeszélni?
Spuri, nyúlcipő ami felbukkan fórumokon - előbbiben mondjuk van egy ilyen ami szimpatikusnak tűnik (az ára is)
Szerk: jah, terepre (is) mennék... - sőt, az a végső cél.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Voltam Saucony-éknál.
Jazz 16 lett a vége a dolognak, nem akartam ennyit rászánni, de úgy gondoltam üsse kő, még éppen belefér, legalább lesz plusz motiváció Már az első próbánál nagyon tetszett, kényelmes, jól tart, nekem találták ki
Olcsóbbakból cohesion-t próbáltam, na az rögtön lejött hogy nem lesz jó, folyton ki akart fordulni a sarkam belőle járás közben, nagyon instabilnak éreztem.
-
Alg
veterán
Huhh... azért a szerdai futás után a tegnapi foci már nem esett annyira jól mint szokott
fél óra után kb hulla voltam, még most is fáradt a lábam
-
Alg
veterán
Fülesre:
Sporthoz szerintem mindenképpen fül mögött vezetett ajánlott, én most egy ilyet szereztem be, rövid kábeles+hosszabbító, kényelmes, kizár mindent kívülről (nem hallod ha ugatva utánad ered egy kutya ) és jár hozzá karpánt is.
Szerk: ja, és a hangja is messze jobb mindennél amit itthon hasonló árban kapni
Szerk2: most látom out of stock az s6... at m6 ugyanaz csak karpánt+rövid kábel nélkül
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
A mai futást ebben a jó időben nagyon élveztem
Kicsit későn értem haza, de úgy gondoltam még kimegyek egy (két) körre sötétedésig. Igazából most éreztem először úgy, hogy - kis túlzással - a világból ki tudnék futni. Első kör, 2,5 km, 5perc körüli kilikkel, utána megálltam kicsit mert a vádlim beállt, kb másfél-két perc pihenő, séta, nyújtás. Következő 2 kili megint 5perces, az utolsó 2-300 métert még meg is hajráztam .
Itt abbahagytam, egyrészt mert a vádlim teljesen merev lett hiába nyújtottam (bár nem görcsölt), másrészt mert még most kezdtem, nem akarom túlerőltetni, harmadrészt mert holnap még a nyári szünet előtti utolsó focira kell egy kis erő
A Jazz nagyon jó, és ezt a futási stílust is nagyon élvezem, sokkal lazább, könnyedebb, rugalmasabb mint a "heel strike"
-
Alg
veterán
Tegnapi utcsó foci megvolt, jól meghajtottam ha már őszig nem lesz több (meg is kaptam a végén havertól hogy mindig ott voltam mindenhol) - ellenben a 2 óra utolsó 5 percére lejöttem, mert éreztem hogy ebből görcs lesz (egy pillanatra bele is állt a jobb vádlimba). Mondjuk éhgyomorra nyomtam erősen.
Hétvégén azt hiszem pihenő+Mg pótlás, mert most még a lépcsőn lefelé közlekedéssel is akadnak gondok Aztán ha rendbejött mehet tovább.
-
Alg
veterán
Nos...
Mai téma: lassabban, messzebbre.
5-ös kilik helyett 6-osak, cél 10K
10K meglett (kicsit pontatlan a gps, de az a 100-150m nem számít), végén pulzus 160 körül, nem futottam ki magam egyáltalán (9km körül már unalmamban meghúztam egy ~400m-t, ez 2:06-os 500-at eredményezett a 8,5K-9K szakaszon), csak már untam, rám sötétedett, és az achilles-tapadásom is elkezdett nyűgös lenni (vádlim most nyújtás után rendben, sarkam kicsit érzem még...)6. futásra megvan az első nagy cél, az órán belüli 10. Ennyit azért egy ideig nem fogok rendszeresen menni, max hetente-kéthetente egyszer.
ST Link
Jóóóó kör volt, élveztem
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz tomcica #5407 üzenetére
A héten max egy nagyon laza futás fér bele... tegnap pihenőnapot tartottam, ma már nem tudok menni (egy óra múlva programom van) - hétvégén meg túrázás lesz, holnap egy nehezebb, vasárnap kicsit könnyebb
Hervisben láttam én is ilyen X-fact pulzusmérő órát 8 ezerért, nem tudom mennyit érhet...
-
Alg
veterán
Ezzz.... fájt...
Elég komoly tempót mentem, mert meg akartam előzni a délutáni záporos/zivataros időszakot (bár fel voltam készülve esőkabáttal, kamáslival). Aztán 3 km-el Dobogókő előtt megdördült az ég... embertelen sebességgel mentem fel, aztán persze esett vagy 10 csepp... de a babgulyás valami isteni volt (beszámoló lesz majd a blogomon)
-
Alg
veterán
Tévedtem... a mai csak rövidebb volt, de nem könnyebb. Szerintem ebben is simán volt 1000m szint (félúton valamiért elszállt a GPS-em ), és nagyon technikás nehéz részek, az utolsó 1-1,5km pedig ami merőlegesen fel vitt vissza Dobogókőre... huhh...
-
Alg
veterán
válasz stranger28 #5431 üzenetére
Szia!
"mindegy, hányni lesz" ?
Ahol én nézelődtem mikor kerestem: nyúlcipő, spuri, Saucony, illetve a Borároson az adidas outletbe is érdemes benézni
Eredetileg én is 20K-ba akartam beleférni, végül kicsit fülé lőve egy új Saucony Jazz lett, nem bántam meg
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz half333 #5453 üzenetére
Étkezésben a mit és mennyit mellett a mikor is nagyon fontos. Én pl. mióta nem este 9kor eszek meg egy ebéddel felérő vacsorát, hanem max. 7ig könnyű (pl.) szendvicset, sokkal jobban érzem magam (pedig nem a fogyás miatt változtattam, alapvetően nekem még felfelé lenne jó szedni egy kis súlyt, igaz izomra ) - az esti futások után pedig nem is kívánom már az evést.
-
Alg
veterán
Én meg összeszedtem egy gyomorrontást hétfőn a tegnapi foci már úgy.ahogy ment, vasárnap már szerintem tudok megint menni futni - egy (másfél, de a hétvégi 40km túra szerintem nem pihenő volt ) hét kihagyás
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Amikor a talpamban érzek egy húzó-szúró kellemetlen, de nem erős fájdalmat az mitől van? Vasárnap is, és ma is szinte ugyanakkor, 6km körül jött elő. Pici séta után enyhült, további 1 km futás után eltűnt...
-
Alg
veterán
válasz gombi01 #5518 üzenetére
Kullancs-helyzet elég sz*r mostanában, főleg aljnövényzetben kell figyelni - múltkor a pilis után 3at szedtem ki magamból (rövidnadrág+derékig érő fű - odafelé még lesöpörtem vagy 2-3-at, visszafelé elfelejtettem megállni és csak itthon néztem át magam) - de a dobogókői kalandozás után is megtalált egy, pedig direkt hosszúban voltam
-
Alg
veterán
válasz stranger28 #5520 üzenetére
Spray-t, krémeket 10 perc alatt leizzadod (meg a legtöbb illatos csoda nem sokat ér, én horgászboltos régi jó SzuKu-t használok, ha már valamit - jó büdös ) - tablettát nem próbáltam
Betegségek: ha időben és megfelelően eltávolítod (nem nyomkodod-kenegeted mikor benne van) akkor szinte minimális a veszély. Encephalitis (agyhártyagyulladás)-ra van védőoltás, Lyme-ot meg antibiotikummal szokták kezelni... nekem még szerencsére nem volt gondom
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz csiben1 #5568 üzenetére
Nem merek nagyon találgatni, mert én is csak most kezdtem, de szerintem talán technika (is) lehet (én most az elején igyekszem nagyon figyelni rá). Ha nagyon sarokra érkezel, plusz az olcsóbb cipő nem megfelelő csillapítása okozhat talán ilyet. Esetleg Youtube - running form keresőszóval nézelődj kicsit, ha nem segít marad a doki.
Egyesek porcerősítő bogyókat is ajánlanak.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz gombi01 #5583 üzenetére
Én meg nézegetem, tök jó kis t.túrák voltak most hétvégén+lesznek következő hétvégén a környéken, és én pont most nem érek rá Pedig a Pilisi szirtekre jó lett volna elmenni (mondjuk volt helyette egy nem semmi horgászás ), meg a budai tájakon, és a cuha is biztos jó lenne (diplomaosztó helyette...)
Na majd talán a Pomáz körül-belül...
ON is legyen: kezdem érezni a ritmust, ma sikerült 5:40-re belőni pont az 5km-t - a vádli + achilles is szépen erősödik, jó lenne most már hosszabbakat futni, úgy érzem... csak megint jön ez a fránya kánikula.
Egyébként én nem bogyózom, előtte-utána mg-ca pezsgőtabi, hazaérve zabpehely, tej vagy teljes kiőrlésű kenyér+gyümölcslé."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz stranger28 #5632 üzenetére
A gyro segít a magasság pontos mérésében
Ennyi tévedés simán belefér, nekem a Garmin volt hogy 100 méteres szakaszon 50 méter emelkedést mért kb. sík terepen... Barométer nélküli kütyüktől nem lehet jobbat várni[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
ami tényleg zavaró ha az emberek 99% egy
iránybaoldalon fut akkor az az 1% miért érzi magát jobbnak és muzsály neki bal oldalon futniaLigetben én is ellenkező irányba futok mint a legtöbben, de ott elférünk bőven
Szerk: és még jobb is körönként egyszer szemből elmenni egymás mellett, mint folyton előzgetni/hátra figyelni
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Ezen jót mosolyogtam - "Design" mint futócipő-választási elem (Mondjuk szerintem a Jazz fekete-narancs színezése ebből a szempontból is nagyon eltalált)
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Apropó leárazás, ma az Adidas outletekben minden futócipő további -30% (outlet árhoz képest)
-
Alg
veterán
válasz concret_hp #5681 üzenetére
Helybenfutás, egyhelyben pároslábú szökdelés (esetleg ugrálókötél), térdemelés-sarokemeléses lassú futás én ezeket csinálgattam az elején amíg nem erősödött kicsit meg a vádlim.
Kb arra kell gondolni, hogy helybenfutásból (ahol ugyebár nem tudsz sarokra érkezni) kicsit bokából előredőlsz (nem csípőből) és akkor természetes módon el fogsz indulni előre
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Tegnap benéztem Aréna SportsDirect-be...
Jó nagy területen, jó zsúfoltan, szóval mennyiség az van márkásabb cuccok már kevésbé, inkább sajátmárkás (valami Karrimor) Futócipőből sajátmárkásból van választék, meg még New Balance-ból láttam viszonylag sokfélét (minimus viszont nem volt, pedig azt kerestem volna) - jó pont hogy lábtípus szerint is szét vannak választva a falon. Egyébként szerintem póló, zokni, ilyesmik miatt majd még visszanézek, pl. adidas technikai póló 5 ezer körül, Karrimor technikai 3 ezer. Zsákot is néztem, elég kicsi a választék és az is nagyrészt noname (vagy csak nem jó helyen kerestem)
-
Alg
veterán
válasz concret_hp #5702 üzenetére
Elnézést, akkor my bad... annyira tele volt vele minden (szerintem a készlet fele) hogy ezt a következtetést vontam le, ezek szerint hibásan
-
Alg
veterán
válasz concret_hp #5702 üzenetére
Na most utánanéztem, wiki:
Within 24 hours, by 9 March 2004, its assets were bought out for £5 million by Lonsdale Sports, part of the Sports Direct group of companies,[10][13][14] who broke up the company, sold the outlets (both YHA and Karrimor's own), retaining mainly the rights to the brand name,[...] and the company's intellectual property.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz stranger28 #5728 üzenetére
5-6km/h simán sétatempó, még terepen hegyen-völgyön is... (teljesítménytúráknak 4 körüli átlagtempóra szokták megadni a szintidőt)
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz tomcica #5759 üzenetére
Nálam ez horgászat miatt szokott lenni, mikor kimegyünk éjszaka a Tiszához:
- Nem féltek ott egyedül a sötétben?
- Nem fáztok?
- Egész nap ott ültök a földön?
- Nincs sok szúnyog?
stb...Nem, nem, rakunk tüzet, igen, de van sok, megszoktuk, majd elmúlik...
-
Alg
veterán
Szúnyoggal itt annyira én sem, kullancs volt, de lehet nem kellett volna rövidnadrágban derékig érő fűben mászkálni ellenben a legutóbbi túrán a legyek már borzasztóan idegesítettek (az a kis apró, ami folyton a füledbe/szemedbe akar belerepülni...)
Szerk: off
Szerk2: igen, szoktam fürdeni[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Ma "keresztedzettem" (ez a szépített változat... igazából csak a héten kihagyott futásokból próbáltam valamit bepótolni...)
26 km, Piliscsabáról be BP-re, annyira nem viselt volna meg a dolog ha nem fájt volna a fejem egész nap... A Szénáson a szél sem tett jót neki. Haladni sem tudtam úgy ahogy egyedül, jött 2 barátom is velem, nem lehetett rohanni.
Apropó, evést valahogy össze kellene raknom, egész nap 2 sajtos stanglis szendvics, 2 csoki, pár falat sütivel voltam, ez nagyon kevésnek tűnik... (ivást is, 1 liter víz egy fél literes kóla fél liter narancslé fogyott, ez is kevés)
Jah, persze pulcsit vittem, sőt esőkabátot meg kamáslit is csak tudnám minek... (plusz súlynak, nehezítésül )
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz stranger28 #5785 üzenetére
Nyitott vagyok a javaslatokra, hogy mit vinnétek egy egész napos túrára, ami
- elfér a hátizsákban
- nem romlik meg egész nap a melegben
- elfogyasztható útközben
- nem kerül egy vagyonbaKb. a gyümölcs jut eszembe csak (friss vagy aszalt)
Azért 30+ km-en már számít(hat)
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz stranger28 #5788 üzenetére
Alapvetően a szendvicset teljes kiőrlésűből szoktam csinálni, csak most sehol nem találtam normálisat és nem volt kedvem végigjárni a fél kerületet érte.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz concret_hp #5791 üzenetére
Jobb oldalt rágod vagy bal oldalt...
-
Alg
veterán
válasz stranger28 #5790 üzenetére
Azt hiszem megvan mit fogok kipróbálni:
Zabpehely, minőségi, teljes zablisztből készült csokis müzli (hogy ne legyen olyan fűrészporízű, ellenben ez drága...), aszalt gyümölcs. Mindezt bele egy fél literes cappy-s palackba (annak jó nagy a szája) és lehet tolni útközben is, meg sem kell állni. Sónak meg mogyoró/napraforgó/tökmag/pisztácia ami éppen tetszik.
És persze a szokásos mg+ca pezsgőtabi a vízhez.
cekkk: Spar, Kölln márka (ZABszolút egészséges ) - 375gr 899 Ft
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Nah ma megint mentem pár kört, majdnem 2 hét kihagyás után... 1 órát akartam szépen kényelmesen kocogni, de nem jött össze. 6km után megint elkezdett görcsölni a jobb talpam, ráadásul a gyomrom is rendetlenkedett kicsit, úgyhogy 7,5-nél abbahagytam. Pedig még bőven bírtam volna szusszal... Most már itthon pedig elkezdett a bal bokám megint fájni, talán a végén rosszul léphettem valahol, nem tudom. Pedig egy ideje nem volt vele gondom. Mindenesetre egy pár hétig most jobban figyelek rá, felteszem a szorítót is.
p.s. viszont az első 5K-t sikerült minden nehézség nélkül 5:40 körüli tempóval teljesíteni
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Kephamos #5827 üzenetére
Talán 2 hónapja kezdtem, az lején nekem is bele kellett sétálni 2-3-szor az 5 km-be is, azóta már a 10 is megy megállás nélkül
Igaz én nem a semmiről kezdtem, fociztam/om rendszeresen.
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI FPV Racer FMC drón - Fly More Combo + Motion controller
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +DJI hátizsák +Lumenier antennák
- DJI Mini 3 Pro / Mini 3 / Mini 4 Pro drón akkumulátor (eredeti DJI)
- DJI Mavic 3 Classic / Pro / Cine FMC drón táska, koffer (StrartRC)
- DJI Mini 2 Fly More Combo drón (újszerű)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest