2017. október 20., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Történelem rovat

Tudod, hogy milyen történelem hírt keresel? Szűkítsd a találatokat itt...

Szöveges keresés

Szűrés rovat szerint

Szűrés márka szerint

Hírek

 • 2017. október 20., péntek
 • 1975. október 20.

  Az Atari benyújtja az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalához az első üléssel rendelkező, fülke-stílusú arcade-játékgép, a Peter L. Takaichi által autós szimulációs játék számára tervezett Hi-Way szabadalmi kérelmét. A másfél négyzetméter alapterületet igénylő gépet már 1975 márciusában kiadták, de a szabadalmat végül is csak 1977-ben kapták meg rá.

  Történelem 10 órája7

 • 2017. október 19., csütörtök
 • 1973. október 19.

  Bírósági ítélet mondja ki, hogy az addig az első elektronikus számítógépnek tartott ENIAC szabadalma érvénytelen, így az 1939-es Atanasoff-Berry számítógépet (ABC) illeti meg ez a cím. Az ítéletet alapvetően helyesnek tartja a szakirodalom, mert bár az ABC-t nem fejezték be, voltak funkcionális és koncepcionális hiányosságai is, le sem védették, megoldásai később inspirálták az ENIAC megalkotását is.

  Történelem 1 napja0

 • 1998. október 19.

  Elkezdődik az a per, melyben az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és húsz amerikai állam főügyésze piaci erőfölénnyel való visszaéléssel vádolta meg a Microsoftot. Az eljárás fő tárgya az volt, hogy a cég illegális módon tartotta meg operációs rendszerének uralkodó pozícióját, s emellett böngészője számára is ugyanezt a helyzetet igyekezett megteremteni.

  Történelem 1 napja1

 • 1875. október 19.

  Párizsban elhunyt Charles Wheatstone angol fizikus és feltaláló. Igen sok területen működött, ő alkotta meg többek között a concertina nevű harmonikát, a sztereoszkópot, a Playfair-rejtjelet, illetve a nevét viselő Wheatstone-hidat. Egyik fontos munkája a William Cooke-kal közösen megépített elektromos távíró, amelynél bevezették a lyukszalag használatát, ami később a számítástechnikában kapott fontos szerepet.

  Történelem 1 napja0

 • 2017. október 18., szerda
 • 1871. október 18.

  Londonban elhunyt Charles Babbage angol matematikus, aki elsőként foglalkozott érdemben a programozható számítógép ötletével. Tervezett, teljesen soha be nem fejezett gépei mechanikus számítógépek voltak, de működési elvük már a mai számítógépeket idézi, bizonyítja ezt az 1991-ben, Babbege tervei alapján befejezett, tökéletesen működő differenciálgép.

  Történelem 2 napja1

 • 2017. október 17., kedd
 • 1962. október 17.

  A General Electricnél dolgozó Nick Holonyak Jr. közzéteszi az első gyakorlatban is használható LED (Light Emitting Diode – fénykibocsátó dióda) leírását. E diódák karrierjét előnyös tulajdonságaik alapozták meg: a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállóak és hosszú az élettartamuk.

  Történelem 3 napja5

 • 2017. október 16., hétfő
 • 2002. október 16.

  Az egyiptomi Alexandriában megnyílt a világ egyik legmodernebb könyvtára, a Bibliotheca Alexandrina, mely nemcsak hatalmas mennyiségű tárolt anyagáról nevezetes, hanem arról is, hogy itt kapott helyet a San Franciscóban székelő Internet Archive (mely az internetes weboldalak megőrzését tűzte ki célul) tükörszerverközpontja.

  Történelem 4 napja4

 • 2017. október 15., vasárnap
 • 1956. október 15.

  Az első compiler megjelenése előtt fél évvel kiadják a FORTRAN első használati útmutatóját. A 60 oldalas könyvecske a FORTRAN eredeti fejlesztőcsapatának (John Backus, Sheldon Best, Richard Goldberg, Lois Mitchell Haibt, Harlan Herrick, Grace Mitchell, Robert Nelson, Roy Nutt, David Sayre, Peter Sheridan, Irving Ziller) eredményeit foglalta össze.

  Történelem 5 napja1

 • 2017. október 14., szombat
 • 1985. október 14.

  Bjarne Stroustrup, a programnyelv kidolgozója kiadja a C++ első kereskedelmi célú implementációját, ezzel egy időben megjelenik a nyelvhez általa írott első kézikönyv (The C++ Programming Language). Stroustrup az AT&T Bell Laboratories megbízásából 1979-ben kezdett hozzá a C nyelv utódjaként meghatározott C++ fejlesztéséhez.

  Történelem 6 napja0

 • 1946. október 14.

  Megalakult a genfi székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, az ISO (International Organization for Standardization), melynek célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése, a közös szabványok elkészítése és azok alkalmazása. Azóta e napon ünneplik a Szabványosítás Világnapját.

  Történelem 6 napja0

 • 2017. október 13., péntek
 • 1915. október 13.

  Megszületett Arthur Walter Burks amerikai matematikus, akinek kulcsszerepe volt az 1940-es években az első általános célú elektronikus számítógép, az ENIAC megtervezésében. Burks e munka befejezése után a Princeton Egyetemen Neumann János közeli munkatársaként dolgozott.

  Történelem 1 hete1

 • 2017. október 12., csütörtök
 • 1988. október 12.

  Az Apple-t 1985-ben elhagyó Steve Jobs cége, a NeXT bemutatja saját fejlesztésű számítógépét, a NeXT Computert. Habár ez a két évig gyártott, 6500 dollárba kerülő, csúcsminőségűnek szánt konfiguráció végeredményben nem hozta meg a várt sikert, újszerű megoldásai (optikai tároló, beépített hangfelismerés, objektumorientált programozási nyelvek) jelentős innovációnak számítottak ebben a kategóriában.

  Történelem 1 hete4

 • 2017. október 11., szerda
 • 1887. október 11.

  A chicagói Dorr E. Felt megkapja a szabadalmat az első teljes értékű billentyűvezérelt számológépre, a Comptometerre. A 19. század második felében folyamatosan tökéletesítették az adatbevitelre szolgáló billentyűzetet, s a számológépek területén az első sikeres „keyboard machine” Felt szerkezete volt, amelynek koncepciójára építve még évtizedekig gyártottak gépeket.

  Történelem 1 hete0

 • 2017. október 10., kedd
 • 1933. október 10.

  Az amerikai szabadalmi hivatal megadja a védettséget a Waldo Semon által kidolgozott eljárásra, melynek segítségével egy igen sokféle területen felhasználható műanyagot lehet nagy mennyiségben előállítani, a (poli)vinilkloridot, azaz a PVC-t. Semon eredeti célja az egyre drágábbá váló természetes gumi kiváltása volt, több mint ötezer szintetikus vegyületet tesztelt. Fő érdeme a már korábban is ismert PVC tömegtermelésének megoldása.

  Történelem 1 hete0

 • 2017. október 9., hétfő
 • 2006. október 9.

  Elhunyt Raymond „Ray” Noorda (82), akit a hálózati számítástechnika atyjának is tartanak. A holland származású, villamosmérnökből lett üzletember 1983 és 1995 között a Novell vezérigazgatója volt, a szoftvercég az irányítása alatt dobta piacra a fájl- és nyomtatószerverként bemutatkozó NetWare hálózati operációs rendszert, amely nagyban hozzájárult a helyi hálózatok (LAN) tömeges elterjedéséhez.

  Történelem 1 hete0

 • 2017. október 8., vasárnap
 • 1949. október 8.

  E napon született Ashawna Hailey (eredeti nevén: Shawn Haliley) a processzortervezésben és -gyártásban használt SPICE program egyik legsikeresebb kereskedelmi verziójának, a HSPICE-nak megalkotója. Emellett ő tervezte meg 1973-ban az AMD első mikroprocesszorát, az Intel 8080 klónjaként készült Am9080-at. Mivel transznemű volt, nyugdíjba vonulása után kezeléseknek vetette alá magát, ekkor változtatta meg a nevét is. Filantróp volt, vagyona nagy részét jótékonysági és oktatási célokra adományozta.

  Történelem 1 hete0

 • 2017. október 7., szombat
 • 1952. október 7.

  Az Egyesült Államok szabadalmi hivatalától megkapja a védettséget a Bernard Silver és Norman Joseph Woodland által kidolgozott, 1949-ben előterjesztett technológia, mely a vonalkód koncepcióját és használatát írta le.

  Történelem 1 hete1

 • 2002. október 7.

  A Palm bejelenti olcsó, alsó kategóriás kézi számítógépét, a Zire-t. A gépben 16 MHz-es Dragonball EZ processzor, 2 MB RAM, 2 MB ROM volt, a Palm OS 4.1 futott rajta, 1,9 hüvelykes, 160x160 pixeles monokróm LCD-kijelzővel rendelkezett, kezdő ára 99 dollár volt.

  Történelem 1 hete1

 • 2017. október 6., péntek
 • 1983. október 6.

  Tőzsdére megy a mindössze másfél éves Lotus Development Corp. A Mitchell Kapor és Jonathan Sachs által gründolt vállalkozás 1982 novemberében dobta piacra a DOS operációs rendszeren futó, assemblyben írt Lotus 1-2-3 táblázatkezelőt, mely minden konkurens terméknél népszerűbb lett: a kiadását követő első évben 54 millió dollár árbevételt termelt. A céget 1995-ben 3,5 milliárd dollárért megvásárolta az IBM.

  Történelem 2 hete0

 • 2004. október 6.

  A felhasználók számára hozzáférhetővé válik a Google egyik legnagyobb vállalkozásának internetes felülete, a Google Book Search, melyet a 2004-es frankfurti könyvvásáron Google Print néven mutattak be. A szolgáltatás segítségével a vállalat által beszkennelt könyvek adatai, részletei, jogvédettség hiányában pedig teljes tartalma elérhető.

  Történelem 2 hete1

 • 2017. október 5., csütörtök
 • 1996. október 5.

  Autóbalesetben szerzett sérülései következtében 71 éves korában meghalt Seymour Cray, a „szuperszámítógépek atyja”. „Nem mondhatunk olyat, ami túlzásnak számítana, ha a számítástechnikai iparra gyakorolt hatásáról beszélünk” – jellemezte Cray pályáját Joel Birnbaum, a HP Labs akkori vezetője.

  Történelem 2 hete1

 • 2011. október 5.

  Hosszan tartó betegség után 56 éves korában elhunyt Steve Jobs, aki 1976-ban Steve Wozniakkal és két társával megalapította az Apple-t. A karizmatikus vállalatvezető vízióinak és végletes precizitásának számos úttörő terméket köszönhet a számítástechnika, a filmipar és a szórakoztatóelektronika – köztük a Mac számítógépet, az iPhone-t és az iPadet.

  Történelem 2 hete0

 • 2017. október 4., szerda
 • 1903. október 4.

  New York államban, Hamiltonban bevándorló bolgár szülők gyermekeként megszületett John Vincent Atanasoff amerikai matematikus, akit a munkájában felmerülő számítási problémák vezettek el ahhoz, hogy az informatika egyik úttörőjévé váljon. Az akkor már tanár Atanasoff az 1930-as években egy hallgatójával, Clifford Berryvel dolgozta ki az ABC, a világ első elektronikus (de még nem programozható) számítógépének koncepcióját.

  Történelem 2 hete0

 • 1858. október 4.

  A bánáti Idvorban (Torontáludvar) megszületett Mihajlo Pupin szerb fizikus. Pupin 16 éves korában kivándorolt az Egyesült Államokba, és ott fejlesztette ki a nagy távolságokat áthidaló telefonhálózatok kiépítéséhez nélkülözhetetlenné vált, főként a jelerősítést szolgáló „Pupin-tekercset”, illetve az erre alapuló, „pupinizáció” néven ismertté vált technológiát.

  Történelem 2 hete0

 • 2017. október 3., kedd
 • 1950. október 3.

  Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala elfogadja a John Bardeen, Walter Brattain és William Shockley által benyújtott kérelmet, melyben a tranzisztor szabadalmát kívánták levédetni. Az elektronikai ipart forradalmasító eszközt a kutatók már két évvel korábban sikerrel tesztelték.

  Történelem 2 hete1

 • 2017. október 2., hétfő
 • 1955. október 2.

  Éjjel 11:45-kor végleg kikapcsolták az 1946-ban beüzemelt ENIAC-ot, a világ első teljesen elektronikus számítógépét. A teremnyi méretű monstrum mintegy 27 tonnát nyomott és 17 468 elektroncsövet tartalmazott, fogyasztása 170 kilowatt körül volt. A gépet a megrendelő amerikai hadsereg elsősorban ballisztikai táblázatok készítésére használta.

  Történelem 2 hete5

 • 2017. október 1., vasárnap
 • 1982. október 1.

  A Sony megkezdi az első kereskedelmi forgalomba került CD-lejátszó, a CDP-101-es árusítását Japánban. Ekkoriban összesen még csak 113 zenei album volt elérhető CD-n. Habár a készülék nem volt olcsó (700–1000 dollárért lehetett kezdetben megvásárolni), a cég adatai szerint az év végig több mint 20 ezer darab fogyott belőle.

  Történelem 2 hete4

 • 2017. szeptember 30., szombat
 • 1917. szeptember 30.

  Az amerikai New Jersey állambeli Newarkban megszületett Irwing Berlin Kahn, aki – szintén a médiában dolgozó – társaival, Fred Bartonnal és Hubert Schlaflyval az általuk alapított TelePrompTer Corp. keretein belül az 1950-es években kifejlesztették a súgógépet – akkor elsősorban a szappanoperák szöveget mindig elfelejtő színészeknek. A később nagy karriert befutó eszköz komoly vagyonhoz juttatta kifejlesztőit, a vesztegetésért börtönt is megjárt Kahn a kábeltévés iparágba fektette bevételeit.

  Történelem 2 hete0

 • 1905. szeptember 30.

  Az angliai Leedsben megszületett Sir Nevill Francis Mott, angol fizikus, aki az amerikai P. W. Anderson és J. H. Van Vleck társaságában 1977-ben megosztott fizikai Nobel-díjat kapott a nem kristályos vagy amorf félvezetők mágneses és elektromos tulajdonságainak vizsgálatáért. Az amorf anyagok terén végzett vizsgálatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a sokkal drágább kristályos félvezetők helyére olcsóbbak kerüljenek.

  Történelem 2 hete0

 • 1980. szeptember 30.

  Bejelentik a DEC, az Intel és a Xerox (DIX) által kidolgozott, alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikációt, az Ethernetet. Az Ethernet a nevét az éterről kapta, amelynek létét sok fizikus még a 19. századi felfedezések után is elfogadta. A 70-es évekbeli fejlesztések sikere után az említett cégek 1978-ban megállapodtak egy közös, 10 Mb/s-os Ethernet-szabványban, amely a DIX szabvány nevet kapta.

  Történelem 2 hete0

 • 2017. szeptember 29., péntek
 • 1954. szeptember 29.

  Tizenkét nyugat-európai állam megalapítja az Európai Atommagkutató Tanácsot, közismertebb nevén a CERN-t. A később Nukleáris Kutatások Európai Központjává átnevezett, de elnevezésében az eredeti rövidítést megőrző laboratórium a világ legnagyobb részecskekutató centrumává nőtt. Az intézetben született meg a hiperhivatkozásokkal egymáshoz kapcsolt dokumentumokból álló World Wide Web, azaz a világháló koncepciója is.

  Történelem 3 hete4

 • 2017. szeptember 28., csütörtök
 • 1925. szeptember 28.

  A Wisconsin állambeli Chippewa Fallsban megszületett Seymour R. Cray, akit a számítástechnika-történet a „szuperszámítógépek atyjaként” tart nyilván. A nevéhez fűződik az első sorozatban gyártott tranzisztorizált komputer, a CDC 1604, a világ első szuperszámítógépének számító CDC 6600, illetve az 1976-ban bemutatott vektorszámítógép, a 160 Mflops-os teljesítményével minden korábbi rekordot megdöntő Cray-1 tervezése és megépítése.

  Történelem 3 hete13

 • 2017. szeptember 27., szerda
 • 1983. szeptember 27.

  A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mesterséges intelligenciát kutató laboratóriumának programozója, Richard M. Stallman bejelenti a GNU Projektet, amely egy Unix-szerű, de kizárólag szabad szoftverekből álló operációs rendszer kifejlesztését célozza. A munka végül 1984 januárjában kezdődött el, a nyílt rendszer pedig 1992-ben a Linux-kernel beemelésével vált teljessé. A GNU egy rekurzív rövidítés, melynek feloldása: „a GNU nem Unix”.

  Történelem 3 hete1

 • 1998. szeptember 27.

  A vállalat hivatalos állásfoglalása szerint ekkor alakult meg a Google. A pontos nap vitatott, csak annyi bizonyos, hogy szeptemberben jött létre a cég, és 2005-ig maga a Google is szeptember 7-én tartotta születésnapját: „A születésnapunk pontos napja az évek során sokat változott, attól függően, hogy mikor kértek az emberek tortát” - írják a Google honlapján.

  Történelem 3 hete0

 • 2017. szeptember 26., kedd
 • 1983. szeptember 26.

  A 17 éves Neal Patrick, az FBI által leleplezett „414-esek” nevű hackercsoport tagja tanúvallomást tesz az amerikai képviselőházban, és elmeséli, hogy szintén tinédzser korú társaival milyen egyszerűen törtek be többek között a NASA, a Los Alamos-i katonai kutatóintézet, illetve bankok rendszereibe. A történtek után hozzák meg az USA első számítógépes bűncselekményekről szóló törvényét, melynek egyik következménye lett például a hackertársadalom szétszakadása és tagolódása is.

  Történelem 3 hete2

 • 2017. szeptember 25., hétfő
 • 1956. szeptember 25.

  Üzembe helyezik a TAT-1-et (Transatlantic No. 1), a világ első transzatlanti telefonkábelét, melyet a newfounlandi Clarenville és a skóciai Oban között fektettek le. A korábbi telegráfvonalak korlátozott képességeihez képest a TAT-1 már 35 párhuzamos beszélgetést tudott közvetíteni. Az első hívás alkalmával az AT&T társaság vezetője társalgott a brit posta igazgatójával.

  Történelem 3 hete0

 • 2017. szeptember 24., vasárnap
 • 1979. szeptember 24.

  Az amerikai CompuServe MicroNET néven elindítja az első informatikai szolgáltatások egyikét, s ekkortól ők kínálták az első magánhasználatú e-mail cím lehetőségét.

  Történelem 3 hete3

 • 2017. szeptember 23., szombat
 • 1785. szeptember 23.

  Megszületett Per Georg Scheutz svéd jogász, nyomdász, újságíró, műfordító és feltaláló, aki fiával együtt megépítette Charles Babbage differenciálgépének egy egyszerűsített változatát. A tizennégy számjegyet használó, táblázatok készítésére, nyomtatására is alkalmas gép másolatát az angol kormány használta az anyakönyvi irattárban.

  Történelem 3 hete0

 • 2017. szeptember 22., péntek
 • 1986. szeptember 22.

  Egy amerikai szövetségi bíróság a NEC és az Intel között folytatott perben precedensértékű ítéletet hozott, amikor megállapították, hogy a számítógépeken és egyéb elektronikus eszközökön futtatott kódok úgyanúgy levédhetőek a szerzői jog által, mint a nyomtatásban megjelent tartalmak.

  Történelem 4 hete7

 • 2017. szeptember 21., csütörtök
 • 1994. szeptember 21.

  Megjelenik a „Daytona” kódnéven fejlesztett Windows NT 3.5, mely a Microsoft NT operációs rendszerének második nagy kiadása. Az új verzió legfontosabb újdonsága a sebességnövekedés volt, ezért is kapta a fejlesztőktől kódnevét, mely a Daytona autóverseny-pályára utal.

  Történelem 4 hete3

 • 2017. szeptember 20., szerda
 • 1954. szeptember 20.

  Az IBM fejlesztői először fordítanak és futtatnak le sikerrel egy Fortran nyelven írt programot. Egy, a tudományos számítások elvégzésére az assemblynél egyszerűbben használható programozási nyelv kidolgozására egy évvel korábban John Backus tett javaslatot. Az irányítása alatt megalkotott nyelv – melynek neve a „The IBM Mathematical Formula Translating System” kifejezés rövidítése – volt az első széles körben használt, magas szintű programozási nyelv.

  Történelem 1 hónapja2

 • 2017. szeptember 19., kedd
 • 1982. szeptember 19.

  A Carnegie Mellon Egyetem üzenőfalán Scott Fahlman, az intézmény számítógép-tudományi tanszékének oktatója javaslatot tesz a viccként, illetve nem viccként értelmezendő üzenetek emotikonokkal történő megkülönböztetésére. Az általa kitalált, 90 fokban elforgatott emberi arcot szimbolizáló jelek, a :-) és a :-( később világszerte elterjedtek, és megteremtették a hangulatjelek („szmájlik”) műfaját.

  Történelem 1 hónapja2

 • 2017. szeptember 18., hétfő
 • 1926. szeptember 18.

  Megszületett James William Cooley amerikai matematikus, programozó, aki John Tukey-val az IBM-nél az 1960-as évek közepén kidolgozta a gyors Fourier-transzformációt (Fast Fourier transform – FFT). A munkához a motivációt állítólag az adta, hogy az USA egy olyan érzékelő rendszerrel akarta körbevenni a Szovjetuniót, mely 15 percen belül képes lokalizálni egy atomrobbantást.

  Történelem 1 hónapja1

 • 1998. szeptember 18.

  Megalakul a doménnevek kezeléséért felelős nonprofit nemzetközi szövetség, az amerikai székhelyű ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). E testület menedzseli az internetcímek kiosztását és karbantartását, végzi a címrendszer felülvizsgálatát.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2017. szeptember 17., vasárnap
 • 1991. szeptember 17.

  Linus Torvalds nyilvánosan elérhetővé teszi az interneten a Linux kernel első, 64 kilobájt méretű, 0.01-es verzióját.

  Történelem 1 hónapja7

 • 2017. szeptember 16., szombat
 • 1985. szeptember 16.

  Az Apple társalapítója, Steve Jobs lemond a cég elnöki tisztéről, miután az általa a Pepsitől a vállalathoz csábított vezérigazgatóval, John Sculley-val való viszonya végleg elmérgesedett. Jobs még ezen a napon bejelentette, hogy NeXT néven új céget alapít.

  Történelem 1 hónapja3

 • 1997. szeptember 16.

  Az Apple társalapítója, Steve Jobs 12 évi távollét után ideiglenes vezérigazgatóként újra csatlakozik a vállalathoz. A váltásra azért került sor, mivel a korábbi vezető, a Jobs NeXT nevű cégét is felvásárló Gil Amelio irányítása alatt az Apple katasztrofális üzleti eredményeket produkált.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2017. szeptember 15., péntek
 • 1947. szeptember 15.

  Egy New York-i szakmai találkozón megalakítják a világ első számítástechnikai társaságát, az Association for Computing Machineryt. A jelenleg is működő, több mint 90 ezer tagot számláló szakmai szövetség konferenciák és továbbképzések szervezésével segíti a világban az információtechnológa legújabb eredményeinek népszerűsítését, a szakmai szervezetek együttműködését világszerte.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2017. szeptember 14., csütörtök
 • 2000. szeptember 14.

  Megjelenik a Microsoft Windows Me (Millennium Edition) operációs rendszer. Ez volt az utolsó Windows OS, mely a Windows 95 alapkódjára épült, újdonságai közé tartozott a rendszer-visszaállítási funkció bevezetése, s megjelent benne a Windows Movie Maker.

  Történelem 1 hónapja6

 • 2017. szeptember 13., szerda
 • 1913. szeptember 13.

  Chicagóban megszületett Herman Heine Goldstine amerikai matematikus, informatikus, aki egyike volt a híres ENIAC számítógép megépítőinek. A hadsereg kutatásaihoz 1941-ben csatlakozó Goldstine igen jó viszonyt alakított ki Neumann Jánossal, s ennek köszönhető, hogy képességeit az ENIAC fejlesztése mellett a Manhattan projektben is kihasználták.

  Történelem 1 hónapja2

 • 2017. szeptember 12., kedd
 • 1958. szeptember 12.

  Jack Kilby a Texas Instruments alkalmazottjaként végrehajtotta az első sikeres tesztet a világot alapjaiban megváltoztató új eszközön, az integrált áramkörön (IC). Az általa készített IC egy nagyjából gemkapocsnyi méretű germániumlapka volt, amelyre néhány, egymással összekapcsolt tranzisztort és ellenállást helyezett el.

  Történelem 1 hónapja1

 • 1960. szeptember 12.

  Az IBM bejelenti az 1400-as sorozat újabb darabját, az 1970-ig gyártott IBM 1410-es, közepes méretű vállalkozásoknak szánt rendszert. Az 1410 felépítésében roppant hasonló volt az igen népszerű 1401-eshez, de egy fontos jellemzőben eltért attól: három helyett ötkarakteres címzést tett lehetővé, így az 1401-hez képest nem 16 ezer, hanem 80 ezer karaktert tudott memóriájában tárolni. A rendszer a virtualizáció korai példájaként képes volt emulálni az 1401 működését.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2017. szeptember 11., hétfő
 • 1845. szeptember 11.

  A franciaországi Magneux-ben megszületett Jean Maurice Émile Baudot francia feltaláló. Az autodidakta mérnök 1874-ben szabadalmaztatta az ötcsatornás távírókódot, amely később fokozatosan kiszorította a távközlésből a Morse-kódot. Baudot kódrendszerében az egyes betűket, számjegyeket és jeleket egy-egy, 5 darab igen-nem jelből álló kombináció jelölte. Róla nevezték el a baudot, a távközlés átviteli sebességének egységét.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1940. szeptember 11.

  George R. Stibitz, a Bell Telephone Labs mérnöke elsőként demonstrálja a „távolról végzett számítás” folyamatát. A számítástechnika egyik úttörőjének tekintett mérnök és csapata ebben az évben fejezte be a Complex Number Calculator megépítését, mely már a komplex számok kezelésére is alkalmas volt, s bemutatójukon telefonvonal segítségével villantották fel a távoli munkavégzés lehetőségét.

  Történelem 1 hónapja2

 • 2017. szeptember 10., vasárnap
 • 1948. szeptember 10.

  Budapesten megszületett Simonyi Károly szoftverfejlesztő, akit a világ már Charles Simonyiként ismert meg. Az 1968-ban az Egyesült Államokba költözött Simonyi nevéhez számtalan nagy fontosságú projekt kötődik: Butler Lawsonnal közösen megalkotta az első WYSIWYG szövegszerkesztőt, a Microsoftnál a Word és az Excel fejlesztését vezette, igen jelentős a munkássága a szándékorientált programozás (Intentional Programming) területén.

  Történelem 1 hónapja6

 • 2017. szeptember 9., szombat
 • 1941. szeptember 9.

  A New York állambeli Bronxville-ben megszületett Dennis MacAlistair Ritchie amerikai számítógéptudós. A UNIX kifejlesztésében Ken Thompsonnal együtt kulcsszerepet játszó Turing-díjas szakember az IT számtalan területén alkotott maradandót: a C mellett több programozási nyelv fejlődésére is nagy hatással volt, s elévülhetetlenek az érdemei az operációs rendszerek elméleti kutatásait illetően is.

  Történelem 1 hónapja1

 • 1947. szeptember 9.

  Megtalálták az első valódi számítógépes „bugot” (magyarul: bogár): a Harvard Egyetemen működő Mark II hibás működését egy, az egyik relé érintkezői közé szorult molylepke okozta. Az operátorok a rovart eltávolították, és beragasztották a gép naplójába. A legenda szerint azóta hívják bugnak a számítógépes hibákat (eltávolításukat pedig debuggingnak), ám valójában a szót az angol műszaki szakzsargonban már a 19. század óta használták ilyen értelemben.

  Történelem 1 hónapja9

 • 2017. szeptember 8., péntek
 • 1973. szeptember 8.

  A Mers Kutt által alapított kanadai Micro Computer Machines bejelenti, hogy elkészítették az MCM/70 személyi számítógépet. A megoldásait tekintve úttörő MCM/70 az első PC-k egyike. Az Intel 8008-as processzorát tartalmazó gépnek plazmaképernyője volt, kazettás meghajtója, 8 kilobájtos RAM-mal és 14 kilobájtos ROM-mal rendelkezett. A 10 kilós hordozható készüléket 4500 kanadai dollárért árulták.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1966. szeptember 8.

  Az NBC bemutatja a máig legendának számító tévésorozat, a Star Trek első epizódját (The Man Trap). Az ekkor induló szériát, az 1966 és 1969 között közvetítetteket a folytatások miatt azóta „eredetinek” nevezik. A kultikussá vált sorozat ötletei, elképzelései, víziói nemcsak a sci-fi rajongóit szolgálták ki, hanem jelentős mértékben inspirálták többek között a szórakoztatóelektronika fejlődését is.

  Történelem 1 hónapja7

 • 2017. szeptember 7., csütörtök
 • 1912. szeptember 7.

  A coloradói Pueblóban megszületett David Packard, a Hewlett-Packard társalapítója. A Stanfordon végzett, később Nixon elnök kormányában tisztséget vállaló mérnök az egyetemen ismerkedett össze William Reddington Hewlettel, akivel 1939-ben megalapították a 2002 óta már HP néven működő vállalatot.

  Történelem 1 hónapja6

 • 2017. szeptember 6., szerda
 • 1997. szeptember 6.

  A cég élére visszatérő Steve Jobs és Bill Gates bejelentik, hogy az Apple Computer és a Microsoft ötéves együttműködési szerződést kötnek. A keresztlicencek legfontosabbjai a következők voltak: a Microsoft kiadja Office programcsomagját a Macintoshra is, az Apple az Internet Explorert fogja alapértelmezett böngészőként kínálni gépein, illetve a két cég közösen dolgozik a Java-kompatibilitás megoldásán, emellett a Microsoft 150 millió dollárért vesz Apple-részvényeket.

  Történelem 1 hónapja1

 • 2000. szeptember 6.

  Megjelenik a Jed McCaleb által fejlesztett P2P-alkalmazás, az eDonkey2000. A Multisource File Transfer Protocol felhasználásával készült program létrehozását a MetaMachine cég támogatta. Az eDonkey fejlesztését 2005. szeptember 28-án egy, a RIAA jogászaitól kapott fenyegető levél hatására beszüntették.

  Történelem 1 hónapja2

 • 2017. szeptember 5., kedd
 • 1980. szeptember 5.

  Az amerikai Brigham Young Egyetemen lekapcsolják az utolsó IBM 7030 (Stretch) számítógépet. A tudományos kutatások számára 20 évvel korábban megalkotott gép maga ugyan nem volt kiugró siker, ám olyan megoldások jelentek meg benne (teljesen tranzisztorizált volt, nagy és gyors merevlemezek több fejjel, gyors – 2 megabájtos – mágneses memória, pipelining, multitask, hibajavítás stb.), melyek nagy hatást gyakoroltak a későbbi fejlesztésekre.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2017. szeptember 4., hétfő
 • 1927. szeptember 4.

  Az Egyesült Államokban, Bostonban megszületett a korai informatika egyik fontos alakja, John McCarthy. A számítástechnika fejlődéséhez számtalan eredménnyel hozzájáruló tudós legfontosabb munkája az MIT-n végzett kutatásai során az LISP programozási nyelv kidolgozása volt 1958-ban, melynek eredményeit 1960-ban közölte.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1956. szeptember 4.

  Az IBM bejelentette, hogy a Type 305 RAMAC rendszerének részeként kereskedelmi forgalomba került számítógépnél először alkalmaznak winchestert, vagyis mágneslemezes háttértárolót. Az IBM 350 Disk Storage Unit maximum négy meghajtót tartalmazott. Egy-egy meghajtót két, egymással szembefordított fej szolgált ki, amelyeket először függőleges mozgással a megfelelő lemezhez kellett pozícionálni, ezután sugárirányban a sávot kellett elérni.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2017. szeptember 3., vasárnap
 • 1985. szeptember 3.

  A Microsoft bejelenti, hogy első külföldön alapított üzemét Írországban fogja megnyitni, s itt az európai piacra készítenek majd szoftvereket.

  Történelem 1 hónapja1

 • 2017. szeptember 2., szombat
 • 1936. szeptember 2.

  Gróf András néven Budapesten megszületik Andrew Grove, aki – noha kémikus-vegyészmérnökként végzett – az Intel keménykezű és sikeres vezetőjeként vált ismertté. Az 1956-ban az Egyesült Államokba emigráló Grove 1968-ban részt vett a félvezetőgyártó megalapításában, majd 1987 és 1998 között irányította vezérigazgatóként a társaságot, mely ebben a bő tízéves időszakban nőtt processzorgyártó óriásvállalattá.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2005. szeptember 2.

  A Sun úgy dönt, hogy megszünteti az SISSL licencét (Sun Industry Standards Source License), s ennek következtében az OpenOffice.org Közösségi Tanács bejelenti, hogy az addig kettős licencű nyílt forrású irodai programcsomagra a jövőben csak az LGPL (GNU Library General Public License) vonatkozik.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2017. szeptember 1., péntek
 • 1969. szeptember 1.

  Leonard Kleinrock csapata a Kaliforniai Egyetemen rákapcsolja az első IMP-t (Interface Message Processor – üzenetfeldolgozó processzor) az SDS Sigma-7 számítógépre. Az ARPANET implementációját végző Wes Clark és Larry Roberts ötletéből megszületett speciális számítógép a mai routerek rokona, így üzembe helyezésének időpontja gyakorlatilag az internet születésnapjának tekinthető.

  Történelem 1 hónapja0

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.