- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egorov
aktív tag
válasz
szokeherceg #2395 üzenetére
Hali, nekem 2007 verzió van. Ott ugye van olyan, hogy tolerances/tolerance display. Itt a deviation van beállítva. A lower limit alapból negatív, szóval ha oda pozitívat akarsz írni, akkor kell elé egy negatív jel. Az upper limit pedig alapból pozitív értéket ad, ha negatívat akarsz, akkor csak egy negatív jel kell elé.
Lehet, hogy nem segített semmi, de most írhatnékom vót.
-
kriszpontaz
veterán
válasz
szokeherceg #2395 üzenetére
És ha manuálisan csinálsz a tűrés mintájára rajzfeliratot? Az a legegyszerűbb. Max nem lesz dinamikus.
-
Konair
csendes tag
Forgattam a rajzom, és a rajta lévő szöveg is elfordult.
Van valami egyszerű módja, hogy ne fejjel lefelé legyenek, de mégis a helyükön maradjanak? Vagy egyesével kéne elforgatni mind?Köszi, előre is!
-
szokeherceg
tag
válasz
kriszpontaz #2393 üzenetére
ez a bajom sajnos, +/- türést tudok tenni énis.. De a mostani feladatomon van egy -0.07 -0.09es türés, de hiába írom elötagnak a másodiknál mínuszt, plusszként teszi be..
-
kriszpontaz
veterán
válasz
szokeherceg #2392 üzenetére
Írj elé mínusz jelet
.
-
kriszpontaz
veterán
válasz
szokeherceg #2392 üzenetére
Képernyőkép van valahol? Csak hogy lássam mit akarsz. Ilyen beállítást nem is találok. Csak +- van.
-
szokeherceg
tag
Sziasztok, hol tudom beállítani 2010es magyar autocadben egy méretnek a türését úgy, hogy ne +/- legyen, hanem mínusz-mínusz? Légyszi segítsetek
-
mdk01
addikt
Itt vagyok újra.
Sikerült jobban foglalkozni a témával és van nekem, egy más által megküldött, de kötelezően azt felhasználandó ilyen papírteres műszakirajzos adatkockám.
Odáig eljutottam hogy rájöjjek referenciaként(ez nem biztos csak nekem így sikerült vmit csinálni) vannak a szövegek beírva és ezeket már talán úgy néz ki sikerül szerkesztenem, de van amit nem mert vmi hibára hivatkozik, hogy nem talál vmit.Van még pár kérdésem amit nem egészen értek itt papírtérben és megköszönném ha lenne vki jelentkező akinek átküldhetném ezt a műszaki rajzot és segítene kicsit.
Faiparról van szó és nincs agyon bonyolítva.
Köszönöm
-
Gyufaaa
veterán
válasz
kriszpontaz #2386 üzenetére
Hajrá hajrá.
Várom!
-
kriszpontaz
veterán
Az Autocadben ha az ismert koordináta pontra illeszted a rajzot az megfelel majd az EOV-s koordinátádnak. A rajzi alap ha nem volt méretarányos, tök mindegy hogy beforgatásnál mennyire ment el a rajz, nem lesz észrevehető. A align a beforgatást az elkészült rajzra kompletten alkalmazta, tehát ha szerkesztési hiba volt benne az megmarad, de nem torzítja el jobban.
A rajzi észak jeleket én nem venném mérvadónak, maradj a koordinátáknál.
-
kriszpontaz
veterán
Visszatérve a BLOG-ra:
Kaptam pár pozitív visszajelzést így el fogom kezdeni a Logout BLOG-ot.
Kis időbe bele fog telni mire valami összejön, és minden rajzi fázis külön blogbejegyzésben fog megjelenni, de a türelmeteket kérem, mert nem kevés idő mire összeáll.
Az anyag egyenértékű a Civil3D alapozó tanfolyammal, csak kiegészítem sok olyan dologgal, ami tapasztalatból jövő probléma és azok lehetséges megoldásai.
Ha meglátja valamelyik forgalmazó ezt a blogot, nem nagyon fog örülni neki, főleg ha tanfolyamokat is tart.Hangsúlyozom, építőmérnökként és nem geodéta szemszögből fogom megközelíteni a dolgot, viszont le fogom írni mire is kell figyelni felmérésnél, ami megkönnyíti a feldolgozást. A beépített geodéziai eszközöket soha nem használtam, így az ki fog maradni, de a MAP alapú topológia építést is be fogom mutatni.
A Civil3D anyag nagyjából a következőképp épül majd fel:
- A program bemutatása, célja, különbségek az alap Autocad-hez képest
- Menürendszer felépítés, funkciók ismertetése
- Földmérési adatok feldolgozása
- Koordináta rendszer és mértékegység beállítások
- Földmérési adatok nélküli munka (ha nincs miből dolgozni, használjuk amink van)
- Civil3D pontok, pontcsoportok létrehozása, stílusok használata
- Felületek létrehozása, használata, javítása, stílusbeállítások (ez a Civil3D alapja, innen indul a meló)
- Nyomvonalak létrehozása, stílusok használata
- Nyomvonalfeliratok létrehozása, stílusok használata
- Hossz-szelvények létrehozása, stílusok használata
- Mintakeresztszelvények, keresztszelvényelemek, katalógustár, saját elemek létrehozása
- Nyomtervek létrehozása, nyomtervfelületek, anyagok és rétegrend beállítása, túlemelés alkalmazása, automatikus ívszélesítések (belső íven)
- Útcsatlakozások, lekerekítő ívek, körforgalmak kialakítása (dinamikus, automatizált és manuális módon)
- Keresztszelvény mintavételi helyek meghatározása
- Keresztszelvények csoportos vagy egyéni elkészítése (földtömeg vagy anyagszámítási feliratok létrehozása)
- Vezérlővonalak létrehozása és szerkesztése
- Rézsü objektumok létrehozása
- Földtömegszámítás, földkiegyenlítés, tereprendezés
- A kész terv nyomtatásra előkészítése, sablonok beállítása
- A tervből kiexportálható kimutatások- MAP topológia építés
Később:
- Gravitációs csatorna tervezés Civil3D-vel
- C+I programcsomag bemutatása, használatastb...majd kiderül mire és hogy lesz energiám, és mennyire nyeri el a tetszéseteket.
Konair: a program ugyanazt csinálja mint az online cucc. Ha ismered a koordinátákat, akkor az align parancs végül is megfelelő.
-
Konair
csendes tag
válasz
kriszpontaz #2384 üzenetére
2 pont koordinátáit kinéztem Google Maps-ből. (egyenlőre nem fontos, hogy mennyire pontos)
Ezeket ezzel konvertáltam át: http://pf-prg.hu/trafo/trafo-5.php?mod=0
Majd az így kapott két koordinátát bejelöltem egy üres rajzon.
Ezután bemásoltam a rajzom, és align paranccsal beillesztettem a bejelölt pontokhoz.Ha jól gondolom, akkor te a programod is ugyan úgy konvertálja át a Maps koordinátákat EOVbe, mint a weboldalon lévő.
A két koordináta pontom az üres rajzon jó, ügye? Mert akkor ezek szerint nem EOV-ban nyitottam meg, de megfelel annak?
Align parancs szemre jól befordította, és méretezte. Mondjuk nem tudom mennyire transzformálta el. Ha nagyon, akkor az nem túl jó. A rajzomhoz van egy Észak jel is, így a forgatás meg tudnám oldani. Csak utána a méretezést nem tudom hogyan kell megcsinálni. Esetleg tudsz jobb parancsot, mint az align?
És sima AutoCAD 2013-mat használok.
-
kriszpontaz
veterán
A mezei GPS vagy Google Maps által használt koordináták átfordítására EOV-be itt egy program.
Ez segíteni fog. Ennél megadod manuálisan a szélesség-hosszúság adatokat (Z magasság nagyjából a Maps által kiírt magasság legyen) és a program kidobja az EOV rendszerbeli koordinátákat. -
kriszpontaz
veterán
Már bocs, de ezt honnan vetted hogy az autocad ha megnyílik már EOV-t használ?
Az Autocad világkoordináta rendszert használ, ami egy nemzetközi alap, fix, nem azonos az EOV-vel. Még a Civil 3D sincs EOV-ben alapból ha beindul, csak ha a rajztulajdonságok alatt ezt külön beállítod. Az egy dolog hogy mm, vagy m az alap mértékegység, az annyit tesz hogy metrikus rendszerben dolgozol.
Ebbe a WCS-be való beillesztéssel régiófüggetlenül (a beillesztés eredeti koordinátákkal paranccsal) a helyükre kerülnek a más koordináta rendszerben készült rajzok (pl. EOV-ben).Konair: Az align parancs az pont nem erre való szerintem. Maximum ha már egy pontod a helyén van. Magadtól soha nem fogsz koordinátahelyes térképi alapot összehozni, főleg rossz alapból.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest