Új netbook 13 ezer forintért?

Még mindig vonzó a kis tudású, alacsony teljesítményű PC-k (laptopok, netbookok) piaca, ahol azonban már számtalan – a legtöbbször hamvába holt – kezdeményezésről számolhattunk be: ezek közül a legtanulságosabb az ideológialag is megtámogatott „százdolláros laptop” (OLPC) története.

Hirdetés

Úgy tűnik, az erre a szegmensre koncentráló cégek energiája még a kudarcok után sem fogyott el, sőt. A pclaunches.com néhány napja egy kínai termékről számolt be, mely már nem terv, hanem megvásárolható eszköz: egy hordozható számítógép, melyet 65 dollárért, azaz körülbelül 13 ezer forintért kínálnak.

Ez olyan alacsony összeg, hogy szinte elképzelhetetlen, miképp lehet akár az anyagköltséget is beleszorítani. A kínált gép az UMPC kategóriába sorolható (a Microsoft által kitalált Ultra-Mobile Personal Computer, mely átmenetet képezne a PDA és a tábla PC között). A Creation Tech nevű kínai cég CTEB7G számítógépe 7 colos, 800 x 600-as felbontású képernyővel rendelkezik, egy 533 MHz-es VIA VT 8505 processzor van benne, 128 megabájtos a memóriája, 2 gigabájtos flashtárolója van, a külső kapcsolatokat a WiFi 802.11b/g/n, illetve az Ethernet biztosítja, három USB 2.0-ás porttal rendelkezik, beépítettek még SD-kártyaolvasót, hangszórót, mikrofont, az akkumulátora 4,5 óráig bírja, az operációs rendszere pedig Windows CE 6.0.

Önmagában talán nem is rossz – feltéve, ha igen korlátozott igényű felhasználóknak szánják. Minden azon múlik, hogy a gyártó jól mérte-e fel a piaci igényeket. Az új netbookról képeket a forrás sem tudott szerezni (legalábbis a képadat szerint), mellékletként a Creation Tech korábbi termékét, a szintén hasonló méretű és tudású modellt mutatják be, a sorozat előző darabját, a CTEB7F-et:

cteb7f

Azóta történt

Előzmények