Új hozzászólás Aktív témák

  • zelikocc

    senior tag

    válasz dchard #31151 üzenetére

    Szia! Utánanéztem ennek a kvadratúra amplitúdómoduláció (QAM) dolognak wikipedián stb. és lenne egy szakmai kérdésem:
    A DIGI Mobil egységesen a teljes hálózatán a 256QAM modulációt használja, vagy bázisállomása válogatja? Van-e módja, lehetősége, vagy egyáltalán értelme egyik bázisállomásnál 16, vagy 64QAM-et, másiknál másik helyen meg 265QAM-et használni?

    Kerestem a különböző telefonos appokban, de egyik sem jelzi ki a QAM-et.

    Azért is kérdezem ezt, mert számomra furcsa az, hogy vidéki falvakban illetve elhagyatott helyeken különböző, de mégis mindig az adott cellán rendre állandó sebességeket lehet mérni. Nem tudom az okát annak, hogy miért tud egyik cella csak konstans 13mbitet míg a másik településen konstans 19mbit... gondoltam esetleg a felhordó hálózat (betáp) különbségére, de szerintem annak nem kellene ekkora különbségeknek lennie.
    Akadnak tényleg a semmi közepén levő bázisállomások is amiken szintén 11 körüli értékeket lehet csak mérni, miközben a 256QAM-nek köszönhetően tudnia kellene azért minimum a 20 körüli értéket, még ha 29 is az elméleti maximum. Miért lehet ez?

    Elképzelhető lenne az, hogy egyes helyeken ahol nincs terhelés, ott más modulációt használnak a nagyobb megbízhatóság miatt? Vagy ez az elméletem hibás?

Új hozzászólás Aktív témák