Nem lesz európai Windows 7

A Microsoft mégsem dob piacra a Windows 7-ből olyan, az európai piacra szánt kiadást, amelyből hiányzik az Internet Explorer – közölte a szoftvervállalat pénteken. A böngésző nélküli „E” kiadás bevezetéséről azért tett le Redmond, mert a múlt héten bejelentett „választóképernyő” minden szempontból és minden érintett fél számára jobb megoldásnak látszik.

A Microsoftot szorítja az idő. A következő Windows világpremierjének dátumát október 22-re tűzték ki, addig nemcsak a szoftvercégnek, de a PC-gyártó partnereinek is fel kellene készülnie a nagyszabású termékbevezetésre. Az Internet Explorer böngésző Windowsba integrálásának gyakorlatát versenyügyi szempontból vizsgáló Európai Bizottság (EB) azonban láthatóan nincs tekintettel e szempontra, és a formális vizsgálat lezárultának végéig nem árulja el, hogy pontosan mit vár a vállalattól. Amely emiatt majdnem sötétben tapogatózva maga próbálja megtalálni az EB és a böngészőpiaci konkurensei számára is elfogadható megoldást.

Az első, június közepén felvezetett ötletet – amely szerint Európában egy böngésző nélküli E változatot dobnak piacra a Windows 7-ből – sem az EB, sem a piac nem fogadta lelkesen. A múlt héten ezért egy újabb megoldással állt elő a cég: e szerint azokon a Windowsokon, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét. E rendszereken egy választóképernyő bukkan majd fel, melyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik rivális browsert alapértelmezetté tenni. A képernyőt megjelenítő program szoftverfrissítésként érkezik majd a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP-t futtató számítógépekre.

Mindenhol ugyanaz

A Microsoft vezető jogásza, Dave Heiner tegnap egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy ez a megoldás szükségtelenné teszi a Windows 7 E kiadás megjelentetését. „Örömmel jelentem, hogy a Windows 7 Európában is ugyanolyan verzióban jelenik majd meg októberben, mint a világ más országaiban” – írja.

Mint írja, a Windows 7 E-vel kapcsolatban nemcsak az EB-nek voltak fenntartásai, hanem a PC-gyártóknak is. Utóbbiak szerint csak összezavarta volna a felhasználókat és fölöslegesen bonyolította volna az operációs rendszer használatát, ha piacra kerül a böngésző nélküli termék, majd utána kiderül, hogy mégis a böngészőválasztó ablak a jó megoldás. „Bízunk benne, hogy mind a partnereink, mind pedig a felhasználóink számára az a legjobb megoldás, ha  Európában  is – akárcsak a világ más részein – az Internet Explorerrel együtt szállítjuk a Windows 7-et. E hitünket erősíti, hogy a múlt héten felvetett választóképernyős javaslatunkat sokan kedvezően fogadták” – írja.

De még nem biztos

A döntés vélhetően egyben azt is jelenti, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mind teljes, mind upgrade kiadásban kapható lesz Európában is a Windows 7 – hogy emiatt változnak-e a termék korábban publikált fogyasztói árai, azt még nem tudni.

De – figyelmeztet Heiner – előfordulhat, hogy az EB nem fogja elfogadni a választóképernyős megoldást, „ebben az esetben alternatív utakat kell keresnünk”. Ha így lesz, nem kizárt, hogy ismét felvetik a Windows 7 E bevezetésének lehetőségét – jegyzi meg.

Azóta történt

Előzmények

  • Elkészült a Windows 7!

    Befejeződött az új operációs rendszer, illetve a Windows Server 2008 R2 fejlesztése. A hivatalos premier október végén lesz, de a gyártók már most hozzájuthatnak az RTM-hez.

  • Európában drágább lesz a Windows 7

    Szokás szerint többe kerül majd a kontinensünkön az operációs rendszer, és most kizárólag teljes verziót lehet majd vásárolni.

  • Hivatalos: október 22-én jön a Windows 7

    Júliusban készül el az RTM, a premier pedig október 22-én lesz – jelentette be a Microsoft tegnap. A magyar változatokra várhatóan még egy hónapot kell majd várni.