Kipróbálható a Windows 7 majdnem kész XP módja

XPMA Microsoft tegnap bejelentette, hogy eljutott a kiadásra jelölt (RC) fejlesztési stádiumba a Windows 7 operációs rendszerhez fejlesztett XP mód. Amint arról korábban beszámoltunk, a vállalat ezt a mai napig legelterjedtebb Windowsra, a Windows XP-re írt alkalmazások virtualizált futtatását lehetővé tévő környezetet elsősorban vállalati ügyfeleknek találta ki, hiszen e felhasználó kör számára kulcskérdés a meglévő alkalmazásokkal való kompatibilitás.

Az XP mód nem lesz integrálva a Windows 7-be. A Virtual PC termékvonalra építő megoldás önálló és ingyenes letöltésként lesz majd elérhető a Windows 7 Professional, Enterprise és Ultimate kiadásait használók számára. Az ingyenesség nagyvonalú ajánlatnak tűnik annak tükrében, hogy a termékkel nemcsak egy Virtual PC alapú virtuális környezetet, hanem egy teljes értékű Windows XP SP3 licencet is kap a felhasználó. Fontos, hogy az XP mód csak a virtualizációt hardveresen támogató processzorokkal használható.

A megoldás jellemzője, hogy nincs szükség a virtualizált környezet különálló futtatására az alkalmazások elindításához, mert minden ebben telepített szoftver közvetlenül indítható a gazdarendszer Windows 7 Start menüjéből is. Azaz a felhasználók a Windows XP-s szoftvereiket, például az Internet Explorer 6-ot a Windows 7 alkalmazásai mellett futtathatják a közös asztalon.

A Microsoft hangsúlyozza, hogy az XP módot csak olyan esetben érdemes telepíteni, ha kompatibilitási problémák miatt a használni kívánt alkalmazás nem képes natívan futni a Windows 7-ben. Azt tanácsolják továbbá, hogy a virtualizált operációs rendszert is védjék a felhasználók vírusirtó programmal.

A tegnap kiadott RC-verzióba a visszajelzések alapján jó néhány újítás került (részletek a Microsoft hivatalos blogjában). Például most már lehetőség van USB-s eszközök hozzáadására az XP-s környezethez közvetlenül a Windows 7 tálcájáról, illetve a gazda- és vendégrendszer közötti meghajtómegosztás kikapcsolására, a szoftver telepítése alatt pedig egy használati útmutató magyarázza el, hogyan is működik a környezet.

A Windows 7 Professional, Enterprise vagy Ultimate RC és RTM kiadásain futtatható release candidate letölthető a Microsoft weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények

  • Egyszerű lesz drágább Windows 7-re váltani

    Ismét lesz Windows Anytime Upgrade program. Az új operációs rendszer családi kiszerelése csak később érkezik Európába, ha egyáltalán.

  • Nem lesz európai Windows 7

    A választóképernyő tűnik a legjobb megoldásnak, már csak Brüsszelnek kell elfogadnia. A Microsoft megpróbálja kitalálni, mit akar az Európai Bizottság.

  • Elkészült a Windows 7!

    Befejeződött az új operációs rendszer, illetve a Windows Server 2008 R2 fejlesztése. A hivatalos premier október végén lesz, de a gyártók már most hozzájuthatnak az RTM-hez.