Hirdetés

1980. december 12.

Az Apple nyilvános részvénytársaságként belép a tőzsdére, az első részvénykibocsátás (initial public offering – IPO) hatalmas siker, korábban csak a Ford Motor 1956-os hasonló akciója keltette fel ilyen mértékben az érdeklődést. Az Apple akkori ezer alkalmazottjából több mint negyvenen percek alatt milliomosok lettek.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • 1991. december 2.

    Az Apple a System Software 6 multimédiás kiegészítőjeként megjelenteti a QuickTime első verzióját. A szoftvert fejlesztő Bruce Leak a programot először 1991 májusában a WDC konferencián mutatta be.

  • 1985. november 22.

    John Sculley az Apple Computer, illetve Bill Gates a Microsoft részéről aláírnak egy licencmegállapodást, mely szerint a Microsoft az eredet elismerése mellett térítésmentesen használhatja a két nappal korábban megjelent Windows 1.0-ban (és más programjaiban) a Macintosh felhasználói felületének elemeit. A megállapodás része volt az is, hogy Microsoft új programjait megjelenteti a Macintosh számára is.

  • 1982. november 16.

    Steve Jobs levelet ír a hangtechnikával foglalkozó McIntosh Labs elnökének, melyben arra kéri, hogy engedélyezze vállalatuk számára, hogy használhassák a Macintosh márkanevet. A Jobsékat felkereső Gordon Gow azonban jogászai tanácsára elutasította a kérést. Az Apple végül 1983-ban részleges licencet kapott a névre, 1986-ban pedig – állítólag százezer dollárért – megvásárolták a teljes jogot.

  • 1997. szeptember 16.

    Az Apple társalapítója, Steve Jobs 12 évi távollét után ideiglenes vezérigazgatóként újra csatlakozik a vállalathoz. A váltásra azért került sor, mivel a korábbi vezető, a Jobs NeXT nevű cégét is felvásárló Gil Amelio irányítása alatt az Apple katasztrofális üzleti eredményeket produkált.