Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz LLam #11364 üzenetére

    Remélem nem baj, ha én is válaszolok. :D

    Szerintem absztrakciók szintjén az egy teljesen logikus és általánosságban jó alapvető hozzáállás, hogy egy terméknek elsősorban a felhasználók igényeit kéne szem előtt tartani, csak utána az üzemeltetőkét, kereskedőkét, stb (annyi kiegészítéssel, hogy a valóságban nyilván a befektetők/cégek profitja lesz első helyen, és csak utána jöhet bármi sokkal kisebb súllyal).

    Példaképp a szerviztechnikus mindig szidni fogja a tervezőt, ha valamit nehéz javítani, mert neki megkeseredik az élete, de ettől még szerintem teljesen normális, ha a tervező a felhasználó, és nem a szerelő kényelmére próbálta szabni az adott terméket (és nem is csak azért, mert jó esetben csak a termékek kis része fog szervizessel találkozni --- de a szervizes, mint egy szál önálló személy ettől még annyi munkát kap majd, amennyit csak rá tud aggatni a főnöke, szóval ez őt megint csak nem érdekli, neki mindig sok a szemét a keze közt...).

    Ebben a mesében pedig szerintem a programozó jelenleg a tervező is (ők próbálják kitalálni azt is, hogy mit lehetne és az hogy működjön, nem csak megvalósítanak egy mások által kiszabott koncepciót, amitől kicsit talán "kvázi tejhatalmúnak" tűnhetnek bizonyos szemszögből), a bányász a szervizes (és itt szerintem a hihetetlenül öntelt, pedig igazából félig-meddig szakbarbár fajta, akinek szent meggyőződése, hogy mindenkitől mindent jobban tud, a tervezésről/programozásról, és a felhasználók igényeiről is, pedig ha egyedül hagynánk egy üres szobában, akkor három óra megtalálnánk sírva rohangálva egy poroltóval a kezében, segítségért kiabálva --- ugyanakkor a programozók szerintem sem feltétlenül tűnnek elég hatékony tervezőnek, szóval ha nem piszkálnák őket állandóan minden oldalról, akkor ellenének azzal, hogy éveken át csak "code cleanup" és "staging skeleton code for future experimental feature" commit-ok lennének a GIT-en, miközben eszméletlen komplex dolgokról álmodoznak, amikhez még hasonló sem lesz a valóságban soha, de még ők maguk se kezdik el soha megpróbálni kialakítani és tesztelni, szóval csak ködös absztrakciókban álmodoznának, mint egy fantasy mese író, míg a valóság egy helyben áll).

    (U.i.: Amúgy én is jobb szeretek absztrakt dolgokról beszélni. Ha aztán valaki azt mondja "ja, tök jó, ez tetszik, csináljuk meg!", akkor azonnal átváltok arra a nézőpontra, hogy miért nem lesz úgy jó. Még akkor is, ha nekem nem kell összekenni a kezem, csak nézni, és az alternatíva is az még nekem is, hogy nézem ahogy toporog mindenki arra várva hogy mit csináljon, valaki találja ki neki. :DDD)

    Másik: Szerintem addig teljesen mindegy, hogy hol vannak, míg nincsenek közvetlenül központi befolyás alatt. Ha majd a kínai kormány elkezdi államosítani, vagy egyértelműen zsarolni őket, majd akkor kell őket "kínaiak"-ként kezelni, most egyszerűen csak entitások és kész. (Bár lehetünk rossz májúak, hogy kínában ezt magától értetődőnek és természetesnek vehetjük, hogy már most zsarolva minden kínai bányász, de szerintem még akkor is kár vele foglalkozni, míg ennek nincs egyértelmű jele, ami zavarna minket.)

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák