Új hozzászólás Aktív témák

  • Nisida

    aktív tag

    válasz tom956ster #4020 üzenetére

    Hello!

    Köszi az Infokat, elgondolkodtam még beszélek a céggel lehet-e változtatni. Mert ha igen megpróbálok egy NVMe.stre cserélni a Samsung 850 EVO-t a Sata3 -ról. Megnéztem a régi SSD-m 160 - 210 között megy, a RAID1 -tömb 30-70 a másik SSD-m (újabb) az 210-313 között. Na ehhez képest a tied valami sárkány.
    Igen nem lenne rossz ha a betöltésnél 100 Mb csak úgy belibegne. Bár ha belegondolok ennyi erővel lehet azt is megcsinálhatnám, hogy 4 GB elrakok a memóriából memória lemezre , és onnan töltök.

    A RAID1 -tömb vs. RAID5 jó kérdés nekem az elmúlt 20 évben soha nem ment tönkre se gépem se HDD - egyéb sem, ennek ellenére a tartalék mentések CD, DVD-i 5-év alatt gajra mentek rendszeresen. Most van egy 2 TR RAID1 tömb folyamatosa munkára és egy hátsó kb 5 TR RAID5-ös tömb.
    Mindkettő hardveres az egyik Marvell a másik Asrock azt hiszem.
    Mellette ha vágre 1 év tili-toli után befejezem akkor rack-be lesz szerelve minden és egy kész archiváló arzenál - RDX, LTO, BL - lesz kész munkára bármikor.

    Hivatalosan a RAID1-es tömb bármelyik lemeze megmakkan akkor az adatok leszedhetőek róla, mivel a meg maradt úgy dolgozik mint egy single meghajtó - legalábbis én így tudom - . Vagyis ha megpusztulna akkor fogok egy másik HDD-t vagy külső HDD és kimentem - biztos ami biztos - majd ezután rakom be a RAID1 csere HDD-jét hogy újra építse az egészet. Lehet neked azért mondták a Syn fórumon, mert ezt a Syn Nas-sal nem lehet meglépni.
    A RAID5-t tömb szuper egyeteln problémám van vele , 1 meghatóig elszállásig müxik és csak akkor fog működni ha újra van építve a RAID5-ös tömb. Addig semmit le nem szedsz róla. Amúgy a RAID-es móka

    Ezzel nincs is probléma de ha közben még egy HDD megfekszik akkor már probléma van. Én ezért kerestem anno RAID6-osat amiben 2 HDD-ig minden szép és jó a fenti megkötések mellet. RAID0 nem ajánlom kész pusztulat ha gebasz van.

    Amire kellene időt szánnom az a munkák zárása és a munka könyvtárak takarítása majd rendes rendezett archiválása lenne, de erre mostanában soha nincs idő. Mert ebben az esetben az átlag munkák elférnének egy DVD-n , vennék 2 Mdisk-es - 1000 éves - dvd-t és kimenteném és soha nem lenne gond.

    Az kétségtelen, hogy több szintű archiválásra és mentésre van szükség. Nálam ezért van a köv. rendszer:
    1. vonal: RAID1 tömb munka könyvtár és adat állományok
    2. vonal: Meleg mentés - RDX - (napi) kb 150-200 Gb csak a munka könyvtárról (na ez az ami most még nem 100%-os)
    3. vonal: Hideg mentés - Külső HDD - (heti /havi) + 1 HDD kb. 2x1 TRb - a teljes rendszerről
    4. vonal: Archiválás - LTO + DVD / BL - munka befejezés után a teljes adott munkakönyvtár 1:1 mentése

    Ha ezt betartom - nem mindig megy :D - akkor hivatalosan egy teljes rendszer megsemmisülés esetén sincs nagyobb gáz.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

Új hozzászólás Aktív témák