2019. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Történelem rovat

Tudod, hogy milyen történelem hírt keresel? Szűkítsd a találatokat itt...

Szöveges keresés

Szűrés rovat szerint

Szűrés márka szerint

Hírek

 • 2019. április 25., csütörtök
 • 1961. április 25.

  Robert Noyce fizikus megkapja a szabadalmat a szilíciumalapú integrált áramkörre. A legenda szerint a „Szilícium-völgy atyja” az 1950-es évek végén jegyezte fel a felfedezést füzetébe, de azon nyomban el is feledkezett róla. Ezért a hasonló ötlettel előálló Jack Kilby néhány hónappal előbb szabadalmaztatta a találmányt, ami később évekig tartó jogi huzavonához vezetett. Ma úgy tartják, hogy Kilbyé az elsőség, de Noyce talált arra megoldást, hogy miként lehet az IC-ket sorozatban gyártani.

  Történelem 20 órája1

 • 2019. április 24., szerda
 • 1970. április 24.

  A Csiucsüan Űrközpontból felbocsátják az ország első kísérleti műholdját a Kína-1-et, ezzel Kína lett az ötödik ország, mely saját hordozórakétával űreszközt állított pályára. A technikai eszközök mellett rádióadóval rendelkezett, ami Mao elnök tiszteletére a Dong Fang Hong („A Kelet vörös”) dalt sugározta. Energiaellátását kémiai akkumulátorok biztosították. Aktív szolgálati idejét 15 napra tervezték.

  Történelem 1 napja0

 • 1990. április 24.

  A Kennedy Űrközpontból a Discovery űrrepülőgéppel az STS-31 küldetés keretében elindítják a Hubble űrtávcsövet (Hubble Space Telescope – HST). Habár az első években több hiba is jelentkezett a működésben, már eleinte is felbecsülhetetlen értékű képeket küldött a Földre, majd a javítások és karbantartások után különösen hosszú ideig szolgált, sőt utódja, a James Webb űrtávcső indulása után is lesznek még feladatai.

  Történelem 1 napja0

 • 2000. április 24.

  A kanadai ATI Technologies bevezeti a Radeon márkanevet és bejelenti az első e néven futó grafikus processzort. A Radeon 256 volt a vállalat első olyan GPU-ja, amely hardveres T&L motorral rendelkezett. A chip 30 millió tranzisztorból állt, 0,18 mikronos technológiával készült, két renderelő futószalagot és futószalagonként három textúrázó egységet tartalmazott, és 200 MHz-en üzemelt.

  Történelem 1 napja4

 • 1984. április 24.

  Az Apple egy kiállításon bemutatta Apple IIc típusú, első kompakt számítógépét. Az ekkor kiállítot IIc-ben egy 1 MHz-es 65C02 processzor működött, 128 KB-os RAM-ot építettek bele, mely opcionálisan bővíthető volt 1 MB-ra. Fontos kiegészítői voltak az 5,25-ös floppymeghajtó és az egér.

  Történelem 1 napja0

 • 2019. április 23., kedd
 • 1965. április 23.

  A bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról a modernizált Molnyija–M hordozórakétával állították Föld körüli pályára az első szovjet polgári távközlési műholdat, a Molnyija-1-et. A műhold hengeres tartály, melyet kúpos részek zárnak le, átmérője 1,6 méter, hossza 4 méter, 6 darab napelemszárnyának fesztávolsága 8 méter.

  Történelem 2 napja0

 • 2005. április 23.

  A bangladesi-német származású amerikai Jawed Karim, a YouTube társalapítója feltölti az első, mindössze 18 másodperces, az „Állatkertben” című felvételt a videómegosztóra.

  Történelem 2 napja0

 • 1967. április 23.

  Bajkonurból egy Szojuz hordozórakéta Föld körüli, közeli körpályára juttatta a Vlagyimir Komarovot, aki egy új, többszemélyes űrrepülés első tesztjét végezte el. Összesen 1 napot, 2 órát, 47 percet és 52 másodpercet töltött a világűrben. A küldetés alatt több hiba is fellépett, így a visszatérés során Komarov szörnyethalt.

  Történelem 2 napja0

 • 1964. április 23.

  Washingtonban, a Nemzeti Szabványügyi Hivatalban „nyugdíjazzák” az 1950-ben megépített SEAC-et (Standards Eastern Automatic Computer), melyet számítógépek alkatrészeinek tesztelésére használtak. A SEAC volt az első számítógép, amely félvezetős logikai áramkörből épült fel, emellett ez volt az első tárolt programú gép az USA-ban. A mágnesszalagos külső tároló egységekben tárolták a programinformációkat, a kódolt eljárásokat, a numerikus és a kimeneti adatokat.

  Történelem 2 napja0

 • 2019. április 22., hétfő
 • 1592. április 22.

  Megszületett Wilhelm Schickard német matematikus, csillagász és hebraista, aki 1623-ban megtervezte az első olyan mechanikus számológépet, amely képes volt a négy alapművelet elvégzésére. A masina fogaskerekek és rudak segítségével számolt, és külön egységet tartalmazott az összeadásra és kivonásra, valamint a szorzásra és osztásra – ez utóbbi Napier-pálcákat használt. Hat számjegyig volt képes műveleteket végezni, a túlcsordulást csengőhanggal jelezte.

  Történelem 3 napja1

 • 1993. április 22.

  Megjelent a Mosaic webböngésző 1.0-s verziója. A grafikus böngészőt az NCSA (National Center for Supercomputing Applications) 1992-ben kezdte fejleszteni, s e munkát 1997. január 7-én fejezték be. A Mosaic egyik örököse a Netscape Navigator lett, a másik pedig az Internet Explorer.

  Történelem 3 napja0

 • 2003. április 22.

  Az Advanced Micro Devices (AMD) piacra dobja a társaság első 64 bites processzorát, az x86-64 architektúrára épülő Opteron (SledgeHammer) chipet.

  Történelem 3 napja0

 • 1834. április 22.

  Orthez városában megszületett Gaston Planté francia fizikus, aki 1859-ben feltalálta a savas ólomakkumulátor ma is használt változatát, melyet 1881-ben Camille Alphonse Faure tökéletesített.

  Történelem 3 napja0

 • 2019. április 21., vasárnap
 • 2013. április 21.

  Elhunyt az indiai Shakuntala Devi, akit hihetetlen képességei miatt már gyermekkorában is „az emberi számítógép” megnevezéssel emlegettek. 1976-ban egy számítógéppel versenyre kelve Shakuntala Devi kiszámolta a 188 132 517 négyzetgyökét, és a nő nyert. 1988-ban pedig hamarabb kiszámolta a 61 629 875 köbgyökét és a 170 859 375 hetedik gyökét, mint ahogy az őt próbára tévő kaliforniai professzor le tudta volna írni füzetébe a számokat.

  Történelem 4 napja0

 • 1774. április 21.

  Párizsban megszületett Jean-Baptiste Biot francia fizikus. 1820-ban Biot és a szintén fizikus Félix Savart alkották meg az áram által keltett mágneses tér erősségének meghatározására alkalmas Biot-Savart-törvényt. Kiterjedt tudományos tevékenységet folytatott, például számos meteorit vizsgálatával megerősítette Chladni feltételezését, mely szerint a meteoritok a világűrből érkeznek a Földre.

  Történelem 4 napja0

 • 1997. április 21.

  Az Intel és az AMD peren kívül megegyezik az ún. MMX-perben. A két rivális chipgyártó abban állapodott meg, hogy az AMD elismeri: az MMX az Intel védjegye, cserébe viszont ingyen használhatja a három betűt az új K6 processzor promóciójában. Az eset sajátossága, hogy AMD egy korábbi licencmegállapodás révén jogosult volt az MMX utasítások implementálására, az Intel mégis perelt – megfigyelők szerint elsősorban azért, hogy bizonytalanságot keltsen a PC-gyártókban a K6 chip premierje előtt.

  Történelem 4 napja8

 • 1988. április 21.

  A Tandy Corp., a személyi számítógépek gyártásának úttörője egy sajtótájékoztatón bejelenti, hogy az IBM PS/2 rendszerű számítógépeinek klónjait fogják gyártani. E bejelentést az IBM közlése előzte meg, melyben nyilvánosságra hozták, hogy licencelik az általuk birtokolt PC-gyártási technológiát. A nyitás eredményeképpen öt év alatt a klóngépek sokkal népszerűbbek lettek, mint az eredeti IBM-számítógépek.

  Történelem 4 napja0

 • 2019. április 20., szombat
 • 1998. április 20.

  A CNN hírtelevízió legendássá vált műsorában Bill Gates élőben mutatja be a cég új operációs rendszerének, a Windows 98-nak tesztváltozatát, ám a program az úgynevezett „kékhalált” produkálva összeomlott.

  Történelem 5 napja9

 • 1994. április 20.

  Elindult a világ első teljes szöveges keresője, a Brian Pinkerton által kifejlesztett WebCrawler. Sokan ezt a később mintának számító motort tartják az első „igazi” keresőnek. Az 1990-es évek közepén igen népszerű WebCrawler többször is tulajdonost cserélt, majd kihullott a versenyből, és 2001 óta már csak metakeresőként működik.

  Történelem 5 napja0

 • 1918. április 20.

  New Yorkban 67 éves korában meghalt Karl Ferdinand Braun német feltaláló, fizikus. Fontosabb találmányai, fejlesztései: felfedezte a szulfidok egyenirányító hatását, megalkotta a róla elnevezett katódsugárcsövet, az elektromágneses rezgőkört alkalmazta a távírásban, kifejlesztette a kristálydetektoros vevőkészüléket, feltalálta a keretantennát. A drót nélküli távíró kidolgozásáért az olasz Marconival együtt kapott Nobel-díjat 1909-ben.

  Történelem 5 napja0

 • 2019. április 19., péntek
 • 1965. április 19.

  Az Electronics Magazine című szaklapban megjelenik Gordon Moore cikke, melyben a kémikus-fizikus kutató megfogalmazza az azóta híressé vált tételt: évente körülbelül megduplázható az egy szilíciumlapkára gazdaságosan integrálható alkatrészek száma, amellyel arányosan növekszik a számítási teljesítmény és csökken az egy integrált áramkörre eső gyártási költség. Később 18-24 hónapra tolták ki az eredeti időtartamot, és a félvezetőipar azóta is makacsul ragaszkodni látszik a szabályhoz.

  Történelem 6 napja0

 • 1957. április 19.

  Az IBM 1954 óta tartó tesztelései után az amerikai Westinghouse cégnél a kutatók lefuttatják az első FORTRAN-nal (IBM Mathematical Formula Translating System – az 1950-es évek eleje óta fejlesztett magas szintű programozási nyelv) megírt programot. Az akkor még „kódolóknak” nevezett programozók azt tapasztalták, hogy a compiler egyetlen apró hibát vétett.

  Történelem 6 napja0

 • 2019. április 18., csütörtök
 • 1882. április 18.

  Az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Lembergben (ma: Lviv, Ukrajna) megszületett Julius Edgar Lilienfeld természettudományos polihisztor, aki Németországban lett tudós, ám a politikai viszonyok miatt emigrálni kényszerült az USA-ba. Számtalan nagy jelentőségű szabadalmat jegyzett, de igazából arról ismert, hogy elsőként vázolta fel a térvezérlésű tranzisztor tervét, ám mivel ezt sosem publikálta, nem őt tartják a tranzisztor feltalálójának.

  Történelem 1 hete0

 • 2003. április 18.

  Meghalt Edgar F. Codd (79) angol informatikus, aki az IBM kutatójaként az 1960-as években kidolgozta a relációs adatbázis-kezelés elméletét. Az IBM vonakodva fogott hozzá a relációs adatmodell bevezetéséhez, de az ügyfelek nyomásának engedve végül megbízott egy csoportot a munkával. A team Codd Alphája helyett egy új lekérdezőnyelvet dolgozott ki SEQUEL néven, melyet később SQL-re kereszteltek át. Sajátos, hogy az első SQL-alapú adatbázis-kezelőt nem az IBM, hanem az Oracle dobta piacra.

  Történelem 1 hete0

 • 1983. április 18.

  Az Osborne Computer megjelenteti az Osborne Executive hordozható számítógépet. A gép a 4 MHz-es Z80A CPU-val működött, hétcolos monitorral, két floppymeghajtóval, két soros, valamint egy párhuzamos porttal rendelkezett, a súlya kb. 14 kilogramm, kezdő ára pedig 2494 dollár volt.

  Történelem 1 hete1

 • 2019. április 17., szerda
 • 1996. április 17.

  A Toshiba piacra dobja a Libretto 20 subnotebookot. Ez volt abban az időben a legkisebb és legkönnyebb olyan hordozható gép, amely képes volt egy teljes asztali operációs rendszer (Windows 95) futtatására. A ma divatos mininoteszek ősének tekinthető masina mérete 210x115x34 milliméter, súlya pedig 840 gramm volt. 75 MHz-es AMD 486 DX4 processzort, 8 MB memóriát, 6,1 colos kijelzőt és 270 MB-os merevlemezt tartalmazott.

  Történelem 1 hete4

 • 2019. április 16., kedd
 • 1959. április 16.

  John McCarthy – akinek a mesterséges intelligencia (MI) kifejezést is köszönhetjük – bemutatja a LISP programozási nyelvet. Ez volt az első funkcionális nyelv és egyben a Fortran után a második magas szintű programnyelv. Eredetileg rekurzív függvények absztrakt ábrázolására készült, de később az MI-kutatás preferált programozási nyelvévé vált. Módosított változatai a mai napig használatosak.

  Történelem 1 hete0

 • 2003. április 16.

  Állítólag e napon fertőzte meg az első számítógépet a Spybot féreg, mely a P2P-hálózatokon terjedt (akkor főképp a KaZaA-n), majd a zombigépeket IRC-hálózatokba szervezte, így teremtette meg a terjesztő számára a távirányítás, a gép feletti uralom lehetőségét. E fertőzésnek köszönhető, hogy az egyik első spyware-eltávolító szoftver, az azóta is népszerű Spybot Search and Destroy megszületett.

  Történelem 1 hete1

 • 2019. április 15., hétfő
 • 1970. április 15.

  A japán Canon Business Machines bejelenti a Pocketronic nevű számológépét, melyet az egyik első „zsebszámológépnek” tartanak. Az elemekkel működő, 400 dollárba kerülő eszköz lelke a Texas Instruments által kifejlesztett három LSI integrált áramkör volt, a négy alapművelet eredményeit a mai kijelzők helyén jelenítette meg papírra nyomtatva.

  Történelem 1 hete2

 • 2019. április 14., vasárnap
 • 2002. április 14.

  WiW.hu néven elindult a legkorábbi magyar közösségi oldalak egyike, a későbbi iWiW őse. Várady Zsolt webfejlesztő – aki később e-Magyarország-díjat kapott munkájáért – márciusban készítette el a tesztváltozatot, mely nevét a Who is who? rövidítéséről kapta.

  Történelem 1 hete3

 • 1996. április 14.

  Egy amerikai egyetemista lány, az akkor 19 éves Jennifer Ringley elindítja élő, 24 órás, ám akkor még csak három percenként frissülő képet adó videokamerás közvetítését kollégiumi szobájából az interneten. A JenniCam néven megismert „szolgáltatás” iskolát teremtett, a kukkolós webkamerás közvetítések ősének számít ez az akció. Külön kiemelendő, hogy a meztelenkedést nem szégyellő, ám az intim részeket nem közvetítő JenniCam megihlette az internetes pornóipart is.

  Történelem 1 hete2

 • 2019. április 13., szombat
 • 1960. április 13.

  Egy Thor-Ablestar rakétával az Egyesült Államokban felbocsátják a Transit 1B-t, a világ első navigációs műholdját. Az 1959-ben fellőtt prototípus (Transit 1A) után ez már egy működőképes, tesztelhető eszköz volt, s végül 89 napig maradt használható. A Transit-rendszer alapozta meg az 1970-es években elkezdett GPS (Global Positioning System) megteremtését.

  Történelem 1 hete1

 • 2019. április 12., péntek
 • 1981. április 12.

  Az első amerikai űrrepülőgép, a Columbia elindul első, kétnapos útjára, s a fedélzetén tartózkodó két űrhajós, John Young és Robert Crippen a légkörbe érkezés szögét a HP már inkább számítógépre emlékeztető számológépe, a HP 41C segítségével határozták meg.

  Történelem 1 hete1

 • 1994. április 12.

  A Laurence A. Canter és Martha S. Siegel által alapított arizonai ügyvédi iroda elküldi az első intézményesen előkészített és terjesztett kéretlen reklámlevelet (spam) több Usenet-hírcsoportra. Magát az akciót is hatalmas felháborodás fogadta, de azt még inkább, hogy Canter nem bánta meg az akciót, sőt büszkén jelentette ki 2002-ben, hogy kiváló marketinghúzás volt, és újra megtenné. A „spam” elnevezést egyébként a Monty Python egyik jelenetére vezetik vissza.

  Történelem 1 hete1

 • 2019. április 11., csütörtök
 • 1994. április

  Az amerikai Stanford Egyetem két villamosmérnök hallgatója, Jerry Yang (Jang Cse-jüan) és David Filo nevet ad az általuk készített weboldal-katalógusnak, amely addig „Jerry kalauza a világhálóhoz” cím alatt volt elérhető. Az új név: Yahoo – ez Swift Gulliverében a nyihahák országában élő barbár csőcselék (jehu) elnevezése. Yang és Filo egy évvel később ezen a néven vállalatot alapít a webes katalógus köré.

  Történelem 2 hete2

 • 1936. április 11.

  Konrad Zuse német mérnök, a számítástechnika korai szakaszának egyik legnagyobb alakja benyújtja az automatikusan számoló gép működési elvére vonatkozó szabadalmi kérvényét. A bináris, jelfogós és programvezérelt számítógép konstrukciójával néhány évvel megelőzte az amerikai kutatókat is, de az akkori viszonyok miatt munkássága sokáig ismeretlen maradt a világ számára.

  Történelem 2 hete0

 • 1908. április 11.

  A japán Nikkó városában megszületett Ibuka Maszaru mérnök, aki a fizikus Morita Akióval 1946-ban megalapította a Tokio Cusin Kogjo K.K. (Tokiói Távközlésfejlesztési Társaság) nevű vállalatot, melyet 1958-ban átkereszteltek Sony Corporationre (a Sony név a latin „sonus” – hang, hangzás –, illetve a „sonny boy” kombinációjából jött létre).

  Történelem 2 hete1

 • 2019. április 10., szerda
 • 1989. április 10.

  A chicagói Comdex kiállításon az Intel bejelentette következő generációs mikroprocesszorát, az Intel 80486-ot, más néven az i486DX-et. A 25 MHz-es mag- és buszsebességű új chip elődjétől, a 80386-ostól tokozásában is különbözött, de fő újdonsága az volt, hogy integrálták az aritmetikai koprocesszort a lapkára. Több változatban is gyártották, kezdetben az ára 900 dollár volt.

  Történelem 2 hete0

 • 2003. április 10.

  A Sony Japánban piacra dobja a világ első Blu-ray készülékét, a BDZ-S77 asztali BD-RE felvevőt. A méregdrága, 3800 dolláros modellt kizárólag nagy felbontású tévéadások (HDTV) rögzítésére lehetett használni, más tartalom az akkor még javában formálódó Blu-ray Disc formátumban nem volt elérhető. A BDZ-S77 kazettával védett, egyrétegű, 23 GB kapacitású lemezt tudott írni.

  Történelem 2 hete1

 • 1943. április 10.

  A Pennsylvaniai Egyetemen megkezdődik a világ első teljesen elektronikus számítógépének, az ENIAC-nak (Electronic Numerical Integrator and Computer) a megépítése. A gép létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy a hadsereg számára szükséges, óriási emberi erőt felemésztő ballisztikai számítások (ezt akkoriban „computereknek” hívott nők végezték) végrehajtását egyszerűbbé és gyorsabbá tegyék.

  Történelem 2 hete0

 • 2019. április 9., kedd
 • 1919. április 9.

  Megszületett J. Presper Eckert amerikai villamosmérnök, aki a pennsylvaniai egyetemen John Mauchlyval közösen megépítette a világ első teljesen elektronikus számítógépét, az ENIAC-ot. Az 1946-ban beüzemelt szerkezet 27 tonnát nyomott és 17 468 elektroncsövet tartalmazott, fogyasztása 150 kilowatt körül volt. Eckert és Mauchly tervezte a UNIVAC-ot is, az első sorozatban gyártott, kereskedelmi forgalomban kapható komputert.

  Történelem 2 hete2

 • 2019. április 8., hétfő
 • 2006. április 8.

  Elindult a magyar myVIP közösségi oldal, mely az akkor már négy éve működő iWiW mintájára kívánt kapcsolati hálókat építeni. A nagy konkurens mellett a myVIP is komoly sikereket ért el, s a magát az iWiW-nél jobb minőségűnek tartó oldalnak 2008 végén már közel két és fél millió regisztrált tagja volt.

  Történelem 2 hete1

 • 1994. április

  Megjelenik az MS-DOS 6.22, a Microsoft szöveges felhasználói felülettel működő operációs rendszerének utolsó önálló kiadása. A termék fő újdonsága a DriveSpace lemeztömörítés volt, amely a korábbi verzióból szabadalmi viták miatt eltávolított DoubleSpace-t váltotta le. Az MS-DOS ez után már csak a Windowsok részeként jelent meg, az utolsó, 8.0-s változat 2000-ben, a Windows Me-ben.

  Történelem 2 hete8

 • 2019. április 7., vasárnap
 • 2007. április 7.

  A magyar származású Charles Simonyi (Simonyi Károly), a Microsoft korábbi munkatársa, a szándékorientált programozás kutatója elindult első űrutazására. A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Simonyi 2009-ben újra befizetett egy űrutazásra, s mind a két út alatt kapcsolatba lépett magyar diákokkal is.

  Történelem 2 hete0

 • 1964. április 7.

  Az IBM bejelenti a System/360 mainframe-családot, a világ első olyan flexibilis számítógép-architektúráját, amely egymással kompatibilis, de eltérő teljesítményű változatokban volt megvásárolható. Ez lett a vállalat legsikeresebb terméke: teljes életciklusa alatt több mint 100 milliárd dollár árbevételt hozott. Az rendszer számos újítása – például a 8 bites byte, a 32 bites szó vagy a mikrokódos CPU – később általánosan használt standarddá vált.

  Történelem 2 hete5

 • 2019. április 6., szombat
 • 1992. április 6.

  A Microsoft kiadta az 1990-ben megjelent, DOS-alapú Windows 3.0 továbbfejlesztett változatát, a Windows 3.1-et. E verzió két legfontosabb újdonsága a multimédia-támogatás, illetve a TrueType betűtípusok használata volt. Ez az első Windows, amelyet már magyarul is piacra dobtak.

  Történelem 2 hete9

 • 1965. április 6.

  A Cape Canaveral-i űrközpontból felbocsátották az első geostacionárius pályára állított kereskedelmi célú távközlési műholdat, az Early Birdnek is nevezett Intelsat 1-et. A 34,5 kg súlyú eszköz közel négy évig volt aktív, Európa és Észak-Amerika között biztosított közvetlen telefonos, televíziós és faxkapcsolatot.

  Történelem 2 hete0

 • 2019. április 5., péntek
 • 1911. április 5.

  Az iowai Estherville-ben megszületett Cuthbert Hurd, a számítástechnika egyik úttörője. A matematikus végzettségű Hurd 1949-ben csatlakozott az IBM-hez az alkalmazott tudományok részleg vezetőjeként. Komoly része volt abban, hogy a cég kifejlesztette első általános célú számítógépét, a későbbiekben pedig vállalkozó szelleme nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az IBM a világ egyik vezető IT-vállalata lett.

  Történelem 2 hete0

 • 1995. április 5.

  Megjelenik a Dan Farmer és Wietse Venema által fejlesztett Security Administrator Tool for Analyzing Networks (SATAN), mely egy, az 1990-es években roppant népszerű adatvédelmi felügyeleti eszköz volt hálózatok elemzésére. A projekt érdekessége, hogy a sci-fi író Neil Gaiman egy rajza lett a szoftver logója.

  Történelem 2 hete1

 • 2019. április 4., csütörtök
 • 1975. április 4.

  Egyre szorosabbra fonódó munkakapcsolatukat a 19 éves Bill Gates és a 22 esztendős Paul Allen azzal pecsételik meg, hogy elhatározzák: formalizálják közös tevékenységüket, s Micro-soft néven társaságot alapítanak. Szigorúan véve e nap a számítástechnikai óriás valódi születésnapja.

  Történelem 3 hete7

 • 1994. április 4.

  Marc Andreessen és Jim Clark megalapítja a Mosaic Communicationst, amelyet fél évvel később – hogy elkerüljék a védjegyvitákat – átneveznek Netscape Communicationsre. Andreessen fejlesztette ki egy szövetségi program keretében két évvel korábban az első népszerű internetes böngészőt, a Mosaicot, saját termékük részben annak kódjára épül. A Netscape Navigator – melynek első verziója 1994 végén jelent meg – a maga idejében uralta a browserpiacot, sokak szemében egyet jelentett az internettel.

  Történelem 3 hete1

 • 2019. április 3., szerda
 • 1973. április 3.

  New Yorkban, az 56. utca és a Lexington Avenue sarkáról Martin Cooper lebonyolítja a világ első mobilhívását. Az ekkoriban a Motorolánál dolgozó Cooper a saját maga által tervezett, közel egykilós készülék (Motorola DynaTAC 8000X) prototípusáról első számú riválisát, a Bell laboratórium kutatásért felelős vezetőjét, Joel Engelt csörgette meg.

  Történelem 3 hete3

 • 2019. április 2., kedd
 • 1980. április 2.

  A Microsoft bejelenti a Z80 SoftCardot, a vállalat első és sokáig egyetlen hardvertermékét. A Zilog Z80 processzort tartalmazó, 349 dollárba kerülő lapocska lehetővé tette, hogy az akkoriban népszerű Apple II személyi számítógépeken CP/M operációs rendszer alá írt programok is futtathatóak legyenek. Az 1986-ig gyártott kártya igen sikeres volt, a Microsoft forgalmának a felét a SoftCard-értékesítés adta.

  Történelem 3 hete0

 • 2019. április 1., hétfő
 • 1922. április 1.

  Pittsburghben, az USA Pennsylvania államában megszületett Alan Jay Perlis amerikai számítógéptudós, akit a programnyelvek megírása területén a szakma egyik legnagyobbjának tartanak, ő kapta meg elsőként 1966-ban az informatikai elismerés csúcsának számító Turing-díjat. A nevéhez köthető aforizma legendás lett: „Ha valaki azt találná mondani, hogy »kéne egy programnyelv, ahol csak azt kell megmondanom, hogy mit akarok«, adjatok neki egy nyalókát.”

  Történelem 3 hete0

 • 1976. április 1.

  Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapítják az Apple I személyi számítógép terjesztésére az Apple Computer Inc. elnevezésű vállalkozást. A cég később lecserélt logóját Wayne találta ki, áprilisban bemutatott első termékét Wozniak tervezte, az értékesítés Jobs ötlete volt. A júliustól 666,66 dollárért árusított, fadobozba épített Apple I-ből 200 darabot gyártottak.

  Történelem 3 hete2

 • 2004. április 1.

  Április tréfának hitték, pedig nem az volt: a Google bejelenti, hogy ingyenes webmailszolgáltatást indít Gmail néven, amely 1 GB tárterületet biztosít a használóinak az üzenetek tárolására. A merész húzás válaszlépésre kényszeríti a riválisokat – melyek ekkoriban 2-4 megabájtos postafiókokat kínáltak ingyen –, és megöli azt a divatos üzleti modellt, amely előfizetés fejében adott használható méretű tárhelyet a levelezőknek.

  Történelem 3 hete13

 • 2019. március 31., vasárnap
 • 1966. március 31.

  Bajkonurból elindítják, majd Föld körüli parkolópályára állítják a Luna–10 (E-6S-206) második nemzedékű szovjet holdautomatát, mely a Hold első mesterséges bolygója lett. Április 3-án állt Hold körüli pályára, 460 fordulat alatt 219 rádiókapcsolatot létesített. 56 napos éllettartamot követően az akkumulátorok kimerülése miatt az utolsó kapcsolatot május 30-án regisztrálták.

  Történelem 3 hete0

 • 1999. március 31.

  Az Egyesült Államokban bemutatják a Wachowski-testvérek filmjét, a Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano és Hugo Weaving főszereplésével elkészített The Matrixot, mely folytatásaival együtt az ezredforduló egyik legnagyobb hatású kult filmjévé vált.

  Történelem 3 hete0

 • 1998. március 31.

  A Netscape szabadon hozzáférhetővé teszi a Netscape Communicator 5.0 forráskódját, ezzel hivatalosan is elindítja a Mozilla projektet, amely egy nyílt forráskódú böngésző fejlesztését célozza. A Mozilla 1.0 rendkívül hosszú fejlesztés után – a csomaghoz végül teljesen új kódot írtak – 2002 nyarán jelent meg. E projektből nőtt ki a Firefox böngésző és a Thunderbird levelező.

  Történelem 3 hete1

 • 1995. március 31.

  A Microsoft kiadja a Windows 3.1x-hez, a Windows 95-höz és a Windows NT-hez kifejlesztett felhasználói felületet, a Bobot. A Microsoft Bob UI a vállalat történetének egyik legcsúfosabb bukása lett, többször beválogatták a valaha volt legrosszabb szoftverek közé.

  Történelem 3 hete0

 • 1970. március 31.

  A Csendes-óceán fölött belépett a légkörbe és megsemmisült az Explorer–1 (hivatalos lajstromjele szerint a Satellite 1958 Alpha) a világ harmadik, az Egyesült Államok első műholdja, melyet 1958. január 31-én indítottak útjára. Az űrverseny kényszere miatt kifejlesztett Explorer-1 néhány hónapig működött, utolsó adatait május 23-án küldte.

  Történelem 3 hete0

 • 1939. március 31.

  A Harvard Egyetem és az IBM aláírják azt megállapodást, melynek alapján elkezdődtek az első általános célú számítógép, a Mark I (más néven: ASCC – Automatic Sequence Controlled Calculator) megépítésének munkálatai. A Howard Aiken vezetésével zajló projekt 1944-ig tartott, ekkorra készült el a körülbelül öt tonna súlyú, több mint 750 ezer alkatrészt tartalmazó „Óriás Agy”.

  Történelem 3 hete1

 • 2019. március 30., szombat
 • 1951. március 30.

  Az Egyesült Államok Népesség-nyilvántartó Hivatala megkapja az első kereskedelmi forgalomba került számítógép, a UNIVAC I első példányát. A másodpercenként 1905 műveletet végző gépet 12 évig napi 24 órás műszakban használták, s az 1952-es választásokon már segítségével jósolták meg az elnökválasztás eredményét a szavazatok 7%-ának összeszámlálása után.

  Történelem 3 hete0

 • 1967. március 30.

  Az erdélyi Karcfalván megszületett Barabási Albert-László fizikus, aki jelenleg az Egyesült Államokban az indianai Notre Dame Egyetem professzora. Fő kutatási területe a komplex, illetve a skálafüggetlen hálózatok tanulmányozása, s eredményeit kutatócsoportjával az internet, valamint biológiai rendszerek megértésére, jellemzésére használja fel.

  Történelem 3 hete2

 • 2019. március 29., péntek
 • 1983. március 29.

  Az Egyesült Államokban megjelent a noteszgépek egyik úttörője, a TRS-80 Model 100. Az 1100–1400 dollárba kerülő gépnek 240×64 pixeles kijelzője volt, négy AA elemmel 18 órán át működött, beépített adattárolója nem volt, extraként külső 5,25-ös floppymeghajtót lehetett kapni hozzá. A legenda szerint ez volt az utolsó gép, aminek a szoftverének elkészítésében Bill Gates maga is részt vett, mielőtt elindította saját vállalkozását.

  Történelem 3 hete2

 • 1865. március 29.

  Szentesen megszületett Pollák Antal, a gyorstávíró feltalálója. Korán elhunyt munkatársával, Virág Józseffel 1899-re készültek el a forradalminak nevezhető eszközzel, melynek elterjedését számtalan balszerencsés körülmény gátolta – talán legfőképp az, hogy a folyóírás továbbítására is alkalmas, a továbbfejlesztve akár képközvetítőként is használható távíró információátadási sebességére még sokáig nem volt igény.

  Történelem 3 hete0

 • 2019. március 28., csütörtök
 • 1928. március 28.

  Meghalt Nathan B. Stubblefield amerikai dinnyetermesztő és feltaláló, akit hívei a rádiós műsorszórás és a mobiltelefon igazi inventorának tartanak. Stubblefield 1902-ben mutatta be később szabadalommal is levédett találmányát egy piacon. A bemutató során öt készüléken lehetett hallani az általa közvetített hangot, majd 1908-ban javított találmányán úgy, hogy mozgó maroktelefonokon is hallható lehessen a küldött hang.

  Történelem 4 hete1

 • 1903. március 28.

  Ötvenhét éves korában Párizs egyik elővárosában, Sceaux-ban elhunyt Jean Maurice Émile Baudot, a távközlési fejlesztések egyik nagy alakja, a róla elnevezett Baudot-kód létrehozója. Az ASCII elődjének tekinthető kód egy öt egységből álló digitális kódrendszer, melyet géptávíróknál alkalmaztak. A francia kutató tiszteletére nevezték el a távközlésben a jelarány mértékegységét baudnak.

  Történelem 4 hete0

 • 2019. március 27., szerda
 • 1997. március 27.

  A Gateway 2000 bejelenti, hogy fel fogja vásárolni az akkoriban már komoly gondokkal küszködő Amiga Technologiest. A céget új nevet kap: Amiga International, de elnöke, Petro Tyschtschenko a helyén marad. A megváltozott körülmények között a régi csapat belevágott egy új operációs rendszer, az AmigaOS 3.5 fejlesztésébe, amely később újra sikeressé tette a vállalatot.

  Történelem 4 hete0

 • 1905. március 27.

  A Somogy megyei Edde községhez tartozó Alsóbogát-pusztán megszületett Kalmár László, a magyar számítástechnika egyik legnagyobb alakja. Az informatikai munkássága döntő részét Szegeden végző tudós Magyarországon úttörőnek számít: 1957-ben az ő kezdeményezésére indult el el az alkalmazómatematikus szak az egyetemen, 1963-ban pedig az ő vezetésével nyílt meg a kibernetikai laboratórium, ahol programtervező matematikusokat képeztek.

  Történelem 4 hete0

 • 1910. március 27.

  Az USA Iowa államában, De Moines-ban megszületett John Robinson Pierce, aki mérnökként és teoretikusként komoly eredményeket ért el számtalan területen. Egyik legjelentősebb fejlesztése a kollégáival együtt kidolgozott impulzuskód-moduláció (PCM) koncepciójának megalkotása, de a Bellnél dolgozva a sci-fi könyveket is író kutató meghatározó szerepet vállalt a kereskedelmi célú műholdak létrehozásában – Arthur C. Clarke mellett őt tekinthetjük a műholdas technológia egyik atyjának.

  Történelem 4 hete0

 • 2000. március 27.

  A 3D-gyorsító chipek piacán egykor egyeduralkodó, de ekkor már negyedévről negyedévre súlyos veszteségekbe belefutó 3dfx Interactive bejelenti, hogy 186 millió dollárért felvásárolja a GigaPixel Corporationt. A júliusban lezárt akvizíció előnyeinek kamatoztatására azonban már nem maradt idő: decemberben az addigra csődközeli helyzetbe jutott céget bekebelezte az NVIDIA.

  Történelem 4 hete0

 • 2019. március 26., kedd
 • 1913. március 26.

  Budapesten megszületett Erdős Pál világhírű magyar matematikus. A politikai viszonyok változása miatt a zsidó származású Erdős a két háború között emigrálni kényszerült, külföldön szerzett magának nevet, de 1955 után rendeződött a viszonya Magyarországgal, szellemi központot hozott létre Budapesten. Tekintélyét és megbecsültségét jelzi az ún. Erdős-szám létrehozása.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1832. március 26.

  Az észak-németországi Schleswigben megszületett Berend Wilhelm Feddersen német fizikus. Feddersennek a leideni palack kisülésével folytatott kísérleteivel, forgótükör és fényképezés segítségével sikerült kimutatnia a szikraköz kisülésekor keletkező hullámot, s meghatároznia annak frekvenciáját, így Thomson (Lord Kelvin) és Kirchhoff mellett a villamos rezgések felfedezőjeként tartják számon. Feddersen munkája nyitotta meg az utat a szikratávíró, ill. a rádió-távíró és a rádiózás kifejlesztéséhez

  Történelem 1 hónapja0

 • 1996. március 26.

  83 éves korában meghalt David Packard villamosmérnök, aki 1939-ben évfolyamtársával, William Hewlett-tel és 538 dollár alaptőkével megalapította a Hewlett-Packard Companyt. Azt, hogy a vállalat nevében melyikük neve kerüljön előre, pénzfeldobással döntötték el. A HP első pénzügyileg is sikeres terméke egy oszcillátor volt.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1973. március 26.

  A michigani Ann Arborban megszületett Lawrence E. Page, aki társával, Sergey Brinnel a Stanford Egyetemen kifejlesztette a Google-t, melyet 1998-ban indítottak el élesben a weben. A kereső szinte azonnal népszerű lett, így a sikeren felbuzdulva Page félbehagyta az egyetemet, az üzemeltetésre létrehozott Google Inc. társelnöke lett, s hivatalosan a mai napig „on leave” (eltávozáson) státuszban van a Stanfordon.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 25., hétfő
 • 1857. március 25.

  Húsz évvel Edison találmánya, a fonográf előtt Édouard-Léon Scott de Martinville francia nyomdász és bádogosmester szabadalmaztatja a fonoautográfot, egy olyan eszközt, mellyel egy lámpakorommal bevont papírlapra rögzíteni ugyan lehetett a hangot, visszajátszani viszont nem. A világ legrégebbi hangfelvételét is fonoautográffal készítették, és ezt számítógépes technológiával sikerült hallgathatóvá tenni.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2003. március 25.

  Az Ubisoft Windowsra és Macre is kiadja a Wolfpack Studios által kifejlesztett, eleinte fizetős, majd később ingyenes Shadowbane MMORPG játékot. Bár mind a szakma, mind a játékosok a sikerültebb játékok közé sorolják, rajongótábora is kialakult, a Shadowbane szervereit 2009-ben végleg lekapcsolták.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2007. március 25.

  A Wikipedia társalapítója, Larry Singer bejelenti, hogy elindul a Citizendium, mely hasonló a korábbi internetes enciklopédiához, de lényeges különbség annyi, hogy a Citizendiumon a közreműködőknek a valós adataikat – többek között nevet és tudományos fokozatot – kell megadniuk, és a szócikkeket szakértők ellenőrzik és hagyják jóvá. Sanger szerint ugyanis a Wikipedia „bárki írhat” elve elriasztja a valódi szakértőket.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1995. március 25.

  Howard G. „Ward” Cunningham létrehozza az általa kidolgozott rendszer alapján az első wiki oldalt, melyet a c2.com weboldalán helyezett el. Az ő WardsWiki nevű szoftverének eredeti célja az volt, hogy az informatikusok számára nyilvános szakmai publikációs lehetőséget teremtsen, illetve megkönnyítse és kollektívvá tegye az adatok rögzítését, tárolását, karbantartását és fejlesztését.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 24., vasárnap
 • 1990. március 24.

  Hetvenéves korában meghalt Vang An (An Wang) kínai származású amerikai informatikus, a számítástechnika egyik úttörője. Komoly szerepet játszott az adattárolást forradalmasító ferritgyűrűs tároló, illetve a később nagy karriert befutott floppylemez kifejlesztésében, melynek mérete (5,25 col) állítólag Vang ötlete volt, aki egy szalvétát vett alapul a meghatározásához.

  Történelem 1 hónapja4

 • 2001. március 24.

  Megjelenik az Apple Mac OS X operációs rendszerének első változata, a 10.0-s verzió, mely a Cheetah (gepárd) kódnevet kapta (a Mac OS X-eseket azóta is hagyományosan nagymacskákról nevezik el, a 10.02-es óta hivatalosan, kereskedelmileg is). Az ekkor induló széria legfontosabb újdonsága az volt, hogy a rendszert Unix-alapokra helyezték: a fejlesztést az OpenStep, a Mac OS 9 és a BSD alapjain kezdték el a Rhapsody projekt keretein belül.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2009. március 24.

  Suw Charman-Anderson kezdeményezésére első alkalommal ünneplik meg az Ada Lovelace Napot. Augusta Ada King (sz. Byron) Lovelace grófnő (1815–1852) főként arról ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1997. március 24.

  A Silicon Graphics (SGI) bejelenti, hogy az általa kidolgozott, a grafikus kártyák kezelését és programozását lehetővé tévő API-szabvány, az OpenGL technológiáját nyolc cég licencelte, köztük az Intel és a Compaq Computer.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 23., szombat
 • 1928. március 23.

  New Yorkban megszületett Jean E. Sammet számítógéptudós, aki egy olyan időszakban vált az informatika egyik meghatározó alakjává, amikor a nők részvétele e tudományban és iparágban még különösen szokatlan volt. A Stanfordon 1968-ban doktorátust szerzett, 27 évig az IBM-nél dolgozó Sammet érdemei elévülhetetlenek: az első széles körben használt, matematikai formulák kezelésére alkalmas programozási nyelvet, a FORMAC-et ő fejlesztette ki 1962-ben.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 22., péntek
 • 1993. március 22.

  Megjelenik a Pentium, az Intel első szuperskalár processzora. A chip 0,8 mikronos gyártástechnológiával készült, és 60, illetve 66 MHz-es változatban volt elérhető. Az első steppingek egy súlyos hibát tartalmaztak, amelynek folytán egyes lebegőpontos osztások hibás eredményt adtak. Ez az 1994-ben felfedezett bug az Intelnek a termékcseréknek és a megsemmisített készleteknek köszönhetően 475 millió dollárjába került.

  Történelem 1 hónapja7

 • 1971. március 22.

  Az RCA Laboratoriesnál dolgozó Thomas Stanley benyújtja az amerikai szabadalmi hivatalhoz saját fejlesztésű képlemezének (Capacitance Electronic Disc – CED) leírását. A különleges PVC-lemezre a frekvenciamodulált kép- és hangjeleket analóg formában, barázdákba írták fel, s egy gyémánttűre erősített fémelektróda olvasta ki az információkat. A 30 cm átmérőjű lemez két oldalára egy-egy órányi, csak normál sebességgel lejátszható műsor fért el.

  Történelem 1 hónapja1

 • 2019. március 21., csütörtök
 • 2001. március 21.

  A Nintendo piacra dobja Japánban a Game Boy Advance hordozható játékkonzolt. A gépből – amelyet 32 bites, 16,8 MHz-en működő ARM processzorral és 240x160 pixel felbontású, 32 768 szín megjelenítésére képes kijelzővel szereltek fel – 2009 végéig 81,5 millió darabot adtak el világszerte.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1991. március 21.

  Megjelenik a Larry Wall által kifejlesztett, 1987 végén közzétett általános célú programozási nyelv, a Perl 4.000-s verziója.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 20., szerda
 • 1854. március 20.

  Csornán megszületett Gestetner Dávid, a sokszorosító (stencil-) gép feltalálója. Gyermekkorában került az Egyesült Államokba, de néhány év elteltével Londonban telepedett le, és 1881-ben itt nyitotta meg azt a kis üzemet, ahol találmányát kifejlesztette. Az „Automatic cyclostile”-nek nevezett gépet kézi fogantyúval hajtották, és ebből fejlődött ki a teljesen önműködő stenciles sokszorosító gép.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 19., kedd
 • 1913. március 19.

  Megszületett Julian Bigelow amerikai matematikus és villamosmérnök, aki 1946-ban Princetonban megépítette az IAS-t, amelyet a világ első tárolt programozású digitális komputerének tartanak. A gépet Neumann János tervezte, ő vette fel Bigelow-t – Norbert Wiener ajánlására – főkonstruktőrnek.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2008. március 19.

  Srí Lankán 90 éves korában meghalt Sir Arthur Charles Clarke, angol író, mérnök. Nevét a nagyközönség a Stanley Kubrickkal együtt megalkotott 2001: Űrodisszeia film kapcsán ismerheti, ám a gondolkodóként is nagyra tartott Clarke elképzelései jelentős hatást gyakoroltak mind az űrkutatás, mind az informatika professzionális szakembereire is (például: HAL 9000).

  Történelem 1 hónapja1

 • 2019. március 18., hétfő
 • 1964. március 18.

  Meghalt Norbert Wiener amerikai matematikus, aki – amellett, hogy a matematika több ágában is kiemelkedőt alkotott – a komplex, dinamikus rendszerek vezérlésével foglalkozó kibernetika és a számítástudomány meghatározó teoretikusa volt. A kibernetika elnevezés az 1948-ban megjelent Kibernetika, avagy vezérlés és hírközlés az élőlényekben és a gépekben című munkájából származik.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2003. március 18.

  64 éves korában elhunyt Adam Osborne, az első kereskedelmi forgalomba hozott hordozható PC, az 1981-ben piacra került Osborne 1 megalkotója. Habár az ő nevéhez kapcsolják az informatikai „csomagok” kitalálását is, rossz üzleti döntések miatt cége hamar csődbe ment, s a mobilszámítógépekre alapozva más vállalatok nőttek nagyra.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 17., vasárnap
 • 1988. március 17.

  A Windows 2.0 megjelenése után öt hónappal az Apple szabadalombitorlási pert indít a Microsoft ellen. A Macintosh-gyártó szerint az új operációs rendszer grafikus felhasználói felületének számos megoldását – köztük az egymásra helyezhető ablakokat – a Mac OS-ből lopta a redmondi szoftvervállalat. A per végül a Microsoft győzelmével ért véget 1993-ban.

  Történelem 1 hónapja16

 • 2007. március 17.

  Elhunyt John Backus, akinek a vezetésével 1954-től kifejlesztették a FORTRAN programnyelvet. A FORTRAN – bár mai értelemben nem volt hibátlan – az első széles körben elterjedt, magas szintű programozási nyelv, amelyben nem gépi kódban kellett programot írni. Backus később tagja volt annak a bizottságnak is, amely az ALGOL 58 és az ALGOL 60 nyelvek fejlesztését felügyelte.

  Történelem 1 hónapja1

 • 2019. március 16., szombat
 • 1999. március 16.

  Az Apple Computer kiadja a Steve Jobs korábbi cégnél, az Apple által felvásárolt NeXT-nél elkezdett fejlesztésre épülő Mac OS X Server 1.0-s verzióját, illetve a korábban Rhapsody kódnéven futó Mac OS X fejlesztőknek szóló előzetesét.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1953. március 16.

  New Yorkban megszületett Richard Matthew Stallman szabadszoftver-aktivista, hacker, szoftverfejlesztő. 1983 szeptemberében ő indította el a GNU projektet, azóta is ő a projekt vezető mérnöke és szervezője. Ugyanekkor kezdeményezte a szabad szoftver mozgalmat is, és 1985 októberében megalapította a Free Software Foundationt. Stallman volt a copyleft fogalmának egyik propagátora, alkalmazásának úttörője is.

  Történelem 1 hónapja3

 • 2019. március 15., péntek
 • 1985. március 15.

  Bejegyezték a világ első .com felső szintű doménnel rendelkező IP-címét, a symbolics.com-ot. Az eredeti informatikai cég, a Symbolics Inc. azóta már megszűnt, de utóda, a Symbolics a profilt megtartva az Open Genera Lisp és a Macsyma rendszerekkel foglalkozik. A híres címre bejegyzett weboldalt láthatólag a korai évek stílusában igyekeznek fenntartani.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 14., csütörtök
 • 1994. március 14.

  Linus Torvalds közzéteszi az 1991 óta fejlesztett Linux-kernel (-rendszermag) 176 250 sorból álló 1.0.0-s verzióját.

  Történelem 1 hónapja1

 • 1955. március 14.

  A Bell Laboratories bejelenti, hogy elkészült a TRADIC (TRansistorized Airborne DIgital Computer), a világ első teljesen tranzisztorizált számítógépe. A 800 tranzisztort tartalmazó és mindössze 100 wattot fogyasztó gépet az amerikai légierő számára építették, amelynek a korabeli elektroncsöves komputereknél könnyebb, repülőkre is telepíthető rendszerekre volt szüksége. A TRADIC másodpercenként egymillió logikai műveletet tudott végrehajtani.

  Történelem 1 hónapja1

 • 2019. március 13., szerda
 • 1986. március 13.

  Tíz évvel az alapítása után tőzsdére megy a Microsoft. A rendkívül nagy érdeklődés miatt a tervezettnél több részvényt bocsátanak ki – 21 dolláros névértéken – az első nyilvános kereskedési napra, melynek végén 61 millió dollárral lesz gazdagabb a szoftvervállalat.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1942. március 13.

  E napon született Dave Cutler, a méltatlanul keveset emlegetett szoftvertervező, akit már az 1960-as évektől a legjobbak között tartottak számon a világon. Habár szakmailag igen sok súlyos produktumot tett le az asztalra (RSX-11M, VMS, VAXELN), igazán nevet a Microsoft felkérésére kifejlesztett Windows NT (New Technology) megalkotásával szerzett.

  Történelem 1 hónapja3

 • 2019. március 12., kedd
 • 1986. március 12.

  Az NSZK-beli Hannoverben megnyitja kapuit az első CeBIT (Centrum für Büro- und Informationstechnik), amely mára a világ legnagyobb informatikai szakkiállításává nőtte ki magát. Korábban a rendezvény a Hannoveri Vásár része volt, de az 1980-as évekre az iparág gyors fejlődésének köszönhetően túlnőtt annak keretein, ezért döntöttek a leválasztása mellett. Az első CeBIT 2142 kiállítójára 334 ezer látogató volt kíváncsi.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2001. március 12.

  A Handspring bemutatta a Visor Edge nevű kéziszámítógépét. A Palm népszerű gépeinek versenytársaként piacra dobott eszközben egy 33 MHz-es DragonBall (MC68VZ328) processzor volt, 8 megabájt memóriával rendelkezett, 160 x 160-as szürkeárnyalatos kijelzővel szerelték fel, és az akkori idők legvékonyabb számítógépének súlya 12 dkg volt.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 11., hétfő
 • 1890. március 11.

  Megszületett Vannevar Bush amerikai villamosmérnök. 1927-ben ő építette meg a világ első differenciálanalizátorát, egy mechanikus analóg számítógépet, amely differenciálegyenletek megoldására volt képes. 1945-ben kiadott As We May Think (magyarul Út az új gondolkodás felé) című cikkében pedig felvázolta egy gépesített, indexelést használó információtároló és -visszakereső eszköz, a memex működését. Ez az írás ihlette évtizedekkel később a hipertext kitalálóit.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1998. március 11.

  A hannover CeBIT kiállításon az Eiger Labs bemutatja az Észak-Amerikában az év nyarától terjesztendő, a koreai SaeHan Information Systems által kifejlesztett MPMant (az F10-es változatot), az első hordozható digitális audiolejátszót. Ezt az eszközt hívták először MP3-lejátszónak. A flashmemóriás MPMan 32 megabájt kapacitással rendelkezett, melyet ráfizetéssel 64 megabájtra lehetett bővíteni, az ára 250 dollár volt.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 10., vasárnap
 • 1876. március 10.

  A 29 éves Alexander Graham Bell messzeszóló készülékének tökéletesítésén dolgozik, amikor kiborít egy kevés savat, és felkiált: „Mr. Watson. Come here. I want to see you.” A szomszéd szobában lévő segédje, Thomas Watson meghallja a vezetéken keresztül közvetített mondatot, és a segítségére siet. Ez volt a világ első telefonhívása.

  Történelem 1 hónapja3

 • 2019. március 9., szombat
 • 2006. március 9.

  56 éves korában elhunyt Geir Ivarsøy, az Opera Software vezető programozója és egyik alapítója, aki Jon Stephenson von Tetzchnerrel együtt 1995-ben megszerezte a Multitorg Opera nevű böngésző jogait, s ekkortól saját vállalkozás keretében folytatták a norvég Telenor által feladott projektet.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1948. március 9.

  Budapesten megszületett Lovász László matematikus, akinek fő kutatási területe a diszkrét matematika és algoritmuselmélet. Tanított a Yale Egyetemen, dolgozott a Microsoft Kutatóintézetben, 1999-ben megkapta a matematikai Nobel-díjnak számító Wolf-díjat.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1900. március 9.

  Az egyesült államokbeli Hobokenben megszületett Howard H. Aiken, a számítástechnika egyik úttörője. Az ő vezetésével építették meg 1939 és 1944 között a Harvard Egyetemen az első teljesen automatikusan működő általános célú digitális számítógépet, a Mark I-et. A 15,3 m hosszú, 2,4 m magas, 31 és fél tonna súlyú gép lyukszalagra kódolt utasítások segítségével dolgozott.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 8., péntek
 • 1983. március 8.

  Megjelent egy új generációs személyi számítógép, az IBM Personal Computer XT, röviden: IBM XT (eXtended Technology) első, 5160-as modellszámú típusa. Ennek standard változatában az Intel 8088 4,77 MHz órajelű processzora működött, 128 KB memóriát, 5 1/4 colos floppymeghajtót, 10 megabájtos Seagate ST-412 merevlemezt tartalmazott, általában PC-DOS 2.0 operációs rendszer futott rajta, s 4995 dollárba került.

  Történelem 1 hónapja5

 • 1955. március 8.

  A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) Doug Ross, a fejlesztői csapat vezetője a már négy éve működő Whirlwind számítógépen bemutatja a „Director tape” nevű megoldást, az operációs rendszerek egyik ősét. E fejlesztés nagy újítása az volt, hogy a mágnesszalagról az olvasók emberi beavatkozás nélkül, előre megírt utasítássorozatokat adtak a számítógépnek.

  Történelem 1 hónapja1

 • 2019. március 7., csütörtök
 • 1876. március 7.

  Az Egyesült Államokban bejegyezték a 174 465-ös számú szabadalmat, melynek keretében Alexander Graham Bell egy olyan új eszközt védetett le, amely „hang- és beszédközvetítésre alkalmas … elektromos hullámok segítségével”; vagyis ez volt az első telefonszabadalom.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1975. március 7.

  Az MITS Altair „Computer Notes” nevű hírlevelében bejelentik az Altair BASIC programnyelv megjelenését. Ez a korábban, az év elején már beharangozott nyelv volt az akkor még Micro-Softként megnevezett cég első terméke, melyet az Altair 8800 számára fejlesztettek.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 6., szerda
 • 1939. március 6.

  Megszületett a polihisztor Adam Osborne, aki a számítástechnika hőskorának egyik nevezetes úttörője lett. Osborne készítette el a világ első mikroprocesszorának, az Intel 4004-esnek a leírását, s ő tervezte az első kereskedelmileg is sikeres hordozható számítógépet, a 11 kg-os Osborne-1-et, mely 1981-ben került a boltokba.

  Történelem 1 hónapja4

 • 1992. március 6.

  Michelangelo születésnapján aktivizálta magát az egyik leghírhedtebb, már 1991-ben felfedezett számítógépes vírus, mely nevét e véletlen dátumbeli egybeesésről kapta. A Michelangelo a floppyról indított operációs rendszereket fenyegette, megfertőzte a merevlemez partíciós tábláját, s az aktivációs napon minden információt törölt a winchesterről.

  Történelem 1 hónapja4

 • 2019. március 5., kedd
 • 1975. március 5.

  Fred Moore és Gordon French szervezésében első alkalommal gyűlnek össze elkötelezett IT-szakemberek French garázsában, a kaliforniai Menlo Parkban. A jelen lévő 32 ember (köztük Bob Albrect, Steve Dompier, Lee Felsenstein, Bob Marsh, Tom Pittman, Marty Spergel, Alan Baum és Steven Wozniak) adta a számítástechnika hajnalán meghatározó fórumnak számító Homebrew Computer Club magját.

  Történelem 1 hónapja1

 • 2019. március 4., hétfő
 • 1977. március 4.

  Kiszállítják az első kereskedelmi forgalomba került Cray-1 szuperszámítógépet a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium számára. A Seymour Cray vezetésével készült, kategóriájában mindmáig a legismertebb és legsikeresebb számítógép körülbelül hétmillió dollárba került, s megjelenése korszakhatár a számítástechnika történetében.

  Történelem 1 hónapja1

 • 2000. március 4.

  A Sony Japánban piacra dobja a PlayStation 2 játékkonzolt. A gépbe – amelynek fejlesztését egy évvel korábban jelentették be – egy Emotion Engine névre keresztelt, 295 MHz-en működő processzort, egy 147 MHz-es grafikus magot, 32 MB memóriát és DVD-olvasót építettek. A PS2 a történelem eddig legnagyobb példányszámban eladott konzolja, több mint 150 millió darabot adtak el belőle.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 3., vasárnap
 • 1975. március 3.

  A kaliforniai Menlo Park egyik garázsában először gyűlnek össze a Homebrew Computer Club tagjai, néhány tucat, az elektronikához és a komputerekhez értő fiatal. Rendszeressé váló és egyre több érdeklődőt vonzó gyűléseiken az akkor megjelent Altair 8800 kapcsán a személyi számítógépek technikai és programozási problémáit vitatták meg. A klub tagjai között volt az Apple-alapító Steve Jobs és Steve Wozniak is.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2009. március 3.

  Ez a nap a Négyzetgyök – egyik – Napja (Square Root Day), vagyis annak „ünnepe”, hogy mind az adott nap, mind a hónap dátuma az adott év négyzetgyöke. A következő 2016. április 4-én lesz. Állítólag egy redwoodi matematikatanár kezdte el népszerűsíteni, aki 2004-ben retket, répát és már gyökérzöldségeket vágott szögletesre egy mormotának. Ünneplése: bármilyen négyszögletes tárgy viselésével, használatával, illetve ilyen formájúra vágott étel fogyasztásával.

  Történelem 1 hónapja9

 • 1966. március 3.

  Nagy-Britannia postaügyi minisztere bejelenti: megadta az engedélyt arra, hogy a PAL-rendszerben színes televízióadásokat sugározhassanak az országban, így Európában elsőként az Egyesült Királyságban volt nézhető színes adás 1967 végétől. A BBC eleinte hetente négy órában sugárzott színes műsorokat, majd egy évvel később heti tíz órára emelték az új technológiájú adások mennyiségét.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 2., szombat
 • 1987. március 2.

  Megjelenik az Apple Macintosh II, amely a vállalat első moduláris felépítésű, bővíthető, színes grafikus megjelenítést támogató számítógépe volt. A Motorola 16 MHz-en futó 68020-as processzorára épült, és alapkiépítésben 1 MB memóriát tartalmazott, a rendelhető opciók között pedig szerepelt beépített SCSI merevlemez és egy második floppymeghajtó. Induló ára 3900 dollár volt, de egy színes monitorral, videokártyával és merevlemezzel felszerelt változat 10 ezer dollárba is belekerült.

  Történelem 1 hónapja1

 • 1995. március 2.

  Megjelenik a CodeGear (ekkor még Borland Software Corporation) által kifejlesztett negyedik generációs programozási nyelv, a Windows grafikus felületen futó, Object Pascal-alapú Delphi első verziója.

  Történelem 1 hónapja0

 • 2019. március 1., péntek
 • 1975. március 1.

  E naptól Paul Allen a Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) szoftverigazgatója. A MITS Altair 8800 nevű személyi számítógépe január 1-jén jelent meg a Popular Electronics magazin címlapján, s ez adta az ötletet William Henry (Bill) Gatesnek és Allennek, hogy megírjanak rá egy BASIC-interpretert.

  Történelem 1 hónapja1

 • 1936. március 1.

  A lipcsei kereskedelmi vásáron a német postaügyi miniszter üzembe helyezi a világ első nyilvános videotelefon-szolgáltatását. A Georg Oskar Schubert által fejlesztett rendszer egyik végpontja a vásár területén volt, a másik 160 kilométerrel távolabb, a berlini főpostán. Az egy hétig működő szolgáltatást egy háromperces hívás erejéig reggel nyolc és este nyolc között vehették igénybe azok, akiket árjának minősítettek.

  Történelem 1 hónapja0

 • 1928. március 1.

  A dél-afrikai Pretoriában megszületett Seymour Papert matematikus, a mesterséges intelligencia kutatásának egyik úttörője. Az 1950-es évek végén Jean Piaget svájci pszichológus munkatársa volt, az ő fejlődéslélektani teóriájának hatására kezdte el vizsgálni, hogy a matematika és a számítógép miként használható a gyerekek oktatásában és gondolkodásuk megértésében. A nevéhez fűződik az oktatási célú Logo programnyelv megalkotása.

  Történelem 1 hónapja0

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.