Új hozzászólás Aktív témák

  • togvau

    senior tag

    válasz Soma01 #56887 üzenetére

    cat5e, amin 2,5 gbit az elérhető max jelenleg, ha cat6 akkor már 5gbit is. De mivel senkinek nincs 1 gbitesnél többet tudó ethernet kártyája, édesmindegy. Ellenben a gpon-on 2,488 a max letöltés, ÖSSZESEN, szóval az lesz a szűk keresztmetszet már akkor is, ha 3 ember töltöget aki arra az optikára a van kötve.

    Aztán lesz 10gpon... valamikor, egyszer majd.

    #56889 és ehhez mi köze az FTTB-nek? Ha ugyan azt az optikát húzzák tovább a lakásokig utp helyett ami eddig is ment a lépcsőházi ONT-ba, pontosan ugyan annyi lesz az elérhető sávszál... ha kihúznak több optikát, akkor lakásig behúzva is pontosan ugyan annyival lesz több a sávszél, mint ha a lépcsőházból UTP-n jönne, csak annyi lenne a különbség, hogy lehetne a telekom 2gbiteséhez hasonló BS placebo előfizetéseket árulni, de ahogy elterjed a 802.3bz (2,5 és 5gbit-es ethernet cat 5e-n és cat 6-on), ez a korlátozás is feloldódik. (mellesleg nem tudom hogy a telekom is hogy árulja a 2gbites netet, az 1 gbites lan portokon... 2 géppel használható ki ? :D ).

    Szóval a lényeg, hogy nem az UTP miatt a dugul be, hanem a kevés, sok userre szétosztott optika miatt, és mindegy hogy utp-n, van tovább osztva, vagy maga az optika, ugyan az marad a helyzet. Ha az FTTH-ra átállás miatt több optikát húznak ki, így kevesebb user jut egy szálra, akkor a javulás nem az ftth-nak köszönhető, hanem egyszerűen annak, hogy még egy szálat kaptak azok akik eddig is kaphattak volna FTTB-n.

    Azt nem hiszem, hogy az optikai kábel ára, forrasztgatása, stb annyival olcsóbb lenne mint a lépcsőházi ont és switch áramellátása, és ára meg az utp kábel, hiszen az utóbbiak filléres eszközök, és alig fogyasztanak :)

    [ Szerkesztve ]

    hitler, sztálin, micro usb

Új hozzászólás Aktív témák