A felhőpiac megtorpanásától retteg a chipszektor

A chipszektor legerősebb táptalaja a felhős és az adatközpontos üzletág, azonban ezek növekedése is megtorpanhat.

Míg a világjárvány alatt robbanásszerűen kezdtek el a cégek és a felhasználók is a felhős megoldásokra váltani, addig elmondható, hogy mára a chipipar két, talán legerősebb szektora lett a felhős és az adatközpontos üzletág.

Az elemzők szerint azonban most ezek növekedése is megtorpanhat – bár nem a szektorok lejtőjéről van szó, csupán a növekedés mértékének lassulásáról, a befektetők körében ez magában is több mint elég a teljes pánikhangulatra, ennek pedig mindenki megihatja a levét. A Google, a Microsoft és az Amazon sem ért el akkora növekedést, mint azt elvárták tőlük. Nem tudni továbbá, hogy mennyire áll ellen a szektor a recessziónak és a gazdasági lassulásnak. A big tech cégek szerint az egyértelmű, hogy a fogyasztók és a cégek, hirdetők is kisebbre szabták a költségvetésüket a hatalmas infláció miatt.

Reklám, Facebook, adatközpont

Az elemzők szerint mivel a közösségi platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Snapchat egyre csökkenő reklámbevételektől szenvednek, erre válaszul megnyirbálhatják majd az adatközpontokra fordított befektetéseiket.

A YipitData szerint a felhős szektor árbevétel-növekedése még így is jelentős, bár egyes régiókban gyengébb (például Európában). A három óriás ugyanakkor közölte már a világjárvány alatt, hogy tovább tartja meg az eszközöket, 3 helyett akár 6 évig is, hogy takarékosabb legyen.


[+]

A Forrester Research szerint ha az óriások nem költenek az adatközpontokra a várt mértékben, az egyszerűen kevesebb chiprendelést jelent például az Intel és az AMD számára. Ezek legutóbbi eredményei és következő negyedévre vonatkozó jóslatai szintén elmaradtak a Wall Street célszámaitól – a befektetők nem érik be „sima” növekedésekkel. A Micron pedig tetézte a helyzetet, amikor szólt: nem csak a PC-k és az okostelefonok iránti kereslet zuhan meg, hanem a felhős piacé is (a helyzetet árnyalja, hogy egyes chipek rekordmértékben felhalmozódnak, mert más kulcsalkatrészekből nincs elég, így nem készülhetnek el az újabb szerverek).

Az elemzők figyelmeztetnek arra is, hogy a recessziós félelmek miatt a cégek már közel sem költenek olyan nagy lelkesedéssel chipekre, mint eddig. Ez a Forrester szerint az olyan cégek eladásain is meglátszik majd, mint a Dell vagy a Hewlett Packard Enterprise.

Nem minden cég pesszimista egyébként: az SMCI azt állítja, hogy az önvezető autók és a metaverzumok miatt új típusú keresleti hullám van készülőben, a megvalósítás előtt álló projektek pedig hatalmas növekedést indíthatnak el.

Azóta történt

Előzmények