Nincs ingyen az ingyenes Windows 7

Windows 7 boxshotAmint arról többször beszámoltunk, a Microsoft a múlt hónap végén egy olyan akciót hirdetett, amelyben elméletileg ingyenesen biztosítja a június 26-a után új, a Windows Vista bizonyos kiadásaival forgalmazott számítógépet vásárlók számára a frissítés lehetőségét a Windows 7-re ez utóbbi október 22-re ígért megjelenését követően. A hivatalosan Windows 7 Upgrade Option Program névre keresztelt kezdeményezés elsődleges célja, hogy garantálja a PC-gyártók forgalmának szinten tartását, várható volt ugyanis, hogy sokan – és nemcsak magánfelhasználók – az új operációs rendszer premierje utánra halasztják a tervezett PC-vásárlásokat. A program e csoport számára okafogyottá teszi a késlekedést.

A Windows 7 Upgrade Option Programban azok a számítógépek vehetnek részt, amelyeken előtelepített Windows Vista Home Premium, Business vagy Ultimate operációs rendszer található. Ezek október 22-e után Windows 7 Home Premium, Professional, illetőleg Ultimate változatokra frissíthetőek, ebben a párosításban. Korlátozás, hogy adott nyelvi verzióról csak ugyanolyan nyelvi verzióra lehet frissíteni, illetve 32 bites rendszert csak 32 bitesre, 64 bitest pedig csak 64 bitesre lehet cserélni.

A zacskós Vista is cserélhető

Az akció hivatalos bejelentését követő napokban további részletek láttak napvilágot. Korábban úgy tűnt, hogy a programhoz kizárólag a nagy PC-gyártók csatlakoznak, és az ő számítógépeiket vásárlóknak lehet joga a cserére. A múlt héten azonban fény derült arra, hogy a kisebb gyártók és összeszerelők által forgalmazott gépek esetében is elérhető lesz a cserelehetőség, (már ha ezekhez – akár előtelepítve, akár mellékelve – a vásárló kap egy OEM-licencű Windows Vistát), sőt, a „zacskós” termékként, egy arra feljogosító számítógép-alkatrésszel együtt megvásárolt OEM Windows Vista csomagért is kérhető Windows 7. Azaz: a programban való részvételnek nem feltétele a komplett gép beszerzése.

A Microsoft Magyarország szerint eredetileg is így tervezték az ingyenes frissítési lehetőséget. „Nincs változás a Microsoft Upgrade Option programjának végrehajtási koncepciójában. A korábbi kommunikációhoz igazodva a programban érintett ún. brand számítógépek frissítésének logisztikai feladataiért (regisztráció és a rendelés teljesítése) a készülék gyártója, azaz az OEM-partner a felelős. A hazai viszonteladói hálózat által összeépített, illetve legalizációs célzattal értékesített önálló OEM-licencek esetében a Microsoft vállalja ezeket a logisztikai teendőket. Ez utóbbi program Magyarországon csak 2009. augusztus 31 után lesz elérhető” – mondta el lapunknak Szelthafner Zoltán, a magyar leányvállalat Windows-üzletágának vezetője.

Ingyen is meg nem is

Noha a regisztrációs lehetőség még nem, az igények leadását menedzselő dedikált Microsoft-weboldal már most is elérhető. Ezen részletes – magyar nyelvű – tájékoztatás is olvasható a programról, melyből többek között megtudható, hogy a szoftvercég valóban ingyenesen cseréli majd ki az arra jogosult Vistákat Windows 7-re, és a PC-gyártókkal ellentétben nem számít fel sem kezelési, sem csomagolási és postaköltséget.

A márkás számítógépeket vásárlóknak viszont átlagosan körülbelül 4-5 ezer forintos kiadásra kell felkészülnie. A Lenovo például, melynek Windows 7 Upgrade Option Program weboldala csak július 15-től fogad majd csereigényeket, 21 dollár (kurrens árfolyamon nagyjából 4100 forint) postaköltséget számol majd fel az „ingyenes” frissítést kérő vásárlóinak. Az Acer 4200 forintot, az Asus 22 eurót (körülbelül 6000 forintot) kér a kiszállításért, míg ennél jóval többet, összesen 44,95 eurót (több mint 12 000 forintot) kell fizetnie a Fujitsu ügyfeleinek. A HP a program magyarországi oldalát csak augusztus 1-jén indítja el, addig nem nyilatkozik a vásárlót terhelő költségekről, és azt sem sikerült kiderítenünk, hogy a Dellnél mennyit kóstál az ingyenes operációsrendszer-csere.

Azóta történt

Előzmények