1994. december 15.

Megjelenik a piacon a Netscape Navigatornak, az első kereskedelmi forgalomban kapható webböngésző 1.0-s változatának teljes verziója.

Netscape

Előzmények

  • 1998. november 24.

    Az America Online (AOL) bejelenti, hogy 4,2 milliárd dollárért felvásárolják a Netscape Communicationst.

  • 1994. november 11.

    Jim Clark, a vállalat vezetője bejelenti a cég alkalmazottainak, hogy a Mosaic Communications elnevezés megszűnik, s az új vállalkozást a jövőben Netscape Communications Corporationnek hívják.

  • 2002. június 5.

    Közel négyéves fejlesztés és számtalan előzetes tesztverzió kiadása után megjelent a Mozilla 1.0. Az internetes csomagot azt követően kezdték el fejleszteni, hogy 1998-ban a Netscape közzétette a Communicator forráskódját. A sors iróniája, hogy ebből végül egyetlen sor sem került a szoftverbe, mert a programozók egy új, fürgébb motor, a Gecko megírása mellett döntöttek. A Mozilla elnevezés a Mosaic killa (Mosaic-gyilkos) szókapcsolatból származik, és eredetileg a Netscape Navigator kódneve volt.

  • 1998. május 18.

    Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és 20 szövetségi állam keresetet nyújt be a Microsoft ellen, melyben piaci erőfölénnyel történő visszaéléssel vádolják a szoftvercéget. A per középpontjában az Internet Explorer Windows 98-ba történő szoros beágyazottsága állt, mivel az alperesek véleménye szerint e megoldással a konkurensek (pl. a Netscape vagy az Opera) versenyhátrányba kerültek.