Új hozzászólás Aktív témák

  • RWhite

    csendes tag

    válasz ollie #13652 üzenetére

    OFFTOPIK!!!
    Publikus "forrás" most nem jut eszembe, azt meg érthető okokból nem teregethetem ki, hogy milyen háttérinformációkkal rendelkezem, de párhuzamként álljon itt egy rész egy elemzésből a magyarországi bankrendszerről és annak (hiányzó) versenyhelyzetéről a lakossági piacon. Nagyon hasonló a két szektor helyzete Mo.-n, a piaci verseny szempontjából.

    "A bankok közötti verseny intenzitásának mérésére az MNB idén először a vállalati és a háztartási hitelpiacra külön is kiszámította az úgynevezett Lerner-indexet. Ha a piacot tökéletes verseny jellemzi (a szereplők árelfogadók), akkor a mutató értéke nulla, ha viszont nagyobb a szereplők piaci ereje (oligopólium vagy akár monopólium alakul ki), akkor nagyobb értéket vesz fel. A szakértők azt találták, hogy a vállalati hitelpiacon mind az állomány, mind az új kibocsátású hitelek esetén nagyon erős a verseny. Ezzel szemben a háztartási hitelek piacán gyenge verseny és jelentős piaci erő jellemzi a bankokat. Itt 2004-től 2008-ig, a devizahitelezés felfutásával egyre intenzívebbé váló verseny a válság kitörésével megszűnt, és az index visszaemelkedett a 2004-es szintre. Kisebb hatást gyakorolt az indexre (elsősorban az új hiteleknél) a végtörlesztés, amikor csökkent a bankok hitelkínálata és megnövekedtek a hitelkamatok. A forintosítás és az ehhez kapcsolódó kamatcsökkentés szintén az új hitelek esetén gyakorolt átmeneti csökkentő hatást a mutatóra, azonban a forrásköltségek és a hitelezési veszteségek csökkenése 2016-ban ezt a változást ellensúlyozta, így az index visszaemelkedett 2014-es értékére. Az index alapján 2016-ban is gyenge volt a verseny a lakossági hitelpiacon - állapította meg az MNB."

    Forrás: Melyik bank húzza le a legjobban szegény magyarokat? 2017. július 14. portfolio.hu [link] - a cikk csak előfizetőknek érhető el.

    A gyenge verseny tisztességtelen mértékű hasznot (más szóval extraprofitot) eredményez, ugyebár.

Új hozzászólás Aktív témák