Új hozzászólás Aktív témák
-
Spotify kliens simán megy Fedorán van hozzá repó (ahogy adobe flash-ez is), így fejből nem ugrik be, de asszem ez, pepperflasht pedig innen tudod pl. leszedni vagy Google Chrome-al pl. települ (ehhez is van külön repó, ahogy Operához is
).
Amúgy még a kodekeket érdemes felrakni, azok meg az RPM Fusion repóban vannak. -
Na megtaláltam a /etc/systemd/logind.conf configfájlban kellett ezt HandleLidSwitch=ignore sort engedélyezni, szóval rendszerszintű bug, nem tudom, hogy live boot során milyen kernel paraméter felel meg a fenti beállításnak, ha jár erre egy guru talán az meg tudja mondani, addig csak annyit tudsz csinálni, hogyha elindul 24-essel, akkor abban átírod ezt a konfigfájlt maj ápgrédeled 25-ösre.
-
Na megnéztem a Viás lapost Fedora 25 lxde live és tényleg nem indul vele, boot közben elküldi aludni amiből nem lehet felébreszteni csak kikapcsolni, de most így beugrott, hogy már korábbi verzióval is volt ilyen gondom, de ott csak ha menet közben hibernálódott onnan nem kelt fel, de már, hogy milyen konfig fájlt írtam át (rendszer vagy lxde specifikus bug volt) már nem emlékszem, szóval lehet van rá vmi. kernel paraméter, mondjuk ha lxde specifikus akkor vagy 25 xfce vel lehet kipróbálni, vagy ha rájövök mit írtam át 24-ben, akkor azt lehet 25-ösre ápgrédelni megtartva a helyes beállítást.
-
-
-
válasz
qwertly #5879 üzenetére
Jól mondja Vladi, a gond az érettségi üzemmód, mivel az tilt mindenféle webes kapcsolatot, sőt a szerver kliens kapcsolat is korlátozott ilyenkor (saját, ill. csoport mappákat pl. nem éri el a felhasználó a szerveren, mivel be jelentkezni sem tud csak a munkaállomás-azonosítóval stb), egyébként Sulix alatt lehet csak netet is tiltani adott teremre vagy csak bizonyos oldalakat engedélyezni ami kell a webfejlesztő proginak, csak akkor meg csoportmappákon keresztül továbbra is tudnak kommunikálni a nebulók, szóval sakk-matt.
-
-
Sulix 8 továbbra is CentOS 7-re épül (szóval a Fedorához való leírással nem sokra megy, a Sulix 7-es épült még egy régebbi (tizenvalahányas) Fedorára, szóval Sulix 8 alá csak kézzel lehet Centos 7-es csomagokat telepíteni (csak Sulix repó aktív ami nagyon korlátozottan enged csak néhány csomagot, frissítés nyista ofkorsz), ha tudod mik kellenek egyesével lehúzni, majd kézzel terminálból fel.
-
Igen, próbáltam is, de mivel nem ismeri fel az S-video portot így ez csak i810-es driver esetén működik, az "újabb" intel driver amibe be lett ömlesztve meg nem támogatja ennek a chipsetnek a tvoutját (csak 915G-től fölfele, ha jól értettem), az i810-ben is csak nem hivatalosan volt, maga az Intel hivatalosan soha nem támogatta, az új driverhez meg senki nem csinálta meg...
-
-
Igen régebbi kernelekkel nem tölt be az X, 6.8-as és 7-es CentOS-el is próbáltam, ahogy régebbi Ubuntuval is ue. a helyzet (8.04, 10.04), Debian alapokon ezt találtam, de ez is meglehetősen régi (2009) meg nem is igazán ideális megoldás, ha egyáltalán működne.
Ha van ilyen vasad és utána tudsz nézni az remek, de eléggé úgy tűnik, hogy ezzel a tvouttal már senki nem foglalkozik. -
-
Adott egy Pentium M-es lapos i855GM-es integrált vga-karival aminek s-video kimenete van, de semmilyen kurrens Linux nem látja azt (csak magát az LCD-jét vga kimenetét, ill egy dvi portot ami viszont nincs rajta), XP alatt működik, de azzal már nem használható tovább, oké van vga to s-video adapter, de szinte maga a laptop ér annyit
, szóval az lenne a legjobb ha vhogy Linux alatt (azon belül is Fedora lenne preferált, most egy 24-es Xfce Spin van rajta, minden a legfrissebb) működésre bírható lenne az s-video kimenete.
-
Szimpla áramkimaradás, és mivel kb félig lefuthatott, ami multilibes progi (pl Wine) annak van, hogy egyik vagy másik fele frissült csak le így összeakadnak és nem tud frissíteni, amit csendes ír az néhány csomag esetén még elmenne, de saccperkábé vagy 100-ról van szó legalább.
-
-
-
Sziasztok,
Megszakadt frissítési folyamatot hogy lehetne befejezni? Egy nagy rakás konfliktus keletkezett javarészt kül verziójú i686, x64 csomagok okán.
-
válasz
qwertly #5633 üzenetére
Ezzel a leírással biztos nem fog menni mert Fedora 20-ashoz való, CentOS 7-hez valót kell keressél (amit föntebb már linkelt vmelyik kollega) és mivel tiltva vannak a repók kézzel kell levadászd hozzá az összes szükséges csomagot, majd manuálisan feltedd, más eshetőség nem nagyon van, kissé időigényes, de max fél óra alatt megvagy.
-
válasz
qwertly #5630 üzenetére
Szvsz ez így nem megoldható, max ha létrehozol egy általános tanulo felhasználót és abban beállítod a Virtualboxot és utána úgy klónozod le ás aztán azt használja mindenki vagy első órán minden delikvenssel feltelepíttetsz egy 7-est a Virtualboxban és arra a kellő Wines progit, de szvsz egyszerűbb natív 7-es feltenni (iskoláknak jár MÁK-os licenc) multibootba és ha Wines progi kell akkor azzal bootoltok be (egy registry fáj és a Sulix agent kell csak Winek tartományba/proxy léptetéséhez az még egyszerűbb mint Fedora esetében).
-
válasz
qwertly #5628 üzenetére
Klónozást nem a kliens tudja, hanem a 3.5-ös Sulixerver, ha maga a hálókártya tud onnan bootolni, hogy mit klónozol le az neki már teljesen mindegy. Tartományba léptetés a fenti leírással 5 perc, ha már ott vagy a termek kezelése (net/proxy) ugyanúgy megy szintén bármilyen op-rel, hiszen mac alapján rendeled hozzá az egyes gépeket az osztályokhoz/termekhez.
-
válasz
qwertly #5625 üzenetére
Ha vki egyáltalán nincs otthon a Linuxban annak valóban, amúgy egyszer kell csak jól belőni utána percek alatt lehet klónozni a többi a gépre.
Sulix 7-es klienst én marhára nem szerettem, egyrészt csak Gnome3 felülettel volt elérhető (ez mondjuk igaz a 8-asra is), ami a mezei felhasználónak igencsak nehézkes/szokatlan és még bugos, instabil is volt (fekete halál), újabb gépeken csak vesa módban ment a régi kernel okán és azért volt lassú , regéikhez meg eleve túl heavy volt, szóval nem igen volt olyan gép amin alternatívája lehetett volna a Winnek, ezért inkább Fedorát (xfce spinnel) tettem fel opcióként mellé, másrészt a tiltott repók okán 0 frissítési, személyre szabási lehetőség volt benne vagy csak nagyon korlátozottan, nehézkesen. -
válasz
qwertly #5622 üzenetére
Magyar LibreOffice-hoz, a libreoffice-langkpack-hu csomagot kéne feltenni, tartományba léptetéshez pedig ezt a leírást használtam, hálózati mappákhoz pedig ha már tartományban vagy csak egyszerűen add hozzá az fstab-hoz sulixerver:/home /home nfs rw 0 0 sort.
-
-
válasz
qwertly #5616 üzenetére
Miért a Fedora 19-et tetted fel, hisz az már rég nem támogatott verzió, amúgy fentebb már linkeltem, hogy kell kurrensebb (21-23) verzióra feltenni, azt ki is próbáltam 6.2 és 6.3-as is csont nélkül megy vele.
kovaax: Most, hogy mondod hétvégén én is csak parancssorból tudtam frissíteni (nem clean-eltem), mondjuk általában is onnan szoktam, csak most rákerestem volna egy csomagra Yumex alatt és így vettem csak észre, hogy nem megy, majd akkor estefelé meg tudom nézni, hogy épp most mi a helyzet vele.
-
Sima Fedorára és CentOS-re is simán felmegy, csak mivel függőségei vannak, amiket fentebbi okok miatt nem olyan egyszerű Sulixra feltenni, ezért akadt el a történet. Egyébként "bármilyen" Winen vagy Linuxon elmegy a progi, ha nem ragaszkodnak a Sulix klienshez (bár Sulixerverrel csak a Fedora vagy a CentOS kompatibilis lévén az meg a 6-os CentOs szerverre épül), van alternatíva.
-
válasz
qwertly #5606 üzenetére
Szvsz menj át a CentOs topikba, ott biztos meg tudják mondani, el tudnak küldeni egy aktuális repó listát.
-
válasz
qwertly #5604 üzenetére
Az a baj, hogy maga az alap CentOS repó nincs a listában, Sulixnál törölni szokták, hogy ne legyen olyan egyszerű, hogy csak engedélyezed a listákat és kész, ezért írtam fentebb is, hogy kéne egy deafult CentOs repó első körben, ennek hiányában csak egyesével tudod letölteni a hiányzó csomagokat, majd ha már megvan mind kézzel telepíted.
-
Mate Compiz-hoz szvsz kicsit gyengusz lesz a vga, de az xfce kompozitorához bőven elég lesz simán gyorsítja majd hardveresen, tearingmentesíthető is a lehető legtöbb esetben, ilyesmi géppel lazán lehet majd netezni vele, annyi, hogy a Crome már nem támogatott 32 bites Linux esetén, de a Chromium és az Opera még, az utolsó 32 bites pepperflasht meg megtalálod itt, persze egy kis testreszabás kell neki, progik, repók, kodekek, fontrenderelés, gyorsbillentyűk, küllem stb. terén, mert elég messze van attól ami optimálisan kihozható az xfce-ből, nekem special a klasszikus Xubuntus Mint Xfce-es dizájn esik kézre
Más; Ha Fedora kliensre szeretnék CentOs szerveren levő adott felhasználókhoz tartozó hálózati mappát felcsatolni nfs-el, azt hogy tudom úgy megtenni, hogy ne az egész home mappát csatolja fel hanem csak a /home/.../xxxxx felhasználó mappáját tehát vhogy így;
szerver:/home/.../xxxx /home/Mapa nfs rw 0 0 -
-
válasz
qwertly #5592 üzenetére
Szvsz első körben tudni kéne a CentOS 7 default és az Epel repóit. Ezeket hozzá kéne adni/engedélyezni a repó listához, esetleg a Sulixosat meg tiltani, + terminálban exporttal megadni a proxyszerver environment-jeit,hogy kijuss velük netre,így elkerülhető az egyenkénti csomagvadászat.
-
válasz
qwertly #5584 üzenetére
Sulix alatt tiltva van a repók nagyrésze, ill. ami aktív azt is csak úgy tudod használni ha egyrészt a Sulxerveres hálózaton keresztül használod és adott teremben ahová regisztrálva van az adott gép engedélyezed a kliensek frissítését/telepítését, de ilyen "külsős" (Centos 7,epel) csomag szinte biztos hogy csak kézzel telepíthető, esetleg az /etc/yum.repos.d könyvtárban szétnézhetsz mi van engedélyezve/letiltva...
-
-
válasz
qwertly #5576 üzenetére
Ez a leírás 20-as Fedorára vonatkozik, de szvsz ahhoz sem biztos, hogy jó (mert a függő libeket ez sem említi), a Centos 7-nél a csendes féle első linket kell alapul venned, amiben első lépésként le kell kérdezni a packettarcer függőségeit (ldd /opt/pt/bin/PacketTracer6 (vagy ahová telepítetted), erre ki fog köpni pár tucat libet, amit kézzel előbb fel kell tenned (Centos 7 és/vagy Epel repóbol leszedegetni), utána tudod csak a openssl-lib-compat-1.0.0i-1.fc20.i686.rpm csomagot telepíteni.
-
-
válasz
qwertly #5572 üzenetére
Igen, függőségek nélkül nem fog menni, ahogy fentebbi CentOs 7-es linkben is van;
1) list all libraries required for Cisco Packet Tracer using ldd
ldd /opt/pt/bin/PacketTracer6 (vagy ahová telepítetted)
2)Install all missing/not found libraries
3)Install the openssl-lib-compat-1.0.0i-1.fc20.i686.rpm
-
válasz
qwertly #5563 üzenetére
Utána néztem, szerencsére nem a már nem támogatott 19-es Fedorára épül a 8-as, hanem a 7-es CentOS-re, tehát csendes kollega első linkjét érdemes alapul venned, viszont a csomagokat valszeg kézzel kell leszedned és telepítened hozzá.
Amúgy a legújabb Fedora is tartományba tehető (ldap-al) Sulixerver alá (ez meg a 6-os CentOs-re épül), ill /etc/environment-be beállítva a proxyszerver adatait a net és a frissítések is mennek, valamint a hálózati mappák is felcsatolhatók nfs-el a /home alá, bár ez utóbbi lassú lesz, mert akkor minden egyes profiladatokat is a szerverről fog lehúzni (nem csak azt a 3 mappát), amire egy lestrapált iskolai eszközpark nem biztos, hogy elég lesz.
Amúgy még mindig a Gnome3 az alapértelmezett és lecserélhetetlen felület a 8-as Sulixnál is? -
válasz
qwertly #5563 üzenetére
Próbálj meg telepíteni vmit terminálból (bár tudom, hogy a repók nagyja tiltva van), de pl. az mc-ét engedi, a csomagnévből kiderül, hogy melyik verziót tenné fel (ill nem tudom a cat /etc/fedora-release parancs működik-e Sulix alatt).
Egyébként közben megtaláltam melyik leírást használtam hozzá (ezt most teszteltem is 23-as alatt működik), hogy milyen lib-eket, korábbi csomagot kellett hozzá feltenni, hogy menjen, értelemszerűen neked a openssl-lib-compat-1.0.0i-1.fc20.i686.rpm csomagon kívül a többi csomag azon verzióját kellesz letöltened és kézzel telepítened, amilyen Fedorára épül a 8-as Sulix. -
válasz
qwertly #5561 üzenetére
Először tudni kéne melyik Fedorára épül a 8-as, a 7-es ha jól rémlik a 17-esre, esetleg másik verziót is megpróbálhatsz, mert a 6.3 nekem sem ment fel talán Fedora 21-re (már nem emlékszem), de a 6.2-es meg igen, egyébként kellet neki pár függőség előtte, meg talán symlink.
-
válasz
inf3rno #5462 üzenetére
Mivel az egész vinyót/partíciót klónozod, így a fájlrendszert is, tehát nem kell formázni, gond csak akkor van ha kisebb méretű vinyóra/partícióra próbálnád meg klónozni a képfájlt, termesztésen az nem fog menni, nagyobb az nem gond, max akkor lesz egy akkora particionáltan terület a vinyó végén, mint amennyivel nagyobb az adott célvinyó.
-
válasz
csendes #5459 üzenetére
Ezek az észrevételek mind le vannak írva a fentebbi linkben is (bootolj be live médiáról, mountold be a külsős vinyót, de a forrásmeghajtót semmiképp stb), a forrás-cél meghajtók megadásánál meg tényleg figyelni kell (érdemes akár többször is ellenőrizni, ha bizonytalanok vagyunk van rá jópár módszer), de kb ennyi, viszont garantáltan működni fog, sok rendszeres vinyó esetében is...
inf3rno: A cél természetes a célmeghajtón megadott tetszőleges nevű képfájl nem az egész meghajtó (tehát pl /mnt/külsővinyólabel/mentes/mentes.img), a klónozandó vinyónak, tehát a forrásnak kell megadni a teljes vinyót vagy egy partíciót, tehát pl ált sda/sdax.
-
Eleve root felhasználóként léptet be aminek nem kell ecsetelni az esetleges hatásait nem teljesen képzett user esetében, szűkös rá a csomagválaszték és egy esetlegesen nem teljesen kompatibilis csomag telepítésével teljesen be tud borulni rendszer, a conf fájlok turkálása nekem nem gond, icewm-et amit a Puppy használ máshogy nem is lehet személyre szabni, de még így is jóval korlátozottabbak a lehetőségei és a tudása az xfce-hez képest, nameg ami engem személyesen nagyon zavar, hogy bosszantóan tearingel, amit esélytelen megszüntetni alatta (ha most egyéb példákat vársz akkor ami hirtelen eszembe jut az xfce mellett pl a corner tiling, kompozitálás, a már említett tearfree megjelenítés, energiagazdálkodási lehetőségek, több kijelzős megjelenítés széles skálája, whisker menu, menuk, panelek könnyű és széleskörű személyre szabhatósága stb.)). Szóval nem rossz a Puppy és az Icewm egy P3-asra vagy nagyon kevés ramos gépre, de egy kicsit erősebb vasra (P4/Athlon Xp 512+ Mb ram) amin tökéletesen elfut az xfce már biztos nem választanám.
-
Akkor ez egy 64 bites P4-es lesz (5x1, 6xx) integrált Intel grafikával, tehát maximum valóban csak xfce javasolt, az viszont jól fog futni, bár nem igazán kulcsrakész, de nem is olyan vészes beállítgatni (vagy ott van alternatívaként a Korora amivel kevesebbet kell molyolni), ill. a maga a chipkészlet képes Core2-es procik fogadására (ha a bios kellően friss), amik már bagóért (párszáztól 1-2 ezer Ft-ig) kaphatóak és jóval gyorsabbak P4-esnél és kevesebbet is fogyasztanak (így kevésbé is melegszenek), szóval gyak akár nullszaldóból is megúszhatod a cserét és akkor nem lesz gond több prociéhes oldal megnyitása sem, bár itt is lehet azért finomhangolni (ublock, flashblock, hosts fájlos szűrés).
totron: Puppy-t én nem ajánlanám, az jóval gyengébb gépekre való (ill. egyéb korlátai is vannak), ha már tényleg nincs más alternatíva, Xfce még simán elfut ezen a gépen és az legalább jól személyre szabható, kiforrott és tearingmentesíthető, ellentétben más lájtos DE-kel.
-
Fedora 22 XFCE spint is használok (21 volt eredetileg telepítve, de később fedup-pal ápgrédeletm) az egyik tesztgép/rendszer párosomon és tökéletesen betonstabil (igazából az ilyen bleeding edge DE-k, mint a Unity, KDE5, Cinnamon, Gnome3 gyakran nem feltétlen hibamentesek) és tearingmentes, igaz 21 még csak compiz-xfce/emerald csomaggal volt az, de a 22-esben már a 4.12-es Xfce van amiben van rá opció (Synchronize drawing to the vertical blank) és egy kis 20-intel/radeon.conf szerkesztéssel tökéltesen tearingmentesíthető Intel vagy Ati/Amd Vgak esetében, zárt Nvidia driverekkel továbbra is csak a Compiz megoldás a tearingre.
Egyébként Manjaro XFCE is már a 4.12-őt használja és szintén elérhető rá a compiz-xfce csomag. -
válasz
SATA_boy #5182 üzenetére
Igen fedup Kororával is működik és baromi egyszerű a használata, annyira kell csak figyelni, hogy ha egyszerre több rendszered is van, akkor a Fedora/Korora grubja legyen aktív. Igen Adobe flash már nem része az alap telepítésnek, de a repót benne hagyták, szóval egyszerűen telepíthető, vagy fel lehet telepíteni a Chrome-ot, esetleg az Operát (ez utóbbinak a repóját is hozzá kell adni ofkorsz).
Xfce 4.12-es verzióban sok jelentős változás történt, ezek a teljesség igénye nélkül;
- corner-tiling (aktuális ablakot a sarokba húzva a pontosan képernyő negyed részére méreteződik)
- pontosabb/szélesebb körű multi-monitor támogatás
- új zoomolás (alt + egér scroll billencs)
- panel inteligensen is elrejthető nem csak autmatikusan
- whisker menu még jobban személyre szabható
- újabb veziójú alkalamzások (pl Xfburn, Thunar stb)
- GTK3 támogatás
- sync to VBlank támogatás ("Synchronize drawing to the vertical blank" opció) az xfwm4 ablakkezelő komozitorában (teraing ellen), ami nyílt Amd és Nvidia driverekkel biztosan működik GF3-tól, ill Radeon 8500-tól HD 4 ezres szériág (újabbakhoz Xorg.conf állítgatás is kellhet), de nyílt Amd vagy Intel driverek esetében xorg.conf-al összehangolható a gyakorlatilag minden esetben.
Intel (865G, 945G, Q33 és G41-es chipsettel tesztelve) esetében hozzunk létre egy 20-intel.conf nevű beállítófájlt az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban és másoljuk bele az alábbi sorokat;Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionAmd (9600Pro, X850XT, X1950Pro, HD3650, HD4850, HD6370, HD6850-el tesztelve, csak utóbbi 2-nél szükséges mindenképp) esetében ugyanebben a könyvtárban pedig a 20-radeon.conf fájlt az alábbiakkal (a félkövér sorok nem hagyhatóak el, a többi opcionális);
Section "Device"
Identifier "My Graphics Card"
Driver "radeon"
Option "SWcursor" "off" #software cursor might be necessary on some rare occasions, hence set off by default
Option "EnablePageFlip" "on" #supported on all R/RV/RS4xx and older hardware, and set on by default (Csak X-es vagy régebbi szériáknál lehet/kell bekapcsolni)
Option "AccelMethod" "EXA" #valid options are XAA, EXA and Glamor. Default value varies per-GPU.
Option "ColorTiling" "on" #enabled by default on RV300 (9500+) and later radeon cards
Option "EXAVSync" "on" #default is off, otherwise on. Only works if EXA activated (ez a zárt driver szaggatásmentes asztalának felel meg)
Option "EXAPixmaps" "on" #when on icreases 2D performance, but may also cause artifacts on some old cards. Only works if EXA activated
Option "AccelDFS" "on" #default is off, read the radeon manpage for more information (Bizonyos agp vezérlők esetében okozhat gondot, ki kell próbálni működik-e rendesen, én Intel 875/865-el és NF2/NF3-al próbáltam különféle karikkal, azokkal rendben ment, pci-e esetében pedig elvileg alapértelmezésben be van/be lehet kapcsolni minden gond nélkül)
EndSection -
Megjelent a Korora 22 Fedora 22 alapokon, elvileg fedup-ot is támogatja ha vkinek jól belakott rendszere lenne, bár jó sokáig szüttyög vele, én pl pár hete a Fedora 21 xfce spint feduppoltam, egy tiszta telepítés szinte biztos gyorsabb, de mivel úgyis a beállítgatás a jóval hosszabb idő így bőven megérte kivárni...
-
Ha nem kell a csili-vili, akkor az xfce pont jó lesz, de ez amúgy utólag felrakott xfce egy másik de-es verzió mellé?
Tiszta telepítés szerencsésebb, egyrészt kevésbé kell konfigolni (ahogy nézem a fapad alkalmazásmenü van fent a whiskermenu helyett pl), másrészt kisebb az esély a bugokra és a teljesítményre sincs jó hatásra az ilyen kevert csomagoknak, lehet más dm-et plugineket egyéb beállítófájlokat használnak az eltérő de-k, szóval jobb ha csak az adott de-re kihegyezett verziót pakolod fel tisztán.
Amúgy ha nem akarsz screen tearinget Korora/Fedora 21 Xfce-hez szükséged lesz a compiz-xfce-re (és a compizconfig-ra) és az emeraldra (ill az emerald-themes-re keress rájuk a yumeben, ill ott az xfce4-whiskermenüt is megtalálod ha nem lenne fenn alapból, pure xfce telepítésnek nem mindig része), ui. az xfce 4.12 majd csak a 22-es verziókba kerül bele, amiben alapból van rá opció, comptont meg nem találtam 21-es Fedora alá.
Persze az effektek nagy részét én is tiltom (pl az összes asztali effektet), de van olyan effekt ami szükséges a működéséhez, pl az ablakdíszítés. -
válasz
body007 #4978 üzenetére
Ubunutu /Debian és Arch alapú disztróknál már jó ideje használom (Fedorával még nem próbáltam), minden gond nélkül működik, eleinte csak a nyílt drivereket szerette, de már egy ideje megy zártakkal is. Először az Adobe flasht el kell távolítani, majd a standalone pepperflasht fell kell telepíteni és csak utána a freshplayert.
Vladi: Sokan szidják és már vagy 6-7 éve temetik is a flasht, de egyelőre az alternatíva html5 csak még rosszabb, az alá még sokkal erősebb vas kell. -
válasz
csendes #4936 üzenetére
Köszi, most még csak úgyis ilyen tesztelős gépen van majd meglátjuk hogy működik élesben, CentOs-el is szemezgettem, csak nincs hozzá xfce spin (a gnome3 nem igazán bejövős), epel repóból kéne utólag hozzáadni gondolom minimal install után, de annyira még nem voltam bátor, hogy bele is vágjak, pedig jól hangzik a 10 év támogatás.
-
-
válasz
Dhampir #4899 üzenetére
Nem tudom Winét nemigen használok (max Dosboxot
), ha nagyritkán Win kell akkor natívan használom, de mivel ez egy tesztrendszer ha megmondod mit/hogyan telepítsek, akkor majd ki tudom próbálni...
joecontra: fceux elvileg használ opengl kimenetet ha tud, de lehet anélkül is megy, első körben megnézéném, hogy 3d-vel van-e gond ánblokk vagy csak a Hedgewars-sal, amúgya a 32bites 14.04-es Lubuntut próbáltam még a nyáron, hát az vmi iszonyat bugos volt, nem ment a Zoiper, Evince, tömötítők egy része, Chrome/ium alatt nem lehetett kieget hozzáadni a hivatalos Chrome webrárhelyből, mert azonnal összeomlott (ez mondjuk az összes 32 bites disztrón így volt a 38-39-es verzójú 32bites Chromiummal, míg a 64bitessel nem volt gond), míg mondjuk a szintén 14.04 alapú, de 64bites Mint 17 Xfce-vel meg semmilyen bugba nem futottam bele... -
válasz
joecontra #4896 üzenetére
Ha Hedgewarshoz i686 verziót használsz feltételezem 32bites rendszert használsz, mert nálam a repóban csak 64bites van (bár Fedoránál mintha már hanyagolnák a 32bites vonalat (de pl az újabb Ubi alapú disztróknál is tapasztaltam, hogy a 32bites verziókra már nem fordítanak akkora figyelmet, ergo bugosabbak lehetnek), de ha van min 1Gb ram akkor Xfce esetén simán mehet a 64 bites verzió (márha a proci támogatja), még gyorsabb is lesz vmelyest, néhol nem is kicsit), az megy gond nélkül most megnéztem, egyébként más 3D-és dolog működik?
-
válasz
joecontra #4891 üzenetére
Bár én is még csak próbálgatom a rendszert, de szintén Xfce spinnel, ha használsz compizt, akkor az ablakdekorációkat be kell kapcsolni (különben hiányosak lesznek az ablakok), alapértelmezésben vmi nem igazán passzoló piros témát ad neki, de emerald-hoz lehet témákat letölteni a yumexből, amelyek között biztos lesz olyan ami passzol az aktuális megjelenéshez. Viszont az asztal effekteket ki szoktam lőni, azok eléggé zavaróak tudnak lenni, meg egyéb felesleges csicsákat is ki lehet kapcsolni még a compizconfigban, de van amelyiket nem kultiválja, ha kilövöd, szóval egyesével érdemes próbálgatni őket..
Nv driverre nincs tippem, mert én legacy amd-vel a használom, arra nincs is más mint a nyílt, de amit próbáltam eddig az ment vele, viszont a zárt driverek érzékenyek a kernelverzióra (x verzóira egyebekre), ált vmennyi csúszással követik az aktuális kerneleket, de ha más 3d-és dolog meg megy rendesen akkor lehet máshol lesz a kutya elásva. -
Miért ennél voltak profibbak is?
Amúgy CentOs 7-hez van Xfce Spin? Abban is gondolkodom még következő hosszabb távon használt fő rendszerként, viszonylag régi a gépem és jobban kedvelem a stabil (és gyors) kiforrottabb dolgokat, minthogy mindig mindenből a legfrissebb legyen fönt, csak kérdés mennyire jó desktopra, általános használtra, mivel elvileg nem igazán arra van optimalizálva.
-
válasz
joecontra #4862 üzenetére
Igaz, de így legalább tuti jó verzió ment fel, kíváncsi leszek ha majd frissül megtartja-e a beállítást, amúgy szimpatikus disztró, a fő gépemen még Mint 13 Xfce van, ezt a 4-et azért pakoltam fel erre a másik gépre, mert ezekkel még boldogulok és lássam melyiknek mik erősségei/gyengéi ha netán majd váltanék már ismerjem őket nagyjából, egy kis időbe beletelt míg belőttem az ízlésemre a Fedorát, de megéri foglalkozni vele.
-
-
Igen 4 ezres Radírral nincs ilyen gond (3.13-as kernellel próbáltam), csak az uvd1-es karik vdpau gyorsításának implementálása a kernelbe alacsony prioritású dolog volt az Amdnél csak a 3.18-as kernelbe pakolták bele, Firefoxra van tipped? Opensusés kernelfrissítést meg gondolom inkább a topikjában kérdezzem meg...
-
Sziasztok,
Gondoltam kicsit ismerkedem a Fedorával is egy 80-as vinyóra egy maradék alkatrészes gépre (Asus P5VDC-MX, E4400, 2gb ddr2 533, HD3650 512mb agp) feltoltam 4 disztrót (Fedora 21, Manjaro 0.8.12, Mint 17.1, Opensuse 13.2) ismerkedésre/tesztelésre, mindegyiket Xfce de-vel, mert azt szeretem/áll kézre, mindegyik csont nélkül felment, de a Manjaro grubját kell használjam, mert a másik 3 nem tud mit kezdeni vele. A vga kari vdpau gyorsítását csak Manjaro és Fedora alatt tudom használni ott van hozzá elég friss kernel (3.18, az uvd1-es (HD2 és 3 ezres széria) karik csak innentől támogattak mesa-vdpau csomaggal) és mesa is hozzá, Mintre fel tudtam tenni a 3.18-as kernelt, de bugos vele a vdpau gyorsítás, gondolom nem elég friss neki a xorg/mesa, Opensuse alatt pedig még azt sem tudom, hogy lehet kernelt frissíteni (3.16-os van benne alapból), teareingelést ("xfce betegség") mind a 4 rendszer alatt ki lehet küszöbölni (Mintben és Manjaroban már 4.11-es Xfce dolgozik, ott az ablakkezelő hangolásánál a kompozitálásnál a synchronize drawing to the vertical blank opciót bekapcsolva, Openpsuse alatt comptonnal, Fedora alatt pedig Compizzal, ez utóbbival baromi jól összehangolták, szupergyors, de mégis takarékos, pont ahogy szeretem
).
Amúgy mind a 4 disztró jól használható és elég kezesek (bár Fedora alatt az alapértelmezett 3.17-es kernel elég bugos volt, a 3.18-assal viszont csont nélkül megy), ami fura volt, hogy a Fedoránál és a Susénél tárolókat kellett rögtön felvenni, hogy legyen normális csomagválaszték, Ubuntu, Arch alapúak ilyen szempontból kényelmesebbek. Nagyjából mindegyiket belövögettem, de Fedoránál a Firefox vmiért angol, azon kívül minden más magyar (a Chrome, de még a Midori is) és a Yumexben nem találtam Firefoxos nyelvi csomagot ha kell egyáltalán hozzá. Ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem, én elvagyok angol Firefoxxal is, csak jó volna tudni, hogy ez ismert bug, esetleg csak Xfce spinre vonatkozik stb...
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H110M i5 6500 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Deepcool D-Shield V2 500W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest