Baj van a Windows 7-tel?

A hibajelenségről szóló bejelentések közép-európai idő szerint tegnap délután bukkantak fel tömegesen különféle informatikai blogokon és fórumokon. Minden jel arra mutat, hogy a Windows 7 RTM 7600.16385-ös buildjének chkdsk.exe lemez- és fájlrendszer-ellenőrző segédprogramjával kapcsolatban merült fel probléma; bizonyos körülmények között előfordulhat, a szoftver futtatása egyszerűen elszívja a rendelkezésre álló memóriát az operációs rendszer elől, s így a platform rövid úton a kék halál állapotába kerülhet. A hibát, mely akkor lép fel, amikor egy másodlagos partíción az /r paraméter bejegyzésével indítjuk el a programot, természetesen többen igyekeztek reprodukálni változatos hardverkonfigurációkkal. A tesztelők megjegyzik, hogy a Windowst ugyan nem sikerült a kék halál állapotába kergetniük, viszont a chkdsk negyedik, olvasási tesztfázisa alatt a memóriahasználat valóban 90 százalék környékre emelkedett, néhány esetben maga az alkalmazás látszólag ki is fagyott – az operációs rendszer azonban tovább működött.

Néhány informatikai szaklap megpedzegette, hogy a Microsoft akár el is halaszthatja az operációs rendszer kiadását, de Steven Sinofsky, a Windows 7 fejlesztésének irányítója gyorsan igyekezett leszögezni: Remond nem kapott tömeges bejelentéseket erről a problémáról, illetőleg a mérnököknek eddig még nem sikerült reprodukálniuk a hibajelenséget – a vizsgálatok minden esetre megkezdődtek

Frissítés: Idő közben több szakfórumon is olyan vélemények jelentek meg, miszerint a jelenség korántsem „súlyos, kritikus hiba”, sokkal inkább egy belső funkció, memóriakezelési sajátosság; annak a valószínűsége, hogy egy átlagos felhasználó a chkdsk segédprogrammal automatikusan kifagyaszthatja a Windowst, rendkívül csekély, már-már elhanyagolható. Később maga Sinofsky írt magyarázatot a problémát először bemutató blogban: a szakember kifejtette, hogy a chdsk.exe folyamat által lefoglalt memóriamennyiség annak következtében ugrik meg ennyire látványosan, mert a programozók eleve úgy tervezték a szoftvert, hogy az a lehető legrövidebb időn belül végrehajtsa a szükséges ellenőrzéseket. A Windows fejlesztési vezetője kiemelte azt is, hogy 50 megabájtnyi fizikai memóriát minden esetben meghagy az alkalmazás a Windowsnak, így az tovább képes működni.

Előzmények

  • Kipróbálható a Windows 7 majdnem kész XP módja

    Letölthető a különálló kiegészítő RC-verziója. A kompatibilitási környezetet elsősorban kis- és középvállalatoknak fejlesztették.

  • Egyszerű lesz drágább Windows 7-re váltani

    Ismét lesz Windows Anytime Upgrade program. Az új operációs rendszer családi kiszerelése csak később érkezik Európába, ha egyáltalán.

  • Nem lesz európai Windows 7

    A választóképernyő tűnik a legjobb megoldásnak, már csak Brüsszelnek kell elfogadnia. A Microsoft megpróbálja kitalálni, mit akar az Európai Bizottság.

  • Elkészült a Windows 7!

    Befejeződött az új operációs rendszer, illetve a Windows Server 2008 R2 fejlesztése. A hivatalos premier október végén lesz, de a gyártók már most hozzájuthatnak az RTM-hez.