A netbookoknak leáldozott?

Az idei első negyedévben határozottan csökkent a netbookok túlnyomó többségében használt Intel Atom processzorok és az azokat kiszolgáló lapkakészletek forgalma, ami néhány elemző szerint a netbookkorszak végének előszele. E szakértők azt mondják, hogy a 2007 végén bevezetett és az azóta eltelt bő két évben a PC-piac lendületét biztosító új termékkategória teljesítette küldetését: a globális gazdasági krízis idején szerény teljesítményű, de megfizethető árú alternatíva volt a vásárlók számára. A válságból való kilábalás idején azonban fogyasztók igényei is nőnek, a vásárlóerejükkel együtt, az emberek ma már szívesebben költenek valamivel több pénzt nagyobb tudású, nagyobb billentyűzettel szállított laptopokra.

„A netbookokban használt Atom chipek piaca tetőzött. Úgy gondolom, hogy a piaci fellendülés megindulását követően a vásárlók nem csak az árcédulát nézik majd. Ez lehetőség például a nagyobb teljesítményű hordozható PC-k számára” – magyarázta Shane Rau, az IDC elemzője. A piackutató a héten publikálja majd az első negyedév PC-piaci statisztikáit, és az adatok az Atom platform részesedésének visszahúzódását mutatják. Az év első három hónapjában az Intel mobilprocesszor-forgalmából e chipek 20,3 százalékkal részesedtek, míg korábban 23-25 százalék körül mozgott a részarányuk. „Nagyjából a tavalyi év egészében 23, 24, 25 százalékos tartományban volt a mutató, szóval az első negyedéves 20 százalék jelentős változás” – mondta.

Az operációs rendszerei forgalma alapján a Microsoft is hasonló trendet lát. Amint a szoftvercég szóvivője a Wall Street Journal-nak elmondta: a drágább, 550 és 850 dolláros ársávban kínált noteszgépek forgalma gyorsabb ütemben nőtt az első negyedévben, mint a végfelhasználói Windowsoké (35%). Eközben a netbookpiac bővülése a fogyasztói szegmensben 12-18 százalék körül stabilizálódott a fejlett piacokon.

A szakértők szerint a válság okozta sebek gyógyulásával a vásárlók finnyásabbak lesznek, és kevésbé tolerálják a netbookhasználattal járó kényelmetlenségeket – mint amilyen a nehézkesebb gépelés, a kis méretű kijelző vagy a sovány teljesítmény. De nemcsak a több szolgáltatást kínáló és erősebb laptopok, hanem az Apple iPadhez hasonló táblagépek és az okostelefonok is a netbookpiac kárára nőnek majd. Ez lesz a trend, legalábbis a fejlett piacokon, Észak-Amerikában, Európában és Japánban – állítják.

Mások viszont azt mondják: korai még temetni a netbookokat. Az NPD piackutató például az elmúlt hónapban 48 százalékos forgalomnövekedést regisztrált az Egyesült Államokban az egy évvel korábbi adathoz képest, ami kifejezettnek dinamikusnak mondható – igaz, januárban a bővülés még 81 százalékos volt.

Az Intel – melynek az Atom processzorok és a lapkakészletek eladásából származó árbevétele 19 százalékkal csökkent szekvenciálisan – szintén nincs kétségbe esve. Paul Otellini vezérigazgató azt mondja: egyrészt a tavalyi karácsonyi hajrában számos új gyártó jelent meg a szegmensben, ezért az összehasonlítás sántít; másrészt az első negyedévben visszafoghatta a keresletet, hogy a gyártók az új Atom chipekre várva késleltették a beszerzéseiket. Az Intel ezért összességében bizakodó, és 2010-ben is „markáns növekedést” vár a netbookpiacon – mondta a chipgyártó vezére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények