- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
CS_D
senior tag
10. Samba
opkg update
opkg install samba3UTF-8-hoz kellhet ez is:
opkg install kmod-nls-utf8Beállítások megadása:
Erre lehet, hogy nincs is szükség:
vi /etc/config/samba
config samba
option 'name' 'ROUTER'
option 'workgroup' 'WORKGROUP'
option 'description' 'NAS'
config sambashareEz viszont már fontos:
vi /etc/samba/smb.conf.template
[global]
netbios name = ROUTER
workgroup = WORKGROUP
server string = NAS
syslog = 10
guest ok = yes
guest only = no
encrypt passwords = false
host allow= 192.168.
obey pam restrictions = yes
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
unix charset = UTF-8
display charset= UTF-8
preferred master = yes
os level = 20
security = share
guest account = nobody
force user = root
[share]
path= /mnt/share
browseable=yes
public=yes
writable =yes
force user= root
[share2]
path= /mnt/share2
browseable=yes
public=yes
writable =yes
force user= root/etc/init.d/samba enable
/etc/init.d/samba startSokat szenvedtem a Samba beállításával, de végülis mostmár tökéletesen működik. Nem kér jelszót. Gyors: 14-16 MBájt/s-mal másol.
Ezek után már Windows alól csatlakoztathatjuk a hálózati meghajtót: \\ROUTER\share
-
CS_D
senior tag
9. Nyomtatószerver
Egy része TóthSzabitól idézveopkg update
opkg install kmod-usb-printer p910ndEsetleg szükségesek lehetnek a következő csomagok is:
kmod-usb-core kmod-usb2 libusb kmod-usb-ohci kmod-usb-uhcireboot
vi /etc/config/p910ndconfig p910nd
option device /dev/lp0
option port 0
option bidirectional 1
option enabled 1/etc/init.d/p910nd enable
/etc/init.d/p910nd startEllenőrizzük, hogy felismerte a nyomtatót:
dmesg |grep usb
ls /dev/lp0
válasz: /dev/lp0 (rózsaszín)Nekem először nem akart működni a nyomtató, vagyis nem akarta felismerni, mert rossz fajta kernelmodul lett telepítve. De Vargalex-nek hála már csodálatosan működik.
-
CS_D
senior tag
8. Hasznos csomagok
8.1 Midnight Commander
opkg update
opkg install mc
Itt állíthatjuk be, hogy melyik mappák legyenek a kezdőfelületen:
vi /etc/profile
alias mc="mc /mnt /mnt/torrent"8.2 Transmission torrentkliens
opkg update
opkg install transmission-daemon transmission-webSzerkesszük meg a beállításokat:
vi /etc/config/transmission
Itt nagyon sok beállítás lehetséges, fontos odafigyelni a mappákra, és a sebességkorlátokra, illetve a kapcsolatok számára. Ezt nem részletezném.
Innen lehet művelődni:
OpenWRT Transmission wiki
TóthSzabi konfigja, oldal 2/3ánál/etc/init.d/transmission enable
/etc/init.d/transmission start
A transmission webfelülete a 192.168.1.1:9091-es porton elérhető.8.3 VSFTPD FTP kliens
opkg update
opkg install vsftpdAz én konfigomban anonymus login is lehetséges, de ő egy külön mappába tud csak belépni, és annak is csak az egyik almappájába tud feltölteni.
Ahhoz, hogy tudjon feltölteni meg kell adni az engedélyt arra a mappára. (a mappa már létezzen)
mappa létrehozása:
mkdir /mnt/anon_root
mkdir /mnt/anon_root/upload
engedély kiadása: chmod -R 777 mnt/anon_root/uploadA konfigfájl:
vi /etc/vsftpd.confanon_mkdir_write_enable=YES
anon_upload_enable=YES
no_anon_password=YES
anon_world_readable_only=NO
# leave this as / needs to be nonwritable
anon_root=/mnt/anon_root
# secure_chroot_dir=/tmp
ftp_username=nobody
nopriv_user=root
background=YES
listen=YES
anonymous_enable=YES
local_enable=YES
local_root=/mnt
write_enable=YES
local_umask=022
check_shell=NO
dirmessage_enable=YES
ftpd_banner=Home FTPÍgy, hogy anonymusok számára is nyitott az FTP nem szerencsés, ha a WAN felé is mindig nyitva van.
8.4 DynDNS kliens
opkg install ddns-scripts luci-app-ddnsItt az első alkalom, hogy a luci-t javaslom ennek a beállításásra. Services - > Dynamic DNS
-
CS_D
senior tag
7. USB-s eszköz (HDD, pendrive) telepítése
7.1 USB-s eszköz támogatása
Nekem már eleve benne volt a firmware-ben minden usb-s eszköz használatához szükséges kernelmodul, de alapvetően így kell eljárni (via TóthSzabi):opkg update
opkg install kmod-usb2 kmod-usb-storage kmod-usb-core kmod-scsi-core
opkg install kmod-fs-ext3 e2fsprogs
opkg install block-mount block-hotplugEkkor alkalmas lesz a router arra, hogy ext3 fájlrendszerű USB-s eszközöket felcsatolhass. Semmi értelme FAT-tal vagy NTFS-sel bajlódni, mert FTP-n vagy Sambán keresztül a sebesség közel 20 MBájt/s. Ekkor már értelmét veszti, hogy leválasztod, majd gépre helyezed. A linuxos fájlrendszer használatával nagyon kellemes sebességeket lehet elérni a másoláskor.
7.2 fdisk
Szükséges még az fdisk nevű program a partíciók elkészítéséhez:
opkg update
opkg install fdiskCsatlakoztasd az USB eszközt.
Biztos, ami biztos, csináljunk egy rebootot.
rebootHa minden jól ment az fdisk -l parancs kiadására kiírja az USB-s eszközünket: /dev/sda
Partícionálás:
fdisk /dev/sda7.3 Partíciók létrehozása:
nekem 3 partícióm van:
512 MB Swap
4 GB extroot overlay, ext3
sok GB mnt, ext3Partíciók létrehozása (via Asus.ebond.hu)
fdisk gyorstalpaló:
n - partíció létrehozása
m - help
p -partíció típusok
d- partíció törlése
w - partíciós tábla beírása
q - kilépés mentés nélkülMinden vessző előtt és a végén egy ENTER van:
n, p, 1, enter, +512M, t, 2, 82
n, p, 2, enter, +4096M
n, p, 3, enter, enter
wPartíciók elkészültek, már csak meg kell formázni:
mkswap /dev/sda1
swapon /dev/sda1
mke2fs -j /dev/sda2
mke2fs -j /dev/sda37.4 fstab
A következőkben beállítjuk, hogy automatikusan felcsatolódjanak a partíciók, illetve beállítjuk a swap-et.vi /etc/config/fstab
Az fstabom tartalma kicit csalóka, mert nekem a második partícióm mountolódik fel overlayként, és ezért itt más beállítások vannak. Ha nem használsz extrootot, akkor a /dev/sda2 partícióm felmountolsását hagyd figyelmen kívül, és csináld úgy, mint ahogy az sda3 készül.
config global automount
option from_fstab 1
option anon_mount 1
config global autoswap
option from_fstab 1
option anon_swap 0
config mount
option target /home
option device /dev/sda2
option fstype ext3
option options rw,sync
option enabled 1
option enabled_fsck 1
option is_rootfs 1
config mount
option target /mnt
option device /dev/sda3
option fstype ext3
option options rw,noatime
option enabled 1
option enabled_fsck 1
config swap
option enabled 1
option device /dev/sda1Kilépünk a szerkesztőből:
Esc + :wq
/etc/init.d/fstab enablereboot
Reboot után remélhetőleg felmountolódtak a meghajtók:
dfÉs a swapot is ellenőrizzük le
free -
CS_D
senior tag
6. WI-FI telepítése és beállítása
Alapból nekem már benne volt a Wi-Fi a firmware-ben, ha esetleg nem lenne benne, akkor nagyon valószínű, hogy így kell:
opkg update
opkg install kmod-ath kmod-ath9k wpad-mini wireless-toolsA Wi-Fi beállításai.
vi /etc/config/wirelessAz option 'disabled' '1' sor letiltja az adott eszközt. Ennek a sornak a törlésével kapcsolható be a wifi.
Én ezt a beállítást használom:
config 'wifi-device' 'radio0'
option 'type' 'mac80211'
option 'macaddr' 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'
option 'channel' '9'
option 'country' 'US'
#802.11 n és g-t szór:
option 'hwmode' '11ng'
#HT20, HT40-, HT40+ lehet. HT40 valamelyike ajánlott.
option 'htmode' 'HT40-'
config 'wifi-iface'
option 'device' 'radio0'
option 'network' 'lan'
option 'mode' 'ap'
#SSID - a hálózatod neve
option 'ssid' 'wlan'
#WPA2
option 'encryption' 'psk2'
#kulcs
option 'key' 'xxx'
config 'wifi-device' 'radio1'
option 'type' 'mac80211'
option 'channel' '36'
option 'macaddr' 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'
option 'country' 'US'
#töröld a következő sort, ha be akarod kapcsolni:
option 'disabled' '1'
#802.11 a+n ez elvileg csak azt tudja
option 'hwmode' '11na'
option 'htmode' 'HT20'
config 'wifi-iface'
option 'device' 'radio1'
option 'network' 'lan'
option 'mode' 'ap'
option 'ssid' 'wlan'
option 'encryption' 'psk2'
option 'key' 'xxx'Kilépés a szerkesztőből:
Esc + :wqwifi up
Ha hibaüzenetet dob valahol, akkor bizony hibás a konfiguráció. Amire oda kell figyelni, hogy a megfelelő eszközök, megfelelő csatornákra legyenek beállítava.
radio0 (phy0) csak 2,4 Ghz-es csatornákat, radio1 (phy1) pedig 5 Ghz-es csatornákat tud kezelni. -
CS_D
senior tag
Eddig viszonylag egyszerű volt a telepítés. Most jön a neheze.
Én olyan firmware-t használtam, amibe már alapból bele lett fordítva az usb eszközök kezeléséhez szükséges kernelmodulok, és alkalmas volt arra, hogy a programokat egy külső usb-s meghajóra telepítsem. A külső meghajtóra való telepítés azért hasznos, mert akkor jóval több programot lehet feltelepíteni, és nem szab határt a flash szűkös mérte.
3. Internetkapcsolat beállítása
SSH-n be kell jelentkezni.Gyorstalpaló vi alapismeretek:
i gomb lenyomásával válik szerkeszhetővé a szöveg. szerkesztésből kilépés: Esc
d gomb lenyomásával törölhetünk sort
vi-ből kilépés mentéssel: :wq, kilépés mentés nélkül: :q!vi /etc/config/network
Ezt a blokkot értelemszerűen kell kitölteni:
config interface wan
option ifname eth1
option proto pppoe
option username xxx
option password xxxA proto-nál a megfelelő protokolt kell kiválasztani. ADSL-nél és digi-nél: PPPoE
Ezek lehetnek: static, dhcp, ppp, pppoe, pppoa, 3g, pptp, none.
Fontos, hogy a firmware-ben benne legyen az adott protokoll támogatása, különben nem fog menni.vi-ből kilépés: Esc + :wq
Lehetséges, hogy szükséges egy újraindítás a beállítások gyors érvényrejuttatásához:
reboot4. OPKG csomagok telepítése
Most már van netünk így könnyen telepíthetünk csomagokat.
OpenWRT alatt opkg csomagokat kell telepíteni. Minden esetben a telepítés során kezdjük a csomaglista frissítésével.
opkg updateEgy csomag feltelepítése az alábbi paranccsal oldható meg:
opkg install csomagTörlése:
opkg remove csomag5. Webes adminfelület
A leírásban most a flash tárhelyre fog települni a csomag. Ahhoz, hogy USB-re telepíthess vagy extroot-os firmware kell vagy pedig ezt a TóthSzabi-féle leírást kell követni.Luci webfelület telepítése:
opkg update
opkg install luci-admin-full luci-theme-openwrt luci-fastindex luci-app-firewall luci luci-app-initmgrEz csak a legalapvetőbb Luci csomagokat telepíti fel. Ha QoS-ra, vagy bármi egyébre szükséged van, akkor azt már a webes felületről is felteheted majd.
Ha minden jól ment, akkor még egy kis apróság futtatásával máris elérheted az admin felületet a böngészőbe beírt 192.168.1.1 címen.
/etc/init.d/uhttpd enable
/etc/init.d/uhttpd startNekem ettől nem működött a webfelület, ezért egy saját Luci webfelületet telepítettem fel.
/etc/init.d/uhttpd disable
opkg update
opkg install luci-lucidMost már tényleg elérhető lesz az admin felület a 192.168.1.1 címen
Engem kimondtottan idegesített, hogy a Luci a megnyitásakor az Essential felületével nyílik meg, amiben semmit sem lehet elérni, ezért eltávolítottam.
opkg remove luci-admin-miniEzzel elkészült a webes felület, melynek segítségével aránylag sok mindent be lehet állítani. Én kevésbé tudom értékelni, de azért egy-két dolog beállításánál jól jöhet.
-
CS_D
senior tag
2. Kezdetek
2.1 root jelszó beállítása
Telneten kell bejelentkezni a routerre. Telnethez és SSH-hoz Windows alatt a Putty nevű pogramot szokták sokan használni. Letölthető innenÚj kapcsolatot kell létrehozni:
hostname: 192.168.1.1
connection type: TelnetA Connect gomb segítségével csatlakozhatunk is a routeren futó Telnet szerverhez.
Első dolgunk legyen a rendszerfelhasználó (root) jelszavának megadása. Az alábbi parancsot kell kiadni, majd kétszer beírni a kínánt jelszót.
passwdEzek után már telneten keresztül nem tudunk bejelentkezni, csak SSH-t használva, amely biztonságosabb protokoll.
2.2 SSH
Ismét a Putty-ra van szükségünk, hogy SSH-n be tudjunk lépni a routerhez.
hostname: root@192.168.1.1
connection type: SSHEz már jelszót fog kérni az indításnál, adjuk meg tehát az előbb beállított jelszót.
2.3 Linux parancsok
Itt lesz szükséges azt hiszem néhány alapvető parancs tisztázására. TóthSzabi nagyon korrektül leírta az általánosságban használatos dolgokat. Egyetlen baj van a leírással, hogy nem linkelhető megfelelően. Ebben az írásban található, kb. egyharmad magasságban.Ezeket a parancsokat a routerre bejelentkezve, konzolból adhatjuk ki.
A számomra legfontosabb utasítások:
free - rendelkezésre álló memória kiíratása
df - mappák és csatlakoztatott mappák kiíratása
ps - futó programok kilistázása
uptime - futásidő és terhelés kiíratása
vi - szövegszerkesztő (sokat kell használni)
dmesg - log -
CS_D
senior tag
1. OpenWRT telepítése
1.1 Gyári firmware frissítése
Gyári firmware-ről való áttérés esetén az OpenWRT-t a router admin felületéről is feltelepíthetjük.
Ehhez mindössze be kell jelentkezni a routerre, és a firmware upgrade menüben betallózni az új firmwaret.
A router a 192.168.0.1 címen elérhető, alapból a felhasználónév: admin, és a jelszó mezőt üresen kell hagyni.1.2 Meglévő OpenWRT firmware frissítése
SSH-n bejelentkezünk a routerbe, és a routeren megtalálható fájlból fogjuk telepíteni.
Az én új firmware-em a /mnt mappában volt, ezért van ez az elérési út.
mtd -r write /mnt/openwrt-ar71xx-dir-825-b1-squashfs-backup-loader.bin firmwareHa még nincs a routerre letöltve az új firm, akkor TóthSzabi leírása alapján most is letölthetjük:
cd /tmp
wget http://új-firmware-elérési-útja/openwrt-ar71xx-dir-825-b1-squashfs-backup-loader.bin
mtd -r write /tmp/openwrt-ar71xx-dir-825-b1-squashfs-backup-loader.bin firmwareFONTOS, hogy ha letöltjük a firmware-t, akkor legyen hely neki a memóriában. Ehhez esetlegesen el kell távolítani néhány telepített csomagot.
(az OpenWRT DIR-825-ös oldalán a frissítéshez írt kód nekem nem működött, csak a fenti)
-
CS_D
senior tag
Sziasztok!
A napokban
vargalex fórumtársnak köszönhetően sikeresen telepítettem az OpenWRT-t a routerre. Következetesen csináltam, és felírtam minden parancsot, amit ki kellett adni a telepítésnél, úgyhogy el is kezdem megosztani Veletek.
Minden nagyobb egységet külön hozzászólásba teszek, így talán könnyebb lesz majd rá hivatkozni, vagy adott esetben kiigazítani.
A források többnyire Vargalextől, illetve az internetről származnak.
2 jobb oldalt találtam, ahol használható OpenWRT-s leírások vannak fent, ezek már többször is voltak említve:
- Tóth Szabi oldala - OpenWRT leírások, specifikusan egy TP-Link routerhez, de többnyire
- toxin.lapunk.hu - OpenWRT leírás egy Linksys routeren bemutatvaÉn már eleve egy extrootos firmware-t telepítettem, így, ha valaki nem extrootos firmware-t telepít, akkor még pár köztes lépésre szüksége lesz.
-
vargalex
félisten
Hi!
A topic-ok bontásának valóban így lenne értelme. Ez már többször felmerült a TP-Link TL-WR1043ND topicban is.
-
Oczu
senior tag
Üdv,
igen, valahogy így kellene a topic-os témát, mint az Rtorrent topic is mutatja, érdemes lenne nyitni egyet az OpenWrt - nek is.
Mivel én friss DIR-825 tulaj leszek, elég sok kérdésem lesz, s ezek kérdések és válaszok nagyon hasznosak lehetnek majd a későbbi "új" DIR-825 user-eknek, amik egy helyen, célirányosan, ebben a topic-ban foglalnának helyett.Szóval "letsz góóó"
-
micsu
tag
vargalex:
Megnéztem a dobozon, nekem is B2 van, és kapcsoló is van rajta.
Oczu:
a megoldás a topic szétválasztós dologra talán az lehetne, hogy a TP-Link topicban csak TP-Link-es, a D-Link topicban csak D-Link-es dolgokról lenne szó, az OpenWrt-vel kapcsolatos dolgoknak meg létrehoznánk egy külön saját topic-ot. És akkor annak az első postjában naprakész infokat lehetne folyamatosan updatelni amolyan wiki formában. Mert pl. most is van sok telepítési leírás, mint azt linkeltem is a hsz12-ben és a hsz20-ban. Csakhogy ezekkel mind van egy kis gond:
- vagy nem a DIR-825-re vonatkozik
- vagy régebbi OpenWrt-re vonatkozik
- vagy nem elég részletes
Amikor én telepítettem a sajátomra, több apró kis eltérés volt az ott leírtakhoz képest. -
Oczu
senior tag
Üdv,
Köszönöm a felvilágosítást
A router majd hét közepe felé érkezik meg, így a kapcsolóval kapcsolatos kérdésedre érdemleges választ akkor tudok adni, de az illetővel megnézettem a rev számot.
Én is azért váltottam, mert nem volt kedvem bohóckodni a Wi-fi-vel, már megtanultam, hogy több idő, pénz energia, mintha időben váltana az ember.
Mivel az Asus topic-ot figyelemmel kísértem, így tudom, hogy Ti már váltottatok.Az én Asusom 1 nap alatt ment el, CS_D - nek javasoltam a Vaterát, ott nagyon keresik, 11600Ft-ért ment el, tehát tisztán 11K.
Olvasgattam a 1043 fórumát, majd ha már mókolom a FW-t, próbálom ezt a topic-ot feléleszteni, úgy tűnik, egyre több embernek lesz DIR-825 a birtokában, sztem külön kellene választani már a 1043 topic-tól, persze tudom, a rengeteg infó amott van. -
vargalex
félisten
Hi!
Az A1, A2 verzió UbiCom CPU-s, ami zárt fejlesztés. Ergo arra nem is lesz custom firmware.
Egyébként én is Asus WL-500gP-ről (128 MB-ra bővítettről) váltottam áprilisban és egyáltalán nem bántam meg. Valljuk be, USB-ről másolásban nagyon gyengén muzsikál a WL-500gP. Persze a maga idejében még nagyon jó volt. Csak hát eljárt felette az idő.
Ja, és CS_D is WL-500gP-ről váltott.
Egyébként, ha OpenWrt-vel kapcsolatos kérdésed van, akkor érdemes megnézni/érdeklődni a TP-Link TL-WR1043ND fórumában is, mert ott a többség OpenWrt-t használ, így jóformán csak arról esik szó. Én ott is és itt is gyakran előfordulok, ha tudok segítek.Csak megerősítés céljából: ugye neked is van egy kapcsoló a tápegység kábelén? Ez az egyik B2 újítás a B1-hez képest.
-
CS_D
senior tag
OpenWRT csak a B1 és a B2 revíziót támogatja. Valószínűleg a DD-WRT is. Lehet, hogy létezik más alternatív firmware, ami felhetető az A verzióra, de erről ismeret hiányában nem tudok nyilatkozni.
-
Oczu
senior tag
na lejárt az időm . Hogyan lehet megállapítani a revízió számát?
-
Oczu
senior tag
Üdv,
Asus WL 500GP router-emet cseréltem egy ilyenre. Remélem nem bánom meg a váltást, nagyon jókat hallottam e jószágról. Bízom benne, hogy e topic is legalább olyannak növi ki magát, mint az Asus WL500 topic-ja.
-
CS_D
senior tag
D-Link DIR-825 rev. B1 USB modding
A B1-es routeren gyárilag megvan a helye egy második USB portnak.
Sajnos az USB csatlakozó lábainak helye be van forrasztva, valami különleges forraszpasztával, amit hagyományos pákával nem tudtunk kiforrasztani, így sajnos ki kellett fúrnunk. De a végeredmény szempontjából ugyanaz történt.
A NYÁK alján valami ragacsszerűség volt:
A forrasztandó USB port közeléből el kell távolítani ezt a ragacsot, mert az L66-os induktivitás helyét, induktivitás hiányában elég csak összekötni. De vigyázni kell, hogy a ragacs ne tépje ki a másik USB közelében lévő alkatrészt, amire a ragacs elvileg ragasztva lett.
Aztán be kell helyezni az usb portot a furatba, és beforrasztani. Forrasztani nem lehetett szépen, mert az eredeti forraszanyag nem nagyon tudott megolvadni, így nem húzta oda a frisset.
A végeredmény:
Az ötletet ez a cikk adta: LINK
-
CS_D
senior tag
Sziasztok!
A napokban én is beszereztem egy DIR-825-ös routert.
Vargalexnek hála most már OpenWRT fut rajta, és nagyon meg vagyok elégedve az eszközzel.
Sebességben, funkciókban szinte mindenre képes.
Olvastam arról, hogy a B1-es routerek USB moddolhatóak, és mivel szükségem volt még egy USB portra, így rászántam magam. Hamarosan felteszek róla képeket, és részletes beszámolót írok, hogy többeknek kedvet csináljak.
A végeredménye pozitív, tökéletesen működik. Viszont sajnos a nyomtatómat sehogy sem tudom felismertetni a routerrel (egyik porton keresztül sem). Úgyhogy egyelőre felesleges volt a munka. -
Grafiqs
őstag
Köszi a válaszokat.
Azt hiszem megvan a nyertes kombó.
Egy a fent említett router és egy WD My world
Ez így azt hiszem kielégíti minden igényemet. Gyors elérés, lanon, afp, szamba, timemachine.
-
vargalex
félisten
Hi!
Beri igazából már megírta a választ. OpenWrt-vel valóban minden kérdésre igaz a válasz, nálam az ext4 filerendszer 22-24MB/s-el olvasható ftp-n.
Gyári firmware addig volt rajta, míg rátettem az OpenWrt-t, de elvileg a gyárival (a doksi alapján):
1. Igen
2. Nem tudom
3. Egyszerre csak egy kliens használhatja a vinyót, külön proggit kell telepíteni a PC-re
4. Nem
5. Igen -
Grafiqs
őstag
Sziasztok,
Én is tervezem egy ilyen router beszerzését. Ezért lenne néhány kérdésem.
1. Tudom-e ezt a cuccot egy másik router mögül használni? Gyakorlatilag AP-ként kellene üzemelnie.
2. Ha USB-n rákötök egy nagyobb (1,2TB) vinyót, akkor milyen sebességgel tudom azt elérni lan-on illetve wlanon keresztül?
3. Az USB-n rákötött vinyót megosztott hálózati meghajtóként tudom használni? Ez azért fontos, mert Mac(ek) illetve PC is lenne rákötve.
4. Tud-e önmagában a rákötött vinyóra torrentezni?
5. WEP titkosítást ismerheti-e?Elôre is köszi a válaszokat!
G
Szerk.: +1 kérdés.
-
vargalex
félisten
Hi!
Csak annyiban kényelmetlenebb, hogy minden csomag telepítésekor meg kell adni a destination-t, illetve minden telepítés után le kell futtatni a symlinkeket létrehozó scriptet. Természetesen ezt nem kell reboot után megismételni.
Az extroot legegyszerűbb megoldása a jffs firmware telepítése, majd tothszabi leírásának követése. Ugyanis squashfs firmware-t mindenképpen fordítani kell, mert benne kell, hogy legyenek a szükséges modulok (usb, filerendszer, block-mount, block-extroot) magában a firmware-ban. De ami letölthető, az nem ilyen. Ha mégis ezt a megoldást szeretnéd, akkor tudok neked ilyet adni, hogy ne kelljen build-elned.
De mondom, ha nem akarsz sokmindent telepíteni, akkor bőven elég lesz a flash mérete. -
micsu
tag
Hali,
Eddig 2 step-by-step manual-t találtam a destination-os & symlink-es USB használatra:
Linksys WRT160NL
openwrt oldwiki
tothszabi
Miért kényelmetlen a symlink-ekkel bajlódni? Minden boot után létre kell őket hozni?Az extroot / rootfs témában találtam 4 teljesen eltérő megközelítésű step-by-step manualt:
tothszabi: fstab is_rootfs 1
/sbin/init/ - pivot 1
nekem ez már túl trükkös
/sbin/init/ - pivot 2Melyiket válasszam a 4 közül?
Köszi
-
vargalex
félisten
Hi!
Persze, extroot nélkül is lehet USB-s eszközre telepíteni a destination megadásával. Csak az extroot kényelmesebb, mert nem kell a symlinkekkel bajlódni. Illetve extroot esetén, ha kihúzod a drive-ot, és úgy indítod a routert, akkor minden esetben van egy szűz OpenWrt-d. Mígy egyébként az új csomagok az USB-re kerülnek, a többi változtatás pedig a flash-ba. Persze akkor is van failsafe.
A backfire vs. kamikaze történetet én sem értem teljesen.
-
micsu
tag
Sikerült művelődnöm kicsit, holnap lesz az install napja
Azt hiszem, extroot-ra nem lesz szükségem, tehát elég lesz a SquashFs verzió is.
A kevés helyet ezzel a filerendszerrel is meg lehet oldani, ha az egyéb csomagokat az usb-n levő pendrive-ra telepítem.Mivel a trunk könyvtárban levő a legfrisebb, ezért az fog felmenni. Aztán majd teszek rá utólag valamilyen webes felületet.
A Kamikaze vs Backfire dolgot, hogy melyik fogalom alatt pontosan mit kell érteni, még mindig nem értem, de most már feladom, nem is érdekel
-
vargalex
félisten
Hi!
Nem mondanám, hogy a BackFire újabb, mint a Kamikaze. A Kamikaze-ből a trunk-ban lévő mindig a legfrissebb, míg a BackFire-ből a 10.03-as verzió kiadása óta nem raktak fel újabbat. A forrásban természetesen az is frissül, a logok alapján a trunk-ba commitált változásokat ide is átvezetik.
A backup-loader-t fel lehet tenni a leírásnak megfelelően a DIR-825 webes felületéről, a sima verzió elvileg OpenWrt frissítésre való.
A jffs2-squashfs választással kapcsolatban annyit tudok javasolni, hogy ha egy külső partíciót szeretnél valamikor a /-be (root-ba) mountolni a flash maradék része helyett, akkor a jffs2 verziót tedd fel. Ugyanis ez squashfs-el csak akkor oldható meg, ha saját firmware-t build-elsz, és belefordítod az ehhez szükséges csomagokat is.
A követelményeidnek elegendő lehet a Flash mérete is (transmission, samba, ftp elfér), illetve elvileg tudod mountolni a NAS meghajtóját is, a megoldás módja attól függ, hogy az milyen megosztást kínál.
-
micsu
tag
Telepítés előtti helyzetjelentés.
BackFire lesz, mert az újabb, mint a KAmikaze.
Ezzel a webes felület kérdése is eldőlt: a BackFire-ben a LuCi van benne, tehát ezt fogom használni.Kiderült már időközben, hogy a trunk könyvtárba mit tesznek fel? Kamikaze vagy Backfire?
A factory vs sysupgrade kérdése már tiszta, csakhogy a Backfire mappában ezek közül egyik sincs, de van viszont backup-loader illetve utótag nélküli verzió. Melyik micsoda?
A jffs2 vs squashfs témában még művelődök. Igazából azt nem tudom, hogy milyen esetben lehet fontos, hogy a kettő közül melyiket akarom használni, milyen esetekben fordulhat elő, hogy gondot okoz a flash kis mérete?
Konkrét követelmény: a routeren torrentet szeretnék majd futtatni, de a filmek tárolását nem az USB-re kötött HDD, hanem egy NAS végezné. Az USB-re egy pendrive-ot szeretnék dugni, aminek a tartalmát távolról is el szeretném érni secure connection-on keresztül (pl vpn, sftp, https, stb)
-
vargalex
félisten
Hi!
Szóval, ha BackFire-t raksz fel, akkor abban van LuCi. Ha X-Wrt-t, akkor abban van WebIf. A Kamikaze webes felület nélküli OpenWrt.
Szóval a LuCi és a WebIf csak egy-egy webes felület.
A telepítés mikéntjének, illetve a letöltendő firmware-nak van köze ahhoz, hogy milyen routerre teszed. Ha már felment, onnantól kezdve tényleg mindegy, hogy milyen hardware.A különböző letölthető file-ok:
squashfs-factory - gyári firmware-ra való OpenWrt
squashfs-sysupgrade - OpenWrt firmware frissítésejffs/sqashfs:
A jffs a teljes flash tartalmat írásra/olvasásra mountolja, így ezzel könnyebben megoldható az extroot.
A squashfs a flash azon részét, ami a feltett firmware-t tartalmazza, csak olvasásra mountolja, a maradék részt jffs2-ként ezzel overlay-olja (azaz a felhasználónak közös filerendszernek látszik). Azonban itt az extroot csak akkor tehető fel, ha az eredeti firmware része volt az összes szükséges csomag (usb csomagok, filerendszer csomagok, block-mount, block-extroot).Nekem jelenleg a BackFire van fent, abból is saját fordítású, amibe az extroot-hoz szükséges csomagokat beletettem.
Az extroot azért jó, mert egy külső meghajtót mountolhatsz a /-be, így nem okoz gondot (bár máshogy is megoldható, csak kényelmetlenebb) a flash kis mérete. -
micsu
tag
jffs2 vagy squashfs?
esetleg extroot?melyik verziót érdemes? trunk vagy nem trunk?
válasz -
micsu
tag
Ha lassan is, de legalább haladok.
Ez a topic kezd olyan lenni, mintha blogot írnék
Lehet, hogy létre kéne hozni egy OpenWrt topciot?
Ugyanis ezek a szoftveres dolgoknak szerintem semmi köze ahhoz, hogy melyik routerre telepítem fel. Vagy de?Kérdéseim az OpenWrt előtt:
Backfire vs Kamikaze?
xwrt vs webif vs luci?
squashfs-factory vs squashfs-sysupgrade?Ezek voltak a következő kérdéseim, a válaszok pedig itt olvashatók.
-
micsu
tag
Megérkezett a router: hw ver B2, fw ver 201EU, de ezt már frissítettem a gyári 202EU-ra.
Végigolvastam mindenféle leírásokat a 3rd party firmware-kről: ddwrt vs tomato vs openwrt, és végül az openwrt mellett döntöttem.Eddig ezeket a how-to-install OpenWrt leírásokat találtam:
- OpenWrt hivatalos leírása és egy topic hozzá
- Felix blogja
- OpenWrt telepítése: Linksys WRT160NL
- OpenWrt telepítése: TP-Link TL-WR1043NDAz még nem tiszta, hogy mi a különbség az xwrt / luci / webif2 / lua közt, vagy hogy egyáltalán hogyan lesz majd webes GUI config felület, de majd utánanézek még.
Majd írok, hogy sikerült. -
micsu
tag
Szia Alex,
Úgy látom, otthonosan mozogsz a DIR-825-re való 3rd party firmware témákban.
Épp tervezgetem egy ilyen router beszerzését.
A jelenlegi routeren (Linksys WRT54GL) ddwrt-t használok.
Tudnál segíteni az alábbiakban?
1) A DIR-825-ön milyen firmware-kat próbáltál eddig az OpenWrt-n kívül?
2) 3rd party firmware után vissza lehet tenni a gyárti?
3) Ha gond lesz, és visszateszem a gyári FW-t, akkor nem tagadják meg a garanciát, ugye?Köszi,
Micsu -
redstar
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ilyen DIR-825-ös routerem 60Mbit-es UPC-s net mellé, ami mostanában elkezdett vacakolni.
Az ftp letöltés megy rendesen 60Mbit-et el lehet érni illetve a normál böngészés is még épp használható mellette.
A torrent az kb. 30-35Mbittel megy, de ilyenkor egy sima ping esetén a csomagok fele már elveszik, így a böngészés mellette nagyon akadozik.
Viszont a http-s letöltéseknél 6Mbit-et tudok csak elérni. A netes sebességmérő oldalak is max 6Mbitet mutatnak.Már volt firmware frissítés, reset, factory default és a routert is kicserélték már de csak nem javul a helyzet.
Router nélkül, illetve más routerrel nincs ez a gond.Valami ötlet esetleg?
-
floppy131
csendes tag
Kinek van tapasztalata ezzel a routerral kapcsolatban .
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Kingston KC2000 500GB M.2 PCIe (SKC2000M8/500G)
- Nagyon különleges Lenovo laptop!! (i7, HD4600 + Nvidia GT755M + GT755M, SSD, cserélhető VGA, SLI!!)
- Videokártya Hűtés Segéd 92 - 120 mm Ventikhez / 3070 3080 3090 4070 4080 4090 Ti Super / AMD-hez is!
- 9700x februári vásárlás,foxpost az árban
- Gran Turismo 7 - PS4
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P53 - i7-9750H I 16GB I 512SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest