- NVIDIA® driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
Wolfy7251
újonc
Hát egy forgácsoló nem árt ha van. Marós, esztergályos, vagy mindkettő.
Szintek? Vicces ez a kifejezés. Igen, vannak szintek. Az egyszerű zöld gombos biorobottól a programozó-technológusig elég sok és mindenhol másképp hívják ezeket. De azt hiszem a 60 év körüli öreg szaki a csúcs, aki szinte mindenhol dolgozott már, és akiből jó esetben üzemvezetőt csinálnak. :-) -
Wolfy7251
újonc
Szia!
Semennyire. Alapvetően ebben a szakmában (hacsak nem multihoz pályázol) nem érdekli a munkáltatót, milyen bizonyítványod van. De a jó hír számodra eddig tartott. Az első kérdés az első találkozásnál az új főnököd részéről, hogy mit csináltál eddig. Vagyis a szakmai tapasztalatod. Ez azért van így, mert ez a szakma manapság elég felkapott, jól fizet, viszonylag könnyű állást találni. Tehát boldog-boldogtalan szalad a tanfolyamra, szín ötössel elvégzi, és azt hiszi ő a legjobb szaki. Téved. Téved, mert a programnyelvet megtanítják neki, néhány szó esik a forgácsolás alapjairól, tud kettő képletet és ennyi. Adnak neki bizonyítványt, mert a lóvét befizette. Aztán hétfő reggel odakíséri hozzám az üzemvezető, hogy itt az új kolléga, tanítsam be. Jól van, mondom és kérdezek tőle ezt-azt. Honnan jött, ki ő, mit csinált eddig? Kiderül, hogy pék, vidékről jött, mert ott nincs munka, de tegnap óta CNC programozó-technológus. "Aha" mondom én, "Akkor lássunk neki!" Szóval adok neki egy viszonylag egyszerű rajzot, meg egy vasat és megkérem, hogy ötleteljen. Hogyan fogná fel az előgyártmányt? Mi lenne az első művelet? Mivel támadná a darabot? Némi gondolkodás után felvázolja a delikvens, hogy hová mérné be a nullpontot, hogy G41-gyel csinálná a kontúrt..., amikor félbe kell szakítanom. "Kolléga! Nem ez volt a kérdés. Programozni ráérünk, ha már tudjuk, mivel és hogyan fogunk neki a forgácsolásnak." Látom rajta, hogy nem érti miről beszélek. Fél órás kérdez-felelek után kiderül számomra, hogy halvány fogalma sincs róla, hogy a munkadarab, amit kapott milyen anyagból van, hogy a rajz milyen felületi minőséget ír elő, hogy mi az a 62H7, hogy nincs szerszám ismerete
ésatöbbi. 3 órát dolgozott nálunk. Hozzáteszem ez nem az ő hibája. Felvették, mert jól írta meg az önéletrajzát, jól írta meg a tesztlapot, ami főleg programozásból állt és egy hozzá nem értő interjúztatta. Ez a szakma nagyon sokrétű. Az nc programozás csak egy kis része, a vezérlő ismerete meg még kisebb, amit sajnos nem mondanak el a tanfolyamokon.
Ezért van az, hogy azt mondták neked: "Előképzettség szükséges". Úgy látszik jó iskolát találtál.
Mindezt nem elrettentésként írtam, hanem azért, hogy ne érjen meglepetés. Ezt nem lehet pár hónap alatt megtanulni, de van sok cég, aki alkalmaz pályakezdőt. Jó szakemberből elég kevés van. Sokan elmentek külföldre. Úgyhogy tessék tanulni! :-) -
besaints
tag
Milyen előképzettség, végzettség, tapasztalat szükséges egy CNC tanfolyamhoz? Mennyi ideig tart? Vannak szintek?
-
atoka1
tag
Sziasztok! Pályamódosításon gondolkodom és elég érdekesnek találom a cnc-programozás mint szakmát. Kis is néztem egy OKJ képzést, viszont a tájékoztatóban azt mondták, hogy mivel nincs előképzettségem, nem kaphatok meg valamilyen Program Akkrediotációs papírt. Ennek a papírnak a hiánya mennyire érintene engem hátrányosan egy munkalehetőségnél?
-
Toroki87
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet olyan munkadarabokat elkészíteni aminek a rajza hiányos?
Például egy tengely.
R2 es rádiusz után átmérő 7 hosszesztergálást kell csinálni aminek a a szöge 2 fokot zár be a tengelyvonalhoz képest.
Honna kezdődik a rádiusz milyen átmérőn fejeződik be mikor a rajzon utánna már egy kúpos rész következik?
Vagy például 30 fokos letörés után hosszirányban z - ? Elmozdulás után - 30 fokos letörés majd rádiusz .
Honnan tudom meg ezeket , hogy pl hol van a kezdőpont meddig menjen el A180 fokban majd újra le 30 fok majd rádiusz?Valaki tud segíteni?
-
nchelp
tag
Először is javaslom ezt a linket hozzá...
Aztán szükséges lesz: gyártás típusa (gép-, szerszám-, fémtömegcikkgyártás), egyedi megmunkálások, vagy szériázás, milyen mélységű vezérlőismeret kell, elvárt szakmai gyakorlat, munkavégzés helyének megjelölése legalább település szerint. Sok kellemetlenséget spórol meg mindkét fél, de főleg önmaga számára, ha a "versenyképes jövedelem" nevű ma divatos etetés helyett legalább egy számszerű alsó határt megjelöl, amivel az állás betöltéséhez szükséges minimumkövetelményeket honorálják. Ezzel ön mindenképpen versenyképesebb lesz a többi közvetítőnél... Ezután esetleg részletezheti az egyéb juttatásokat.
Indulásnak ezt tudnám körvonalazni, ha a "vonalat" helyesen értelmeztem... ha nem, akkor szükségem lenne némi rávezetésre.
-
H_Anita
csendes tag
Kedves Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni! Munkaerő-közvetítéssel foglalkozom, és egy nagyon speciális megbízást kaptam. Heidenhain programnyelv (TNC i530, TNC 355) vezérlésének ismerete a feltétele egy állás betöltésének. Milyen vonalon indulhatnék el? (mindamellett, hogy a hirdetéseket országosan megadtam) Nagyon köszönöm előre is a támogatást!
-
nchelp
tag
-
blatya
csendes tag
szia nchelp!
Alakuljon az a műhely ,képekek kérünk ám
sok sikert és halihó ! -
blatya
csendes tag
hellóóóó tömeg !
igen HH 530-ra kellene ,csak a ciklusszervezését még nem vágom,elkezdtem az alapokat tanulni a hh-n de igen terjedelmes a "mese" időm is korlátozott ,de haladgatok
köszi nchelp hogy rápillantasz.
üdv! -
blatya
csendes tag
a program
O0001 (spirál 45 oldalfallal) szerszám egyenlőre D10 újmaró
T1M6
G54 G90 G40 G0 X0 Y0 S2000 M3
G43 H1 Z2
#105=0 kezdő z magasság
#108=1.3 fogásvétel z-ben
#101=10 fogásvétel xy -ban (a sprál körök közti távolság) ez most a teljes maró szélessége,lehet csökkenteni itt a progi matematikai,és ciklusszervezézi helyessége volt a célom.A változókat is sorba lehet majd szervezni,látható hogy nem egymás után lettek megadva ,mert rakosgatni kellett hogy lefusson a progi.
#106=40 a beírható kör sugara . mivel a maró központját vazérlem ,ez a valóságban + egy sugárnyi 45-lesz
G1 Z#105 F1000 M8 pozícionálás z0-ra
#109=#105- #108 első fogásvétel megadása
N10 Z #109
#100=0 kezdő alfa szög
IF (#101 LT 10) GOTO20
N20 #102 =1 alfa szög léptetése 1 fokonként
#103=1440 360x4 =1440 4 teljes spirál fordulat 4x10=40 tehát a 10-es maró 4 fordulat alatt 40mm es kört csinál . ( fent leírtak szerint 45 lesz)
#104=0 elforgatás szöge ( kezdő kiinduló szög ami 360 fokot azaz egy spirálfordulatot tesz majd meg)
#107= -6.5 1.3x4=6.5 teljes elérendő z mélység
WHILE (#100 LE #103) DO1 Spirál ciklusa
G1 X (( #101/360 )* #100*COS (#104+#100)) - ( ) szögletes zárójel akarna lenni !!!!
Y ((#101/360 )* #100 *SIN (#104 +#100))
#100= #100+#102 szög léptetése
END1
#120= 0.325 1.3/4= 0.325 rádiusz csökkentése 4 teljes fordulat alatt -1.3 csökken 1.3 sülyed zben azaz 45 fokos lesz a fal
#101=#101- #120
G0 Z#105
XO
Y0 a spirál elkészülte után egy teljes kört szükséges programozni hogy teljes kört kapjunk,ezért középpontra állunk
G1 Z#109
#110= 0 A kör kezdő alfa szöge
WHILE ( #110 LE 360 )DO1
G1 X (#106*COS #110) Y ( #106 *SIN #110)
#110= #110+1 SZÖGLÉPTETÉSE
END1
#121 =1.3 A kör rádiusz csökkentése
#106 = #106- #121
G0 Z#105
X0
Y0
#109=#109- #108 Z-irányú léptetés
IF ( #109 GE #107 ) GOTO10
G0 Z100
M30 -
blatya
csendes tag
sziasztok!
segítséget szeretnék kérni abban ,hogy egy fanucra megírt paraméteres spirálprogit "átültetni" hdh 530-ra. fanucot tanultam ,mire a hdh -t átnyálazom megőszülök) a progi egyszer kérdés volt a beszélgetős topikban ötszög marás témában . az ötszöget nem csináltam meg időhiány miatt ,a spirál viszont 45 fokos oldalfalllal készül el.
-
nonee
aktív tag
Most kezdem el az okj képzést..kiváncsi leszek mennyire fog menni:S
-
gyuszmusz77
csendes tag
válasz
Winner_hun #6 üzenetére
Ez rohadtul olyan szakma amit csak akkor csinálhat az ember ha veszetül érdekli!! Nekem be kell tanitanom egy faszingert,hogy ne csak egyedül értsek a géphez de nem érdekli és nem is megy neki igaz a bekapcsolást és gépi nulpont felvételt 3 napig tanitotam neki!!! De hát ö a fönök a kedvence!!!
Azotta 4szer öszetörte a gépet!!! -
gyuszmusz77
csendes tag
Én is egy régi Heidenhain-en melozok és ez a gép elégé vacak de tudja számolni mit mikor mivel töltöt el!!! Van egy kód amivel mindent megtudsz!!! Ez gépenként más!!! Ha valaki tud leirást szerezni az jo lenne!!! Ez egy berlett gép az 540 és a 620 között van valahol!! De még angolt sem találtam hozzá!!!
-
Trub
tag
Szia!
Nekem is megvan az EdgeCam program. Szeretnék vele nct 2000-es vezérlőre programokat generálni. Ezek szerint így posztprocesszor nélkül is helyesen lefutna a gépen? Vagy elég lenne kézzel beállítani a fontosabb paramétereket, és kész? Nem nagyon vagyok járatos ebben. Örülnék, ha tudnátok ebben segíteni. -
rony0209
csendes tag
válasz
Winner_hun #1 üzenetére
szia
ha tudnál segíteni a cnc programozásban nagyon megköszönném mert nem tudok semmit csak gépkezelő vagyok!előre is kösz -
rony0209
csendes tag
sziasztok!
CNC OPERÁTOR VAGYOK SZERETNÉM MEGTANULNI A PROGRAMOZÁST HA VALAKI TUDNA EBBEN SEGÍTENI AZT MEGKÖSZÖNNÉM!
-
Fanuc22
csendes tag
Szia
Nekem van nct posztom! de azt hiszem jobban utána kellene nézned mert az a helyzet hogy olyan nincs hogy nct nyelv mert ők a szabványos iso g-kódot használják ezért teljesen kompatibilis a (fanuc-kal) két programozás. a cam rendszerek a posztot a gép felépítéséből és egyéni sajátságából adódó pl M kódok amelyeket a gép építője határoz meg illetve a gép fizikai korlátait tengelyek száma illetve mozgása sebessége stb! Ha kell van poszt 5d re is! -
Ferink
aktív tag
Üdv!
Szakdolgozatot készítek, és Edge Cam 2009 R1-el szeretnék 3D marást szimulálni benne. A cégtől ahonnan a témát kaptam NCG Cam 9.1. szoftvert használnak és NCT nyelvre generáltatnak programot vele. Ezt nekem idadni nem tudják :s... mind1...bonyolult.
A problémám az, hogy az Edge Cam-ben gyárilag fanucon-kívül nincs más poszt processzor. Lehet hozzá valahonnan esetleg más nyelvekre letölteni? Van valakinek ilyen?
Azért lenne fontos, hogy lehetőleg NCT nyelvre tudjak programot generálni, hogy a diplomatervben a valóságtól amit a cég alkalmaz ne térjek el. Mivel az ő szoftverük nekem nem elérhető (NCG Cam) ha mással ugyanazt az eredményt tudnám produkálni már jó lenne.
Az eredeti forráskódom megvan amit NCG Cam-al generáltak NCT nyelvre.
Köszönöm a segítséget.
-
VINIKOR
senior tag
-
kiszeller
csendes tag
Hali!
Én elvégeztem 1 sulit, ahol cnc-forgácsolo és gépgyártástechnologiai technikus lettem!
Ebben a suliban tanultam 3 cnc vezérlő programozását, de erről papirt nem kaptam és kéne 1 jo hely, iskol vagy vmi jo képzés ahol erről is tudok valammi okj-s papirt szerezni!Vmi ötlet??
-
nchelp
tag
válasz
Csakénvagyok #10 üzenetére
Csak csendes szemlélődő lettem volna, a CAM annyira nem vonz. Jól meg vagyok gép mellett
Igaz, az nincs feltüntetve, hogy CAM, vagy gépközeli...
-
nchelp
tag
Jelentem, a téma döglött.
-
nchelp
tag
Hmmm.... Ettől a topictól többet reméltem...
-
sinya85
senior tag
válasz
Winner_hun #6 üzenetére
Hát én is cnc programozo lennék.
-
sinya85
senior tag
Nem nagyon megy ez a topik
-
boecce
tag
Szinte minden CNC-főkapcs mellett van egy üzemóra számláló, de ugye az nem méri a tényleges teljesítményt.Van viszont egy CNC vezérlő: Heidenhain TurnPlus : [link] a demóját ( ha majd befejezik a szerverkarbantartást pontosabb linket is tudok adni) innen tudod letölteni. Ez a vezérlés akár gépegységes terhelését külön külön log-golja, ami már a napi történések (ciklusidő, effektív teljesítmény, állásidő stb.) megállapítására igen alkalmas. Viszont a demo ugye nincs valós géppel kapcsolatban, nyilván nem mérhet semmilyen teljesítményt sem. Viszont van egy másik ajánlatom is, ami ha nem is áramteljesítményt mér de elég megbízhatóan számolja a cnc- program időbeni hosszát, az egyes szerszámok mozgásának hosszát munkamenetben és gyorsjáratban egyaránt. Ez egy CNC editor, amiben elsősorban a proggit megírhatod, majd ""Toolpath statistisc"" menü alatt megvan a gyártásidő + szerszámúthossz .
A 30 napos próbaverzió itt: [link] található. (abban csak bízni tudok hogy a demo is mutat statisztikát, mert nálam ha eltüntetem a licence fájlt, akkor sajna nem indul, mert rég lejárt a 30..... ) -
r-chee
őstag
-
mdk01
addikt
up..up
Azt hittem legalább vmi grafikus programal dolgoztok.
Nekemvan pár kérdésem bár nem a cnc mellett állok.
msn-en megkereslek.
Másokhoz is.
Olyan program érdekelne (tudom hogy van) ami méri a cnc gép munkban eltötltött idejét és esetleg a megtett métereket is.
Köszi
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
Suliban elkezdtem pár hete CNC szakkörre járni, egyelőre nem valami bonyolult, bár néha elakadok benne. Azthiszem néha kéne egy kis segítség, remélem van itt, aki ért hozzá és aki tud segíteni. Esetleg ha valaki el akarja kezdeni, akkor hajrá, az alapokon (meg egyre többet, amit tanulunk) tudok segíteni (remélem
)
Kezdésnek itt van a program, amivel nézzük, hogy mi milyen lett: [link]
Aktív témák
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Heroes of Might & Magic III (HoMM3)
- Kínai robottaxi indul Európában
- Windows 10
- E-roller topik
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Viccrovat
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest