Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz M43g #44654 üzenetére

    Vannak fafajok, amik kidöntés után nagyon hamar befüllednek. Ilyen pl a bükk is.
    A mielőbbi lehántás mindenképp áldásos, több aspektusból is.
    Nem fülled a fa be, ha fagyban döntik, és olvadás előtt gatterolják, majd szellőző lécek közé rakatolják.
    A rakatolás egyszerű tudomány, de el lehet rontani vele kevéske tudás híján sok köbméter értékes fát.
    A helytelen szellőztetés szintén eredményezhet fülledést. Ha túl vastag a szellőzőléc, nem fülled, de túl gyorsan szárad. Ennek eredménye vetemedés és repedések. A szellőző léc vastagságával szabályozhatjuk a száradási időt. Ha túl kicsi a rés, lassan szárad, és fülledhet. Fafajfüggő az optimális szellőzőrés, no, meg széljárás függvénye is, ha szabadban szárad a rakat.
    Jómagam zárt helyen szeretem szárítani az értékesebb fáimat. Így lassú a száradás. A helyiség illata árulkodik a száradás intenzitásáról. Ha erős szag van, javallot egy szellőztetés. Eleinte. Később már nem lesz erős szag.

    A diót is, mint minden mást, a fagy beálltával érdemes kivágni. A tönköt ilyenkor nehéz kiszedni. Ezt érdemes olvadás után azonnal megtenni. Ezért jellemzően februárban a legideálisabb az idő a fakitermeléshez. Mert már közel a tavasz, de még fagy van. Erős napsütéstől érdemes védeni a száradó fát.
    És a vastagabb ágakat is prímán lehet hasznosítani. De ezt meglátod, miben látsz még valamit. Ráérsz akkor kidobni pószpász kisebb fákat, amikor kiderül, hogy már nem tudod hasznosítani. Ez nyilván több macera, de én szívesen macerázok dióval.
    Olvastam egy olasz gyártóról, aki diófából készít eztaztamazt, hogy gyufásdoboznál nagyobb maradék náluk még alapanyagnak minősül.
    Azzal nem rontod el a diódat, ha mielőbb szélezel. Nyilván, így felgyorsul a száradás. A túl gyors száradás repedést, vetemedést eredményezhet. Vetemedés ellen a sűrűbb lécezés, és a súllyal egyenesbe kényszerítés a gyógyír. Nem véletlenül látni 3+ méter magos rakatokat. Repedés ellenszere lehet a bütük zárása. Több módszer is létezik. Befested, viaszolod, vas éket ütsz bele, ami hullámos, és megfogja a fát zsugorodáskor. Ezt akkor kell beleütni, amikor kezdődik a repedés. Mert akkor már látod, hova üss vasat. A dió nem annyira repedékeny, mint a bükk, vagy a tölgy. (És meseszép bütüje van.) Kitűnő alapanyag faragáshoz még a hazai dió is.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák