Új hozzászólás Aktív témák

  • popey37

    addikt

    válasz vegyszer #3021 üzenetére

    számold már ki matezseni, hogy a segédtükör mennyi fényt vesz el még plusszban, úgy kb. 15-20%-ot. és nem a 72-es ED-ről volt szó.
    az tény, hogy egyel arrébb tettem a tizedes vesszőt.
    a másik fele, meg a 200-as newton és a 120-as lencsésről volt szó, mivel ez a két tubus van kéznél.
    én ezt irtam pontosan:

    "ha felületet számolunk:
    a 120-as lencse felülete 11,3cm2
    a 200-as tükör 23,2cm2
    tehát a duplája a kitakarás levonása után.
    DE: F5 a tükör, F 8,3 a lencse, ha megnyujtjuk a tükröt F8-ra, SZERINTEM, kihangsúlyozom: szerintem, nem lesz jobb a látott kép mint a lencsésben.
    ugye a lencse a teljes felületen aktiv, mig a tükör pont a közepén, ahol a legjobb, ott nem. ezért rosszabb a kontraszt. az egyéb hibákról most tekintsünk el/ szinezés, kóma, stb../"

    amit te példának felhoztál, ott szó nem volt kiszámolt felületekről.szerintem ott sem irtam nagy hülyeséget, mert ha van egy 10 cm-es és egy 30 cm-es korongod és egymásra teszed a kettőt, akkor a 30 cm-es korong egy 10cm széles karika marad, mivel a 10 cm-es korong kiveszi a közepét. sugár 15 centiből minusz 5 centi az nálam 10 cm maradék.

    biztosan jól számolsz és én vagyok a hülye.

    ezt meg nem én irtam, hanem egy forumon egy hozzáértő szaki:
    "
    AZONOS KILÉPŐ PUPILLA ESETÉN egy nagyobb, homogén objektumot (pl. diffúz ködöt) ugyanúgy észreveszünk egy kisebb távcsővel, mint egy nagyobbal. Sőt ha kicsi a kontraszt indexe az objektumnak, akkor még könnyebben, mert kisebb látószögön belül" fényesedik fel". Ha pedig történetesen a 20 centis egy tükrös távcső és a 10 centis egy refraktor, akkor a veszteségek miatt az utóbbi lesz a nyerő a felületi fényesség tekintetében!
    az egyszerűség kedvéért 2 fenti apertúránál maradva - mindkét távcsővel egy homogén fényességű objektumot nézünk.
    Mindkét távcsőben alkalmazzuk mondjuk az 5 mm kilépő pupillához tartozó nagyítást: ez a 10 centisben 20x-os, a 20 centisben 40x-es lesz.
    A nagyobbik távcsőben a nagyítás 2x-ese a kisebbik távcsőben alkalmazotténál, ezért a felületi fényesség negyede LENNE, ha nem gyűjtene 4x annyi fényt, mint a kisebb! Tehát a 2 dolog kompenzálja egymást.
    itt egy 20 centis newton és egy 10 centis lencsés van összehasonlitva 5mm-es kilépő pupilla esetén."

    de szerintem itt fejezzük be.

    Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

Új hozzászólás Aktív témák