Elkészült a Windows 7!

Amint az várható volt, a Microsoft tegnap bejelentette, hogy hivatalosan is lezárta a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 kódját: mindkét operációs rendszer eljutott a forgalmazásra kész, ún. release to manufacturing (RTM) stádiumba.

„Amint korábban írtam, az RTM-fázisba hivatalosan akkor jutunk el, amikor lezárjuk a kódot. Először, ha az túl van a tesztelési folyamaton és megfelel az ahhoz szükséges minőségi követelményeknek, a buildet RTM-re jelöljük. Ezt követően következik a validáció, az adott build minden nyelvi változatával. Ha a validációs teszteken átmegy a kód, jöhet a zöld jelzés. Ma, miután minden validációs teszten túl van, a 7600-as buildet RTM-nek nyilvánítottuk” – írja a Windows 7 hivatalos bloggere, Brandon LeBlanc tegnapi bejegyzésében.

A Windows 7 RTM buildszáma 7600.16385, azaz végül valóban nem az a verzió kerül az „aranylemezre”, amelyik két hete kiszivárgott az internetre. Időközben persze a végül RTM-nek nyilvánított build is megjelent a torrentoldalakon, először július 16-án, és azóta több nyelvi változatban – többek között magyarul is – elérhetővé vált. „Mindig legyetek óvatosak a letöltésekkel. A Windows 7-nek számos hibás példánya terjed az interneten: ezek gyakran csinos rosszindulatú programokkal vannak megfertőzve” – figyelmeztette korábban LeBlanc a nem publikus kiadásokat torrentről letöltő felhasználókat.


Steve Ballmer aláírja a Windows 7 DVD-t

A Windows 7 globális termékbemutatója október 22-én lesz, a Windows Server 2008 R2 – a Microsoft közleménye szerint – szintén e napon vagy még az előtt elérhetővé válik. A vállalat partnerei a hagyományoknak megfelelően már a hivatalos premier előtt hozzájuthatnak a végleges Windows 7-hez. Elsőként, néhány napon belül a PC-gyártók kapják meg az image-et, majd augusztus 6-tól kezdődik meg – több lépcsőben – az RTM terjesztése a további partnerek, fejlesztők és vállalati ügyfelek számára. A magyar nyelvű dobozos kiadás jó egy héttel a globális bemutató után, október 31-én kerül a boltok polcaira.

Amint az ma már jól ismert, a Windows 7 két „elsődleges kiadásával”, a Home Premiummal és a Professionallel találkozik majd a vásárlók oroszlánrésze, a Home Premiumot az otthoni, a Professionalt a kisvállalati vagy profi otthoni felhasználóknak szánják. Sokkal kisebb publicitást kap majd, de boltokba kerül a legtöbb szolgáltatást nyújtó Ultimate változat is.

Azóta történt

Előzmények

  • Még ma elkészül a Windows 7 RTM?

    A Microsoft publikálta az új operációs rendszer elérhetőségének részletes menetrendjét, de az RTM kiadásának időpontjáról nem beszélt. Egy szaklap úgy tudja: ma lesz a nagy nap.

  • Windows 7: cégeknek már szeptembertől

    A vállalati felhasználók szokás szerint korábban kezdhetik meg az új operációs rendszer használatát.