Oroszország a kriptopénzek és a bányászat betiltására készül

Az orosz jegybank szerint a kriptopénzek és azok bányászata fenyegetést jelent a pénzügyi stabilitásra és az állampolgárok jóllétére.

Az oroszországi jegybank az elmúlt hónapokban többször jelezte, hogy mind a kriptopénzeket, mind azok bányászatát aggályosnak tartja, a kriptotőzsdékkel együtt. A mai napon azonban már azt közölték: a kriptopénzek, azok használatának és bányászatának betiltására készülnek az országban, mert a kriptopénzek fenyegetést jelentenek a pénzügyi stabilitásra, a monetáris politika szuverenitására és az állampolgárok jóllétére.

A világ számos országában hasonló fellépésre készülnek a kormányzatok a kriptopénzek ellen, mert attól tartanak, hogy a privát kézben lévő, igen magas volatilitású digitális pénzek aláássák a pénzügyi és monetáris rendszerek fölötti irányítást. Oroszország évek óta kritizálta a szektort, és azt állítja, hogy a kriptopénzeket sokan pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására használják. 2020-ban ugyan jogi keretek közé vonták ezeket, de fizetésre tilos lett használni bármelyiket.

Nagy szigor jön

Végül a mai napon már arról beszélt az orosz jegybank, hogy a kriptopénzek gyors növekedését a spekulatív kereslet pörgette fel, az egész rendszer pedig egy pénzügyi piramisjáték karakterisztikájával bír, lufikat okozhat a piacon, fenyegeti az állampolgárokat és a pénzügyi stabilitást. A jegybank tervei szerint a pénzintézeteknek tilos lesz bármilyen tevékenységet folytatni kriptopénzekkel kapcsolatban, sőt, kötelesek lesznek új eszközökkel blokkolni a tranzakciókat. Mindez a kriptotőzsdékre is vonatkozik. A kriptopénzek birtoklására vonatkozó szabályozásokat még nem dolgozták ki, de az orosz fogyasztók úgy évi 5 milliárd dollárnyi tranzakciót végeznek ilyen eszközökkel. Ezen felül együtt dolgoznak majd más országok hatóságaival, hogy begyűjtség az adatokat az ottani kriptotőzsdék orosz ügyfeleiről. Azt állítják azonban, hogy a tiltás nem lesz olyan mértékű, mint Kínában.

A bányászok is félhetnek

Oroszország egyébként a harmadik legnagyobb bitcoinbányász-régió a világon, az USA és Kazahsztán után (utóbbiból a szakemberek szerint menekülnek majd a bányászok, a szigorodó szabályozásoktól tartva).

A digitális rubel kibocsátására készülő orosz jegybank szerint a kriptobányászat az áramfogyasztásban is problémákat okoz, ezek legjobb megoldásának pedig azt látják, ha betiltják a bányászatot.

A piac helyi szereplői jelenleg arra számítanak, hogy miután az orosz vezetők egyeztettek a jegybank terveiről, az mégsem lesz olyan szigorú, mint Kínában.

Azóta történt

Előzmények