Az Acernél lehet először Chrome OS

Az Acer lehet az első gyártó, amelyik Chrome OS-bázisú netbookot dob piacra jövőre: J.T. Wang, a tajvani vállalat elnöke a DigiTimes lapnak nemrégiben úgy nyilatkozott, 2010 második felében máris előrukkolnak a Google operációs rendszerével felvértezett PC-vel. A cég döntése nem okozhat meglepetést annak tudatában, hogy nyáron bejelentették, Aspire One modelljük Android platformot és mellé Windows 7 Startert is futtatni fog. A D250 típusjelű netbook azóta már Magyarországon is megvásárolható.

Azt nem tudni, vajon az Acer a D520 mintájára ikerplatformként a Windows 7-tel együtt veti majd be a Chrome OS-t a fejlesztés alatt álló modellben, avagy kockáztat, és önálló operációs rendszernek szánja a Google nyílt forráskódú termékét. A Mountain View-i szoftveróriás természetesen más gyártókkal is folyamatos kapcsolatban áll, de eddig sem az Asus, a HP, a Lenovo vagy a Toshiba nem jelentett be Chrome OS-re épülő netbookot.

A Google saját platformja november 20-án mutatkozott be. Mint beszámoltunk róla, a Chrome OS-t nem a nagy tudású, speciális programok futtatására, helyi adattárolásra alkalmas asztali gépek számára tervezték, hanem az átlagfelhasználó által legtöbbször igénybe vett szolgáltatások menedzselésére, melyek mindegyike futtatható az internetről. A hagyományos operációs rendszerekhez képest ezért a Chrome OS méretét és komponenseit tekintve „könnyűsúlyú”, csak azokat a funkciókat építették bele, melyek minimálisan szükségesek a gyors és biztonságos működéshez. Az alkalmazások a böngészőben futnak, az adatokat a Google szerverei tárolják, a frissítéseket automatikusan a Google végzi, a helyi háttértároló ezekben a gépekben SSD lesz, melyet csak gyorsítótárként használ a rendszer.

Azóta történt

Előzmények

  • Új termékeket mutatott be itthon az Acer

    Bemutatkozott a hazai képviselet új vezetője is, aki Egri Csabát váltja. A tajvani vállalat a magyar piacon a második legnagyobb.

  • Megállíthatatlan az Acer

    A HP után a tajvani vállalat adja el a legtöbb számítógépet a világon. A három éve még piacvezető Dell visszaszorult a harmadik helyre.

  • Az Acer lesz a legnagyobb

    A lakossági notebookok szegmensében a piacvezetőtől mindössze 0,5 százalék választja el a tajvani gyártót.