Felszámolja a vadnyugatot a kritopiacon az EU, szigorú törvények jönnek

Mérföldkövet jelentenek az új EU-törvények, amelyek rendet tennének a kriptopiacon, ha az Európai Parlament és a tagállamok is rábólintanak.

Az EU olyan törvénytervezetet rakott össze, amely a megállapodások értelmében csak licenc mellett engedi működni a kriptopénzes cégeket, amelyeknek az ügyfelek védelméről is gondoskodniuk kell – másképp kriptoeszközt nem lehet majd az EU-ban kibocsátani vagy eladni.

Az EU célja, hogy megrendszabályozza a vadnyugatnak tartott, igen volatilis piacot, amely a világ legtöbb részén alapvetően szabályozatlan – az EU-ban is csak a pénzmosásellenes törvények miatt voltak előírások. Utóbbiak egyébként önmagukban is szigorodnak, 1000 euró fölött minden egyes tranzakciónál ellenőrizni kell a személyazonosságot és jelenteni a gyanús mozgásokat.

A mostani, MiCA törvény azonban sokkal tovább megy, és egyértelmű szabályokat fogalmaz meg, miután a kriptopénzek értékzuhanása az utóbbi időben megmutatta, mennyire nagyon kockázatos és spekulatív jellegűek ezek az eszközök – közölték, majd hozzátették, hogy muszáj cselekedni.

A TerraUSD összeomlása, a Celsius befagyasztása, a különböző kriptolopások és a bitcoin 19 ezer dollár alá is bezuhant árfolyama (a novemberi 69 ezer dollárról) mind dominószerűen lökik lefelé a piacot.


[+]

Az új EU-törvényekkel a kriptocégeknek komoly követelményeknek kell majd megfelelniük, hogy megvédjék a fogyasztók tárcáit, amennyiben pedig elveszítik a befektetők eszközeit, ők válnak felelőssé. A törvényeket az EP-nek és az EU-tagállamoknak is jóvá kell még hagyniuk.

A kriptocégek egyfajta útlevelet kapnak, hogy egy EU-s székhelyről kiszolgálják az ügyfeleket, a stablecoinok felügyeletét pedig az EBA bankhatóság látja el.

A kriptopiaci lobbicsoportok szerint előfordulhat, hogy a stablecoinok sehogyan nem lehetnek nyereségesek.

Az NFT-k kapcsán felemás a helyzet, több ország is ellenezte ezek bevonását a mostani törvényekbe, a nyomás hatására pedig ki is maradhatnak végül a teljes szabályozásokból. Az EU 18 hónapon belül dönt arról, van-e szükség külön NFT-törvényekre.

A kriptocégek licenceléséért az országok hatóságai felelnek majd, de a nagyobb vállalatokról az EU tőzsdefelügyeletét is tájékoztatni kell. Ezek környezetre gyakorolt hatását és klímalábnyomát is vizsgálják majd.

Szigorított az előírásain egyébként a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság is, az USA hatóságai pedig bepereltek egy dél-afrikai férfit, 1,7 milliárd dolláros bitcoincsalásért. Az USA-ban és Nagy-Britanniában még várni kell a hasonló törvényekre.

Azóta történt

Előzmények