Új hozzászólás Aktív témák

  • zelikocc

    senior tag

    válasz 4Grider #32910 üzenetére

    Mindig látom hogy ilyen pesszimistán vélekedsz az 1800-ról, ezért engedd meg hogy hozzászóljak. Azért nem kell ennyire temetni ezt a frekit, inkább reálisan nézzük: a városokban pont nincs túl nagy gond az 1800-al, a többi szolgáltató is szinte az 1800-ra alapozza a városi infrastruktúráját, sok hely van, ahol csak a B3 van. Az már egy más kérdés persze, hogy a DIGI-nek milyen szűkös a kapacitása ezen.

    Már volt róla szó, hogy ezt a kapacitást esetleg lehet majd növelni a nagy városokban az esetlegesen megszerezhető 2600-al, illetve a 2100-al. Utóbbira elvileg 1-2 éven belül lesz pályázat és azt hiszem 2026-ban járnak le a jelenlegi jogosultságok rá. A 2100 DIGI általi pályázhatóságára az NMHH is célzott nem rég, persze attól még simán ismét keresztbe vághatnak.
    Nagy szükség lenne ezekre a frekikre az biztos. Egyelőre pár évig a jelenlegivel kell beérni, de pár évig még a lefedettség kiépítése is elfog tartani.
    Romániában is évekig erősen kompromisszumos szolgáltató voltak, sokáig nagyon sok bázisállomásukon 4G sem volt, míg itthon pl. természetesnek érződött már évek óta hogy minden állomáson van 4G a szolgáltatóknak. Itt is ez lesz, lényegi érdemleges 5G szolgáltatásuk leghamarabb 2026 után lehet (ha egyáltalán engedik), addigra meg már mindenhol máshol természetes lesz az 5G.
    Ez van, a DIGI a mobil terén egy kompromisszumos, de cserébe olcsó szolgáltató volt eddig is és lesz ezután is.

    A városi bázisállomások számát kb. minden nagyobb városban bővíteni fogják, ez teljesen biztos (Budapesten pl. hatalmas hiány van bázisállomásokat tekintve, a belvárosban kb. negyed annyi állomással rendelkeznek jelenleg, mint a másik 3 bármelyike - ez könnyen összehasonlítható a CellMapperen), így a lefedettséggel nem lesz gond a városokban, sőt vidéken az alföldön se lesz túl nagy probléma, de az igazi hátrány (ahol sokkal inkább elmarad a 800/900-tól) az a dombosabb és hegyvidéki területeken jön/fog kijönni, ott sok helyen van/lesz térerőhiány, de azt gondolom, hogy simán bevállalható lesz, lakott területen úgyis lesznek bázisok mindenhol, a forgalmas főutakon még a lakott területek közé is szoktak tenni. Más országokban szinte természetes, hogy vannak lefedetlen területek, akinek ez nem felel meg, az úgysem fogja őket választani és nem is kell őket választania, mert akinek fontos hogy mindig minden körülmények között elérhető legyen az úgysem sajnálja rá európa legdrágább előfizetési díját.

Új hozzászólás Aktív témák