Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Krystal_s #42243 üzenetére

    Az adatok elvileg eltűnnek, ha nagyon sokáig nincs áram alá téve az SSD, de ez elég elméleti, mert a gyakorlatban még olyat nem tapasztaltunk, hogy bárkinek eltűntek volna az adatai. Vagyis olyat olvastam, hogy valakinek fiókban ment tönkre SSD, de ott nem szimpla felejtés volt, hanem cuzammen megdöglött az egész.

    Nálam volt egy olyan SSD, ami több, mint 2 évet nem volt használva, nem volt áram alatt, mert egy olyan gépben volt, ami elromlott. De áttettem egy másik gépben, és probléma nélkül működött, megvolt rajta minden adat. Meg igazából ez belső meghajtónál nem életszerű, hogy egy gép nincs bekapcsolva évekig, de hirtelen egyből kellene róla adat, ami máshol nincs meg. Külső meghajtónál (archiváláskor) előfordul, de arra meg tényleg nem ildomos SSD-t használni, nem csak az adatfelejtés miatt, hanem akkor nem éri meg a felárat, túl drága archiválásra, ahol úgyse a sebesség a lényeg, hanem hogy az adatok meglegyenek.

    Prefetchhez, indexhez, hasonlóhoz nem kell hozzányúlni. Amiket irkálnak hülyeséget, azok régi oldalak, az SSD-k őskorából, mikor még nem tudták előre mennyit bírnak, meg mi tesz nekik jót, mi nem.

    Ha hajt a kíváncsiság, persze átállíthatod ezeket a prefetch, index, stb., baja sem lesz tőle az SSD-nek, ha kikapcsolod, de segíteni sem fog rajta semmit, se az élettartamát nem tolja ki, se gyorsabb nem lesz tőle. A MS kikapcsolná, ha SSD-n nem segítene, vagy nem lenne javallott.

    Prefetch, superprefetch elvileg modern SSD-s rendszereken mindegy, hogy be van-e kapcsolva. Teljesítményt nem növeli, csak régi, kevés RAM-os, HDD-s gépen.

    Index attól függ, hogy használnál-e olyan fájlkeresőt, ami index alapján találna meg fájlokat (a fájlok átnézése nélkül). Ha nem, letilthatod. De maradhat bekapcsolva is akár, mert nem lassít, legalábbis mai gépeken, meg SSD-n már nem érezhető a hatása. HDD-n még lagokat okozott, mikor frissítette az indexet és röcögött egy kicsit az egész, igaz akkor is csak pár másodpercet, aztán ahogy végzett, újraépítette az indexet, onnantól mindegy.

Új hozzászólás Aktív témák