Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz brd #2054 üzenetére

    "a fizetésedet, ha BTC-ben kapod, csak egy olyan számlára kaphatnád, amelynek a száma regisztrálva van náluk, hogy a személyedhez tartozik, és adót is csak innen fizethetnél (big brádör <3, jó kis visszaélésre ad lehetőséget az állam részéről, bár nem lenne rosszabb a helyzet, mint most, a fekete pénzt most is mosni kell, csak egyszerűsödne az ellenőrzés az állam számára)."

    Ez nemhogy az adózást segítené, hanem inkább a segélyezési rendszert bővítené ki. Feketén dolgozna még az is, aki eddig nem úgy tette, majd mutatná, hogy látja? Nincs jövedelmem.

    Ugyanis az egy regisztrált cím mellett még rendelkezhet akármennyi titkossal, amire a fekete pénzeket kapja és még a legdurvább diktatórikus megfigyelés esetében is csak annyit érhetne el az állam, hogy a közműveket (amik ugye névre szólóak) kell a regisztrált címéről fizetni. De még ezt is meg lehetne trükkösen kerülni.

    "ami nem kerül be a gépbe, arról ugyanúgy nem lesz tudomása a NAV-nak"

    De nem mindegy, hogy letáborozik egy laptoppal az egyik, a másik pedig próbavásárlás helyett csak figyel, majd a nap végén/pár óra múlva odamennek, hogy "na akkor kérem szépen, hogyan bonyolított itt le több, mint 100 tranzakciót, miközben a rendszer szerint a pénztárgép ez idő alatt egyetlen tranzakciót sem jelentett?" vagy az ország összes pontjának összes kis üzletébe folyamatosan próbavásárlókat kell küldeni, amik ráadásul vagy működnek vagy nem, mert lehetnek bármennyire természetesnek látszó illetők, gyerekes családtól csókolózó párokig, akkor sem fog adócsalást elkövetni velük szemben például a falusi/kisközségi kocsmák többsége.

    Mert ezeken a helyeken jellemzően a forgalom nagy részét az a 10-20 törzsvendég adja, akiknek ingyen adnak bármit, még néha hiteleznek is, de bárki más, aki ismeretlenül betér oda, az bizony kap blokkot.

    (#2055) szilard28: "De 90-99%-os defláció értelemszerűen csökkenti a béreket."

    De nem érted meg, hogy ha eleinte többet kaptál, majd azért kapsz kevesebbet, mert az értéke ugyanannyi lesz a kevesebbnek, akkor ha anno megtakarítottál, akkor az a tiéd? Nem veszi el tőled senki?

    Ezzel szemben ha a Kádár-rendszerben minden hónapban évekig szorgosan félretetted a párezer forintos fizetésed felét vagy negyedét, most nemhogy milliomos nem vagy, de jól be is szoptad, mert a durva infláció miatt elértéktelenedett.

    (#2057) szilard28: "Enélkül pl. az emberek 90%-a még egy lakást se tudna venni."

    Például azt is egy baromi nagy szemétségnek érzem, hogy az állam automatikusan birtokol minden olyan földterületet, ami "senki földje".

    Régen az emberek felhúzhattak egy házat közös erővel valahova és tudtak hol lakni. Ez két szempontból is jó volt. Egyrészt anyagköltségen baráti összefogás által felépítettek egy házat. Másrészt nem hagyták lezülleni az adott területet, megművelték körülötte a földet, növényeket termesztettek, állatokat tartottak, stb.

    Most meg pusztul le egy csomó terület, a hajléktalanoknak meg esélye sincs, hogy ilyen módon új életet kezdjen.

    "JA és aki hisz a BTC-ben, az leírhatná, hogy szerinte mennyi lesz 1-2-3-10 év múlva a BTC/USD árfolyam."

    Nehéz kérdés. Egyrészt a deflációs jellege miatt kilőhet az árfolyam, de akkor ahhoz, hogy fizetőeszközként használhassuk át kell minősíteni miliBTC-re, microBTC-re vagy esetleg satoshira a hivatalos pénznemet.

    De viszont a shortolás bevezetése miatt most maradhat olyan 100-130-as sávban és jóllehet nem is fog változni, ahogy a dollár/HUF sem változott már jó ideje a 150-300-as ársávból.

    Harmadik lehetőségként megzuhanhat a jelenleg is spekulánsok által fenntartott árfolyam és beállhat egy olyan pár dollár/BTC szintre.

    De ez utóbbi rövidtávú dolog lenne pont a deflációs jelleg miatt. Ettől függetlenül érthető ha az ember nem akar 120 dollárért olyasmit vásárolni, ami talán pár nap múlva 5 dollárt fog érni és csak 5 év múlva kapaszkodik majd vissza, akkor viszont már stabilan, mivel valódi gazdaság lesz mögötte nem csak spekulánsok és pár webshop.

Új hozzászólás Aktív témák